Me Naiset
|
Noora Hapuli
Jätätkö uikkarit aurinkoon kuivumaan? Ei ehkä kannattaisi! Kuva: Shutterstock.
Jätätkö uikkarit aurinkoon kuivumaan? Ei ehkä kannattaisi! Kuva: Shutterstock.

Uimapuvun pitäisi kestää klooria, aurinkoa, hiekkaa, merivettä ja hikeä – aikamoinen kuormitus!  

Tiesitkö, että uimapukusi kaipaa huomioimista samalla lailla, kuin mikä tahansa muukin vaate?

Näiden kuuden vinkin avulla osaat huoltaa biksusi ja uikkarisi oikein ja varmistat, että voit kirmata ne päällä rannalla vielä ensi kesänäkin.

1. Huuhtele hanavedellä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisin kuin yleensä luullaan, uimapukua ei tarvitse pestä pesuaineella jokaisen käyttökerran jälkeen. Sen sijaan lika, kloori ja hiki lähtee kätevästi jo ihan kylmällä hanavedellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Harkitusti pesuainetta
Pese uimapuku pesuaineella vain muutaman käyttökerran välein. Annostele noin ruokalusikallinen nestemäistä pesuainetta esimerkiksi vedellä täytettyyn käsienpesualtaaseen tai ämpäriin. Käännä uimapuku väärinpäin ja huljuta sitä muutama minuutti vedessä. Huuhtele kunnolla.

3. Älä rutistele
Uimapuvun rutistaminen kuivaksi vedestä on melkein refleksi, mutta sitä kannattaa välttää, mikäli mielii pitää uimapuvun hyväkuntoisena. Älä siis rutista uimapukua vedestä kovin ottein, vaan puristele vain hellästi käytön jälkeen isoimmat vedet pois. Asettele uimapuku sen jälkeen tasaiselle alustalle kuivumaan.

4. Älä kuivata auringossa

Usein uimapuku tulee pulikoinnin jälkeen heitettyä aurinkoon kuivumaan. Tosiasiassa tätä ei kannattaisi tehdä, vaan uimapuku kuivuu parhaiten sisällä tai varjossa. Aurinko haurastuttaa uimapuvun kangasta ja voi vaurioittaa kankaan herkkiä kuituja.

5. Ruokasoodalla tahrat pois

Jos uimapukuun tulee mansikka- tai aurinkorasvatahroja, ei hätää. Laita ruokasoodaa suoraan tahralle, ja anna sen vaikuttaa yhdestä kahteen tuntia ennen hellää huuhtelua. Voit myös upottaa uimapuvun valkoviinietikkaseokseen ennen huuhtelua. Laita seokseen yksi neljäsosa valkoviinietikkaa ja kolme neljäsosaa lämmintä vettä.

6. Kesän jälkeen pesukoneeseen

Uimapukua ei suositella pestävän pesukoneessa, sillä uikkarin elastisuus, kankaan kunto ja mahdolliset koristeet saattavat kärsiä. Poikkeuksen voi kuitenkin tehdä kesän lopulla, kun rantakausi on ohi. Käytä hellävaraista pesuohjelmaa ja rintaliiveille ja muille alusvaatteille tarkoitettua pesupussia. Jos uimapuvussasi on mitä tahansa ommeltuja koristeita, kannattaa se pestä aina käsin.

Lähteet: Stylecaster ja How to clean stuff

Sisältö jatkuu mainoksen alla