Jätätkö uikkarit aurinkoon kuivumaan? Ei ehkä kannattaisi! Kuva: Shutterstock.
Jätätkö uikkarit aurinkoon kuivumaan? Ei ehkä kannattaisi! Kuva: Shutterstock.

Uimapuvun pitäisi kestää klooria, aurinkoa, hiekkaa, merivettä ja hikeä – aikamoinen kuormitus!  

Tiesitkö, että uimapukusi kaipaa huomioimista samalla lailla, kuin mikä tahansa muukin vaate?

Näiden kuuden vinkin avulla osaat huoltaa biksusi ja uikkarisi oikein ja varmistat, että voit kirmata ne päällä rannalla vielä ensi kesänäkin.

1. Huuhtele hanavedellä

Toisin kuin yleensä luullaan, uimapukua ei tarvitse pestä pesuaineella jokaisen käyttökerran jälkeen. Sen sijaan lika, kloori ja hiki lähtee kätevästi jo ihan kylmällä hanavedellä.

2. Harkitusti pesuainetta
Pese uimapuku pesuaineella vain muutaman käyttökerran välein. Annostele noin ruokalusikallinen nestemäistä pesuainetta esimerkiksi vedellä täytettyyn käsienpesualtaaseen tai ämpäriin. Käännä uimapuku väärinpäin ja huljuta sitä muutama minuutti vedessä. Huuhtele kunnolla.

3. Älä rutistele
Uimapuvun rutistaminen kuivaksi vedestä on melkein refleksi, mutta sitä kannattaa välttää, mikäli mielii pitää uimapuvun hyväkuntoisena. Älä siis rutista uimapukua vedestä kovin ottein, vaan puristele vain hellästi käytön jälkeen isoimmat vedet pois. Asettele uimapuku sen jälkeen tasaiselle alustalle kuivumaan.

4. Älä kuivata auringossa

Usein uimapuku tulee pulikoinnin jälkeen heitettyä aurinkoon kuivumaan. Tosiasiassa tätä ei kannattaisi tehdä, vaan uimapuku kuivuu parhaiten sisällä tai varjossa. Aurinko haurastuttaa uimapuvun kangasta ja voi vaurioittaa kankaan herkkiä kuituja.

5. Ruokasoodalla tahrat pois

Jos uimapukuun tulee mansikka- tai aurinkorasvatahroja, ei hätää. Laita ruokasoodaa suoraan tahralle, ja anna sen vaikuttaa yhdestä kahteen tuntia ennen hellää huuhtelua. Voit myös upottaa uimapuvun valkoviinietikkaseokseen ennen huuhtelua. Laita seokseen yksi neljäsosa valkoviinietikkaa ja kolme neljäsosaa lämmintä vettä.

6. Kesän jälkeen pesukoneeseen

Uimapukua ei suositella pestävän pesukoneessa, sillä uikkarin elastisuus, kankaan kunto ja mahdolliset koristeet saattavat kärsiä. Poikkeuksen voi kuitenkin tehdä kesän lopulla, kun rantakausi on ohi. Käytä hellävaraista pesuohjelmaa ja rintaliiveille ja muille alusvaatteille tarkoitettua pesupussia. Jos uimapuvussasi on mitä tahansa ommeltuja koristeita, kannattaa se pestä aina käsin.

Lähteet: Stylecaster ja How to clean stuff

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, ahdistuu tilanteissa, joissa ympärillä on paljon vieraita ihmisiä, joiden kanssa pitäisi small talkata.

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, oli varsinkin uransa alussa niin sisäänpäinkääntynyt, että räppäsi lavalla selkä yleisöön päin.

– Vaimokin on sanonut, että olen haastavin hänen tuntemistaan ihmisistä, mutta toisaalta minun kanssani ei ole kuulemma koskaan tylsää.

Mikko on yksi tämän syksyn Vain elämää -tähdistä. Ennen kuvausten alkamista uran alkuajoilta tutut tuntemukset ja jännitys nousivat pintaan.

– Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin. Minulle isot tilaisuudet, joissa pitää moikkailla puolituntemattomia ihmisiä ja käyttäytyä tiettyjen sosiaalisten normien mukaisesti ovat ahdistavia, päivätyönään levy-yhtiön tuotantopäällikkönä työskentelevä Mikko selvittää.

Nuoruudessa ahdistuskohtaukset tuntuivat fyysisinä. Pahimmillaan Mikko pelkäsi saavansa sydänkohtauksen.

– Yritin rauhoittaa mieltä, mutta en saanut fyysisiä oireita kuriin.

Myöhemmin kivikasvoisuudesta ja introverttiydestä on tullut Pyhimyksen tavaramerkkejä. Mikko on pystynyt pysymään tinkimättömänä siinä, että hän pyrkii aina olemaan oma itsensä, vaikka ympäristö asettaisi paineita olla sosiaalinen ja hymyilevä.

– En ole lähtenyt tekemään kaupallista menestyäkseni, enkä esittelemään lavalla itseäni. Kerron tarinoita.

Mies arvelee, että introverttiydestä ei ole ollut läheisimmissä ihmissuhteissa haittaa.

– Olen hyvä ihmistuntija, ja tunnistan kyllä ihmiset, joiden kanssa voin olla oma itseni.

Millainen oli Mikon lapsuus helsinkiläisessä lähiössä? Miten Mikko selätti ahdistuksensa ja miten hän hallitsee sitä nykyään? Mitä Mikko ajattelee isyydestä? Lue Mikon haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta. Voit lukea jutun myös Me Naisten uusimmasta numerosta 38/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Tilaajille
"Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin", Mikko Kuoppala eli Pyhimys kertoo.
"Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin", Mikko Kuoppala eli Pyhimys kertoo.

Räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala on niin introvertti, että esiintyi uransa alussa selkä yleisöön päin. – Tiedän, että minua tulkitaan väärin. Mutta ei  kenelläkään ole velvollisuutta olla muuta kuin oma itsensä.

Lava on backstagelta katsottuna niin lähellä, mutta samalla niin kaukana. Tästä hetkestä 25-vuotias Mikko Kuoppala, Suomen rap-piirien nouseva lupaus Pyhimys, on haaveillut alakouluikäisestä saakka. Että joku tulisi kuuntelemaan hänen kappaleitaan. Jollain tasolla Mikko ei ole...