Punnerrus on hyvä perusliike. Kuva: Juha Salminen
Punnerrus on hyvä perusliike. Kuva: Juha Salminen

Kotona voi treenata monipuolisemmin ja jopa tehokkaammin kuin kuntosalilla. Välineeksi tarvitaan vain oma keho ja kirittäjäksi kello.

Lojuuko kotonasi kahvakuula, jumppapallo, käsipainot, stepperi tai kuntopyörä? Anna lojua. Nykyään on yhä suositumpaa treenata ilman välineitä, vain oman kehon painoa käyttäen.

– Kehonpainoharjoittelu on kovassa nosteessa, koska se on helppoa, tehokasta ja ilmaista. Sen avulla voi kehittää yhtä aikaa lihaskuntoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Treeni sopii loistavasti kotioloihin, sillä sitä voi tehdä pienessä tilassa ja ilman ainoatakaan välinettä, hehkuttaa fysioterapeutti ja personal trainer Jessica Reiman.

Kyse ei ole uudesta keksinnöstä, vaan enemmänkin paluusta kuntoilun juurille: hyviä kehonpainoliikkeitä ovat vaikkapa vanhat tutut punnerrukset, kyykyt ja linkkuveitset. Kaikenlainen voimistelu, jossa joutuu käyttämään kehon isoja lihasryhmiä ja harjoittelemaan vartalonhallintaa, on hyvää kehonpainotreeniä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Treenistä saa tarvittaessa tosi rankan, mutta myös ihan nollakuntoiset pystyvät siihen, Reiman kannustaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Treenistä saa tarvittaessa tosi rankan, mutta myös ihan nollakuntoiset pystyvät siihen."

Kun vastuksena on vain oman kehon paino, tehoa voi säädellä oman kunnon mukaan eikä aikaa tuhraannu välineiden kanssa pelaamiseen. Ja kun vaihtaa liikkeestä seuraavaan reippaasti, 15–20 minuutin harjoitus voi kohottaa kuntoa jopa paremmin kuin tunnin lenkki. Intervallina tehty kehonpainotreeni on tutkitusti tehokas tapa polttaa rasvaa ja pudottaa painoa.

– Kokeile vaikkapa trendikästä tabata workoutia. Sen ideana on tehdä periaatteessa mitä tahansa liikettä kahdeksan kierrosta niin, että 20 sekuntia tehdään ihan täysillä ja 10 sekuntia levätään, Reiman ehdottaa.

Mutta mistä löytyisi kipinä, joka sytyttää mieluummin hikoilemaan kuin pötköttämään sohvalla?

– Kannustan lyömään myös kotitreeniajat kalenteriin. Suunnittele sunnuntaina, millainen tuleva viikko on liikunnan osalta. Katsele treenikuvia ja -videoita tai pyydä kaveri kylään jumppaamaan. Alkuun riittää pari treeniä viikossa. Kunnon kehittyminen motivoi.

Katso tehokas 20 minuutin superjumppa videolta. Liikkeet: askelkyykky, punnerrus, linkkuveitset, dippi, burpeet.

Vierailija

Täähän on tosi OK. Olen yli viisikymppinen ja tytär on näyttänyt juuri nämä liikkeet; muuta ei tarvitse :) Kotitreeni rock :))))))

Sisältö jatkuu mainoksen alla