Mitä oven takaa löytyykään? Uusi älypähkinä? Kuva: Shutterstock
Mitä oven takaa löytyykään? Uusi älypähkinä? Kuva: Shutterstock

Pakopeleistä on muodostunut kokonainen matkailutrendi: tosifanit matkustavat ympäri Eurooppaa etsimässä uusia elämyksiä.

Pam ja naks. Ovi takanamme menee lukkoon. Edessä avautuu jännittävä huone täynnä arvoituksia, omituisuuksia ja erilaisia älypähkinöitä. Ryhmällämme on vain yksi tehtävä: ratkoa ne ja päästä ulos. Aikaa on yksi tunti.

Tietokonepeleistä tuttu onglemanratkaisupelikonsepti on tuotu oikeaan elämään. Ja idea on suorastaan nerokas!  Tosielämän room escape -peleissä pääsee haastamaan itseään, jumppaamaan aivojaan, kehittämään ryhmätyötaitojaan, testaamaan stressinsietokykyään ja heittäytymään tunnin ajaksi mielikuvituksensa vietäväksi.

Alunperin Unkarissa kehitetystä ideasta on hetkessä kasvanut ympäri maailmaa räjähdysmäisesti villitsevä ilmiö. Eikä ihme. Kokemus on superinnostava! Testiryhmämme tempautui alkuhämmennyksen jälkeen ratkomaan huoneen piilottamia vihjeitä ja arvoituksia sellaisella innolla, että tila täyttyi vuoroin keskittyneestä hiljaisuudesta ja onnistumisen kokemusten tuottamista riemunkiljaisuista.

The InsideOut Escape Games avasi Suomen ensimmäisen room escape -huoneen vuoden 2014 huhtikuussa. Nyt, vain reilu vuosi myöhemmin, kolmen naisystävyksen perustama yritys on ehtinyt avata jo kuusi huonetta, perustaa Kallion lisäksi toisen toimipisteen Vuosaareen ja työllistää 12 henkilöä.

Kaikissa huoneissa on oma erilainen teemansa, joka näkyy niin pelin visuaalisessa ilmeessä, tunnelmassa kuin tehtävien luontessakin. Pelit on tarkoitettu aikuisille ja osa niiden nerokkuudesta piilee siinä, että ne sopivat kaikille: ystäville, perheille, harraste- ja työporukoille.

– Meillä käy niin nörttejä, perheitä, bisnesmiehiä kuin tyttöporukoitakin. Täällä on juhlittu synttäreitä, käyty ekoilla treffeillä ja jopa kosittu. Iso osa ryhmistä koostuu erilaisista työyhteisöistä, jotka pääsevät kehittämään yhteistyötaitojaan pelin avulla, sanoo yksi The InsideOut Escape Gamesin perustajista, itsekin unkarilaissyntyinen Ágnes Kaszás.

Myös yhä useammat turistit vierailevat ratkomassa huoneiden arvoituksia. Itse asiassa room escape -peleistä on muodostunut kokonainen matkailutrendi: tosifanit matkustavat ympäri Eurooppaa etsimässä uusia elämyksiä.

Mitä mieltä testiryhmä oli?

Näin kolmesta naisesta ja kolmesta miehestä koostunut iryhmä kommentoi:

"Oli todella kivaa! Parasta oli, että sai tehdä yhdessä asioita, eikä siksi tullut suorituspaineita tai testiahdistusta. Elämys alkoi heti ulko-ovelta, yksityiskohdat viimeisteltyjä ja tehtävät mukavan erilaisia. Olisin voinut pelata kauemminkin."

"Pelissä oli ihanaa surrealismia. On mahtavaa, että joku muu on tehnyt kaikki valmistelut ja itse voi vain heittäytyä tunniksi ja haastaa itsensä. Onglemanratkaisut koukuttavat ja tarjoavat kunnon adrenaliinipotkun. Suosittelen kaikille. Etenkin niille, jotka suhtautuvat peleihin kriittisesti."

"Parhaat kicksit sai siitä, kun sai yhdessä ratkaistua jonkin hankalan jutun. Ensin yksi saa jonkun idean, sitten toinen toisen ja niin päästään taas eteenpäin. Ihana tapa viettää aikaa yhdessä."

Vain yksi varoituksen sananen: tähän jää koukkuun!

Juttua muokattu 12.7. klo 19.45. Ensimmäisen huoneen avaamisen ajankohta korjattu.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15