Monissa muissa maissa kroonista kipua hoidetaan kannabiksella – lääkäri kertoo, miksi niin ei tehdä Suomessa

Monissa muissa maissa kroonista kipua hoidetaan kannabiksella – lääkäri kertoo, miksi niin ei tehdä Suomessa

Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>

Kroonisen kivun hoitoon on useita keinoja. Useimmin määrätään liikuntaa ja lääkettä.Lue koko juttu

Kommentit (17)

Kauko Katse

Voi herranjestas miten lääkäri päästelee sammakoita?  Malliesimerkki miksi ns auktoriteetteihin ei kannata uskoa. Jos lääketeollisuuden lonkerot ja korruptio ei olisi niin vahvaa niin kouluruokaankin lisättäisiin kannabisöljyä.  Terveysvaikutukset olisivat valtavat. 

Lääketeollisuus on bisnestä ja bisneksessä ei ole moraalia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Nyt kun kannabiksen hyödyt on lopultakin kunnolla myönnetty ja kannabis laillistettu monessa maassa, niin Suomen mediaan on ilmestynyt monia kannabisvastaisia juttuja joilla pelotellaan mahdollisella psykoosilla ja karmealla riippuvuudella. Jotenkin tuntuu, että monet niistä jutuista on lääkeyhtiöiden ostamia. Kunnon keskustelu kannabiksesta ilman liioittelua tai jopa suoranaista valehtelua kannabiksen haitoista puuttuu Suomesta.

Itse ms-tautia sairastavana olen kironnut monet kerrat kannabiksen laittomuutta, koska tiedän, että se auttaisi sairauden aiheuttamiin koviin lihaskipuihin. Katukaupasta en halua sitä hankkia, koska minulla on kaksi ala-ikäistä lasta enkä halua joutua ongelmiin lain kanssa.

Jopoti

Kannabis vie kivut ja on turvallisempi lääke kuin mitkään tulehduskipulääkkeet. Euroopan parlamentin mukaan kelan pitäisi korvata lääkekannabis siinä missä muutkin lääkkeet. Maailman terveysjärjestön mukaan kannabis pysäyttää jopa syövän etenemisen, niin mitä vielä pitäisi näille jääräpää lääkäreille esittää, että uskoisivat jo? Kannabiksesta on tehty päätöslauselmia, mutta meillä lääkärit ei voi tunnustaa sitä, että kannabis on ollut koko ajan tärkeimpiä lääkekasveja mitä voi olla. Psykoosit ja skitsofreniat ovat pelkkiä pelotteita. Terve ihminen ei voi saada psykoosia tai skitsofreniaa kannabiksesta. Mielenterveyspotilaat tosin voivat saada, mutta kuka nyt hulluille antaa edes punaista maitoa kun ne sekoaa jo siitäkin? Laitan linkin euroopan parlamentin päätöslauselmasta, niin siitä voi ihastella miten tärkeä lääkekannabis on.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-T...

http://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/society/20190207STO25316...

Jeda

Ikävää kyllä meilä on "käypä-hoito" suosituksella lääkärit sitouduttuttu sitä noudattamaan kieltolakilainsäädännön tukemana.

Prapagondan Maisteri

Ja Maija Haanpään omistukset, kytkökset ja lahjukset pöytään, kiitos!

Ei ole pekkapuskiltakaan vielä tullut esiin mitään, joten buranaa ja margariinia naamaan vaan,

T: THL.

Iltajointti

n. 5 vuotta sitten liikenneonnettomuus ja ikuinen hermovamma: viitisentoista lääkereseptiä, akupunktioita, tns-laite, fysioterapiaa, fysiatrin käyntejä, hierontaa, salitreeniä niin ohjattuna kuin yksin sekä satoja valvottuja öitä... Ja nyt poltan tällä hetkellä kannabista LAITTOMASTI ainoana lääkkeenä, jolla pystyn elämään lähes normaalia elämää. Kaiketi tälläisen jälkeenjääneen lääkeyhtiöiden rahoittaman lukukyvyttömän dinosauruksen takia minunkin kaiketi pitäisi kärsiä koko elämä ja palata takaisin opioidiriippuvuuteen koska siitähän hän ne bonuksetkin saa. Minun elämälläni ja hyvinvoinnilla ei siis kaiketi ole minkäänlaista arvoa hänen silmissään niin miten tälläinen dosentti voi olla ammatissa jossa pitäisi auttaa ihmisiä? Koska tälle alalle löydetään tulkki joka osaa muutakin kieltä kuin suomi ja huomaa että maailma on täynnä toinen toistaan luotettavampia tutkimuksia lähivuosilta.

Coccailija

Suomessa ei muutenkaan uskota kivunlievitykseen ollenkaan. Brutaaleita toimenpiteitä, kuten kolonoskopia, tehdään ilman nukutusta vaikka muissa maissa tehdään inhimillisemmin. Suomessa on vallalla käsitys että kipu on hallittavissa kuuntelemalla valaitten laulua ja meditoimalla ahkerasti. Itselläni skolioosi niin hyvä etten ole masennuslääkkeitä selkäkipuuni saanut. Niitä kyllä jaellaan auliisti.

Vierailija

Käytän kannabista höyrystämällä kipuun, kroppaa leikelty ja jonkin verran metallia siihen lisäilty. Miksi lääke ei saisi tuntua hyvältä? Jos illalla ennen nukkumista olen todella rento ja olo tuntuu mukavalta niin onko se hirveä asia?

Rinkula aka JaMi

Yhteenveto, TLDR;

Asiaan perehtyneenä siviilinä näkemykseni on:

* tulehduskipulääkkeet eivät sovellu pitkäaikaiseen käyttöön ruuansulatuskanavalle aiheutuvan suuren riskin vuoksi. Paracetamol rasittaa maksaa joten huono vaihtoehto myös.

* ssnr ja ssri psykoosi ja itsemurha riski on suurempi kuin kannabiksessa.

* kannabiksen riippuvuus riski on pienempi kuin opioideilla. (pienempi kuin nikotiinilla .. lähellä kahvin luokkaa eli tapa riippuvuus)

Pidempi versio..

Toivon tutkimukseen perustuvaa näkemystä siitä miten kannabiksen psykoosi- (ja kohonnut itsemurha-) riski sijoittuu muihin mainittuihin kroonisen kivun hoidon tuotteisiin - erityisesti ssri ja snri mielialalääkkeet joita tarjotaan useita versioita kun mikään ei ole auttanut ja vaikka krooninen kipu tekee potilaasta alttiimman haittavaikutuksille. Sivuhuomautuksena mainittakoon että ssri ja snri lääkkeistä on erittäin vaikea ottaa taukoa ( hidas annoksen nosto ja hidas lasku ) joten potilaan on erittäin vaikea tunnistaa lääkkeen aiheuttamia henkisiä muutoksia kuten vähentynyt -ruokahalu, -seksuaalinen halu pari helpoiten miellettävää mainitakseni (vrt lääkkeen mahdolliset sivuainevaikutukset lista)

Toivon samaa tutkimukseen ja tilastoihin perustuvaa (viitteet mukaan kiitos) luokitusta jossa vertaillaa eri kroonisen kivun hoidon tuotteiden riippuvuuden aiheuttavuutta.

Näistä kahdesta löytyy verkosta (englanniksi) tietoa, sekä potilas kokemuksia että tieteellistä tutkimusta. On valitettavaa että potilas joutuu tutkimaan itse hoitovaihtoehtoja ja taistelemaan toimivan hoidon saamiseksi .. tämä asia kuuluisi lääkäreille ja terveydenhuollolle.

Toivon toimittajalta parempaa ammatillista moraalia ja -ylpeyttä joka tässä tapauksessa tarkoittaa tutustumista, sekä tämän tiedon julkaisua, liittyen haastatellun lääkärin rahoittajiin. Myönnän, tämä tarkoittaisi lisätyötä journalistille.

Vierailija

Jaahas ei koske tämäkään suomea. Vaikka monissa maissa kipua hoidetaan kannabiksella, se ei toimi suomessa, koska joku niin täällä sanoo. Ei edes kokeilla kannata, saati tutkia.

Se on ymmärrettävää, että lääkeyhtiöiden maksulistoilla oleva terveyseiitti ei suosittele muuta kuin ko. lääketehtaiden tuotteita. Malliksi tuetaan liikuntaa, etc. marginaalisia ns. lääkkeettömiä hoitoja, että sanoa saa.

Sama systeemi kuin diabeteksen hoidossa, käsketään syödä tolkuttomasti hiilihydraatteja, että joudutaan antamaan insuliinia ym kalliita lääkkeitä kompensoimaan noussut verensokeri, ja samala syyllistetätään kun hoidosta lihoo. Bisnes on bisnestä.

Kyllä pännii

Vielä diagnosoimatonta fibromyalgiaa (sattuipa kohdalle lääkäri, josta koko tauti on huuhaata ja korvien välissä - onneksi pääsen nyt kuitenkin tarkempiin tutkimuksiin) laittomalla kannabiksella olen lääkinnyt. Enkä ole muuttunut aivottomaksi passiiviseksi sohvalla lojuvaksi ihmisperunaksi, vaan päinvastoin - kyennyt toimimaan ns. normaalisti, mikä kivuilta ei läheskään aina muuten onnistu. Olipa sit tilanne, jossa kannabista ei ollut ja jouduin vetämään näitä laillisia lääkkeitä elikkäs panacodia. Sain elämäni ensimmäiset (ja takuulla viimeiset!) vieroitusoireet ihan kolmen päivän käytön jälkeen. Neljäntenä päivänä ei sattunut niin, et olisin lääkettä tarvinnut - olo oli sit muuten vaan paska seuraavat kaks päivää. Jos jossain itsemurhariski kasvaa, niin tuossa tilassa. Kannabiksesta ei tule minkäännäköisiä vieroitusoireita vaikka kuinka monta päivää/viikkoa putkeen käyttäisi ja lopettais "seinään" kun ei just kipuihin tarvitsekaan. Toi riippuvuudella uhkailu on minusta moraalitonta. Ja vale. Asiasta löytyy vaikka kuinka paljon tutkimuksia. Onneksi lapset on jo täysikäisiä, niin voin vähän helpommin tästä muillekin kertoa. Terveydenhuollossa en kyllä siitä uskalla suutani avata, loppuu hoito ainakin mielenterveyspuolella. Ja kyllä - fyysisten kipujen lisäksi kannabis auttaa mulla myös ahdistukseen. Pahimpina päivinä ilman kannabista makaisin vain sängyssä ja itkisin. Kannabiksen avulla pystyn toimimaan silloinkin suht normaalisti. Enkä ole kenenkään huomannut tuijottelevan et toihan on ihan pöllyissä. Kun en ole. Tää maa on yks perkeleen takapajula, missä kansainväliset tutkimukset sivuutetaan olankohautuksella "mitäöie huuhaatutkimuksia, kyllä se kannabis vaan on saatanasta ja porttiteoria ja riippuvuus blaa blaa blaa". Kivaa olla rikollinen vain siksi, et haluaa pystyä toimimaan normaalisti.

Rakastakaa

Raha sanelee.
Uskon, että monikin lääkäri tietää, miten asiat oikeasti ovat, mutta eivät halua vaarantaa taloudellista asemaansa.
Toivottavasti nukkuvat yönsä hyvin, kun lääkekannabiksen valheellisella demonisoinnilla aiheuttavat valtavan määrän kipua ja tuskaa, jopa itsemurhia.

Samaisesta kasvista saataisiin paljon muutakin, kuten kangasta, betonia, selluloosaa, polttoainetta, ruokaa, rakennuseristettä, köysiä, käytännössä lähes kaikkea, mitä ihminen oikeasti tarvitsee.

Vielä pari sataa vuotta sitten elettiin Suomessakin hyvässä sopusoinnussa hampun kanssa, josta todisteena lukuisat paikanimet, kuten Likolampi yms.

Tämä kasvi on sikälikin poikkeuksellinen, että ns. C3 -luokan eli jatkuvan yhteyttämisen ansiosta sitoo varsin tehokkaasti ilman hiilidioksidia, ei tarvitse torjunta-aineita, kasvaa hyvin pohjoisessakin, puhdistaa maata raskasmetalleista ja ravitsee sen, kun juuristo jää korjuun jälkeen maahan.
Lannoitustarvekin on vähäinen.

Valjastamalla hamppu laajamittaiseen hyötykäyttöön, voitaisiin monta asiaa saattaa paremmaksi.
Teollisuus voitaisiin siirtää paikalliseksi, jolloin vähenisi turhat kuljetukset, tulisi työpaikkoja, saisimme erittäin laadukkaita tuotteita, kuten hamppuvaatteet, jotka ovat lähes "ikuisia".

Mutta, mutta...!
Hamppu vaarantaa kilpailukykyisyydellään erittäin monen rikkaan aseman, joten jarrunpainajia riittää.

Tietoa on saatavilla ja niille, jotka valheellisen valistuksen takia mieltävät hampun huumeeksi, lienee syytä kertoa, että vain n. 3% maailman hampusta on ns. huumetta ja sekin vain lainsäädännöllisistä syistä.

Jos ilmastonmuutos on niin suuri ongelma, kuin annetaan ymmärtää, on sairasta, ettei ratkaisua oteta käyttöön vain siksi, että pienen piirin taloudellinen hyöty kärsisi.

Vierailija

Eipä ole yhdellekään kannabiksen lääkekäyttäjälle tullut yhtäkään psykoosia, vaikka jokainen heistä käyttää kannabista päivittäin ja paljon enemmän kuin yksikään ns. päihdekäyttäjä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat