Nyhtökauran keksijä ja suurperheen äiti Maija Itkonen paasaa nuoremmille naisille: ”Nainen voi tehdä täysillä omaa juttuaan ja olla silti i...

Nyhtökauran keksijä ja suurperheen äiti Maija Itkonen paasaa nuoremmille naisille: ”Nainen voi tehdä täysillä omaa juttuaan ja olla silti i...

Maija Itkosen mielestä naisia riivaa usein turha perfektionismi ja epäonnistumisen pelko: ”Ei kaikessa tarvitse aina onnistua täydellisesti.” Kuva: Liisa Valonen

Maija Itkosesta ja hänen kirjailijapuolisostaan Juhasta tuli puolitoista vuotta sitten suurperheen vanhempia, kun heille syntyi kaksi iltatähteä. Ennen keskosina syntyneitä kaksosia pari ehti menettää yhden vauvan. – Laitatpa alulle lapsen tai startupin, et voi hallita mitä tapahtuu, Maija sanoo...Lue koko juttu

Kommentit (13)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Muuan äiti

Maija Itkosen kommentti siitä, että sairaalassa ei saa henkistä tukea, on oikea. Ikävintä, että tilanne on sellainen vieläkin. Omat kokemukseni ovat 35 vuoden takaa ja samanlaiset. Sekä Naistenklinikalla että Lastenklinikalla (Lasten sairaala) sellaiselle olisi todella tarve. Mutta vieläkin arvostan erittäin suuresti ja olen kiitollinen keskososaston henkilökunnalle paitsi hoidosta myös ystävällisestä,ja asiallisesta kohtelusta. Muilla osastoilla silloisella Lastenklinikalla meihin vanhempiin suhtauduttiin kuin olisimme olleet vajaaälyisiä, kun meillä oli sairas lapsi. Sosiaalihoitajaa en ikinä enää olisi halunnut tavata. Kumpaakaan tapaa hoitaa asioita ja kohdata ihmisiä en ikinä unohda.

Vierailija

Oletkohan jäänyt johonkin kovien elämänkokemusten aiheuttamaan taistele tai pakene - stressitilaan Maija? Jotenkin kovin yksioikoisilta kuulostavat 41-vuotiaan ajatuksiksi.
Mutta elämä on pitkä Maija. Ehkä sinä vielä ehdit oppia, muutakin kuin oman totuutesi.

Itsekkyydellä ei oo rajaa

Onkohan Maija Itkosta ottanut niin päähän saamansa kommentointi mm. 9-10 tunnin työpäiviinsä liittyen, että koko ketju on poistettu ja tehty ikäänkuin juttu uudestaan?!
Siinä oli muutamia kommentteja ja niihin peukutuksia ylös tai alas.
Ihme hommaa..
Pitää vanha sanonta taas paikkansa, se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.

Ihmettelijä

Huhhuh kirjoitti:
”Voi tehdä täysillä omaa juttuaan ja olla samalla ihan hyvä äiti” Prioriteetti näkyy ja kuuluu lauseessa. Tärkein on työ ja itsensä toteuttaminen.
Ainakaan keksintöjensä ja firmojensa perusteella ei voisi kuvitella olevan taloudellista pakkoa.
Nämä kaksostaaperot ovat nyt 1,5-vuotiaita ja heidän valveillaoloaikansa äiti on töissä paljon,
9-10 tuntia ja siis VAIN 9-10 tuntia, oman näkemyksensä mukaan. Poissakotoa siis esim. jopa Klo 8-18, 9-19, 10-20 jne. Plus työmatkustusta jonkin verran.
Ei siinä jää kuin ehkä tunti aamulla, tunti illalla olla äiti lapsilleen. Ihmettelen kyllä suuresti asiaa.
Lisäksi noin pienten elämässä ja kodissa häärii jutun mukaan useita ulkopuolisia henkilöitä : siivoojia, hoitaja ja luultavasti myös vanhempien lasten kavereita. Kiintymyssuhde äitiin voi olla vaarassa, ja äidin huomio ja syli pitää vielä jakaa kaksosen kanssa plus isosisarusten.
Muistaako nää kaksoset kuka näistä ihmisistä on se äiti. 9-10 tunnin jälkeen on varmaan kova ikävä joka toistuu päivästä päivään.
Mielestäni myös todellakin perheen muutkin lapset on sen ikäisiä että äitiä kaivattais paikalle. Seitsemänvuotias eli ekaluokkalainen, 13-vuotias eli luultavasti yläasteella aloittanut.
Omalle äidille olisi kiva kertoa asiat pian koulusta tultua, ei niitä sitten enää välttämättä muista kun hän tulee ja lisäksi pitää tietysti odottaa omaa vuoroa milloin saa äidin huomion. Pikkuasiatkin kertoa on tärkeitä kertoa ja äitiä on ihan varmasti näillä 7 veellä ja vielä 13 veellälläkin ikävä.
Mutta ei, kun tämän äidin pitää saada kaikki, koko paletti kerralla vaikka sen paletin, työ ja itsensä toteuttamisen, ehtii tehdä varmasti myöhemminkin. Todella ikävää on hänellä ollut kun on joutunut saamaan monia keskenmenoja ja vielä pitkälle edenneen raskaudenkin keskeyttämään, kyyneleet silmissä luin, ajatellapa omalle kohdalle.
Ihmettelenkin hänen haluaan käyttää niin paljon aikaansa työasioihin (ymmärrän toki bisneksen tilanteen). Mikä vimma on siis tehdä lapsia ja monta kun sitten kumminkin se työ vie valtavan osan elämästä?
Nythän tämä äiti on ulkoistanut kaikkien omien lastensa hyvinvoinnin toisten käsiin. Olisi ulkoistanut työasioita.
Kommentti jutussa: ”kaksoset on joka paikkaan ehtivä iskuryhmä joka saa sekunnissa täystuhon aikaiseksi” no ehkäpä heidän lähellään olisi hyvä olla, silloin ei ”täystuhoja” ja vaaratilanteita niin pääse syntymään.
Tässä Itkosen jutussa oli kummastuttavia kohtia muitakin mutta tää nyt oli ylinnä, tää ekaluokkalaisen, seiskaluokkalaisen ja vauvojen jättäminen toisten hoidettavaksi. Toki isäkin on varmasti siellä kotona, toivottavasti enemmän kuin äiti. Tosiasia kuitenkin on että omaa äitiä ei mikään korvaa, hyvä isäkään.
Toivottavasti joskus 20 vuoden päästä ei tämän äidin tarvitse voivotella haastattelussa sitä kuinka tulikin tehtyä liikaa töitä ja oltua poissa lasten luota kun nämä olivat pieniä.
Tällaisten kommenttien takia edelleen naiset kokevat pakkoa valita ura tai äitiys. Lapsilla on kaksi vanhempaa, ja tässä tapauksessa toisella on hyvin joustava työ (kirjailija) ja toisella vähemmän joustava. Perheellä on mahdollisuus ostaa palveluja arkea helpottamaan. Harva ihmettelee, jos miestoimitusjohtajalla on useampi lapsi - pienten lasten isät tekevät enemmän ylitöitä kuin muut ryhmät - mutta naisen kuuluu hävetä ja miettiä valintojaan.
VASTAA LAINAA
Xx
Nimimerkki ”huhhuhin” kommentti ja ”vierailijan” vastine siihen tässä kokonaisuudessaan.
Kiinnittää huomiota MIKSI sama toimittaja on tehnyt uudella tavalla kirjoitetun jutun samoista ihmisistä samasta asiasta?

Vierailija

Kyllä kommentit ovat tallessa, ne on vaan siinä alkuperäisessä jutussa ja tää on uusi juttu joka tehty samasta !! Ihmettelen mikä tässä on kun on juttu taas samoista tyypeistä, katoin että eka juttu on ilmestynyt 29.11. ja tää toinen 8.12.
Onko Maija kokenut osittain arvostelevan kommentoinnin ärsyttävänä ja halunnu et juttu tehdään uusiksi vai mikä on.

Vierailija

Mielenkiintoinen ihminen.

Tiesin puolisonsa ja kirjansa ja olin ajatellut, että laskelmoitua kirjoittaa ja hakea empatiaa lapsettonuudella, kun sillä sitä saa, kun taas monet muut ongelmat ajatellaan ihmisen omaksi viaksi.

Lapsimäärä tai lasten saanti ei tee kenestäkään hyvää ihmistä.
Ennen lapset olivat työvoimaa heti kun kynnelle kykenivät, yleensä maalla viimeistään 5v.
Nykyöön voi joku tehdä isonkin katraan mutta vanhemmat solakkia, on aikaa kuntoilla, lapset esim päristelemässä mopoilla jonkun syöpää sairastavan yksinäisen kodin edessä vuokra-alueella, tai möykkäämässä vuosia jonkun toisen kodin pihassa, ja suurperheen vanhemmat makaavat aurinkoa ottamassa, käyvät salilla tai ovat töissä, samaa aikaa kun haitta omista lapsista on jossain muualla, eli ei ole kasvatettu millään tavalla.

Suurperheellisyys ei tarkoita että olisi käyttänyt aikaa enemmän kuin 1 lapsen äiti, lapsiinsa. Eli en voi kunnioittaa kaikkia.

Ennen lapset laitettiin, opetettiin työhön.

Joka tapauksessa respektiä tälle naiselle. Mahtava elämänasenne, ihan uusi tuttavuus.

Vierailija

Tän perheen lapset on kukin erityisessä iässä, eritoten juuri kävelemään oppineet, vaappuvat kaksoset.
Silti heidän äiti on noin paljon poissa kotoa. Mitä se nyt olikaan, 9-10 tuntia ja tää äiti vielä sanoo että ei edes tee paljon töitä, hei haloo!!
Huvitti ja oikeestaan ällistytti tän naisen toteamus lehdessä että ”kaksoset on joka paikkaan ehtivä iskuryhmä joka saa joka saa sekunneissa täystuhon aikaan”
Haloo! Itse en omia tuonikäisiä pikkuisia päästäis ehtimään tekemään ”täystuhoja”, mitä ne sitten hänen mielestään edes on, olisi mielenkiintoista kuulla.
Aivankuin pikkuiset olis ilman valvontaa.. muutenkin, kaikella kohtealiaisuudella, kovat on jutut kautta linjan, asenne jotenkin haisee. Creepyä.
Mietityttää myös kertomansa
” se oli surullista mutta en halua paisutella tapahtumaa” - tuntuu olevan tsup tsup tyyppi, kiireesti vaan uutta putkeen, ei jäädä suremaan ei mietitä mitään, hirvee draivi päällä tukka putkella. Aivankuin uusi pikapikaa tehty vauva olis ”laastari”, hän voikin sitä miettiä isona laskiessaan asioita/ajankohtia yhteen että haluttiinko todella hänet vai vain korvike menetetyn tilalle.
Menetyksiä on kyllä hyvä surra silloin kun niiden aika on, käsittelemättöminä, elämättä ne voivat aiheuttaa masennusta myöhemmin.
Ei kiire ole ratkaisu kaikkeen. Surua ei voi ulkoistaa muille, sitä ei voi myydä pois.

Minä olen surullinen tämän perheen kaikkien lasten puolesta. Toivon että äiti tulee järkiinsä ja alkaa tekeen lyhyempää työpäivää jos ei voi olla heidän kanssa kotona esim. kunnes nuo pienet on edes kolmenikäset.

Vierailija

Kopean oloinen rouva kun noita lukee :O
Suu auki jää monesta kommentistaan. Sääli lapsia, äidin huolenpito on ulkoistettu maksetuille apulaisille. itsensä toteuttamisen alttarille uhrattu lastensa elämä.
Katuu vielä - tai sitten ei - HÄN kun on niin ”oikeessa”.

Vierailija

Ai 4 lasta on suurperhe, enpä tiennytkään. Aika tavallinen määrä lapsia, itsellä on 5 enkä ole tajunnut, että mulla on "suurperhe"

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat