Muovijätteestä tehdään nyt vaatteita – mutta ovatko ne oikeasti ympäristöystävällisiä?

Luontoon heitetyistä muovipulloista pystytään valmistamaan vaatteita. Kuva: Shutterstock

Kaksi kolmasosaa vaatteen ympäristövaikutuksista syntyy kotona.Lue koko juttu

Kommentit (1)

Suutarin poika 74 v

Olisitte sitten kertoneet myös sen, mistä näitä kestäviä vaatteita voi ostaa.

Minä ostin 1960 -luvulla neljät täysnailoniset urheilusukat. Nyt ne on kuluneet puhki, siis 50 v käytön jälkeen. Mistään et saa samanlaisia. Muutama vuosikymmen sitten vielä oli, mutta tarkoituksella liian lyhyiksi katkotusta nailonkuidusta tehtyjä eikä siis kestäviä. Sekakuiduista eli lumpusta tehtyjä sukkia ei tarvitse pestä, ne hajoavat heti. Ennätykseni on puhki kolmantena käyttöpäivänä.

Samoin nailonpaidat olivat hyviä: kesällä viileitä kun tuuli pääsi läpi, talvella lämpimiä kun sitoi paljon ilmaa kudoksen sisään. Rypistymättömiä, helppoja pestä, pitkäikäisiä. Puuvillantuottajakartellin painostuksesta lopetettiin tekeminen. Puuvillapaidat lahoavat jo muutamassa pesussa. Ja hiotessa lötköttävät märkänä tuntikausia.

Villateryleenihousut kestivät minulla yli 20 v kunnes vaimon vaatimuksesta hävitin; polvipussit syynä. Nyt farkut päästävät jo kuivanakin väriä ja sotkevat muut vaatteet eikä kestoiälläkään voi hurrata.

Kotimaisten hirmukalliitten turvakenkien pohjat eivät ole kestäneet koskaan käytti kenkiä tai ei. Pohja murenee mikromuoviksi. Ulkomaisissa pohjat ovat kumia ja kestävät vuosia. Samaa kehnoa pohjamateriaalia käyttävät muutkin suomalaiset kenkätehtaat. Kotimaisten TopMan -juhlakenkien pohjat irtosivat heti uutena, kun kastuivat. Pohjat oli liimattu vesiliukoisella liimalla. Samalla paljastui, että välipohja oli tehty kovalevystä. Liimasin pohjat kontaktiliimalla ja pysyivät kiinni loppuun asti.

On turhaa yllyttää ihmisiä ostamaan kunnollisia tuotteita, kun niitä ei saa mistään. Kauppojen hyllyt notkuvat kelvottomasta roskasta kuten 1970 -luvu Neuvostoliitossa. Silloin sielläkään ei kunnon tuotetta kaupasta saanut, kuten ei nyky-Suomestakaan enää pitkään aikaan ole saanut. Stalin oli siis oikeassa: tuotteessa on tärkeintä määrä, laadulla ei väliä. Nyt se on huomattu Suomessakin.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat