Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Narsisti, minäkö? Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (58)

Vierailija

Jännää miten paljon me naisisten keskuudessa on kiinnostusta narsismiin, olisiko heillä eritystä taipumusta hankkiutua sellaiseen seuraan...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Anonyymi

Kun näitä artikkeleita narsismista kirjoitetaan jää usein mainitsematta, että jossain määrin narsismi eli itsensä rakastaminen kuuluu ihmisen perusolemukseen. Sairaalloinen narsismi on eri asia, joka taas menee enemmän psykoottisuuden puolelle. Harmillisesti tämä tarkoittaa sitä, että puolin ja toisin miehen ja naiset etsivät ja syyttävät toisiaan narsismista ja tavallaan se on totta, koska perus selviytymiseen tarvitaan jossain määrin itsestään välittämistä. Empatiakyvyn puute ja yliampuva ihailun tarve jne. ovat sitten asia erikseen, jotka saattavat kieliä hoidon tarpeesta. Narsismi sanana on pikkuhiljaa iltapäivä yms. lehtien ansiosta muuttunut eräänlaiseksi muoti-ilmiöksi tai ainakin vaikuttaisi siltä... Harvasen päivä katukuvassa kuulee, kun kanssaihminen syyttää puolisoaan, kaveriaan jne. narsismista. Ehkä tässä olisi hyvä muistaa, että narsistisia persoonallisuushäiriöitä on suhteellisen vähän?

Vierailija

Vanhanaikaisesti "te" isolla kirjaimella. Teitittely ei ole tätä päivää. En tiedä mistä kertoo, mutta korostui liikaa ja ärsytti.

Vierailija

Yllättävän moni nainen on ”pätevöitynyt” arvioimaan (ex-)puolisonsa tai pomonsa narsistiksi. Iltapäivälehdet jopa yllyttävät jutuillaan siihen. Myös lapset ja nuoret lukee lehtiä saaden vääristyneen ja valheellisen kuvan. Narsismi on diagnoosi, ja jollei ammattilaisen diagnoosia ole olemassa voi narsistiksi nimittely olla kunnianloukkaus.

Sote

Ajatelkaa pikkulasta,täyttää melkein täysin testin tulokset,mutta ei ole sairas narsisti,vaan kehittyvä kasvava terve ihmisenalku.Eli johtopäätös, Narsisti henkilö on juuttunut kehityksessään lapsen asteelle,loppupäätelmä, omat vanhemmat eivät ole kasvattaessaan huolehtineet lapsen tarvittavasta henkisestä tuesta,näinollen on syntynyt aikuinen narsisti.

Vierailija

Narsisti ei ole tyhmä ja osaa varmasti päätellä mihin noilla kysymyksillä pyritään, joten tuskin hän vastaa noihin totuudenmukaisesti. 

Hyvin loukkaavaa

Tunnen läheisesti erään naisen, joka on diagnosoinut äitinsä, sisarensa, vanhimman tyttärensä, ex-miehensä ja nykyisen miehensä narsissteiksi. Hänessä ei ole mitään vikaa.

No juuh.

Pitäisköhän huolestua kun 9:ään kysymykseen tuli vastattua"kyllä".
Pari muuta oli sellasia 50/50.
Töissä vaan kun ei pärjää jos ei pidä meteliä ittestään vaan sillon joutuu tyytymään siihen mitä muilta jää.
Pakko vaan muistuttaa että on olemassa ettei saa kaikkia kökkönakkeja vaan saa myös hyviäkin hommia.
Kultapossut kun tuppaa viemään parhaat muuten päältä.

Eero

Tämä on diagnostinen kikka, jolla narsisti saadaan suhtautumaan testiin edes hiukan vakavissaan. Te, Teidän korkeutenne, tuntuuko Teistä että Teitä ei huomata tarpeeksi?

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vanhanaikaisesti "te" isolla kirjaimella. Teitittely ei ole tätä päivää. En tiedä mistä kertoo, mutta korostui liikaa ja ärsytti.

Huonosti käännetty lomake. Muutoinkin kuin teitittelyn osalta.

mummu75

Paikkansa pitää. Mutta ehkä olisi syytä analysoida hiukan myös naispuolisia narsisteja. Sukupuolesta riippumattahan narsistit ovat erittäin vahingollisia ympärillään oleville elollisille, ihmisille tai eläimille.

onnekseen röllipeikon puoliso

Kannanotto ensimmäisiin kommentteihin: Eivät naiset ihastu narsistisiin piirteisiin vaan siihen valheelliseen ihanan miehen illuusioon, jonka narsisti alkuun luo itsestään. Siinä vaiheessa kun miehen todellinen luonne alkaa paljastua, nainen on jo yhtä lamaantunut kuin kärpänen hämähäkin verkossa. Romanttinen haaveilija menee helposti lankaan.

erikseenmerkkierkki

Kaikkien jotka nyt ajattelevat itsensä olevan narsisti, tai jonkun ystävän olevan narsisti, kannattaa pitää mielessä että kyseinen lomake on pelkkä apuväline terapeutille tai psykologille, ei mikään automaatti jolla narsistit saa esiin.

Esimerkiksi osaan kysymyksistä voi vaikka masentunut henkilö vastata myönteisesti, mutta terapeutin tehtävänä onkin sitten saada esiin se MIKSI joku henkilö vastasi niinkuin vastasi.

Esimerkiksi kysymyksessä 1, "Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?"

Narsisti ajattelisi että on niin valtavan erinomainen ihminen ettei kukaan vaan tajua, koska muut ihmiset ovat niin tyhmiä. Masentunut taas voisi vastata että kyllä, koska hän on niin mitätön ihminen etteivät muut ihmiset voi olla kiinnostuneita hänestä.

Lukijat, pitäkää mielessä että terapeutit eivät opiskele näitä asioita naistenlehdistä, eikä tällaisia artikkeleita kirjoittavat toimittajat ole missään tapauksessa mielenterveyden asiantuntijoita.

Kysymys narsisitisesta miehestä. Siis mies voi olla narsistinen vaimoaan kohtaa, näin ikävästi voi olla, mutta miten narsisti käyttäytyy muita aikuisia perheenjäseniä kohtaan, sisaruksia, äitiä jne . Ei kai narsismi kohdistu vain yhteen henkilöön? Miten työpaikoilla, onko tutkimuksia tehty.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat