Sivut

Kommentit (50)

Samppi

Omat lapseni ovat 70 ja 80 luvulla synytyneitä. Meillä ja kavereiden perheissäkin nuo väitetyt vapaudet olivat kiellettyjä. Kypärät tulivat 80 luvulla ja siinä riitti paimentamista. Valistuneena vanhempana hoidin vaaleanihoisen tyttäreni aurinkorasvan käytön osaajaksi.

Itse olen syntynyt -54 ja helvetillinen taistelu oli -60 saanko käyttää napapaitaa joka oli ihan pop. Kyllä se eroottinen silloinkin. Mini hame oli juuri samaan aikaan ja sitä en saanut käyttää. Kyllä siinä suojelussa on järkeäkin, äijät nipisteli pikkojen housujen peittämää pyllyä ja lähenteli. 

Tuli mieleen

Itsekin olin aikoinani sitä mieltä että talutushihnapakko koirille on tyhmä. Sitten sain eräänä keväänä suuria puremahaavoja jalkaan naapurin vapaana juoksevalta koiralta ja mielipide muuttui kummasti, kun piti koko kesä peitellä isoja rumia haavoja jalassa ja kulkea lievästi ontuen. En edes mitenkään provosoinut koiraa - olin vain kulkemassa kotiin kaupasta kun yhtäkkiä tunsin koiran purevan jalkaa. Koira hyökkäsi jostain takaani. Onneksi naapurikin ilmestyi nopeasti paikalle irrottamaan koiraa minusta.

Kyllä sen jälkeen on kauhistuttanut kun olen nähnyt jopa lasten ulkoiluttavan isoa koiraa ilman talutushihnaa. Toisaalta eipä lapsi isoa koiraa saisi hihnankaan kanssa pysäytettyä jos koira yllättäen hyökkää jonkun kimppuun.

mummeli nyt

Ei meillä ollut eineksiä.Minihameessa kuljin.Liftasin. Ei ollut pyöräilykypärääkään. Wolkkarissa ei ollut turvavöitä ainakaan takana. Sitten viisivuotiaan jätin vuosikkaan kanssa vähäksi aikaa kun lähdin töihin. Moni asia on muuttunut.

Vesilapsi

Olipa hauska teksti!

Kyllä minä nauroin ja tunnistin melkein kaikki asiat, sellainen fiilis oli 60-luvulla syntyneenä ainakin just meillä:)
Saimme mennä pitkin ja poikin esim.kesällä naapurin tytön kanssa, uitiin aina, sateellakin. Ei ukkosestakaan sillä lailla varoiteltu. Kun vanhemmat olivat töissä, lapset leikkivät ulkona koko päivän. Eli lisäisin vielä uimisen ihan kahdestaan ja 5 tuntia kerrallaan, aina. Nyt ajattelen, että eikö ne yhtään ajatelleet, että jotakin voisi sattuakin. Oli jotenkin semmoinen leppoinen luottamus lapsiin, kyllä ne sieltä leikeistään tulee.
Uimisesta luonnonvesissä tuli meikäläiselle tosi luonteva tapa; yhä vielä ' leikin' vedessä ja teen pyörähdyksiä kuin lapsenakin, uinnin lisöksi. Se vapaus jotenkin jäi, fiiliksenä olemaan.

Vierailija

Tähän täytyy sanoa, että koirat pitää kouluttaa. Kun koira tottelee omistajaansa, ne voivat hyvin kulkea remmittäkin. Keski-Euroopassa asuvana voin kertoa, että vapaana kulkevat (koulutetut) koirat eivät tule edes ihmisiä haistelemaan, saati sitten puremaan. Toisaalta lapsille täytyy myös painottaa, että vierasta koiraa ei pidä lähteä tuosta noin vaan taputtelemaan. Koulutusta siis molemmille :)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Tähän täytyy sanoa, että koirat pitää kouluttaa. Kun koira tottelee omistajaansa, ne voivat hyvin kulkea remmittäkin. Keski-Euroopassa asuvana voin kertoa, että vapaana kulkevat (koulutetut) koirat eivät tule edes ihmisiä haistelemaan, saati sitten puremaan. Toisaalta lapsille täytyy myös painottaa, että vierasta koiraa ei pidä lähteä tuosta noin vaan taputtelemaan. Koulutusta siis molemmille :)

Tämä oli siis vastauksena toiseen kommenttiin, nimimerkille Tuli mieleen.

Noita

Nykyään on elämä niin kovin "pelottavaa", varsinkin einekset, aurinko ja naapurin vanhukset. Tuttu K-kauppias sanoi, että vaikka kukaan ei syö kuulemma valmisruokia, aina ne on hyllyt heti tyhjiä kun ehtii  vaan täyttämään.Sitä ainoata lasta varjellaan elämältä ja kaikelta kivalta. Olisi hyvä kun näkisi muittenkin perheitten elämää, ettei äiti pääse seuraamaan gps.llä. Somessa kuulee joskus vähemmän kivoja lapsuustarinoita, missä lapsi on jotutunut rajottamaan liikkumistaan, 13-vuotias ei esim . saa poistua kotipihaltaan jne.

Vierailija

Aika moni kuulosti aika amerikkalaiselta. Esim. tuo että teinin saattoi jättää viikonlopuksi yksin kotiin. No kai sitä voi niin tehdä vielä nykyäänkin, ainakin Suomessa. Ja toinen tuo että lemmikkieläimen saattoi viedä kouluun esitelmää varten. Jaska Jokusessa kyllä, mutta ei useinkaan Suomessa.

Terveisin 60-luvun lapsi, nykyinen 16-, 19-, ja 22-vuotiaiden "lasten" äiti.

70-luvun lapsi 2000-luvun äiti

Lapsia kyllä kuolikin vielä 70-luvulla tapaturmaisesti kymmenkertaisesti nykyiseen verrattuna. Että ihan ymmärrän nykyvanhempia, jotka nykyään tietoisuuden lisäännyttyä vaativat lapsiltaan mm. kypärän käyttöä :)

80-luvun auringonpalvoja

Auringonotto yläosattomissa oli muuten 80-luvulla aivan normaalia monilla rannoilla Suomessakin. Muistan, miten lähes vuosittain tuolloin kesän uimapukumuotia esittelevät lehtijututkin (Me Naiset, Anna jne.) mainitsivat yleensä yläosattomuuden yhtenä rantamuodin muotona. Eikä sitä pidetty minään ihmeenä ainakaan Tampereen Pyynikillä toisin kuin nyt. 

Vierailija

Aikuiset saivat myös tehdä vaikka mitä ilman että ketään kiinnosti. Kukaan ei yrittänyt päteä vanhemmuudella eivätkä lapset olleet kenellekään pääasia. Ihmisillä oli maalaisjärki ja alakoululaiset veivät pienempiä lapsia päivähoitoon jos koulu alkoi myöhemmin ym ja tottakai itsenäisesti hoitivat itsensä mutta kukaan ei myöskään ylpeillyt sillä että lapset riekkuvat aikuisille kuten nykyään porukassa. Kukaan ei kuvannut luvatta toisiaan tai opettajaa ilkkumis-ja häpäisymielessä. Semmoiset lapset kuin aikuiset.

Onnelinen lapsuus

1. napa paitaa ei saa enää käyttää? Täh?

4. Mikropizzat tuli ysärillä joo välipalaksi koulun jälkeen tms. En syytä siitä kylllä lamaa. Enempi niitä ruinattiin mutsilta, joka oli sitä mieltä, että voikkari kelpaa yhtälailla, että ei "pizzaa" nyt sentään joka päivä, eikä ne nyt niin halpoja ollut.

-kytsääminen tarikalla oli arkipäivää, joskus mentiin kolme päällä jollain vanhalla romulla, mikä oli vielä useimmiten joku aikuistenpyörä, että hyvä jos jalat ylsi polkimille. Kukaan ikinä mistään kypäristä puhunut.

-Työkaluja sai ja piti käyttää. Omat majat rakennettiin sällien kanssa ihan keskenään. Ei käyneet aikuset ihmettelemässä leikkipaikan turvallisuutta.

-Sai reissata yksin, hyvä jos sai bussiasemalle kyydin. Siinä sitä oppi pärjäämään jo todella nuorena, eikä ollut kännykkää turvana. Nykyään tää kaitseminen on jo täysin liioiteltua. Muksuja kyyditetään kaikkiin harkkoihin etc ihan naurettaviakin matkoja ja aikuisten aikataulut rakennetaan niiden ympärille. 

-Sai uutenavuotena räjäytellä pommeja omien kavereiden kanssa. Ihme kyllä keltäkään ei lentänyt silmät päästä. Parin opettajan postilaatikot tosin sai kyytiä.

-Sai ostaa bisseä ja tupakkaa tutuista kioskeista aikuisille. Naapurin ukko saatto antaa rahaa ja ostolapun kassaneidille, että kipase tohon lähikauppaan ja tuo hälle keskaria ja sätkätoppa, niin siitä jää sulle irtokarkkeihin pari markkaa. :)

-Sai kävellä ilmakivääri selässä ja rambo-puukko vyöllä missä vaan, eikä se ketään kiinnostanut.

Mangokulta

Ei ollut mopokortteja ja -kypärää, ajaa sai 15v täyttäneenä kunhan mopo oli rekisterissä ja valot toimi. (Syrjäkylillä.. no ei se nyt niin tarkkaa ollu)

Vierailija

18 kohtaa toteutui omalla kohdalla ja lapsienikin annan tehdä samoin kuin olen itse lapsena tehnyt. Yksikään kohta ei ole niin vakava, että sitä pitäisi kieltää tekemästä :O

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat