Sivut

Kommentit (18)

MarjaMummu

Toimistomme oli vuosia tiloissa, joissa tunnistimme sisäilmaongelmia. Mutta ongelmaa oli vaikea todistaa. Kärsin silmätulehdukista, käheästä äänestä, nuhasta ja lihas- ja nivelkivuista. Ne ikään kuin kuuluivat elämään - ei lääkäri voinut sanoa, että sisäilma olisi syynä. Useilla työntekijöillä oli erilaisia kombinaatioita oireista.

Nyt olemme olleet pari vuotta uusissa tiloissa, ja silmätulehduksia ei ole ollut kertaakaan, lihas- ja nivelkivut ovat poissa. Nuha on jäljellä.

Vatsanväänteitä, pahoinvointia ja päänsyrkyä tulee, kun hankitaan uusia huonekaluja tai jopa tuoreista painotuotteista. Esimerkiksi yksikin "tuore" lehti tai esite haisee joskus niin pahalle ja aiheuttaa edellä kuvatut oireet. Tuoretta painotuotetta ei voi pitää työhuoneessa eikä edes olla samassa aulassa, jossa näitä on. 

Ikävää, että lasten päiväkodeissa ja kouluissa on paljon sisäilmaongelmia. Seuraukset ovat ikäviä. Ei ihme, että oppimistulokset ovat romahtaneet. Ja on erikoista, että rakentajat on päästetty vastuusta. Vain raha eli langetetut sakot ja sanktiot pakottavat rakentajat parempaan työn jälkeen ja vastuunkantoon. 

Huoli sisäilmaongelmista näyttää olevan tämän kevään kuntavaaleissa usean ehdokkaan listalla. Toivon, että valitut ehdokkaat todella tarttuvat sisäilmaongelmiin ja etsivät vastuulliset korjaamaan ja korvaamaan kelvottoman työnsä jäljet.

Vierailija

Olisi korkea aika yhteiskunnan herätä tekemään asialle oikeasti jotakin sen sijaan, että vähätellään, peitellään ja kielletään ongelman olemassaolo! Kasvamassa on homepäiväkodeissa ja -kouluissa lukematon määrä lapsia ja nuoria, jotka eivät pysty kuuna päivänä muuhun kuin etäopiskeluun, etätöihin ja eristäytymään koteihinsa - jos ylipäätään voivat asua muualla kuin teltoissa. On käsittämätöntä ja kohtuutonta, että jo pysyvästi sairastuneet jäävät täysin vaille yhteiskunnan tukea ja aputoimia, vaikka suurin osa heistä olisi altisteettomissa olosuhteissa työkykyisiä. Joka paikkaan tuoksuja kylvävän teollisuuden suitsiminen ja näitä lemuavia tuotteita surutta käyttävien valveutumattomien kuluttajien valistaminen olisi huomattavasti aiheellisempaa kuin nyt vallalla oleva hometautiin ja monikemikaaliyliherkkyyteen sairastuneiden yhteiskunnan ulkopuolelle eristäminen. Tästä ei tarvitse kenenkään vetää hernettä nenään, kirjoitan tarkoituksellisesti kärjistäen, sillä jos yksikin ihminen tämän luettuaan havahtuu miettimään omaa hajustettujen tuotteiden käyttöään, on se ehdottomasti askel oikeaan suuntaan.

kipakka35

Päättäjät altistavat tietämättään tai jopa täysin tietoisina epäterveelliselle sisäilmalle. On korkea aika jo eduskunnassa sekä hallituksessa suhtautua tähän vakavammin kuin #kunnillaonvastuu -fraasilla. 

Terveydellehän ei ole määriteltyä arvoa, mutta ei sen menetys voi olla ilmaista. Epäterveelliselle sisäilmalle altistuminen vaikuttaa suoraan tuottavuuteen, innovatiivisuuteen sekä kuluihin jotka aiheutuvat sairaspoissaoloista. 

Luultavavimmin täällä on pari Sainiolaista linjaa edustavaa terveydenhoitolan ihmistä kommentoinut asiaa. heille kerron että minun sairauteni on todellinen ja se johtuu sisäilmasta(kosteusvauriosta). Se jopa pystytään todentamaan verikokein mutta lääkäreillä on vain ollut asennoitumisongelmia. Minä en saa enää terveyttäni takaisin vaan "hometauti" seuraa minua loppuelämäni. nimimerkki harvinainen homeallergikko

Baking Dude

Näitä sairauksia löytyy ainakin vakuutusyhtiöiden kuin myös julkisten sairaanhoitoyksiköiden asiakirjoista ja sinun mielestäsi niitä ei sitten ole? Miten tämä on mahdollista.

journalisti

Hyvän journalistisen tavan mukaan kuuluu mainita lähde. Onko Valtosen haastattelusta kyse vai mihin hänen materiaaleihin tai kommenteihin juttu perustuu?

Vierailija

Mitä kitinää lähteestä? Kyllä tuosta hyvän kuvan saa, että lehti on haastatellut professori ja sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Valtosta. Vai pitääkö jokaisen jutun ja haastattelun jälkeen mainita esim. tässä tapauksessa: Lähde: Ville Valtonen vaikka se melko hyvin on tuosta ymmärrettävissä. Toki on myös mahdollista että juttu on lainattu jostain toisesta jutusta, mutta Valtosen aikasemmista lausunnoista löytyy juttua kyllä n. 2 sekunnin googlettelun kautta. Luultavasti lehtipainoksessa kerrotaan asiasta enemmän. Tietenkin lähdekriitiikkiä voi harrastaa hamaan loppuun asti, mutta kyllä nuo sisäilmasairaudet ovat ihan todistettavissa oleva ongelma ja asiaa on puitu eduskunnassa asti. Duedecimin käypä hoito suosituksien mukaan sisäilmasairauksista ei jostain syystä pitäisi edes antaa sairaslomaa joka on jokseenkin omituista. Työturvallisuus lain 8§ velvoittaa työnantajia huolehtimaan työympäristön turvallisuudesta; "Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä".

PS. Haluatteko lähteet?

miura

Työskentelen tällä hetkellä sellaisessa paikassa jossa on hometta ollut monta vuotta ja siellä tuoksuukin ihan homeelta ja talvella oli yhdessä huoneessa vaan +4 astetta ja muutenkin siellä on paikat huonossa kunnossa ja Kunta on vuokrannut sen ja olen todennut että se pitäisi laittaa käyttökieltoon tai kunnostaa mutta omistaja ei halua sitä kunnostaa eikä sitten taas Kuntakaan halua elikkä toiminta jatkuu vielä ainakin 2018 asti siellä. Työntekijät ovat väsyneen näköiset ja nuhasia.

Vierailija

Aivan uskomatonta miten toimittajien taso on mennyt tällaiseksi, että ei osata merkata lähteitä. Se on kirjoittamisen a ja o. Opetettiin jo lukiossa. On mentävä alkulähteille. Kerrottava lukijoille mistä tieto on, jotta lukija voi sen mennä sinne lukemaan. Jos toimittaja on haastattellut itse Ville Valosta - se pitää mainita. Jos toimittaja Emmi Laukkanen ei ole haastatellut Valtosta, hänen on kerrottava, onko ollut seuraamassa Valtosen luentoa ja jos on niin missä tilaisuudessa, jos taas kirjoittanut jutun kirjallisesta materiaalista niin sitäkin, mistä kirjallisesta aineistosta kommentit ovat otettu. Nykyään on vain klikkiotsikoita, laadusta ei niin väliä, lähteistä ei niin väliä. Saako pitää journalismilta jotain laatua?

Altistunut

Kiitos artikkeliista!

Työpaikallani, jossa olen työskennellyt 17 v. oli takavuosina homeongelma. Minulla silloin toistuvia poskiontelo- ja keuhkoputkentulehduksia, joista en olle kärsinyt lainkaan korjauksien jälkeen. Jatkuva nuha jäi ja nyt ymmärrän mistä monikemiaaliyliherkkyyteni johtuu! Kiitos Ville Valtosen! Olen se kaikkien ilonpilaaja, joka saa oirita toisten huom! liian voimakkaista hajusteista. On todella ikävää huomauttaa hajusteista, mutta niistä hengitykseni lamaantuu, yskittää ihan mahdottomasti ja tulee päänsärky ellei ihan mikreeni. Teatteriin ja juhliin menessäni yritän lääkitä itseni hyvin, niin toise saavat nauttia tuoksuista. Olen sellaisessa työssä, jossa miinun pitäisi voida työskentellä "hajusteista vapaassa ympäristössä". Katupöly on todellinnen painajainen, mutta sen kanssa voi elää. Altistuin töissä viime viikolla kaksi kertaa voimakkaille hjusteille ja niiden seurauksena muiden oiriden seurauksena niistin puhdasta verta

paljon kokenut ammattilainen

Guruksi itsensä julistaneen lääkärin etua.  Potilasraukat menevät entisestään sekaisin ja ahdistuvat näistä romukoppadiagnooseista.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat