Kommentit (10)

Vierailija

'Niissä maissa, joissa maaperän seleenipitoisuus on pieni, esimerkiksi Välimerenmaat, seleenilisällä on saatu positiivisia vaikutuksia. Mutta Suomi ei kuulu näihin maihin.'

Ihmettelen, miten ylimalkaan lääkäri on tämän todennut. On yleisesti tiedetty asia, että Suomen maaperästä seleenin saanti on riittämätöntä, minkä vuoksi 80-luvulla seleeniä alettiin lisätä maatalouden lannoitteisiin. Tämän ansiosta suomalaisten seleeninsaanti on kohtuullisella tasolla, tosin osa väestöstä ei saa edelleenkään riittävästi seleeniä ravinnostaan. Lisää voi lukea esim. täältä:

http://www.mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti35.pdf

Vierailija

Kirjoituksessa oli hyvien havaintojen seassa vääriä ja epäilyttäviä.

Alussa oleva luku 30-50 tuhatta tietämättään sairastavia? Ehkä kunhan lisätään 100 tai 200 tuhatta tietäen sairastavia, joilta osaamattomat lääkärit eivät ole muka löytävinään vajaatoimintaa. Osasyynä virheelliset "viitearvot" ja niiden virheellinen tulkitseminen. Vakioverikokeissa suuri osa ei näykään ja pitäisi selvittää vuorokausivirtsan T3-mittauksella. 

Eri oireiden ennustavuusarvoissa on hurjia eroja. Akillesrefleksi on mainio ja "kliinisen tunnusluvun" tärkeä osa:  http://bit.ly/2dScpkx

Vain 10% oireisia hoidettuina? Ehkä jos hoidetuissa ovat yhdistelmällä, eläinperäisellä ja T3-monoterapialla hoidetut. Pelkästään DIO2-geenimutaation omaavia on 15-30%. Lisäksi transportterimutaatiot.

Sopella ei viitteitä

Kirjoituksessa ei mainita mitään varsinaisesta aktiivisesta kilpirauhashormonista eli T3 hormonista. Ei mainita myöskään muunto-ongelmista, kuten dejodinaasihäiriöistä, joista osaa voidaan Suomessakin testata geenitesteillä. Kirjoitus oli tältä osin puutteellinen.

Soppi heittelee välillä asiaa, välillä hän heittelee ihan omiaan. Millä perusteella nämä "turhaan lääkityt" ja mistä on saatu luku hoitamattomista? Mistä on saatu luku, että raudanpuutetta kärsii kaksinkertainen määrä? Ehkä kärsii, mutta mitään tietoa ei tästä löydy haulla, joten omasta päästä Sopelta tämäkin. Soppi heittelee aivan liikaa omia ideoitaan ikään kuin tutkittuna tietona, vaikka niistä ei olekaan mitään tutkimuksia.

Sinänsä hyvä, että Me Naiset kirjoittaa tästä kansantaudista, jota lääkäritkään eivät kunnolla tunnista.

ei tutkita oikein, ei

"Shutterstock" eli kuvan lähde on varmaan jossain ulkomailla. Suomessa potilasta ei tutkita edes kuvan mukaisella kilpirauhasen koon ja muodon tunnustelulla.

Kaikenkaikkiaan hoidetaan vain verikoearvoja, ei potilasta. Keskemmällä Suomea tiedän keskussairaalan "endokrinologin" joka ei kertaakaan ole kasvokkain tavannut potilastaan!

https://drive.google.com/file/d/0B94Wq-KMIhMVMXczT2pQcVhINm8/view  näyttää valikoiman oireita ja ilmentymiä jotka pitäisi kirjata. Ykköstärkeänä nilkkarefleksi. Ihostakin voi päätellä paljon. Samoin sukuhistoria on kirjattava.

Verikokeiden tulkinnassa ensinnäkin "viitealueet" ovat perinpohjin väärin koska vertailujoukossa myöhemmin huomattiin olleen alkavasti kilpirauhassairaita. Vuonna 2003 korjasivat USA:n endoyhdistukset sentään TSH-viitealueeksi 0.3-3.0 mutta Suomessa ei vieläkään. Tutkija Völzke seuloi vertailujoukon huolella ja sai TSH-rajoiksi 0.25-2.12.

Toiseksi TSH-lukemia käytetään karkeasti väärin huomioimatta edes jakauman vinoutta. Alilääkitty potilas pidetään jossain alueen ylärajoilla ja oireet jatkuvat. TSH pitäisi olla alle yksi koska tyroksiinilääke nostaa T4v-per-T3v -luvun niin että muunnos T4->T3 heikkenee,
http://web.archive.org/web/20040606132447/http://www.thyroid.org.au/Info...

Vierailija

Vaikka haastateltu on endokrinologi ja erikoistunut kilpirauhasen vajaatoimintaan, ei jutusta käy ollenkaan ilmi, että vajaatoiminnan hoitoon on olemassa useita lääkkeitä. Thyroksiinilla varmasti kaikialla aloitetaan hoitokokeilut ja se toimii monella. Mutta on myös synteettinen T3-hormoni, josta osa on saanut avun jatkuviin oireisiinsa sekä useita ns. eläinperäisiä valmisteita, jotka ovat niinikään toisille välttämättömiä ja sisältävät kaikkia terveen kilpirauhasen tuottamia hormoneja.

Akhilles

Miten tuota akillesrefleksiä testataan? Minulla on ollut kilpirauhasen vajaatoiminta todettuna v. 2005 sta ja akillesjänteeni kipeytyvät, kireytyvät ja tulehtuvat ajoittain todella herkästi. Minulla on myös pohjelihas pamahtanut sen vuoksi. Tämä on alkanut pari vuotta ennen kilpirauhasen vajaatoimintadiagnoosia. Voiko ne siis olla yhteydessä toisiinsa? Myös muita oireita tuosta linkistä on ja osaan yhdistää ne kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyviksi. Myös uusia oireita on tullut kilpirauhashormonin syömisen aloittamisen jälkeen. Niistä ouhutaan todelka vähän ja useat lääkärit eivät ole kiinnistuneet niistä ja kieltävät niiden yhteyden.

Vierailija

T3-hormonin kohdalla on Suomessa tuhoisia päähänpinttymiä.

Ensinnäkin valheellisesti väitetään että kilpirauhanen suoraan tuottaa sitä hyvin vähän. Silti Suomen ainoa rehellinen osaava endokrinologi jo Kilpi-lehdessä 2-2013 kertoi suoran erityksen määräksi 29µg/vrk.

Tänä vuonna on selostettu kilpirauhasenpoistopotilailla tehtyjä tutkimuksia, joissa tuo suora T3-eritys on osoittautunut keskimäärin vieläkin suuremmaksi.

Lääkitys on täysin luonnottomasti pelkkää tyroksiinia (T4) jolla tulee kaksijakoinen lisäharmi. Ensinnäkin veressä liikaa T4:ää suhteessa T3:een heikentää maksassa elintärkeätä muuntumista T4>T3. Toiseksi aivoissa muuntuminen perustuu eri dejodinaasientsymiin ja siksi aivolisäke ennenaikaisesti alentaa TSH:ta, jonka mukaan lääkitystä valitettavasti säädellään.

Lääkityllä pitäisi siksi TSH-tavoitearvo olla esim. professori Athony Toftin tyypillisenä mainitsema 0.2...0.5 ja useissa tapauksissa hänenkin mukaan nollan tuntumissa.

Vierailija

"6. Voiko kilpirauhasen vajaatoiminnan puhkeamista estää jotenkin?"

Tottakai voidaan. Poistamalla syy, joka 90 prosentissa tapauksista on autoimmuunityreoidiitti. Siis tarkkailemalla arvoja TPOab ja TyglAb. Jos se on koholla, voidaan estää tai ainakin pysäyttää tyroksiinilääkityksellä kolmenkin tieteellisen tutkimuksen mukaan: PubMed 11327616, PubMed 16006728 ja En-Ting Chang'in numeroimaton tutkimus.

Siis lääkitään ns. "terveitä". Haittaako että näin torjutaan myös mm. sydän- ja verisuonisairauksia?

Vierailija

kysymys 15 >> Ensimmäinen kontrolli on yleensä kolmen kuukauden kuluttua lääkityksen aloittamisesta <<

Vaarallinen oikaisu tosiasioiden ohi. Näin vain jos aloitusannos on tuo kiistanalainen ja onneksi harvinainen 100µg. Pikkuannoksella oma kilppari lopettaa toimintansa ja oireet ovat usein pahemmat kuin lääkitsemättömänä (Michaelsson 2015, PMC4637515)

Professori Matti Välimäki aloittaa annosnostoin kahden viikon välein: 50µg > 75µg > 100µg ja sitten kontrollikokeet 2...3 kuukauden kuluttua.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat