USA:n vaalitulos on toiveajattelujournalismin haaksirikko!

Ilari K Lintonen

Yhdysvalloissa halutaan muutosta. Se kävi selkeäst ilmi presidentinvaalien tuloksesta. Median kirjoittelua vaalikampanjoinnin aikana seuranneet ovat ymmärrettävästi yllättyneitä. Heillehän vakuutettiin lähestulkoon jokaisen median toimesta kuinka paha ihminen ja katastrofaalinen presidentti nyt valituksi tullut Trump oli ja että vastaehdokkaan, Hillary Clintonin valinnan todennäköisyys lähenteli jopa 100 %.

On syytä katsoa tarkemmin median suntaan. Mielipidekyselyt eivät riitä selitykseksi, miksi toimittajat suosivat Clintonia. Kyse oli toiveajattelusta eli toimittajien henkilökohtaisten poliittisten näkemysten toteutumisen toiveista. Kun tämä oli toimittajien liikkeellepaneva voima, ei tuloksena syntynyt todellisuutta valottavaa journalismia, vaan vääristyneitä ja kouristuksenomaisia purkauksia.

Politiikka ja journalismi kulkevat käsi kädessä. Nyt on tapahtunut jättimäinen muutos politiikassa. Vanha meno ei kelpaa äänestäjille. Se merkitsee vääjäämättä myös journalismin muuttumista, vaikka varmasti näemme vielä jonkin aikaa muutosta vastaan taistelevia surullisen hahmon ritareita. En panisi rahojani likoon esimerkiksi Helsingin Sanomien ja YLE:n toimittajien puolesta. Heidän tapansa naamioida omat näkemyksensä journalismiksi alkaa tulla tiensä päähän. Ihmiset haluavat rehellisiä ja puolueettomia näkemyksiä. Miksi maksaa toisten mielipiteistä?

Kommentit (2)

Herätkää

Eräs hyvin huolestuttava seikka näyttää jääneen huomaamatta Trump-vihaa lietsovilta toimittajilta, jotka antavat runsaasti tilaa Clintonin pettyneille kannattajille, jotka tekevät nyt juuri sitä, mistä syyttivät jo etukäteen Trumpia ja hänen kannattajiaan. Clintonin kannattajat osoittavat jopa väkivaltaisesti mieltä demokraattista vaalitulosta vastaan. Samalla tämä lietsoo yhdysvaltalaisten vastakkainasettelua. Se taas on palvelus Putinille ja Venäjälle. Jakautumisen ja levottomuuksien heikentämä Yhdysvallat on nimittäin heidän tavoitteensa.

Vaativa

Trump joutui ns. liberaalimedian normaalikäsittelyn kohteeksi. Se annetaan republikaanien presidenttiehdokkaalle, tavoitteena näyttää hänet idioottina tai muuten kummajaisena. Myös pienten virheiden paisuttelu kuuluu asiaan. Suomeksi sanottuna liberaalimedia pyrkii tekemään luonnemurhan. Eräs kohteeksi joutunut on Sarah Palin, Alaskan kuvernööri. On mielenkiintoista nähdä, kuinka naista yritetään kampittaa, jos Trump nostaa hänet merkittävämpään asemaan hallinnossaan. Todellisuus ei nimittäin todennäköisesti ole se, minkä olemme mediasta saaneet lukea.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat