Siivooja Barrikadeilla

Seuraa 
Liittynyt21.5.2015

Aihe on ilmeisesti niin kipeä ja vaiettu, ettei kukaan ole vielä kommentoinut Kirsti Kankaasta tehtyä juttua uusimmassa numerossa. Kaikki tietävät, että siivoojan työ on raskasta ja huonosti palkattua. Asia sivuutetaan vain sanomalla, ettei siihen kukaan pakota eikä siivooja tarvitse pitkää koulutusta. Se on totta, mutta jokainen olkiensa kohauttaja myös ymmärtää, että jonkun se työ on tehtävä. Itse tein sitä työtä muutaman vuoden kun tyttäreni oli pieni ja olin yksinhuoltaja. En halunnut viedä lastani vuoropäiväkotiin. Hyväkuntoisena naisena työ ei varsinaisesti ollut liian raskasta ja työn itsenäisyys ja se, että näki oman työnsä jäljen tuntui hyvältä. Pomoni olivat mukavia. Mutta ne ihmisten asenteet olivat muutamissa kohteissa jotain käsittämätöntä. Puhelinmyyjät ja kesätyöharjoittelijatkin nostivat itsensä minun yläpuolelleni sillä, että ohitseni käveltiin tervehtimättä nokka pystyssä. Jotkut myös olettavat, että siivooja ei tarvitse taukoja ja pärjää syömättä koko päivän. Siivooja kelpaa keräämään roskat ja siivoamaan henkilökunnan vessat, harjaamaan vessanpöntöstä kurajäljet ja keräämään haisevat tamppoonit ja puunaamaan kaikki paikat. Mutta se, että pienipalkkainen siivooja istahtaisi henkilökunnan taukohuoneessa haukkaamaan eväänsä silloin kun muut ovat töissä, herättää sekin nyrpistelyä joidenkin keskuudessa. Siivoojaa opidetään niin ala-arvoisena, että hänen pitäisi varmaan syödä pikkuisessa siivouskomerossa pesuaineiden ja rättien keskellä. Todella virkistävää, eikö totta? Jouduin uhraamaan joka päivä yhden tunnin palkkani siihen, että kävin jossain kahvilassa tai Hesburgerissa syömässä. Se oli pois noin 850 euron kuukauden nettotuloista. Isoissa firmoissa työskentelevän siivoojan viikkotuntien täyttyminen edellyttää sitä, että töitä olisi tehtävä vähintään kuutena päivänä viikossa ja monissa kohteissa. Lähdettävä aikaisin aamulla ja usein vielä uudestaan illalla.
Toivon jaksamista Kirsti Kankaalle työssään. itse en jaksanut. Myyjänä tienaan huomattavasti paremmin, vaikka kuulun edelleen pienituloisiin.

Sivut

Kommentit (17)

Vierailija

On ikävää että siivoojia ei arvosteta. Työ on raskasta, tahti kiihkeää ja palkat huonot. Eikä siihen ammattiin jouduta. Siivoojiksi haetaan ja päästään yhtälailla kuin muihinkin töihin. Mutta...tein niin tai näin, aina menee väärin päin. Työskentelen ravintolassa, jossa siivoamme itse viikolla ja siivoojat käyvät viikonloppuisin. Siivousfirman esimies, työntekijöiden pyynnöstä, esitti toiveen että illan päätteeksi nostaisimme tuolit pöydille, jotta lattia olisi helpompi puhdistaa. Sehän kävi meille, ei ongelmaa. Sitten alkoi siivoojien jupina siitä kun työaika lyheni 15min. Siivoojilla on ravintolamme tiloissa oma taukohuone/toimisto ja erillinen siivouskomero. On sovittu, että jos tarvitsemme, voimme lainata puhdistus-/ pesuaineita. Näin siis sovittiin. Mutta kun siivousfirman esimiestä ei näy, saamme huudot tavaroiden lainaamisesta. Vaikka palautamme kaiken ja laitamme paikalleen, ei auta.. Jos siivoojalla on kohteiden vaihdon yhteydessä sen verran lyhyt tauko, ettei ehdi itselleen kahvia keittää, saavat he ottaa sitä ravintolastamme. Tämä ehdotus tuli meidän puolelta. Ei kiitosta, vain valitusta pahasta kahvista. Harmittaa suunnattomasti tilanne kun itse yrität olla ystävällinen ja tervehdit, saat vastaukseksi murahduksen ja tylyn katseen. Monessa ravintolassa ja kahvilassa olen töitä tehnyt ja useita siivoojia tavannut. Suurimman vaikutuksen ystävällisyydellään, siisteydellään ja tarkkuudellaan ovat tehneet maahanmuuttajat.
Toivon todellakin, että siivoojien palkat nousisivat ja työmäärä olisi edes jollain tapaa inhimillinen. Ehkä silloin hymykin nousisi siivoojien kasvoille?

Vierailija

Olen itse työskennellyt kaupungin palveluksessa terveysasemalla laitoshuoltajana(siivooja) yli 20 vuotta. Silloin aikanaan ajauduin työhöni koulutuksen kautta ja sain vakinaisen työpaikan aika helposti. Niinä aikoina se tuntui todella hyvältä, olinhan usean lapsen yksinhuoltaja.
Vuodet on vierineet ja vaatineet veronsa fyysisen ja myöskin psyykkisen hyvinvoinnin osalta. Työ on pitemmän päälle aika raskasta . Olen kuluttanut kehoni lähes loppuun, puhumattakaan työn arvostamisen puutteesta johtuvasta henkisestä tyhjiöstä.
Väsyneenä usein ajattelen, että meitä halveksitaan muiden ammattiryhmien keskellä, ei se pelkkää kuvitelmaa ole, jutellaan siitä melkein päivittäin työtovereiden kanssa.
Parempina päivinä sitten nostan nokkaani ja yritän nauttia aikaansaannoksistai joka tapauksessa. Lisäksi meille on tullut vielä työnantajan keksimät "laatutarkastukset", koskaan ei mikään ole tarpeeksi hyvin, aina jotain parannettavaa, että stressiä riittää.Muutaman vuoden päästä toivon pääseväni eläkkeelle, mikäli ei eläkeikää nosteta meilläkin. Varmasti olisi sitten hauskaa nähdä siivooja työskentelemässä rollaattori apunaan:)

Vierailija

Itseäni häiritsi jutussa haastatellun asenne muita kohtaan. Miksi häntä ja hänen työtä pitäisi kunnioittaa, jos muut on jakkupukuisia akkoja tai hienohelmoja?

Riippumatta palkkauksesta, niin aina löytyy joku ihminen joka kokee olevansa muiden yläpuolella ja käyttäytyy sen mukaisesti. Juntteja on joka ryhmässä.

Mikäli siivoojien palkkaa nostetaan, niin mitä pitää tehdä muiden ihmisten palkoille ja mistä ne rahat viime kädessä tulevat, että kaikkien palkkoja lisätään?

Kylmä tosiasia on, että siivojan työ ei vaadi koulutusta tai pätevyyttä etukäteen. Vaimo oli kesän siivojana. Esimies opasti ekana päivänä ja loppukesä meni itsenäisesti työskennellessä.

Vierailija

Täytyy sitten varmaan lopettaa siivoustyöt kokonaan kun siihen ei kerran vaadita mitään muuta kuin yhden päivän pieni opastus. Herra johtajat voivat työpäivänsä päätteeksi siivota itse huoneensa ja viedä roskansa. Teistä insinööreistä varmasti jokainen vuorollaan siivoaa vessat jarrutusjälkineen päivineen, sekä taukohuoneen. Ilman palkkaa tietysti, miksi nyt mokomasta hommasta pitäisi maksaa, ei tietenkään! Säästöä, säästöä! Työniloa, t. entinen toimistosiivooja.

Vierailija

Maksetaanhan työstä nyt joten turha maalailla mitään kuvia ettei muka makseta. Toinen seikka tuleeko aikuinen perheellinen ihminen pk-seudulla toimeen maksetulla palkalla ja mihin kaikkeen palkan tulee riittää.

Voitko korjata harhauskoni, jos siivoustyöhön tarvitaan koulutusta tai pätevyyttää ennen työn aloittamista? Leikitään ajatuksella, että siivojien kuukausipalkka nostetaan 2500 euroon. Mitä luulet muiden työntekijöiden tykkäävän, jos he ovat kouluttautuneet ja huomaavat saavansa vähemmän. Nostetaanko seuraavaksi sitten heidän palkkaansa jne. jne.

En tosin ole johtaja tai insinöörikään. Konttorillamme siivous käsittää osittaisen pölyjen pyyhinnän ja lattian moppauksen. Taukotilaa ei ole, eikä toimistolla ruokailla. Siivooja viettää päivittäin aikaa tiloissa 15-45 minuuttia.

Vierailija

HEH HEH
vai ei siivoojan työ vaadi koulutust...no, sitten vaan pilaamaan
lattiat ja seinät ym ym väärillä aineilla ja menetelmillä...

voi hyvät hyssykät !!! siivoojien työstä pitäisi tietenkin maksaa
palkka jolla pystyisi elämään!!! suostuisitteko tekemään
7h 40 min kovaa, kuluttavaa ja raskasta työtä n.1200 kk - verot...

KOKO SIIVOUSALA ON PILATTU....NS. SIIVOUSLIIKKEILLÄ...
VOI helv... olen ollut siivoojana, siivousesimiehenä ja päällikkönä...ja
siivousliikkeet ovat yhtä kusetusta... Aina vaan isompia alueita per tunti
pitäisi pystyä tekemään...jotta SIIVOUSLIIKKEEN OMISTAJAT EIVÄT
JOUTUISI PUILLE PALJAILLE.!!! TODELLISUUS ON SITÄ ,ETTÄ :
10 h alueesta maksetaan siivojalle 7h...5h alueesta 3h jne jne...
nähty ja koettu on !!! ja sit ihmetellään kun ei ole tarpeeksi siistiä, no
ei kai ole kun ei EHDI kunnolla siivota !

Ottakaa siivoojat itselle töihin, eikä SUURTEN siivousliikeiden kautta... tai
sitten työllistäkää pienyrittäjiä.

PS. kuka haluaa maksaa työstä mikä ei tuota mitään? ! siinä se juju...
hyvä ja siisti ympäristö on yrityksen käyntikortti ja siellä työntekijätkin
viihtyvät... ja te helv...tilpehöörin ...valokuvien ja kaikenlaisten krääsän
kerääjät työpöydille, ikkunalaudoille ja joka hyllyn kulmaan...miettikäähän
vähän tarvitaanko niitä ?

PS. Olipa kerran iso toimisto ja siellä 82 työntekijää...koko pv oli
aikaa siivota...mut puolet ajasta meni siihen, että piti kontata työpöytien
alla ja kerätä (kymmeniä per pv) pizzalaatikoita, nenäliinoja, pulloja ja papereita
ym ym... kun ne EIVÄT OLLEET OSUNEET ROSKAKOREIHIN...ja kun imuria ei
viitsisi 3 minuutin välein avata ja selvittää tukosta...

nyt JOKAINEN miettiköön omaa käytöstään.!!!!

Vierailija

vai ei siivoojan työ vaadi koulutust...no, sitten vaan pilaamaan
lattiat ja seinät ym ym väärillä aineilla ja menetelmillä...
Edelleen menee idea ohi. Oletetaanko uudelta siivoojalta näitä tietoja ennen työn aloittamista vai opitaanko työn vaatimat asiat työtä tehdessä? Mikäli opitaan työtä tehdessä, niin työ ei vaadi ennalta koulutusta tai pätevyyttä. Siispä liki jokainen sopivan ikäinen ihminen on potentiaalinen työntekijä.

Kas kun kukaan ei ole kaivanut nais-korttia esiin ja vedonnut huonojen palkkojen johtuvan siitä.

Suomessa alkaa näkymään sama suuntaus kuin muualla Euroopassa. Siivoojina on lähinnä maahanmuuttajia, koska paikalliset kokevat olevansa työn yläpuolella. Valitettavasti osa paikallisista ajattelee myös olevansa siivoojien yläpuolella.

Vierailija

Siivoojilta vaadittavasta pätevyydestä voisin kertoa sen verran, että riippuu kohteesta, mitä erityisosaamista vaaditaan. Esimerkiksi hammashoitolat ja terveysasemien toimenpidehuoneet,sekä leikkaussalit ovat paikkoja, joihin ei voi todellakaan päästää ketä tahansa "riehumaan rätin kanssa".Niihin vaaditaan laitoshuoltajan ammattitutkinto, mikä edellyttää yllättävän paljon opiskelua ja harjoittelua, että työ sujuu ohjeiden mukaisesti tietyssä ajassa. Mitkä tahansa siivouskohteet vaativat järjestelmällisyyttä, ripeyttä, huolellisuutta ja huomiokykyä, koska annetut työajat eivät anna anteeksi osaamattomuutta. Laitossiivoojan pitää osata valita oikeat työmenetelmät ja tuntea materiaalit. Ajattele vaikka rakennuksien loppusiivouksia, jos sinne menee joku ämpärimummo ja holvaa laminaatti- tai parkettilattiat paljolla vedellä, voisi tulla kallis siivouslasku. En oikein ymmärrä, miksi rakennuksien kunnosta ja viihtyisyydestä huolehtiminen on niin aliarvostettua. Eihän huoltomiehen, jätekuskin ja "putkimiehenkään" työt ole varsinaisesti tuottavaa työtä eivätkä vaadi yliopistotason koulutusta. Silti niistä maksetaan enemmän kuin siivoojan työstä. Eikö ole kuitenkin niin, että kaikki työt ovat omalla tavallaan välttämättömiä jonkun tehdä? Miksei siitä sitten kuuluisi maksaa sen verran palkkaa että sillä tulisi edes tyydyttävästi toimeen. Siivoojan työ on kuitenkin sen verran raskasta ja kuluttavaa fyysisesti, sen lisäksi, että sekin vaatii kohteesta riippuen monenlaista osaamista, että 1500 euroa kuukaudessa olisi vähintäänkin kohtuullinen palkkataso maassa, missä pienemmänkin asunnon vuokra on vähintään sen 500 euroa kuukaudessa.

Vierailija

"Eihän huoltomiehen, jätekuskin ja "putkimiehenkään" työt ole varsinaisesti tuottavaa työtä eivätkä vaadi yliopistotason koulutusta. Silti niistä maksetaan enemmän kuin siivoojan työstä."

Mutta tiedätkö mitä yhteistä näillä mainitsemillasi kolmella ammatilla on ja miten ne eroavat siivoajasta/siistijästä/laitoshuoltajasta? Huoltomiehen, jätekuskin ja putkimiehen hommia tekevät suurimmaksi osaksi MIEHET, ja miehethän saavat tunnetusti suurempaa palkkaa kuin naiset. Surullista.

Itse olin monta vuotta sitten opiskeluaikana yhden kesän siivoamassa risteilylaivoja. Rankkaa oli, mutta työkaverit olivat mahtavia. Muistan kerran, kun kävelimme laivaan sisään vielä matkustajien odottaessa pääsyä laivasta ulos, yksi teini-ikäinen tyttö katsoi meitä ja totesi ilkeilevään sävyyn: "Ai noi on niitä siivoajia!". Arvatkaa olisiko tehnyt mieli sanoa pari valittua sanoa tälle tyllerölle, joka oli juuri sen näköinen, että ikinä ei tarvitse kesätöihin mennä kun pappa betalar.

Nyt olen ollut monta vuotta terveyskeskuksen hammashoitolassa töissä ja meillä siistijä on työkaveri siinä missä muutkin. Aivan ihana ihminen ja kaikkien tuntema. Näin oli myös toisessa hammashoitolassa, jossa olin vähän aikaa töissä.

Vierailija

Mutta tiedätkö mitä yhteistä näillä mainitsemillasi kolmella ammatilla on ja miten ne eroavat siivoajasta/siistijästä/laitoshuoltajasta? Huoltomiehen, jätekuskin ja putkimiehen hommia tekevät suurimmaksi osaksi MIEHET, ja miehethän saavat tunnetusti suurempaa palkkaa kuin naiset. Surullista.
Putkimies vaatii koulusta ennen työn aloittamista, joten yhtä hyvin voisi verrata että sairaanhoitaja saa enemmän palkkaa kuin siivooja. Mutta saatiin naiskorttikin esiin.

Maksetaanko esim. leikkaussalin siivoojalle saman verran kuin toimistosiivoojalle?

Vierailija

Palkka riippuu siitä, onko jonkun siivousfirman vai kaupungin palveluksessa. Firmojen siivoojilla palkka on 7-9 euroa/tunti työn vaativuudesta riippuen. Laskin tuossa, paljonko siivousfirman työntekijä saa palkkaa sen luvatun korotuksen jälkeen, mikä on 34 senttiä tunti. Tekee noin 1200 euroa kuussa miinus verot. Laskin, että huolellisesti raha-asiansa hoitavalle yksineläjälle käyttörahaa jää 70 euroa viikossa. Kyllähän sillä joten kuten toimeen kai tulee, mutta jos tarvitsee mennä esim. hammaslääkäriin, hommata silmälasit tai ostaa jotain kotiin, yhtälö onkin mahdoton. Eikö sinun mielestäsi täyttä päivää tekevälle ihmiselle sellaiset "ylellisyydet kuulu?". Tähänkin oli laskettu mahdollinen asumistuki, mikä on muutaman kymmenen euroa. Jos tämä siivooja sitten tekee jonkun ylimääräisen tuurauksen saadakseen lisää rahaa, pitäisi siitä lain mukaan ilmoittaa Kelalle, joka ehkä ei sillä kertaa rokota seuraavasta asumistuesta, ellei nämä ylimääräiset tienestit tule tavaksi.Tämmöinen karu totuus on monen varmasti vaikea ymmärtää jos elämä ei ole muutamasta kympistä tai satasestakaan kiinni. Sitten kun näistä tienesteistä jää vielä eläkkeelle, loppuu minunkin mieleikuvitukseni, miten tämä ihminen sitten pärjää...

Vierailija

Ottamatta nyt sen enemmän kantaa tehtyyn palkkaratkaisuun, joka toikin reilujen korotusten sijaan palkan alennuksen, niin kertomus omalta työpaikaltani:
Siivottavaa kerrosalaa n. 5000 m2 neljässä kerroksessa, mm. vessoja kai 20-30, kahvinkeitto (isolla keittimellä), astioiden pesu 2xpäivässä - yksi siivooja!
Ja kenen tiloissa toimitaan - valtion...

Vierailija

Ei siivoojan työ ainakaan huomaamatonta ole. Nimittäín. Edellisessä työpaikassani kun paikan johtaja oli poissa töistä, matkoilla, sairas, lomalla ym, niin sitä ei huomannut viikon poissaolonkaan jälkeen juuri kukaan. Mutta kun siivoja oli poissa, tai ei tullut heti vuoron alettua töihin, niin se huomattiin kyllä heti. Aina siitä tultiin minulle valittamaan, kun olin siivoojan esimies. Että tälläistä. Siivoojat reilusti lakkoon ja pitkät usean viikon lakot niin olis mukava katsoa miten hukkuvat paskaan. Siivoojien puolella oleva mies.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat