Kommentit (2)

Outi Pyy

Toimittajien pitäisi puhua "kierrätyksestä" vain silloin kun tehdään jotain uutta tuotetta. Tai itse asiassa "uudelleentuottaminen" olisi siihen parempi termi. Suurin osa tämän artikkelin toiminnoista oli "lajittelua" ja "keräämistä", ei "kierrättämistä". Lisäksi artikkelissa puhutaan "kullasta" ja tehtaanomistajan menestyksestä ja vähätellään sitä tosiasiaa, että ne on länkkäreitten poisheittämää tekstiilimassaa (paskaa mikä ei enää kelpaa edes Saksan autoteollisuudelle) ja mitä siellä ihmiset lajittelevat, silppuavat, värjää/desinfioi halpapalkalla, ties missä olosuhteissa. Eikä varmasti ympäristöystävällisesti, eli jätevedet päätyvät suoraan puhdistamattomina paikallisiin vesistöihin. Tämän takia mun mielestä meillä on velvollisuus käsitellä oma tekstiilijäte Suomessa tai vähintään Euroopan sisällä. Kysymys kuuluukin, onko parempi polttaa mahdollisesti kierrätettävää (huonosti lajiteltua ja kalliilla kotimaisella työvoimalla) kuitua meidän polttolaitoksissamme, vai antaa se pitkälle lajittelu- ja alihankkija/tukkuketjulle, josta se ehkä päätyy takaisin Intiaan halpatyöläisten silputtavaksi ja desinfioitavaksi. Mielestäni tässä olisi yksi suuri linjaveto sille, minkä vastuun otamme suomalaisina tekstiilijätteistämme (sekä kuluttajat, että valtio) ja kenen ongelmaksi sen sysäämme. Itse suosittelisin kotimaan käsittelyä, sillä ulkomailla alihankintaketju, työvoiman käyttö ja ympäristöhaitat ovat täysin meidän hallitsemattomissa. Suosittelen katsomaan UNRAVEL-nimisen dokumentin: http://outilespyy.com/unravel-documentary/

Koko dokumentti löytyy täältä: https://aeon.co/videos/this-is-the-final-resting-place-of-your-cast-off-...

Vierailija

Kierrätys Panipatissa on henkitoreissaan, kuten artikkelin loppuosassa hiukan vihjataan. Muutos on ollut nopea. Kierrätysmateriaalista tehdyt huovat yms. eivät vain ole kilpailukykyisiä siistimmän polyesterin kanssa. Yritysten lukumäärä on parissa vuodessa pudonnut neljäsosaan aikaisemmasta. 

Times of Indian artikkeli tilanteesta vajaan vuoden takaa:

"Polyester, which makes a cheaper, lighter, more supple blanket, is starting to edge 'shoddy' out of the textile stakes, leaving shoddy yarn manufacturers with dormant carding machines, mountains of untouched clothes and a depleting workforce.

"There were around 600 to 700 shoddy yarn and textile manufacturers in Panipat up until 2012; now there are barely 150 units,""

http://timesofindia.indiatimes.com/home/sunday-times/deep-focus/Worlds-c... 

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat