Sivut

Kommentit (48)

Maija

Ihmettelen, kun feministit niin kovasti ajavat tasa-arvoa, mutta yllättäen hyväksyvät kaikki muslimien tavat, jotka ovat hyvin patriarkaalisia.

Vierailija

En aivan jaksanut lukea tätä melko vaikeaselkoista tekstiä loppuun oikein ajatuksella -paitsi tietenkin sen kohdan jossa suomalainen uhkea blondi kouri himokkaasti  pieniä kauhistuneita japanilaisia naisia kuten lomalla kunnon humalaisen  suomijuntin kuuluukin- Olen kuitenkin vakuuttunut että siinä oli monenlaisia tasoja sekä piilomerkityksiä jotka avautuvat vain sivistyneille ihmisille.

Aaltoska

Maija kirjoitti:
Ihmettelen, kun feministit niin kovasti ajavat tasa-arvoa, mutta yllättäen hyväksyvät kaikki muslimien tavat, jotka ovat hyvin patriarkaalisia.

Ihan sama ajatus iski minunkin mieleeni.  Muistan aina tämän saman kolumnistin kirjoituksen, jossa hän paheksui sitä että raiskaus-tilastoista annettiin tutkittua tietoa. Totuutta ei pidä peitellä eikä kaunistella.

Älkää viitsikö

"Nainen loukkaantui ja tulkitsi eleen niin, että Khan ei pidä häntä arvoisenaan."

Ei. Nainen tulkitsi eleen niin, että hän tuli kohdelluksi eri tavalla kuin muut sukupuolensa takia. Näin siksi, että hän todella tuli kohdelluksi eri tavalla kuin muut sukupuolensa takia. 

Ulkosuomalainen

Suomessa on kautta aikojen ollut tapana tervehtiä ilman kosketusta. Pelkkä sanallinen tervehdys ilman kättelyä, halaamista saati sitten suukottelua. Kättely taas on hyvin muodollinen tapa, jolla toivotetaan tervetulleeksi, onnitellaan tai tervehdistään vierasta ensimmäistä kertaa. Vieraaseen henkilöön ei oteta edes katsekontaktia, jos ei ole tarkoitus puhua tämän kanssa.

Varsinkin Ranskassa koen pakkopusittelun epämiellyttäväksi ja oudoksun Suomessa nykyistä tapaa halata joka käänteessä. En myöskään haluaisi hieroa puuteroitua nenääni kenenkään rasvaiseen ja suurihuokoiseen nenään. Pidän mieluiten käsivarren mitan etäisyyttä keskustelukumppaniin, joten minun on huomattavasti helpompi hyväksyä tervehdys ilman kosketusta kuin se,  että vieras ihminen tunkee liikaa iholle.

Kättely on mielestäni melko neutraali ja kansainvälinen tervehdysmuoto ja vaikka olisi saanut sellaisen kasvatuksen, että kättely on loukkaus, niin sitä voisi mielestäni opetella kohteliaisuuden nimissä, jos kerran elää kansainvälisessä ja monikulttuurisessa yhteisössä. Itsekin jouduin pusittelemaan ranskalaisia poskelle, vaikka koin sen erittäin vastenmielisenä ja etovana tapana. Onneksi en enää asu siellä.

Erkki

Anu Silfverberg on ihan oikeilla jäljillä. Onhan se ulkomaailaistyössä aivan selvää, etteivät myöskään naiset tietyistä kulttuureista mielellään kättele minua miehenä. Tämä ei ole pelkästään arvostus- tai tasa-arvokysymys, vaan myös intiimisyyskysymys.  Eihän se silloin myöskään ole mitenkään vähemmän patriarkaalista, jos minä suomalaisena tasa-arvoa kannattavana isona, valkoisena miehenä omasta valta-asemastani pakkokättelen naista.

Minusta hyvä tilaisuus osoittaa ulkomaalaiselle millä tavalla kättely on meille suomalaisille tärkeätä on kätellä tasapuolisesti ja samalla tavalla kaikkia tilanteissa, jossa on molempia sukupuolia läsnä. Ja samalla osoittaa, että suomalainen tapa on kätellä kaikkia jotka silloin sattuvat olemaan käden ulottuvilla.

merge manilla

toki kättely voidaan nähdä vain eri tapana - mikä sinänsä ei ole niin iso asia.

Mutta myös osa muslimeista näkee tämän merkkinä fundamenttiaisuudesta ja ongelmallisena. 

Nyky keskustelussa Islmaista  ollaan siinä tilassa että , kaikki

ihmisoikeusrikkomukset mitä tehdään islamin nimeen ei ole islamia, vaan väärin ymmärrystä. Kaikki on vaan kiinni tulkinnasta.

Mutta mihin vedetöään raja - onko halai teurastus salittu, sallitaanko ympärileukkausket, sallitaanko sharia oikeustuomiositumet käsittelemään perintö asioita. sallitaanko avioliitot alle 18 vuotiaden kanssa, salllitaanko moniavioisuus, sallitaanko jihad ?

jossain vaiheessa länsimaat eivät voi hyväksyä kaikkea, hukkaamatta omia periaatteitaan.

kysymys : miksi asia meneeaina niin että muslimi ei jousta mutta länsimaalainen joustaa ja feministit tekevät akrobaatti tempun ajatuksen kanssa ? 

Vierailija

Nautinto seurata tätä feministien kiemurtelua, kun kyseessä on ns. toiseus. Vallankin kun yritetään selittää että joissain tapauksissa sukupuolisegragaatio onkin yhtäkkiä täysin OK. Jatkakaa.

Vierailija

Hyvä. Minä kieltäydyn kättelemästä muslimeja ja näitä muka-feministejä. Perustan sen siihen, että uskon lentävään spagettihirviöön ja hän on näin "määrännyt". Lisäksi syljen tekopyhien toimittajien päälle, koska spagettihirviö.

Ällöttävää naisasialiitto Unioni! Ja hävetkää Me Naiset!!

Länsimaiset vs. ääri-islamilai...

Tuo kättelemättömyys edustaa ääri-islamia ja sen jyrkkää sukupuolierottelua. Pohjois-Afrikassa harrastetaan muslimienkin kesken jopa poskisuudelmia ja tuo täysin vankkumaton kättelemättömyys on tullut muotiin vasta ääriradikaalin ja poliittisen islamin tulkinnan myötä.  

Ja käytännössähän tuo ele osoittaa naisen paikan olevan miestä alempana esim. juuri politiikassa, eikä sellaista pidä sallia meillä länsimaissa - muslimimaissa tehkööt likipitäen mitä hyvänsä, mutta tänne eivät naista halveksuvat eleet kuulu!

Länsimaissa on pidettävä kiinni länsimaisista perusarvoista, eikä pidä antaa tuumaakaan periksi ääri-islamille, sillä muutoin ollaan todella kaltevalla pinnalla!

Huoraksi syyttävät katseet

Vierailija kirjoitti:
Hyvä. Minä kieltäydyn kättelemästä muslimeja ja näitä muka-feministejä. Perustan sen siihen, että uskon lentävään spagettihirviöön ja hän on näin "määrännyt". Lisäksi syljen tekopyhien toimittajien päälle, koska spagettihirviö.

Ällöttävää naisasialiitto Unioni! Ja hävetkää Me Naiset!!

Hyvä ehdotus!  Feministi Tiina Rosenborg kieltäytyi oikein näyttävästi pressiklubissa Simon Elon kanssa poseeraamisesta ja varmaan kättelystäkin.

Ainakin nykyisenlaista maahanmuuttoa vastustavien, islamkriittisten ja esim. äärifeminismiä vastustavienkin -  on syytä ryhtyä KÄTTELYboikotoimaan ääri-muslimeja ja näitä ääri-islamia ajavia radikaalifeministejä.

Musliminaisten uimahallivuorot kuuluvat hiukan tähän samaan teemaan, sillä nekin edustavat jyrkkää islamilaista sukupuolierottelua. Ne myös käytännössä viestivät muslimimiehille, että ei-musliminaiset ovat huonoja naisia ja ääri-muslimeille jopa sitten ihan huoria, kun uivat samaan aikaan miesten kanssa.

Kuitenkin länsimaisesta näkökulmasta, jos tällainen erityisjärjestely musliminaisille sallitaan, niin sitten pitäisi järjestää omat vuorot myös vastaavasti muslimimiehille, jotka eivät uskontonsa puolesta edes saisikaan näyttäytyä täysin alasti toisten miestenkään seurassa; tämä asia herättää jo muutoinkin jatkuvia kiistoja etenkin hygieniasyistä ja saunomisen suhteen.

Ja kun samaisten ääri-islamilaisten tulkintojen takia olisi syytä ei-muslinaisillekin taata muslimimiehistä vapaita uimahallivuoroja ihan jo turvallisuussyistä ja myös siksi,  etteivät länsimaiset naiset ja tytöt joudu muslimimiesten halveksuvien ja jopa huoraksi syyttävien katseiden kohteeksi!

Suomessa ja muualla Euroopassa muslimimiehet ovat ahdistelleetkin naisia ja lapsia yhteisillä uimavuoroilla - ja esim. Saksassa ovat turvapaikanhakijamiehet monin paikoin saaneet pysyvän kiellonkin uimahalleihin.

Ulkosuomalainen

Maailmalla naisten uimavuorot ja jumppasalit ovat palvelu, joita myös paikalliset eurooppalaiset ja tuntemani suomalaisnaiset mielellään käyttävät. Käymme esimerkiksi naisten saunavuorossa ja naisten kuntosalilla. Käymme tiistaisin myös naisten uimavuorossa. Olemme suomalaisessa kulttuurissamme oppineet käymään eri saunoissa kuin miehet, joten meistä on kiusallista käydä ulkomailla sekasaunassa. Meidän mielestämme on ylellistä, että naisille on omat palvelut, joten käytämme niitä. Toisaalta tämä sortaa miehiä, sillä heille ei ole omia kuntosaleja, saunavuoroja ja uima-aikoja.

Ääri-islamin levitys?

Patriarkaalisten ja ääriuskonnollisten islamilaisten tapojen noudattaminen kertoo ylipäätään ideologisesta islamismista; oli kyseessä sitten Afganistan, Irak tai Ruotsikin.

Ei ole sattumaa, että esim. Turkissakin presidentti Erdogan kannustaa voimakkaasti naisia kaapuihin, vaikka näiden hiekka-aavikoilta juontuvien asujen käyttö ei ole ollut vanhastaan siellä muutoin kovinkaan suosittua.  Erdogan ajaakin Turkkia kohti islamilaista teokratiaa ääri-islamilaisine tapoineen ja ongelma tässä kohtaa on se, että kaikki turkkilaiset eivät tätä halua!

Iranissakin naisten oikeuksia ajavat ovat pyytäneet, että Iranissa vierailevat ei-iranilaiset ja etenkin ei-musliminaiset eivät käyttäisi huvia - mutta silti EU-poliitikotkin ovat siellä huivi päässä islamin patriarkaalisille säännöille kumartaen!

Ihmettelenkin kovasti, miksi ns. suvaitsevaiset ja etenkin itseään feministeiksi nimittävät haluavat edistää ääri-islamilaisia arvoja ja tapoja lännessäkin?

Ja etenkin kun samat ihmiset kuitenkin vastustavat henkeen ja vereen kristinuskoa ja kaikkea, mitä uskovat kristityt vaativat? Esim. terveydenhoitohenkilökuntaan kuuluva kristitty voidaan edelleen pakottaa abortin tekoon eli monessa tapauksessa tappamiseen uskovan omasta näkökulmasta - mutta naisen kättely poliittiselta ja julkiselta muslimivaikuttajamieheltä on sitten jotain sellaista, mitä muslimimieheltä ei voida suin surminkaan vaatia!?

Kuitenkin esim. terveydenhoitohenkilökunnan oikeus kieltäytyä abortin teosta on jopa kansainvälinen suositus ja se puuttuu ainoastaan Suomesta ja Ruotsista. Ja kun myös terveydenhoitohenkilökuntaan kuuluva ei-uskovakin voi kokea abortin tekemisen henkisesti liian raskaana, kukaan kun ei pysty ennalta tietämään kaikkea. Kättely ei ole länsimaissa liki seksiakti tai kaltevan pinnan viettely-yritys, mihin eräs suomalainen imaami vihjasi mediassa - kättely on vain muodollista tervehtimistä ja politiikassa varsinkin - ovat käytössä hyvät tavat, joita pitää kunnioittaa. Ja jos ei kunnioita, niin ei ehkä kannata politiikkaankaan lähteä tai sitten pitää ainakin perustamaa oma ääri-islamilainen puolue. Tosin jos ei alkuunkaan kunnioita länsimaisia arvoja ja tapoja, niin ei ole mieltä asua länsimaassakaan!

Ruotsin vihreisiin ääri-islamistit olivat jo soluttautuneet,  miten mahtaakaan olla feminististen liikkeiden laita?!  Tätäkin olisi syytä pohtia ja jopa jotkut musliminaisetkin ovat tätä jo pohtineet...

Marjaliisa Havio

Minusta näissä kysymyksissä on todella paljon mietittävää. Mustavalkoisilla vastauksilla ei nyt selvitä. Minäkin olen kokenut itseni loukatuksi, kun joku ei suostunut kättelemään, kun toivotin hänet tervetulleeksi työyhteisön. Hän lisäksi karttoi katsettani. Saman ongelman eteen tulin sairaanhoitajaopiskelijoitteni kanssa. Kun opiskelija karttaa katsetta, naisten katsetta, kun hän ei voi kommunikoida työyhteisön naisten kanssa, potilaista puhumattakaan, hänelle tulee siitä ongelmia.
On kohteliaisuussääntöjä. Ei pakkokättelykään ole todellakaan ratkaisu. Tilanteissa, joissa kaikki muut kättelevät, tulee kättelystä kieltäytyminen esiin. Tulkinnat vaihtelevat, eikä niitä voi hallita. Kun joku Itsenäisyyspäiväjuhlan vieraista kättelee miespuolista presidenttiä, muttei tämän vaimoa, tilanne herättää vääjäämättä kysymyksiä.
Jään pohtimaan asiaa.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat