Kommentit (7)

Markku Tuoriniemi

Kiitos Aino hyvästä kirjoituksesta.

Haluan mainita tässä kuitenkin jotain.

”Jan Holmbergin mielestä tilanne on muuttunut.

Aiemmin sairaanhoitajan asiantuntemus merkitsi ihmisille jotain. Se oli koulutuksesta, tutkimustiedosta ja käytännön työstä kertynyttä osaamista.”

”Tutkittu asia on nykyään mielipide, ja bloggaajan tai taviksen mielipide on yhtä painava kuin koulutetun ammattilaisen neuvo. Oma tai kaverin kokemus on tietenkin luotettavampi todiste kuin vaikka tutkimus, jonka aineistona on ollut tuhansia ihmisiä vuosien ajan.”

On totta, että asioihin suhtaudutaan erilailla kuin aiemmin. Tässä on kuitenkin huomioitava eräs merkittävä seikka. Menneinä aikoina ainoa tiedonlähde käytännössä oli asiantuntijan lausunto. Silloin todellakin riitti, että joku auktoriteetti sanoi jotain. Nyt elämme täysin erilaisessa maailmassa. Kellä tahansa, aiheesta kiinnostuneella, on mahdollisuus onkia lähes kaikki olemassa oleva tieto lähes mistä asiasta tahansa. Tämä asettaa asiantuntijat uudenlaiseen tilanteeseen. Nykyään ei riitä asiantuntijan lausunto, vaan asia pitää perustella sellaisin argumentein, että kuka tahansa voi ne tarkistaa. Ihmisiä ei pidä aliarvioida. Kuka tahansa hyvällä ymmärtämiskyvyllä varustettu henkilö kykenee saamaan selvyyttä oikeisiin faktoihin perustuviin lähdetietoihin.  

Minun on harmikseni todettava, että ”asiantuntijavaltaa” on käytetty maailmassa kautta aikojen. Tämä aika on kuitenkin tulossa tiensä päähän. Nykyään ratkaisevampaa on asian todenperäisyys, kuin se, kuka sen on kertonut. Tästä johtuen toivon asiantuntijoilta ryhdistäytymistä, asioihin kunnolla perehtymistä ja avointa mieltä silloin, kun huomaa jossain asiassa omissa kannoissa korjaamisen varaa.

Vierailija

Kookostutkimusesimerkisä kerrottiin myös, että tutkimuksissa ei tarkasteltu kok.kol/HDL suhdetta. Senhän Schwabbikin on varmaan jo kuullut, että noussut kokonaiskolesteroli yksin ei kerro juuri mitään, ekä myöskään pelkastään LDL. Yleensäkin tyydyttynyt rasva ja myös kookoksrasva parantaa suhteellisesti enemmän HDL:ää kuin LDL:ää, jolloin suhde paranee. Joten ei vakuuta moiset vajaaksi jääneet faktat.

Vierailija

Niin, se on hieman vaikea uskoa noita Schawwin höpinöitä, kun esim Kuopion yliopiston omassa rasvatutkimuksessa (Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study) lukee:

CONCLUSIONS: Our results suggest that SFA intake is NOT an independent risk factor for CHD, even in a population with higher ranges of SFA intake.

Myös toisessa tutkimuksessa, satoja tuhansia ihmisiä käsittäneessä meta-analyysissä, todettiin myös tyydyttyneen rasvan olevan neutraalia sydänterveyden kannalta. Niin, ei kyse ole taviksen mielipiteistä vaan ihan tutkitusta tiedosta, jota nämä "asiantuntijat" jostain syystä vääristelevät.

Minni00

On myös asiantuntijoita ja asiantuntijoita. Eivät ne sairaanhoitajatkaan näytä kaikkea tietävän. Tai tässä tapauksessa neuvolan täti. Meillä kyllä juodaan maitoa, mutta ei sitä ns. suositeltua per päivä aina. Menee kyllä raejuustoa yms. nämä ne selkeät mistä suomalainen tunnistaa että kalsiumia saadaan. Lisäksi sitä tulee muualta(kin) kunhan osaa etsiä sen tiedon ja sellaiset ainekset maistuu (kuivattu ruusunmarja, seesaminsiemenet, jotkut vihreät kasvikset jne). No jotenkin täti takertui tuohon maidon määrään, että oivoi ja eikö jugurttiakaan mene, voi voi sentään. No ei mene. Mieluummin sitten vaikka rahkaa marjoilla, en itse kyllä ymmärrä yhtään tässä tapauksessa ehdottelua jogurtin perään kun kaikki tiedämme, että lapset varmasti ilmankin saavat liikaa sokeria. Ja kun muiden ruoka-aineiden valossa kalsiumista EI ole pulaa. En kyllä voinut sanoa mitään, kun olin jotenkin niin hämmästynyt. 

Itse kyllä käytän ns. kiellettyjä melko usein, en päivittäin. Onneksi ei ole kukaan tullut niistä huomauttelemaan, on osattu terveydenhuollossa katsoa KOKONAISUUS eli kun syö paljonkin keskivertoa terveellisemmin niin ruokavalio ei todellakaan kaadu niihin, ei edes kookosöljyyn.  Lisäksi arvot ovat kaikissa huippuluokkaa vuodesta toiseen (loppuvuodesta juuri otatin 17 labrakoetta kun edullisesti sai) joten on sanottu, että jatka samaan malliin mitä ikinä teetkin. Syön terveellisesti, mutta osittain rennolla otteella tietysti. Onneni on, että pidän näistä terveellisistäkin ruoista mille monet yökkäilee.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat