Allekirjoita vetoomus eläinsuojelulain uudistamiseksi!

Vierailija

Tästä on ollu nyt aika monessa paikassa juttua, mut kuinka moni tän on oikeasti käyny allekirjottaa? Nykyinen eläinsuojelulaki on vanha ja jossa on paljon kohtia mitä PITÄÄ muuttaa.

http://www.elainlaki.fi/

Voisin poimia tuolta ainaki "muutaman" jutun, koska tiiän että te ette kaikki jaksa käydä niitä lukemassa.

1. Eläinten on saatava toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään.
- Liikkumista rajoittavat parsinavetat ja emakkohäkit on kiellettävä. Samasta syystä turkistarhaus on lakkautettava kokonaan.
- Parsinavetassa lehmä elää kaulasta kytkettynä parteen, eikä se pääse liikkumaan tai kääntymään eikä sosialisoimaan muiden lajitovereiden kanssa. Se heikentää lihaskuntoa, lehmä ei pääse puhdistamaan itseään, makuulla olo on epämukavaa. Kaikki tämä myös lisää epänormaalia käyttäytymistä ja aiheuttaa vammoja mm. utareisiin.
- Emakoita pidetään puolet vuodesta porsimishäkeissä, joissa ne ei pääse kääntymään eikä liikkumaan muuta kuin pituussuunnassa. Emakot eivät pääse rakentamaan porsaille pesiä, joka kuuluu voimakkaasti niiden luontaiseen käyttäytymiseen. Jalkalihakset heikentyvät sekä nämä myös aiheuttavat epänormaalia käyttäytymistä.
- Turkistarhoilla kasvatettavat lajit on aktiivisia petoeläimiä, joten ne tarvii liikuntaa ja toimintaa. Ne eivät ole kesyjä ja pelkäävät ihmistä. Turkiseläinhäkki on pieni virikkeetön ympäristö, jossa eläimet eivät mitenkään pysty toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä - esimerkiksi supikoira ei edes pysty nukkumaan sille tarpeellista talviunta. Kaikki nämä lisää epänormaalia käytöstä mm. pentujen tappamista.

2. Kivuliaat toimenpiteet ilman asianmukaista kivunlievitystä ja kivun hoitoa on kiellettävä.
- Näitä toimenpiteitä ovat nupoutus eli sarvenalkujen polttaminen vasikoilla ja kastrointi porsailla, lampailla ja poroilla.
- Kipua aiheuttavien toimenpiteiden suorittamisen pitäisi olla sallittua vain, jos se on eläimen kannalta hyvin perusteltua ja vähemmän kivuliaita vaihtoehtoja ei ole.
- Lähes kaikki karjuporsaat kastroidaan leikkaamalla tai pihdein ja tämä toteutetaan melkein aina ilman kunnollista kivunlievitystä tai puudutusta.
- Valtaosa vasikoista nupoutetaan eli sarvenaiheet poltetaan, josta syntyy vasikalle kaksi kolmen asteen palovammaa eli se on erittäin kivulias. Nupoutus ei edes olisi välttämätöntä, jos eläimillä olisi tilaa väistää toisiaan ja ihmisiä.

3. Viranomaisille on määrättävä velvollisuus kieltää jalostus, joka aiheuttaa eläimille rakenteellisia tai muita terveysongelmia.
- Moni eläin kärsii jalostuksen seurauksista. Esimerkiksi monet lyhytkuonoiset koira- ja kissarodut kärsivät hengitysvaikeuksista ja broilerit liian nopean kasvun aiheuttamista terveysongelmista.
- Haittaa aiheuttavien ominaisuuksien jalostamiseen tulisi puuttua. Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi hengitysvaikeuksille altistava lyhytkuonoisuus, kroonista kipua aiheuttavat viat ja sairaudet, kuten luuston ja nivelten ongelmat sekä ahdas kallon rakenne, liikuntakykyä rajoittavat rakenteet, rakenteellinen ominaisuus, josta seuraa kyvyttömyys normaaliin lisääntymiseen ja synnyttämiseen, rakenteet, jotka aiheuttavat kyvyttömyyttä syödä tai juoda normaalisti, parantumattomat krooniset ihosairaudet, karvattomuus ynnä muut kärsimystä aiheuttavat ja/tai muutoin eläimen hyvinvointia heikentävät ominaisuudet.
- Broilerit ovat äärimmilleen jalostettuja kananpoikasia, joiden tehtävä on 36-kertaistaa painonsa elinaikanaan. Kiivas kasvutahti on tehnyt broilereista herkkiä eläimiä, joiden sydän ja jalat eivät aina kestä viiden viikon mittaista elämää. Jalostus ja emottomuus johtavat siihen, että moni broileriuntuvikko ei opi hakemaan ruokaa ja vettä, jolloin poikanen nääntyy ja kuivuu.

4. Eläintuotantotiloilla ja teurastamoilla on otettava käyttöön kansalaisille avoin, säännöllinen ja tehokas valvonta.
- Eläintuotantotiloilla ja teurastamoissa on toistuvasti paljastunut vakavia laiminlyöntejä. Tällä hetkellä valvonta toteutuu omavalvontajärjestelmänä eli teurastomat itse valvovat itseään.

5. Koirien ja kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tulee säätää pakolliseksi.
- Seura- ja harrastuseläinten kasvatukseen liittyy monia vakavia ongelmia, kuten pentutehtailua, eläinten salakuljetusta ja eläinten hylkäämistä. Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti vähentäisivät näitä ongelmia. Tämä auttaisi myös tautien torjunnassa ja perinnöllisten sairauksien seurannassa.

6. Luonnonvaraisten eläinten käyttö sirkuksissa ja delfinaarioissa on kiellettävä.
- Villieläinten viihdekäyttö aiheuttaa eläimille aina tavalla tai toisella kärsimystä, joko fyysisenä tai psyykkisenä pahoinvointina.
- Delfiinit kärsivät monin eri tavoin. Luonnossa ne uivat jopa 150km päivässä, joten betoniallas on ehdottomasti liian pieni. Ne kärsivät myös meluhaitoista ja lisääntyminen ei onnistu menestykkäästi; Särkänniemessä syntyneistä kuudestatoista (16) poikasesta vain kaksi (2) on jäänyt henkiin.

http://elainpolitiikka.fi/mista-elainsuojelulain-uudistuksessa-on-kyse/

Kommentit (1)

Vierailija

En allekirjoita, niputettu liika yhteen sekamelskaan yksittäisiä osa-alueita ja ongelmia. Kaikkea ei saa kerralla, fokusointia.

Olisi varmaan helpompi saada asioita läpi selkeinä kokonaisuuksina, jolloin ihmisten olisi helpompi sitoutua ajettaviin muutoksiin.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat