Sivut

Kommentit (23)

Eteläisin Suomi

Hyvä kirjoitus. Samanlaisen voisi tehdä Fuengirolasta. Siitä on tähän saakka kirjoitettu ja näytelly televisiossa pelkkää roskaa. Totuus on kovin samanlainen Tallinnan kanssa.

Veijari

Mitenkäs ne lastenhoitajat tulevat toimeen sillä liksallaan? Työttömyystuki on 2 euroa 11 senttiä päivältä niin se kyllä motivoi tekemään ihan mitä tahansa. Suomessa on vielä toistaiseksi mahdollista valita, että tahtooko palvella herroja ja rouvia, jotka eivät välttämättä luo mitään arvoa yhteiskunnalle, vaan ovat esim. perineet varansa tai hankkineet ne kepulikonstein. Tasaverokin on ihan huippujuttu, jos epätasa-arvolla ei päätä tahdo vaivata. Progressiivinen verotus onkin ollut varsinainen katastrofi Skandinaviassa - ehkä meidänkin kannattaisi ottaa mallia tästä uusliberaalista unelmasta. BKT per asukas Virossa on 1/3 siitä mitä se Suomessa on, että se siitä Viron menestystarinasta. Vientiyritykset sekä rikkaat kiittää ja loput kyykkää. Kuulostaa kyllä todella mukavalta paikalta, jos kaikille tärkeintä on vain raha. 

Viron malli toimii niin kauan, kun halvat hinnat vetää matkailijoita (suomalaisia juoppoja) ja virolaisille riittää töitä Suomessa, mutta jos kaikki ulkomailla töissä olevat palaisivat kotiin ja yrittäisivät tulla toimeen 2,11 eurolla päivässä, niin tuloksena olisi "pieniä" sisäisiä ongelmia, kun jengi lähtisi barrikaadeille.

PS. Olen asunut Fuengirolassa ja siellä kyllä suomalaista roskaväkeä riittää. Ei kannata siitä juoppojen laumasta juttua tehdä. Veroedutkin menee kohta, kun Suomi teki uuden sopimuksen Espanjan kanssa. Hähää... 

Suomi ja Viro

Vähän on faktat hakusessa. Yrittäjällä kun on eläke Suomessa, hän maksaa sen YEL maksuina, siinä missä työntekijä TyEL maksuina. Palkankorotus lisää kyllä Suomessa aina palkasta käteen jäävää summaa, ellei ole jotain sossu tms. tukia. Ei Suomessakaan käydä pankissa tai verotoimistossa - ainakin Nordea on jopa kokonaan lopettanut tapaamiset konttoreissa ja vain "nettitapaaminen" on mahdollinen.

Mutta, se on totta, että Suomi on tällä hetkellä paljon huonompi paikka perustaa firma tai elää, kuin Viro. Suomessa kaikki taantuu ja tulevaisuus nähdään vain huonompana, kuin nykyhetki. Ei ole enää unelmia. Jos Suomessa ei tilannetta korjata, niin kaikki ihmiset, joilla on osaamista, siirtyvät muihin maihin. Suomeen jää vain ne, ketkä eivät kelpaa muualle. Surullista.

Vierailija

Luettelemiesi faktojen lisäksi muutama muukin oli hukassa. Esim. Virossa yritysvero on 20%, sen yritys maksaa kun omistaja ottaa osingon tai muun edun. Osinko puolestaan on veroton. Tämä on suomalaiselle tärkeää, sillä se ratkaisee Suomen valtion kantamat verot.

Veroista voi todeta, että Virossa ei ole esim. autoveroa, käyttöveroa, käyttövoimaveroa, lahjaveroa, perintöveroa, Yle-veroa, osinkoveroa, oman asunnon kiinteistöveroa, varainsiirtoveroa ja monta muuta suomalaisveroa.

Viron BKT per capita on toki pienempi kuin Suomen, mutta pitää muistaa, että virolaisen 1,100 €/kk bruttopalkalla ostaa Virossa tarkalleen saman, mihin suomalainen tarvitsee Suomessa 3,000 €/kk palkan.

Vierailija

Voi tulla vähemmän jos on osa-aikatyössä ja palkankorotuksesta suurenee päivähoitomaksut, pienenee asumistuki ja soviteltu päiväraha, verot nousee ja matkakulut nousee.

Saarenmaab suomalainen

...ja kyllä saa käytä Suomessa lääkerissa ja leikkauksissa (Viron lääkerin lähetys pitäisi vaan olla). On kokemuksia!  

Tallinnalainen

Ehkä se 2.11 e päiväraha pitää liikkeellä. Itseasiassa kahdella eurolla pärjää, ehkä ei ihan Tallinnassa, mutta muutama kilometri sen rajoilta se on jo ihan hyvä hinta päivälle. Tosin se kannustaa tehdä työtä, ei niin kuin Suomessa, jossa voi saada liki 1000 e kuukaudessa erilaisia hyödykkeitä, vaikka ei ollut päiväkään töissä koko elämän aikana.

Ja töitä täällä riittää, vaikka kaikki työntekijät tulisi takasin kotimaahansa. Täällä on nimittain erittain vaikea löytää päteviä työntekijöitä. Niita suorastaan revitaan käsistä, ja alle 1000 e kuukaudessa harva suostuu töitä tekemään. Niin, kai Veijari tietää, että hyvinvointimaassa Suomessa on sadottain tuhansittain ihmisia, yleensä naisia, jotka tekevät töitä tonnin kuukausipalkalla, ja Suomessa sentaan köyhyysraja on 1200e.

Ja ei, Virossa ei ole yritysveroa eikä yhteisöveroa. Osakas maksaa nostamastaan osakeista tuloveroa. Ja piste. Koko sosiaalimaksu on 33% plus ne 20% tuloveroa. Jah, selge. Niin, ja Virossa terveydenhuolto on todellakin ILMAISTA. Ei käyntimaksua, ei mitään. Omaan perhelääkäriin yleensä pääse samana päivänä, jos on hätä, ja jos ei ole, niin parissa-kolmesssa.

Ex-patriootti minäkin ja Viros...

"Suomessa viisihenkisen perheen kanssa ei lähdetä joka viikko ravintolaan, koska siihen menee monta sataa euroa. Täällä on usein kannattavampaa käydä ulkona syömässä kuin laittaa ruokaa kotona, Noora sanoo."

Mikäköhän on totuus?

Vierailija

Se on ihana maa, siellää toimii kaikki hommat nopeasti. Mutta miksi virolaiset muuttavat tänne??Ja siellä Toompealla ei välitä kukaan tava-ihmisestä valitetavasti :(  Plus palkka on parempi ja on mahollisuus elää paremmin. Oikeasti on suurin osa virossa töissä aika p..skalla palkalla. Ja se on noin 400€ kk. Ja jos sul on lapset ja maksat päiväkoti/koulun  maksuja, laskut, vuokraa ( mikä on noin 200-300€), siis missä on rahaa et ostaa ruokaa? Eivät siellä rahat vaan riittä!!!  Täällä mä voin elää näin että minä, mies ja lapsi- kaikki voimme harrasta jotain treenejä. Siellä eivät vaan rahat riitä pelkästä lapsen treeneihin :(  Mä oon myös muutanut suomeen ja olen täällä tyytyväinen! En ole oikeasti ikinä tykkänyt virosta. Lapsesta asti oon ainna tedännyt että muutan pois muualle.

Vierailija

haha.... eivät virossakin "tava" ihmiset käy ulkona syömässä.  se on harvinainen kun koko perhe menee kerralla johonkin syömään. Eihän siellä ole näin halpa kun tässä voi lukee.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat