Sivut

Kommentit (27)

Kasvista, kalaa ja kohtuutta

Kiitos melko asiallisesta jutusta. Kaikella on vaikutuksensa ja haittapuolensa, jollain niitä on enemmän kuin toisella. Hassua, että tämmöinen naisten hömppälehti haluaa lyhytnäköisesti alleviivata broilerin pieniä ilmastovaikutuksi, ikään kuin suositellakseen jo valmiiksi naisten suosiossa olevaa, täysin eettisesti kestämätöntä valintaa. Broilereille syötetään kuitenkin ihmisravinnoksi kelpaavaa rehua, ja broilereiden kasvatusolot ovat karmivat. Vasta sitten, kun broilereilta on jalostettu aivot ja muu tuntohermosto pois, olisi se järkevä valinta.

Tällä hetkellä ainoastaan kestävistä kalakannoista pyydetty kala on viisas valinta, jos eläimiä haluaa syödä. Tähän auttaa Kalaopas, sekä suurimpien suomalaisten kalamyyjien sitoutuminen mm. MSC-merkintöihin ja kestäviin, jopa elpyviin kantoihin.

Vaikka fitness- ja proteiinibuumi nakertaakin järkevän ruokailun suosiota, ei syöminen vieläkään ole rakettitiedettä. Kohtuus on kaiken a. ja o., eikä syyllisyyttä tai maailmantuskaa kannata liiaksi kantaa. 

Vegan

Miksi jutun otsikko on Mitä LIHAA kannattaisi syödä..? Kun on huolissaan, niin eikö silloin kannata valita kasvisruokavalio? Sitä ei mainita jutussa ollenkaan, vaikka kasvattaa kohisten suosiotaan. Veganismi on jo maailmalla vahva trendi.

siksipäs että kun..

Possua,possua ja possua..keitettynä,paistettuna,grillattuna ja uunissa.Päälle vähän pekonia !!! Näillä mennään !!!

Tosiasia

Luomutuotannossa on myös omat ongelmansa, jotka eivät kestä päivänvaloa kun tutkitaan ympäristöystävällisyyttä ja eläinten hyvinvointia. Kannattaa tutustua Luomun lukuisiin ongelmiin, esimerkiksi Luomulakko-blogin kautta.

Jos on oikeasti huolissaan eläinten ja luonnon hyvinvoinnista, kannattaa alkaa vegaaniksi tai vegetaristiksi, suosia lähiruokaa ja välttää Luomua.

Olen nirso lihasta jota syön

Taas kusetetaan naudanlihansyöjiä:
Laiduntaneen tai nurmirehua syöneen lehmän - 60% suomalaisten lehmien syömisistä vähintään on tätä - hiilijalanjälki on negatiivinen. Ei siis kuormita ympäristöä, vaan päin vastoin toimii hiilinieluna. Täällä AIV rehun maassa kaikki lehmät laiduntavat kesäisin ja saavat oman tilan nurmirehua ihan vaan kustannussyistä. Lihakarjalla tämä laiduntamisen/nurmirehun osuus on 100%, koska vain lypsävä karja tarvitsee valkuaislisää (soija tms). Ja jos suostuu syömään muuta kuin paisteja/pihvejä, niin ne muut osat ovat halpoja ja samalla saa sitä kollageenia ihon kunnon ylläpitoon. Em. asiat koskevat myös lampaita.

Uuden-seelannin lammas ja saksanhirvi laiduntavat luonnonlaitumilla, eli elävät suht vapasti, ihminen tarjoaa vain vesipisteitä ja suolakiviä. Niiden matka pakkaskontissa Eurooppaan on niin matalapäästöinen, että aikoinaan laskettiin Englannsisa kasvatetun lampaan hiilijalanjäljen olevan suurempi kuin ko. pakkaskontissa sinne saapuneen.

Lisäksi on sitten vielä riista ja poro, jotka myös ovat hiilinieluja.

Ymmärrän, että USA tyyppinen feed-lot nauta kärsii ja sillä on hirveä hiili- ja vesijalanjälki. Sellaista lihaa kuitenkin näkee harvemmin Suomessa ja ostamalla VAIN kotimaista tai uusseelantilaista lihaa saa yhtaikaa melko hyvän elämän eläneen ja vielä hiilinieluna toimineen eläimen lihaa.

Että jos voisi pikkuhiljaa loppua se valehtelu siitä, että kaikki liha tuotetaan samalla tavoin ja on aivan yhtä vaarallista ympäristölle...

Kana ja sika ovat sekasyöjiä ja ne kärsivät ihan vain siitä, että ne on tuotantoeläiminä pakotettu täysvegaaneiksi ja lisäksi niiden liha on myös sen vuoksi epäterveellistä.

ei miksi vaan miten

Vierailija kirjoitti:

Riistaa ja kalaa. Eikä mitään tarhattua tai kassissa kasvatettua. Näillä mennään.

Mistä sitä saa ostaa..ei ole kaikkien etuoikeus... myös ihmettelen jutun otsikointia... vastuullinen kuluttaja.... kuinka se nyt taas meidän harteille kaatui? eikö tuottajilla ja teurastamoilla ns. omavalvonta ole jo aikansa elänyt... mitä riistaan tulee..jätkät jakaa kassit keskenään, riistatukku ei lihasta maksa jotta se sinne kannattaisi kiikuttaa... kalaa saa se ei ole ongelma mutta viittiskö joku katoo esim. kuhan kilohintaa... jos nelihenkiselle perheelle jää noin 100 euroa kuussa ruokaan on selvää että tehdään paljon itse mutta lihan varsinkin riistan osto kyllä jää niinkuin muunkin lihan... ja myös kalan... oikeastaan jauheliha on ainoa realiteetti ja siinä kun ei lue kuinka paljon sitä eläintä on lapiolla hakattu tai kidutettu... ja kyllä se riistakin karkaa ja haavakkoja etsitään ja jahdataan mies voimin... sehän se on että luonnollinen ja prosessoimaton nykyään maksaa mikä on joskus ollut ihan itsestään selvyys ja kaikkien saatavilla. kaikki tämä elintarvike kikkailu on voittojen maksimointia ja työpaikkojen katomista ja sit kun olet kaksikymmentävuotta teurastanut paskanhajussa sikoja ja lyöt yhtä lapiolla on evira kiilottamassa kuvaansa ja tod.näk jälleen yksi työtön.... jos ollaan eläinten oloista huolissaan tarjotkaa rakentavaa ratkaisua ja apua...ei se valokuva sitä eläintä auta ihan samalla tavalla se kuvaaja hylkää sen eläimen jota kidutetaan.... jos ei puutu... en mäkään ainoastaan kuvaa koiraa potkivaa, minä menen väliin ja soitan poliisin kuva on todiste ei lippu olla tekemättä mitään.... koen olevani vastuullinen vaikka ostan lihaa ostan halvinta ja harvoin koska minun täytyy... kuluttajana ostan heti riistaa jos joku sitä myy 5,99 kilo. ei se teurastajankaan työ siinä lihassa näy eikä kukaan ole huolissaan työuupuneista lihan tuottajista käydään vain kuvaamassa lopputulos mitä eläinsuojelua se sitten on jos tioja ei määräajoin tarkasteta... ja auteta uupuneelta vaan viedään elinkeino ja lynkataan julkisesti ketä se auttaa... moni tila on kahden ihmisen harteilla jotka vanhenevat kovaan työhön ja monimutkaiseen paperi ja tukias viidakkoon..ja ihmiset somettaa kuolleesta kanasta... voi voi... kuinka moni eläinsuojelu yhdistys suomessa on valmis menemään tilallisen avuksi jos hän sitä pyytää onko kukaan valmis edes tälläistä järjestelmää luomaan.... minun yksi lapsuuden ystävä otti tilan haltuun 15 vuotiaana kun hänen isänsä yllättäen kuoli kyllä riitti voivottelijoita ei auttajia... älkää tuomitko yhden valokuvan tai videon perusteella kun ette tiedä totuutta... lynkkaaminen ei auta teot auttaa... en tälläistä  toimitaa eläimiä kohtaan missään tapauksessa  hyväksy mutta alaarvoinen journalismi ja kohujulkisuus ei ole vastaus...

herkkupeppu

Ottakaapa selvää muiden maiden eläinten hoidosta, lääkityksestä,kuljetuksista ja teurastuksesta. Tämän jälkeen ottakaa selvää vastaavista Suomessa ja tehkää johtopäätökset. Meillä tuotantoeläimet hoidetaan paremmin kuin ihmiset. Naapurissakin sikalassa sioilla lattialämmitys, jota ei edes asuintalossa noilla. Samoin eläinlääkäri käy vähintään kerran kuussa.

Valitsette minkä tahansa kotimaisen lihatuotteen, niin voitte nauttia sen hyvällä omallatunnolla. Omat suosikkini ovat hyvin riippuneet Limousine pihvikarjan lihat pihvinä,rypsipossu ja broilerin fileet. Metwursti ei uppoa, kun on ihmisten rääkkäämästä ja marinoimasta (ratsastus) hevosesta tehtyä. Myös uunilohi sitruunalla saa veden kielelle. Noihin kun valittee sopivan viinin niin avot. Joskus on eksoottisiakin eläimiä syöty, mutten pitänyt mausta ja sitkeydestä.

Olen nirso lihasta jota syön

Vierailija kirjoitti:

pihvinä,rypsipossu ja broilerin fileet.

Toistan edellisen:
Sika ja kana ovat luonnossa sekasyöjiä. Ne kärsivät siitä, että ne on tuotantoeläiminä pakotettu täysvegaaneiksi. Rypsi ei kuulu  normaalisti lainkaan sian ravintoon.

Paitsi että eläimet tarvitsevat tuolla luonnottomalla ravinnolla enemmän lääkitystä, se kas kun saa ne sairastamaan enemmän, niin niiden liha on myös epäterveellistä rasvahappokoostumukseltaan verrattuna luonnollista ruokaa syövien sikojen  ja kanojen ruokaan. Sian ja kanan kuuluu saada syödä luonnonkasveja, toukkia, matoja, etanoita, sammakoita ja onpa sika myös ihan aito raadonsyöjä, jonka kuuluisi saada myös sitä puolimätää lihaa aina välillä.

Kavereiden raportoimaa on, että kissat ja koirat eivät suostu syömään rypsiporsasta, niillä kas kun on niin tarkat aistit että huomaavat milloin liha on syömäkelvotonta.
 

kulinaristi

Somerolla ainakin eläinsuojelukeskus tuulispäässä kaikki eläimet vegaaneja riippumatta siitä, että ovat luonnostaan seka-tai lihansyöjiä. Toi villisika varmaan maistuis mullekin.

Tuotantokani

Tuotantokanit ovat tulevaisuutta.

1. Kaninliha on ehkä kaikkein parasta ja ainakin puhtainta valkoista lihaa mitä markkinoilta saa
2. Kaninlihassa on mieto maku ja siinä on runsaasti helposti sulavaa proteiinia.
3. Verrattuna kaikkiin muihin lihalajeihin, kaninliha sisältää vähiten rasvaa
4. Kani sisältää vähemmän kaloreita kuin muut lihat
5. Kani on lähes kolesteroliton ja siksi loistava sydän-tai verisuonisairauksista kärsiville
6. Lihan natriumpitoisuus on suhteellisesti alhaisempi kuin muussa lihassa.
7. Kaninlihassa on kuitenkin enemmän kalsiumia ja fosforia kuin missään muussa lihassa
8. Lihassa on paljon lihaa luiden ympärillä, liha-luu suhde on 80 %-20 %
9. Kanissa on paljon terveysvaikutuksia, maku on pehmeä ja mieto eikä ole verrattavissa riistaan, eikä edes kanaan
10. Kanit ovat yksi tuottavimpia kotieläimiä. Kanit voi tuottaa 6 kertaa enemmän lihaa samalla rehu- ja vesimäärällä kuin 1 lehmä
http://www.kaniculture.fi/wordpress/

http://kaniininkasvattajat.fi/

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat