Seuraa 
Liittynyt21.5.2015

Säännöllisin väliajoin perheessämme nousee esille toivomus koiran hankinnasta. Itse en ole olenkaan innostunut ja olen onnistunut useamman vuoden vastustamaan hankintaa. Kuluneella viikolla perheen suunnalta tullut painostus on kuitenkin ollut melkoista. Lapset jankuttavat. Mies haluaa metsästyskoiran ja on jopa luvannut lopettaa tupakoinnin jos koira hankitaan! Itse vain en haluaisi yhtä huollettavaa lisää. Ja pakollinen ulkoilukin ei ihan motivaatioksi kelpaa. Ja muut kyllä kuulemma hoitavat koiran...
Millaisia kokemuksia muilla on - puolesta ja vastaan?

Kommentit (4)

Meillä on ihan sama juttu! Koiraa on toivottu jo vuosikausia, mutta olen sanonut tiukan ein vuodesta toiseen. Kapasiteettini ei kerta kaikkiaan riitä enää yhteenkään lisävastuualueeseen, ja realistina tiedän, että viime kädessä vastuu olisi kuitenkin minun. Toisaalta olisi ihana sanoa lapsille, että otetaan se koira - tiedän että se tekisi heidät todella onnelliseksi ja että he osaisivat olla koiran kanssa hyvin ja kouluttaakin sitä. Ikävä kyllä äitinä velvollisuuteni on kuitenkin olla välillä se ikävä ihminen joka asettaa ikäviäkin rajoja. Olisi mielenkiintoista kuulla, mihin teidän perheessänne päädyttiin. Tuo miehen lupaus lopettaa tupakointi on kyllä mieheltäsi aika hyvä veto!

Haluaisin tähän väliin sanoa, että on parempi olla antamatta lapsille edes osittaisia lupauksia koiran hankinnasta, vaan jos tuntuu, että ei itse tule ajatukselle missään vaiheessa lämpenemään, kannattaa pysyä kielteisessä kannassa. Itse muistan, kun pienenä haaveilimme sisarusteni kanssa koirasta, äiti lupasi joka vuosi, että sitten kun menen ensimmäiselle/toiselle/kolmannelle jne. luokalle, hankitaan meidän perheeseen koira. Kuudenteen luokkaan asti jaksoin koiraa odottaa, ja sitten tajusin, että lupaus ei käy koskaan toteen.

Teidän kannattaa huolella tutustua eri koirarotuihin ja käydä yhdessä läpi, että mitä kaikkea koiran hoitoon liittyy. Itsekin yllätyin, kun koiran hankin, että miten paljon aikaa harjaamiseen, kynsien ja korvien hoitamiseen yms. menee. Koiran rotukin vaikuttaa paljon siihen, että miten paljon aikaa koira vie. Metsästyskoirat ovat usein ulkokoiria ja kaipaavat isoa aitausta ja pitkiä lenkkejä. Pienet koirarodut pärjäävät lyhyemmillä lenkeillä, mutta kaipaavat sitten muita virikkeitä. Esim. seurakoira haluaa paljon rapsutteluja ja hellyyttä sekä leikityttämistä. Tämä voi olla haastavaa, jos kaikilla on paljon menoja.

Sitten niitä plussia. :) Hankittuamme koiran, olemme molemmat huomanneet stressin vähentyneen. Iltaisin on pakko jättää työasiat mielestä ja viettää aikaa koiran kanssa. Meidän pieni chihuahua tuo myös arkeen paljoa iloa ja hauskoja hetkiä, kun seuraamme sen temppuilua ja ihmettelemme, että mitä kaikkea se onkaan valmis tekemään huomion ja makupaljon toivossa. En voisi kuvitellakaan luopuvani koirastamme, vaikka se rajoittaakin paljon iltamenojamme ja viikonloppureissuilua. Koira kuitenkin vaatii hyvin tasaista ja rutiininomaista arkea.

Lapsille olisi ehdottomasti tehtävä selväksi, miten rutkasti aikaa ja rahaa koiran hoitamiseen menee. Oma novascotiannoutajani ei niinkään tarvitse trimmausta ja jatkuvaa harjailua, mutta toisaalta sitten niitä aktiviteettejä sitäkin enemmän. Se ulkoilisi koko päivän, mikäli siltä kysyttäisiin. Toistaiseksi asun yksin koirani kanssa, joten kaikki tuo hoito kaatuu niskalleni. En tokikaan valita, sillä olen itse valintani tehnyt ja antaahan se koira kuitenkin niin rutkasti iloista mieltä elämääni. :) Mutta ne kaikki negatiiviset puolet on ehdottomasti tehtävä lapsille selväksi, kakkojen keräämisine kaikkineen!

Laitapa lapset vaikkapa tekemään joka päivä tietyn pituinen kävelylenkki treenataksesi heidän kykyään huolehtia koiran ulkoiluttamisesta - tämä siis vain silloin, mikäli oikeasti olet jollain tasolla harkinnut koiran hyväksymistä perheenjäseneksi. Huomioithan, että jotkut rodut vaativat hurjan pitkiä lenkkejä (etenkin jos jonkun metsästysrodun hankkisitte), joten kovin pienet lapset eivät sellaisia voisi edes tarpeeksi ulkoiluttaa. Tämäkin on hyvä tehdä heille selväksi. Muistuta myös miestäsi, että loput lenkittämisistä siirtyy sitten hänelle, jos itse et siis aio koiraa millään tavalla hoitaa. Useat roduthan eivät muuten mistään märistä räntäsateista ja muista ahdistavista sääilmiöistä välitä, joten lenkit on hoidettava säällä kuin säällä!

Yksi olennainen asia koiraa hankittaessa on se, että lomalle lähtiessänne tulee yksi iso ongelma lisää - mihin koira? Koiralle ei ole kovin helppoa löytää hoitajaa, ja erilliset koirahoitolat taas tuovat ison lisäloven lompakkoon. Tietysti on otettava myös huomioon koiran pentuaika ja se, miten rankkaa se tulee olemaan. Jatkuva pissalammikoiden siivoilu ja mahdollisten huonekalujen hampaanjälkien peittely saattaa aiheuttaa hiusten repimistä.

Mikäli taas et aio taipua muiden tahtoon missään nimessä niin sitten ei auta kuin sanoa asia tiukasti. Oma äitini teki näin omassa lapsuudessani (ja voi hurja, miten rankka koirakuume minulla koko lapsuuteni oli!), ja siihen tilanteeseen oli tyytyminen. Helpotusta elämääni toi kuitenkin tuttavien koirien lenkittäminen. Tällaistakin vaihtoehtoa voisi kokeilla, mikäli mahdollista?

24-vuotiaana sitten vihdoin hankin sen ikioman koiran, ja olen ollut tyytyväinen ratkaisuuni! Sinun on tehtävä nyt oma ratkaisusi: luotatko mieheesi ja lapsiisi, että he hoitavat lemmikin kokonaan, vai pystytkö pitäytymään tämänhetkisessä päätöksessäsi loppuun saakka?

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat