Kommentit (8)

Vierailija

liioittelua koko juttu. jos joku jossainpäin maailmaa kuolee, ei se ole mikään kaveri. eikä se ole mikään niin vaarallinen juttu, kuin tuossa jutussa annetaan ymmärtää. onpa minullakin lupakirja itsenäiseen hyppyyn jotain numero 740 oli suomessa 90 luvun alussa

Vierailija

Aktiivisten laskuvarjohyppääjien piirit ovat pienet ja nykyään monet harrastajat reissaavat todella paljon maailmalla eri hyppytapahtumien tai ennätysten tiimoilta, sellaisista ammattilaisista kuin Jari puhumattakaan. Base-hyppääjien piirit käsittääkseni ovat vielä pienemmät. En yhtään epäile, etteikö Jarin henkilökohtaisesti tuntemia laskuvarjo- tai base-hyppääjiä olisi vuosien varrella (valitettavasti) menehtynyt useita.

Totta kuitenkin se, että Suomessa ei fataaleja onnettomuuksia ole montaa viime aikoina sattunut: viime vuonna yksi, sitä edellinen yhdeksän vuotta aikaisemmin (siinä välissä tosin yksi suomalainen hyppääjä menehtyi - hyppyonnettomuudessa ulkomailla).

Vierailija

Kiitokset mielenkiintoisesta jutusta.

Ajanjaksolla 1990 – 2010 Suomessa tapahtui yksitoista (11) kuolemaan johtanutta laskuvarjohyppyä.  

USA:ssa vuonna 2001 kuolemaan johtaneiden laskuvarjo-onnettomuuksien määrä (35) kasvoi sekä vuoden 1999 25:een tapaukseen että vuoden 2000 32:een tapaukseen verrattuna. Vuonna 1998 kuolemaan johtaneita laskuvarjo-onnettomuuksia oli 46. Ajanjakson 1982-2001 keskiarvo oli 29 tapausta vuodessa.

Taikurinakin tunnettu elokuvatuottaja Iiro Seppänen on jäänyt hurjista BASE-hypyistä eläkkeelle, sillä miehen viimeinen hyppy päättyi vakavaan loukkaantumiseen.

Iiron kauhunhetket tapahtuivat BASE-hyppymatkalla Arizonassa vuonna 2001. Seppäsen oli tarkoitus avata varjo vasta noin viisi sekuntia vapaan pudotuksen jälkeen, mutta mies avasi varjon liian aikaisin.

– Varjo aukesikin niin, että syöksyin vuorta kohti, enkä siitä poispäin. Osuin aika vauhdilla vuoreen ja jalkani roikkui enää vain nahan varassa kun laskeuduin. Nyt jalka on leikattu kuusi kertaa ja sillä on "kymmenen kilometrin kantosäde".  Niskaan ja jalkaan jäi pysyviä vammoja, juoksemaan en pysty enää koskaan, Iiro kertoo. Onnettomuus pakotti Iiron lopettamaan BASE-hypyt ja tilanne avarsi miehen käsitystä elämään, vaikka lajin mukanaan tuomassa huumassa mies oli ollut valmis hyväksymään pahimmat onnettomuudet.

 

Vierailija

Minulle on ihan sama, mitä vaarallisia lajeja aikuiset harrastavat. En kuitenkaan ymmärrä sitä, että pelleilyissään vammautuneita hoidetaan yhteiskunnan kustannuksella. Jos ottaa hupi mielessä älyttömiä riskejä ei pidä odottaa ainakaan minulta empatiaa, kun lopulta se onnettomuus tulee. 

 

Vierailija

Jees ja jokaiselta gastronomisti-läskiltä, juopolta ja tupakoitsijalta pitäisi myös kieltää terveydenhuolto. Turha odottaa empatiaa, kun se sairaus lopulta tulee.

Vierailija
Vierailija

Jees ja jokaiselta gastronomisti-läskiltä, juopolta ja tupakoitsijalta pitäisi myös kieltää terveydenhuolto. Turha odottaa empatiaa, kun se sairaus lopulta tulee.

 

Onko sinultakin kuollut kymmeniä parhaassa eliniässään olevia kavereita tupakointiin ja epäterveelliseen syömiseen?

Voi sentään; otan osaa. Niin monta leskeä ja surevaa orpoa.

Vierailija

Laskuvarjohyppääminen on hidas itsemurha, johon adrenaliiniaddiktio ajaa.  Sairasta porukkaa, joiden hyppyonnettomuudet vaietaan kuoliaaksi.  No pun intended.  

Toisaalta, jokainen hyppyonnettomuus on "luonnollista karsiutumista", kuten eräs hyppymestari aikoinaan totesi.  

 

Indu

Laskuvarjohyppääminen ja BASE eivät ole samoja lajeja.
Normaalissa laskuvarjohyppäämisessä ei yksinkertaisesti voi kuolla. Älkää sekottako näitä.
 

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat