Kymmenhaarainen joulukynttelikkö

Seuraa 
Liittynyt8.3.2013

Saaristomeren uloimman silmän, Utön majakkasaaren pyhäköstä loistaa tänäkin jouluna levollinen valo, kun kymmenhaaraisen hopeakynttelikön valkoiset vahakynttilät syttyvät ympärillä vellovan talvisen meren äärellä.
Pieni kalliosaari, ihmisen kokoinen paikka; ympärillä aava meri ja taivas, jonka alla ensimmäisenä adventtina syttyvät ympäri kristikunnan kynttilät luomaan arjessaan tarpoville ihmisille toivoa ja joulun odotusta, kuin majakat merellä äärettömällä.
---
Joulun alla 1929 kolmimastoparkki Draken murskautui hyytävässä myrskyssä Utön edustalle. Kahdeksan läpimärkää merimiestä pelastautui 150 metrin päässä rannasta sijaitsevalle luodolle.
Utöstä nähtiin, miten miehet takertuivat epätoivoisesti toisiinsa etsimään lämpöä luihin ja ytimiin tunkevaa kylmyyttä vastaan. Myrskyn nostattama vesi huuhtoi vaahtopäinä kallioluotoa; tähän rajuilmaan ei yksikään pelastaja ei saarelta voinut lähteä.
Vuorokauden painajaisen jälkeen kaksi miestä lähti luodolta uimaan Utön rantaan. Nuori ja heiveröinen poika selvisi, vaikka jäinen myrsky jäädytti hänen päänsä suureksi, kohmeiseksi palloksi. Isokokoinen konemestari juuttui kivien väliin ja murskautui aallokossa.
Pelastajilla ei ollut vieläkään mitään asiaa merelle, mutta rannalle kyhättiin nopeasti laudoista risti ja tähti. Ne kertoivat luodolla värjötteleville karulla tavalla, miten merimiestovereille oli käynyt.
Meren vähän rauhoituttua utöläiset pääsivät vihdoin pelastamaan luodolle jääneitä. Kahdeksasta miehestä kolme oli paleltunut kuoliaaksi.
Lue lisää: http://bit.ly/1693XFL

Kommentit (0)

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat