Pyhät luut, kuninkaalliset muumiot ja muut kummajaiset

Tirlittan

Vanhan kreikkalaisen kulttuurin mukaan ihmisluut ovat pyhiä.
Jos kreikkalaiset lähtivät maanpakoon tai muuttivat asuinsijaansa niin esi-isien luut kaivettiin esiin ja pakattiin mukaan muuttokuormaan.
Myöskin egyptiläisille ihmisruumis oli tärkeä, pitihän sen palvella isääntäänsä myös tuonpuoleisessakin.

Kun kävin Tsekeissä Sedleckin luukirkossa missä koko sisustus kattokruunusta ehtoollismaljaan oli tehty ihmisluista, niin mieleen tuli ajatus jotta silloinen pula hautapaikoista olisi varmasti voitu ratkaista muullakin tavalla.
Muumioiden esitteleminen ei tuntunut niin pahalta koska ne oli alunperinkin tarkoitettu säilytettäviksi.

Leninin balsamoitu, vahanukelta näyttävä ruumis ei herättänyt minussa minkäänlaisia tunteita vaikka edelläni kulkeva vanha venäläinen mummo kumartelikin kunnioittavasti lasiarkkua ohittaessaan.

Mikä on teidän mielipiteenne muumioiden ja ihmisluitten esillepanosta, onko se teistä ok?
Ja minkälaisia muita kummajaisia olette maailmalla nähneet?

Kommentit (8)

Zorbas

Kairon egyptiläisen museon muumiot jäi mieleen loppuiäksi. Hiuksetkin päässä vielä vuosituhansien jälkeen, eli hyvin oli balsamoijat tehneet työnsä. Inhimilliseltä tuntui suuri Faarao Ramses siinä maatessaan. Tuskin häntä enää häiritsivät töllistelevät museovieraat.

Ruumismuseo

Sisilian Palermossa on maailman suurin muumiomuseo, jonka kuuluisin asukas on Rosalia Lombardo. Ruumiit roikkuvat seinillä omissa vaatteissaan.Toiset hyvin säilyneitä, toiset huonommin. Kävimme siellä toissa kesänä. Paikka on hiukan hankala löytää, mutta olemattomalla italian kielen taidollamme löysimme perille. Bussilla pääsee Palermon keskustasta, ja sitten hokee vaan \"Capucchini catacombs\", niin muut matkustajat neuvovat oikean pysäkin.Ei heikkohermoisille.
http://www.mummytombs.com/mummylocator/featured/catacomb.htm

Tirlittan

Oliko Rosalialla myös kaksoissisar joka kävi katsomassa sisartaan säännöllisesti kerran viikossa melkein oman elämänsä loppuun saakka?

Arja

Egyptin muumiot ovat ehkä kaikkein vanhimmat hyvin säilyneet, jossa tietysti tarkoituksella ihmistä säilöttiin tuonpuoleiseen elämään. Kaikkein järkyttävin näky oli iso pääkalloista koottu monumentti kuoelmanleirillä Kambodzassa ja Phnon Penhin Tuol slengin vankilan seinän pääkallot, jotka olivat ihmisille muistutuksena sodan ajan hirmuteoista Kambodzassa. Borneossa kävimme entisten ihmissyöjäheimojen muistotalossa, jossa vihollisten pääkallot roikkuivat katossa. Kaikista pahin on ollut tuo Kambodza!

Ulpukka

Lapsenlapseni sanoi kerran,että tiedätkö mummi,että Egyptin faaraoiden aivot vedettiin nenän kautta ulos ja laitettiin ruukkuun balsamoidun vartalon viereen odottamaan uudelleen käyttöönottoa kuoleman jälkeen.Näin kai se on ollut,rupesin kyllä kovasti miettimään tätä toimenpidettä ja vanhoja uskomuksia.

Luita tai niiden osia pidetään monissa paikoissa aarteina ja pyhäinjäännöksinä.
Egyptin ihmeet ovat oma lukunsa.Pyhän Katariinan luostarissa Siinain vuoristossa olevassa kirkossa on hopearasiassa Katariinan peukalosta oleva luun palanen,jota turistit saavat vilkaista ohimennen.
Pyhän Katariinan muut luut sensijaan lepäävät pääalttarin alla.
Luostarissa elämänsä eläneiden munkkien pääkalloja oli kahdessakin lasikaapissa useita satoja.Vähän oudolta minusta tuntui,kun ajattelin,että he ovat olleet ihmisiä ja eläneet täällä normaalia ihmiselämää ja pääkopat ovat nyt turistien töllisteltävinä.Kyllä mielikuvitukseni meni niitä katsellessani suorastaan kiitolaukkaa.

Sri Lankassa Kadyn suuressa temppelissä säilytetään aitoa alkuperäistä Buddhan kulmahammasta.Se on korkeimman tornin ylimmässä kerroksessa kultaisessa rasiassa.Joskus ovi aukeaa ja ohikulkijat saavat vilkaista tätä arvokasta aarretta.Kohdallani ei ovi sattunut avautumaan,joten se elämys jäi kokematta,sikäli kun se olisi ollut edes mikään elämys.

Samoksen saarella Pythagorionin linnan vanhassa muurissa säilytetään haudoista laatikoihin siirrettyjä ihmisten luita.Ovi on öisin luuvarstoon auki ja siellä palaa kynttilä.Hautausmaa on vieressä.
Kerran hortoilin yöllä hautausmaalla ja viereeni ilmestyi kuin tyhjästä musta katti,joka tuijotti minua silmiin, saatteli sitten hautausmaan portille ja hävisi yhtä äänettömästi pimeyteen,kun oli ilmestynytkin.
Säikähdin mokomaa niin,että luututkimukset ovat sen jälkeen saaneet osaltani olla tutkimatta.toistaiseksi ainakin.

matkaaja

Nykyihminen, joka ei liene kovin uskonnollista sorttia, mietti ja pohtii tuota.
Tsekissä oleva luukirkko ei herättänyt sen ihmeempiä tuntemuksia enkä ala sen ajan hautasongelmia edes ratkomaan. rutto tai kolerahan se surmasi luostarin asukkaat ja varmaan myös muita.
Ovat siis pikkasen enemmän pyhiä kuin moni muu....
Pyhäinjäännökset kuuluvat asiaan uskonnoissa, niitä on nähty Italiassa, Ranskassa ym.
Krekujen \"uskoon\" en ota kantaa, nykyään ainoa usko taitaa liittyä rahaan.....

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat