Kun Krakova kiilasi kärkeen.......

Tirlittan

Krakovaa on usein kutsuttu Prahan pikkusiskoksi eikä suotta, niin samankaltaisia nuo kaksi kaupunkia ovat.
Vielä viime kesänä Krakova oli minulle melko tuntematon, mutta syksyinen oleskelu kaupungissa nosti sen oman TOP-listani kärkeen, jopa ohi \"isonsiskonsakin\"

Tuon ihastuksen siivittäminä lähdimme hakemaan joulutunnelmaa sen joulutoreilta.

Pienessä huoneistohotellissamme muistivat minut vielä, saimme tervetuliaislahjaksi pullon kuohuviiniä sekä suklaarasian.
Mieltä lämmittävä ele, tähän hotelliin palaamme tulevaisuudessakin.
Krakovassa oli toppatakkikeli, pikkupakkasta ja aamulla Rynek Glownya peitti ohut lumikerros, mikä suli päivän aikana pois.
Aukio oli koristeltu jouluvaloin ja sen laidalla seisoi iso valaistu joulukuusi.
Kojuissa myytiin joulutorituotteita, leivonnaisia, käsitöitä, joulukoristeita...
Jouluihmisenä kartutin koristekokoelmaani, tänä jouluna kuusessani roikkuu m.m. joulupallo josta puolalainen paavi katselee suomalaista joulunviettoa.
Vanhan mummon kojusta ostin ydinperheelle villasukat jotka lämmittävät varpaita Lapin pakkasissa.

Grilleissä muhivat ja kypsyivät erilaiset makkarat ja lihavartaat, ensimmäisen kerran maistoin aitoa krakovanmakkaraa.
Joulurullat, sekä suolaiset että makeat näyttivät kuuluvan puolalaisiin jouluherkkuihin,oma suosikkini oli rulla joka oli täytetty omenoilla ja luumuilla.
Jos kaiken tämän jälkeen jano yllätti niin suurista tammitynnyreistä sai joko kolpakollisen olutta tai lasillisen punaviiniä.

Oma mielipiteeni on että paras humala on sokerihumala ja osoitteesta Rynek Glowny 46 löysin suklaapuodin/kahvilan.
Kupeissa tarjoillaan taivaallista suklaajuomaa, niin paksua että melkein lusikalla syötävää.
Ihan reilusti mainostan, älkää missatko tätä makunautintoa.

Torin laidalla seisoo pramea Marian kirkko, siellä kävimme messussa.
Toisella laidalla nököttää pieni ja vaatimaton Pyhän Adalbertin kirkko, niin pieni että konsertteihin on varattava liput etukäteen, jos aikoo mahtua sisälle.
Siellä olimme joulukonsertissa, kolmisenkymmentä ihmistä eri puolilta maailmaa kokoontuneena yhteen musiikin yhdistämänä.
Tunnelma oli kaunis ja intiimi.

Krakovan joulutunnelmat eivät varmastikaan eroa mitenkään muista Euroopan kaupunkien joulutunnelmista mutta vahvasti alkaa näyttää siltä että ihastus syvenee rakkaudeksi ja Krakovasta tulee kaupunki jonne on palattava yhä uudelleen.....

Kommentit (8)

Mimi

Kylläpä tuli ikävä Krakovaan! Se on minunkin lempikaupunkeja Euroopassa. Kokemuksia on toukokuulta, kesäkuulta, syyskuulta ja lokakuulta, mutta joulutunnelma on kokematta. Toivottavasti ensi vuonna on sen vuoro.

Jouluinen muisto minulla kuitenkin on samaisen Rynek Glownyn tuntumasta, kesäkuulta: löysin ihanan joulukaupan, josta ostin ison laatikollisen joulukoristeita. Siis keskellä kesää. Oli siinä miehellä kestämistä, kun niitä valitsin melko pitkäänkin ja jokainen piti pakata huolellisesti, etteivät menisi rikki. Onneksi sattuu olemaan kärsivällinen luonne. Nuo koristeet ripustan tänäkin jouluna kuuseen.

Seuraavalla matkalla en enää löytänyt tuota joulukauppaa, olisin mielelläni ostanut koristeita myös tyttärelleni.

maalainen

Krakovaa voin suositella minäkin, ensi kesänä toisen kerran aion sinne matkustaa ja aina sieltä uutta katsottavaa löytää. Kiitos suklaa vinkistä.

Tirlittan

Matkailuvuosi 2012 on jäänyt taakse ja uudet matkat häämöttävät edessäpäin.

Kaikille kesällä Krakovaan matkustaville pikku vinkki.
Vistula joen rannalla, vinosti linnaa vastapääätä on alue jonne on kuljetettu hienoa puuterihiekkaa.
Rannalla on baari/ravintola, aurinkotuoleja sekä lapsille kaikenlaisia vempaimia.

Joella vanhan jokiproomun päällä on uima-allasalue jossa on oikein kunnonllisen kokoinen uima-allas, lastenallas sekä aurinkopetejä.
Liput uima-alueelle ostetaan baarista ja ne maksavat 20 pln eli noin 5 euroa.
Eli jos on aikaa ja kaupunki alkaa käydä tukahduttavaksi niin Krakovassa voi halutessaan viettää myöskin rantalomapäiviä.
Alueella on myös pikku-purtiloita joilla voi tehdä jokiristeilyjä Vistula joella.

Oman matkailuvuoteni kohokohdiksi nousivat Ernestin kotiinhaun ohella juuri nuo matkat Krakovaan.
Uusi matkailuvuoteni alkaakin viikon päästä viiden päivän matkalla Pariisiin joten toivotan kaikille muillekin Oikein Hyvää Uutta Matkailuvuotta!

Mimi

Ohhoh, tuota rantaloman mahdollisuutta en tiennytkään. Kiitti vinkistä! Muutenkin ovat Vistulan rannat koluamatta kokonaan. Täytyypä laajentaa reviiriä, kunhan pääsen seuraavan kerran Krakovaan.

Mielipiteitä on tietenkin suuntaan jos toiseenkin eikä makuasioista voi kiistellä, mutta minulle on käynyt samalla lailla kuin Tirlittanille, eli Krakova on kiilannut jopa Prahan ohi suosikkikaupunkien listalla.

AjnaAlie

Tämä Krakovan hehkutus saa meikäläisenkin suuntaamaan sinne seuraavalla kaupunkilomallaan! Baltian maiden jälkeen matka olisi eka entisen Itäblokin kaupunkikohde, no Budapestissä on kyllä tullut käytyä. Historia, arkkitehtuuri ja uniikit miljööt kiinnostavat aina!

mummon mies

Iltapäivälehdissä kerrotaan Auschwitzin kävijämäärän olleen viime vuonna ennätyslukemissa, 1.43 miljoonaa ihmistä. Määrä on noussut vuosi vuodelta.
Suurin osa ulkomaisista turisteista menevät sinne juurikin Krakovan kautta mistä järjestetään kansainvälisiä retkiä Auscwitz- Birkenau leireille. Paikkaa ei voi suositella kaikille joten heikkohermoisten kannattaa pysytellä Krakovassa.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat