Mitä matkoillasi näet, mihin huomiosi kiinnittyy?

Tirlittan

Ajankulukseni luin läpi muutamia ketjuja ja se sai minut pohdiskelemaan millaisia matkailijoita me oikein olemme, mitä me matkoillamme näemme ja mihin kiinnitämme huomiotamme.

Eräässä ketjussa matkailija nosti esiin seksiturismin, mitään hyvää hän ei paikasta ollut löytänyt.
Toinen paikassa käynyt oli tietoinen kyseisestä turismista ja paikan likaisuudesta mutta hän taas oli löytänyt paikasta positiivistakin, kuten ihmisistä jääneet lämpimät muistot.

Millainen matkailija itse olet, jääkö mieleesi päällimmäisiksi negatiiviset asiat vai kuljetko päässäsi ne kuuluisat vaaleanpunaiset silmälasit?
Vai osaatko laittaa balanssiin niin positiiviset kuin negatiivisetkin seikat?

Kommentit (7)

mummon mies

Pidän tarkoituksella pinkkejä laseja ja yritän nähdä asioista hauskat ja mukavat puolet.
Erääseen kohteeseen oli etukäteen jo niin kielteiset ennakkoluulot että meni puoli lomaa niitä karsiessa.

AjnaAlie

Matka on mukava asia, ainakin lomamatka. Siksi matkakohde mietitään aina tarkoin etukäteen ja kohteet jotka eivät syystä tai toisesta kiinnosta, jätetään armotta väliin. Sitten lomalla nautitaan matkasta kaikin aistein: katsellen, kuunnellen, kulkien ja yrittäen oppia edes jotakin paikallisesta elämästä.

Marjuska

Huomio kiinnittyy yleensä positiivisiin asioihin tai oikeastaan positiivisesti uusiin erilaisiin asioihin. Kuitenkin on paikkoja joissa tulee hyvin ristiriitainen olo ja vaikuttaahan se lomafiilikseen. Intiassa tämä tuli esille eniten, lapset jotka olivat nälkäisiä ja likaisia, kerjäämässä, rautatieasemalla ja ympäristössä yöpymässä, pieni kengänkiillottajapoika ja yleinen likaisuus ja ympäristön saastaisuus jonka eteen ei juurikaan tehdä mitään, laitakaupunkien köyhyys. Toisaalta upea luonto ja eläimet luonnospuistoissa, ihanat vaatteet, upeita rakennuksia plussaa ja miinusta, ei siinä tasapainoa löytynyt.
Afrikassa taas vaikka onkin osin köyhää sellaista likaisuutta ei ole, siellä on helpompi nauttia lomastaan täysillä. Euroopassa on sitten lomalasit päässä - ei kuitenkaan ne vaaleanpunaiset.

Mikä milloinkin

Mielestämi matkoilla sen enempää kuin muuallakaan ei asioita tarvitse arvottaa. Asiathan vain ovat eivätkä ne itsessään ole sen kummemmin negatiivisia kuin positiivisiakaan.

Minulla huomio kiinnittyy paikalliseen arkkitehtuuriin ja paikallisiin ihmisiin, elämään joka tulee ja menee eikä katkea hetkeksikään. Kohteet joissa käyn on jo valikoitu siten, että löytyy noita mainitunkaltaisia huomionkiinnittäjiä.

Matkailu on ennen kaikkea sitä, että löytyy vaihtelua päivästä toiseen, ei olemista paikallaan.

Arja

Matkan valinta on jo tietyn nähtävyyden valinta. Yleensä en mene kahdesti samaan kohteeseen vaan haluan luoda itselleni kuvan erilaisista ympäristöistä, kulttuurista, historiasta. Olen kyllä samassa maassa käynyt useammin, mutta valitsen eri paikan kuin edellisellä kerralla. Mitä sitten näen; retoorinen kysymys! Näen ihmiset, lapset! Miten ihmiset elävät ja asuvat, tekevät työtä. Yritän päästä lähelle tavallisia ihmisiä ja perheitä. Rakastan myös historiaa, käyn yleensä museoissa saadakseni täyden kuvan menneisyydestä. Ennen matkaa luen kirjoja maasta ja nähtävyyksistä, joita kannattaa käydä katsomassa ja niistä asioista, jotka ovat heille tärkeitä! Ottaakseni oppia miten itse vierailijana käyttäydyn ja kunnioitan heidän näkemyksiään. Haluan olla ns nöyrä matkailija, joka ottaa paikalliset huomioon, olla vain ihminen ihmisten joukossa. Näin olen saanut matkoistani sisältörikkaita ja itselleni arvokkaita.

Ulpukka

Harrastus sanelee ensisijassa matkaehdot.Näen siis meren,uima-altaat ja lomakohteen ilmaston.Pidän auringosta ja tykkään,että merivesi saa olla uintilämmintä.

Muuten menen mielelläni paikallisten ihmisten elämään ja haluan nähdä heidän elämäntapaansa.Näen,mitä haluan nähdä.Vanhat rauniot heräävät eloon kuunnellessani maan tai kohteen historiaa.
Luonto on päiväntasaajan maissa hyvin erilaista, samoin elämän arki.Suorastaan imen itseeni vaikutteita eri maiden elämästä.
En ole hirveän materialisti,joten tavallista ihmisten arkea on mukava seurata.Köyhäkin(meidän mittapuun mukaan)elämä voi olla rikasta niille,jotka maassa asuvat.En mittaa rikkautta rahassa,eivätkä arvoni ihmisiä kohtaan rakennu esim.auton merkin tai vuosimallin mukaan.

Matkoilla kyllä kohtaan kurjuttakin,mutta en kuitenkaan voi yksin paljoa auttaa.Annan kyllä joskus kerjäläisille rahaa ta ruokaa.Intiassa vein rantakauppias-tyttöjä syömäänkin joskus,sillä tunsin sääliä jopa 13-vuotiaita kohtaan,jotka kantoivat päivät raskaita vaatekasoja rannalla.
Elämän asenteet ovat muuttuneet vuosien varrella ja näen avarakatseisemmin,kuin nuorempana.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat