Huippulomaa Pohjolassa

i love gotland

Gotlannin saari on meitä pääkaupunkilaisia ainakin sopivan lähellä ja todella kiintoisa lomanviettopaikka.
Riippuen vuodenajasta pääsee Helsingistä myös suoralla lennolla Visbyhyn. Kokeiltu on, lennot täytyy kyllä ostaa hyvissä ajoin jos mielii saada ne kohtuuhinnalla. Jos tyytyy muutaman päivän omatoimiseen pakettiratkaisuun matkanjärjestäjän kautta, niitä paikkoja riittää hieman pitempään.
Turha edes mainita että vuokra-autolla kannattaa kiertää saarta jossa löytyy ihanaa luontoa, pineiä kyliä, lähes sata kirkkoa. Kulttuurielämä saarella on vilkasta , tapahtumia läpi vuoden. Gotlanti on mannerruotsalaisten suosituin lomaviettopaikka omassa maassaan.
Muutamana vuonna on oltu Gotlannissa ja sitä jatketaan. Opiskeluaikana olin siellä monena kesänä kesätöissä ja paljon on tuttua tietysti, ihan paikallista kieltä eli gutamålia myöten.
Halpaa lomaa ei siellä kyllä voi viettää, sen asian voi unohtaa. Mutta laatu korvaa numerot.

Kommentit (11)

Tirlittan

Gotlanti on tulevaisuuden matkakohteiden listalla, mutta koska saari on kooltaan pieni niin montakohan päivää saaren tutkimiseen riittäisi?

en tykkää

Aloittajan viimeinen rivi pilasi koko jutun.
Noista tyhjistä heitoista pitäisi olla selkeitä esimerkkejä ja selvitys miten laatu muuttuu paremmaksi. Onko rikkailla luonto kauniinpaa.

Mutta ei minun kohde. Kaikki mikä liittyy ruotsiin on ulkona ajatuksistani.

maijki

Gotlanti on tosi kiva ja yllättävän erilainen lomkohde (ja poikkeaa manner-Ruotsista!) ja niin lähellä - aina ei tarvitse pyyhkäistä vähintään Välimerelle saakka. Aikoinaan fillaroitiin saari ympäri intiaanikesäisestä elokuusta nauttien, kun turistiryysis oli jo ohi. Kaunista ja karua, ja kirkkoja todella riittää! Niissä oli helteessä kiva levähtää. Meillä oli ruhtinaalliset 2 viikkoa aikaa tuohon retkeen, mutta jo muutamassa päivässä ehtii nähdä paljon, kunhan etukäteen vähän tutkii, autolla toki laajemmin, mutta jo fillarilla Visbyn tienoilla ehtii paljon - mm. satamassa vuokraamoita. Pelkkä risteilyillä tehtävä päivävisiitti on turhan lyhyt. Visby itsessään toki jo helmi - kunhan ei mene keskiaikaviikolla heinäkuussa (eka kerta osui itselläni siihen, huh!) - se ryysis on kauhia!

mummon mies

Gotlannissa koettua. Ruottalaiset nuoret ovat löytäneet saaren ja valloittaneet sen.
Tulevat viikonloppuisin Tukholmasta laumoittain saarelle juhlimaan ja meno on sen mukaista.
Paikallisasukkaat ovat harmissaan koska heidän mielestään tämä pilaa saaren rauhan ja maineen.

i love gotland

Eihän saari kovin iso ole mutta mi arvoisia, mielestäni 4 vrk saattaa olla sopiva. Kylät pitkin saarta ovat käynnin arvoisia ihan joka ikinen. Etelästä pohjoiseen löytyy vaikka kuinka paljon kivaa, on laadukkaita käsityöläispajoja, gotlantilaista naisten käsityötä mm. villasta. Lampaitahan siellä on paljon.
Visbyn kaupungissa riittää näkemistä kahdeksi päiväksi: mahtava Gotlands fornsal eli maakuntamuseo jossa on saarelta löytyneitä raha-aarteita, ihan viime vuosinakin tehtyjä löytöjä. Ja tietysti Bergmanin Fårö.
Hoburgsgubben ihan eteläkärjessä eli ihmisen pään muotoon hioutunut kalkkikivimuodeostelmat, raukkeja runsaati.
Eräällä suomenruotsalaisella taitelijalla on Sliten lähellä ateljeensa eli jos masiivinen betonitaide kiinnostaa.
Luonto on hienoa kaikkialla.
Joku taisi mainita että ruotsalaiset nuoret (ne rikkaat ja kauniit) ovat löytäneet saaren. kylläpä vaan, ovat skideinä vanhempiensa kanssa siellä lomailleet ja nyt bilettävät heinäkuussa viikon oikein olan takaa. Silloin ei kannata mennä, ei kyllä majoitustakaan saa ja jos saisi , on kyllä huippukallista. Viikko kantaa nimeä Stockholmsveckan, eli ajankohta selviää googlelltaen, on aina sama viikko.

i love gotland

Sanon tuolle yhdelle joka moitti ns. viimeistä lausetta. Kyllä siellä todella on kallista verrattuna siihen kun menee Euroopassa etelämmäksi eli lomalle tulee hintaa.Useinhan kysytään hintatasoa. Siihen en ota kantaa kun ko. kirjoittaja ilmaisee ettei pidä ruotsista. Tarkoittaako maan kieltä jota ei ehkä osaa, en tiedä. Tai maata, mutta silloinhan kirjoitetaan isolla alkukirjaimella.
Ei tarvitse pitää, kaikki ei ole kaikille tarkoitettuakaan. Halusin vain antaa vinkin lomapaikasta, en muuta.
Kyllä täällä saa kirjoittaa ihan vapaasti ja mielellään myös myönteisessä hengessä.

&Beyond

Pari kertaa olen ollut golfreissussa Gotlannissa ja kyllä mun mielestä paikallisen (= Manner-Ruåtsista) nuorison meno on ollut melko äänekästä, etenkin öisin. Mutta niinhän se nuorison meno nyt vaan tapaa olla. Eikä se meno mitenkään liian häiritsevää ole ollut, ei mitään verrattuna esim. Biarrizin keskustaan.
Ja kyllä sikäläinen hintataso on selvästi korkeampi kuin mantereen puolella, mutta niinhän meilläkin Ahvenanmaalla on kalliimpaa kuin Manner-Suomessa. Ne kuljetuskustannukset nääs.
Golfkohteena voin kyllä suositella Gotlantia sellaiselle pitkän viikonlopun pelireissulle.

loppuiko tieto

Aloittaja ei halunnut tai osannut selvittää tuota mainitsemaansa kalleutta. Eli mikä on kallista ?

Nyt tästä viimeisestä viestistä ilmenee että matka on kalliinpi.

Onko tarkoitus venyttää ketjua turhalla vaiettekö todella osaa määritellä tuota asiaa. Jos hintaso on Ruotsi niin asia selvä. Turha vertailla jonnekin eteläeuroopan paikkaan josta ei edes nimeä tiedä.

&Beyond

Nimimerkki \"loppuiko tieto\" taitaa - golftermejä käyttääkseni - pelata hieman vajaalla setillä, eh? Juurihan tuossa edellisessä viestissäni kerroin, ihan kokemuspohjaisesti, että Gotlannin hintataso on selvästi korkeampi kuin Manner-Ruotsissa. Voiko tuota enää selvemmin sanoa? Kerroin jopa syynkin tuolle erolle.

ensi kesänä taas

Edellisellä kirjoittajalla on tieto ja asiat hallussa. Kaikki on Gotlannissa hinnakkaampaa kuin manner-Ruotsissa.
Syy: saari on suosittu matkakohde. Ravintoloiden ruokalistoja kun katsoo, ei epäilystäkään.
Hotel Strand ei ole halpa mutta hintansa väärti.
Kronholmens golfbana on saaren vanhin.
On valittu useamman kerran sen maan parhaaksi.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat