Madeiran dengue-epidemia

sinne menossa kohta

Onko kukaan ollut Madeiralla nyt parin viikon aikana? Kuinka epidemia näkyy saarella+

Kommentit (5)

ofinlandes

Tilanne 17.10. portugalilaisten lehtitietojen mukaan:

37 vahvistettua denguekuumetapausta

30 ollut sairaalahoidossa tähän mennessä

262 potentiaalista tapausta odottamassa laboratoriotutkimusten tuloksia.

Kukaan sairastunut ei ole menehtynyt denguekuumeeseen

Eniten denguea levittävää keltakuuumehyttystä (Aedes aegypti) on tavattu Funchalissa kunnanosissa Santa Luzia, Sé ja Santa Maria Maior, Câmara de Lobosin kunnan keskusta-alueella samoin kuin Santa Cruzin kunnan keskusta-alueella ja Caniçon kunnanosassa.

Tautia aiheuttava hyttynen (Aedes aegypti) tunnistettiin saariryhmässäa virallisesti vuonna 2005. Laji ei ole kotoperäinen, vaan kulkeutunut saariryhmään todennäköisesti Afrikasta.

Suojatumisesta hyttysen varalta kerrottaneen useilla sivustoilla. Portugalin terveydenhoitoviranomaisten suositukset ovat mm. seuraavia: hyttyskarkotteiden käyttö (ei suositella alle 2 kuukautta vanhoille); väljät, vaaleat, peittävät vaatteet, niin että ihoa jää paljaaksi mahdollisimman vähän; yöpyminen ilmastoidussa tai hyttysverkolla varustetussa tilassa.

Taudin oireisiin kuuluvat äkillinen kova kuume, päänsärky, lihas- ja nivelkivut; mahdollisia ovat ihonalaiset ja sisäiset verenvuodot. Dengue-kuume ei leviä ihmisestä toiseen, vaan pelkästään Aedes aegypti -hyttyslajin pistosta.

Aiheesta on keskusteltu Suomi24:n Madeiran palstalla. Epidemia ei mitenkään näy katukuvassa. Suurempi huoli asukkailla on todennäköisesti saaren taloudellisesta tilanteesta ja rankoista verojenkorotuksista ensi vuonna. Saman huolen jakavat kaikki portugalilaiset. Ammattiyhdistysliike on julistanut yleislakon 14. marraskuuta.

sinne menossa

Kiitokset. Tuon alkutekstin olinkin lukenut jostain lehdestä. Onneksi yleislakko alkaa vasta pois tulomme jälkeen, jos se nyt yleensä Madeiraa koskee.

ofinlandes

Yleislakko koskee koko maata, niin Madeiraa kuin Azoreitakin. Se missä määrin eri alojen työntekijät liittyvät lakkoon, selviää lakkopäivänä. Lakkoon liittyminen ei ole itsestään selvää.

ofinlandes

Lakon toteutumisesta ei ole ollut epäilystä. Siihen liittynevät julkisen sektorin työntekijät lähes sataprosenttisesti. Lento- ja junaliikenne on pysähdyksissä. Joillekin välttämättömille aloille, kuten sairaaloille, on säädetty minimitoimintavaatimus.

Lakko on vastalause valtion ensi vuoden budjettia vastaan, joka nostaa tuloveroa noin 35 prosenttia, heikentää sosiaaliturvaa ja terveydenhoidon palveluita ja leikkaa opetustoimen budjettia.

Denguen tilanteesta kuullaan Madeiran terveysviranomaisilta keskviikkona 14.11.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat