Makuhermoja säväyttävää

tupu

Täytyy sanoa, että sitten lapsuuden, kun sain
ensimmäiset wienerleikkeet kera ranskalaisten, en
ole kokenut mitään kovin säväyttävää ruo´an
suhteen. Toki muutamia belgialaisravintoloiden
aterioita lukuun ottamatta. Kerran Thaimaassa hummeri oli kerrassaan ihanaa, sen aikaisemman kerran jälkeen, josta sain ripulin.
Kaikkialla missä olen käynyt, ruoka on ollut toki
hyvää, mutta ei mitenkään erikoista.
Olenko jotenkin outolintu?

Sivut

Kommentit (26)

4712

Outo lintu,ethän toki. Tilanne on vain siinä että hyvää on vaikea tehdä erinomaiseksi. Sävähdyttäväksi.

Yksi oleellinen seikka asiassa on oma nälän tunne tai hirveä jano.
Täten esimerkiksi vaellusmatkalla kun saa savuisen osin poltetun makkaran höyryävänä eteen,hitto se maistuu hyvältä.

Välillä riittää viileän nihkeä olutpullo, sopivasti duunissa hikoiltuaan niin se on taivaallinen makunautinto. Muuten en paljon tuosta tykkää. (huom,työajan jälkeen)

Kerran olen ollut tilanteessa että kahvin kera tarjottu kakku oli niin makeaa että nauttimatta jäi. En todellakaan tiedä mitä siihen oli ympätty
mutta kertakaikkiaan,ei kelvannut.

matkaaja

Säväyttäviä herkkuja ei niin kovin usein satu eteen. Mistä johtunee, en tiedä. Sama koskee niin ulkomaita kuin kotimaatakin. Ravintoloiden ruoka on jotenkin standardia ja käytetään aineksia erilaisista purkeista ja purnukoista ja niistä ei oikein saa aikaan.
Rajoitteena itselläni on pakollinen erikoisruokavalio.
Edellisellä lomareissulla Välimeren alueella ilahdutti joissakin paikoissa kasvisten tuoreus ja tomaattien mahtava maku.
Eräässä Euroopan kaupungissa käyn usein ja siellä on muutama tutuksi tullut, tasokkaampi ravintola jossa on ruokaelämyksiä koettu. Niihin paikkoihin tulee mentyä useamman kerran, joskin uutta tulee myös kokeiltua.
Muutama vuosi sitten Algarvessa tilasin hotellin ravintolassa kalaa. Oli todella ihanaa, kala kulki nimellä sole (portugalilainen nimi ilmeisesti). Kastike oli mahtavan makuista. Kerroin annoksesta muutamalle jotka olivat kokeilleet ja totesivat ruoan olleen täyden kympin arvoista.
Ruokaelämykseen liittyy mielestäni myös miljöö. Vaikkapa ulkotiloissa, viihtyisässä ympäristössä nautittu ateria on kokonaisvaltaisesti elämys.
En voi moittia myöskään viime viikolla nauttimaani perinteistä salaattia Albanian rantakaupungissa, erään hotellin ravintolassa (ei nyt toki siinä asuttu, oltiin retkellä naapurimaasta!!). Ainekset olivat auringon kypsyttämiä ja tuoreita, oliviit tosin niin suolaisia ettei niitä voinut syödä.

matkaaja

Jäi mainitsematta että Brysselissä ja monessa Rankan kaupungin ravintolassa olen kokenut ihania ruokaelämyksiä. Siellä todella paneudutaan ruokaan eli hyviin raaka-aineisiin ja huolelliseen valmistukseen ja esillepanoon.

Ile

Kokemuksiin niin ruuan, palvelun kuin muunkin tasosta vaikuttaa kaikkein eniten yksi asia: Odotuksemme niiden tasosta. Siksi onkin hankalaa ja useita väittelyjä aiheuttavaa määritellä tuotteen hyvä taso. Määritämme kantamme sen mukaan ylittikö, alittiko vai vastasiko tuote odotuksiamme.

Siksi esim. lapselle ensimmäinen wieninleike ranskalaisilla voi hyvin olla jotakin taivaallista ja toiselle laadukas sisäfile pettymys.

Sama pätee usein myös matkakohteen suhteen. Esimerkkinä voin mainita vaikka Taorminan, joka ylitti kaikki odotukseni hienoine maisemineen ja viihtyisine ravintoloineen. Päin vastainen kokemus taas oli Sorrento, johon lähdin suurin odotuksin sekä paikan maineen innoittamana ja petyin. Eli väkisinkin henkilökohtaisessa mielessäni Taormina on paljon Sorrentoa parempi ja varmasti moni on toista mieltä. Ja kyse on kuitenkin vain toteutuneen ja odotusten suhteesta.

matkaaja

Komppaan Ilea eli Taormina on todella hieno kaupunki. Sorrento ei iskenyt minuun, siellä vain kävin pikasiesti, mutta ei kolahatnut. Sen sijaan kolahti ja lujaa muut, varsinaiset Amalfin rannikon kaupungit. Mainittakoon Amalfi, Positano,Ravello ja tietysti Capri.
Kun on aikamoinen kulinaristi, ateriat ovat tärkeä osa matkaan antia, ei siis pelkkää vatsantäytettä.

Tähän väliin

Tiedoksi nimimerkki Matkaajalle ja muillekin:

Sole on englannin kielestä suomennettuna mm. eräs kampelalaji, merianturaksi Suomessa usein kutsuttu. Se on maukasta kalaa kuten kampelat yleensäkin.

Sole-sanalla on myös muita merkityksiä, kuten kengänpohja. Siitä ehkä on tuo suomenkielinen antura-vastinekin peräisin. Itse kala ei kuitenkaan ole kengänpohjan kovuuteen tai makuun verrattava eines :)

ohikulkija

Ihmisten mieltymykset vaihtelee. Onko kyse fysiikan eroista vaiko tottumuksista. Mutta selviä eroja löytyy. Täten eri ruokaaineita on vaikea pistää paremmuusjärjestykseen.

Eräät tykkää vahvasti maustetuista. Toinen pelkää voimakkaita, eräät popsii sipulirenkaita raakana,toinen tuntee yökötystä. Eli näitä vastakohtia on rajattomasti.

Ennakkoluulot on eräs mikä vaikuttaa mielipiteeseen. Eräät nauttii etanoista, eräät pistää kämmenen suun eteen. Sammakon reidet vaiko
iljettävän näköinen rapu.

No mitäpä näistä kukin nauttikoot mihin mieli vetää.

Late

Minua on säväyttänyt monta kertaa, varsinkin Thaimaassa. Vahvasti maustettu tom jam keitto on suosikkini. Tulee vesi kielelle jo tuoksusta. Olen yrittänyt väsätä sellaista kotonakin mutta ei vedä vertoja paikan päällä nautitulle.

matkaaja

Sole on meriantura, aika maukas kala myös itsessään mutta Algarven hotellin annoksessa oli tosi maukas kastike, ei liian voimakas.
Kala ei todellakaan muistuta kuivaa kengänpohjaa.
Tilasin Kreikassa eräässä olevinaan hyvässä ravintolassa samaa kalaa, pettymys oli huikea eli ei makuelämys lainkaan. Paikka mainosti itseään paitsi kulinarismilla myös olevansa kalaravintola.

france

Paitsi hyvä maku, hyvät raaka-aineet myös annoksen viasuaalisuudella on merkitystä. Eli esillepano on tärkeä, värit myös. ja se että suunnilleen näkee mitä lautasella no, ei mikään soossilla peitettyä \"hökötystä\", niihin sortuu vain huono ravintola.
Mahtavia ruokaelämyksiä on eteen tullut Ranskassa ja Belgiassa jossa on ranskalainen ruokakultuuri vallalla osassa maata. Brysselissä löytyy hyvää ranskalaista ruokaa.

AjnaAlie

Samantapaisia kokemuksia kuin Tupulla ja teillä muillakin, lomamatkojen ruokakokemukset ovat valitettavan usein aika keskinkertaisia, joskus jopa huonoja. Luulen että syy on enimmäkseen siinä, että matkailijan on vaikea löytää niitä hyviä, yksinkertaisia, paikallisia ruokapaikkoja ja siksi tulee helposti mentyä hotellien lähistön \'turistipaikkoihin\' tyyliin \'syömään jotakin\'.

Tosin niissäkin on helmiä, Phuketin Karonilla esimerkiksi oli (on?) yksi paikallinen ravintola, jonka edustalla oli aina jono, oli muutama tuolikin jonottajia varten, paikka oli aina täynnä (siksi piti syödä rivakasti), mutta ruoka olikin erinomaista!

Ruokailutilanne voi tosiaan olla myös tunnelma, jossa ruokailuelämys koostuu ruuan lisäksi ympäristöstä. Esimerkkinä muistuu mieleen Vietnamin Phan Thietissä (ihan tavallinen pienehkö turistihotelliranta-alue), jossa eräs ravintola oli sisustettu paikallisen tyylikkäästi ja erityisen viihtyisästi. Tarjoilu pelasi (kuten Aasiassa yleensäkin), emme aina oikein tienneet mitä söimme, mutta kaikki erikoiset maut olivat kohdallaan alkupaloista jälkiruokiin, taustalla vingutti pari soittajaa ja laulaja esittäen jotakin ihme joikua, paikallista kansanmusiikkia varmaan. Täydellistä!

Arja

Ruokamatkailusta voisi kirjoittaa vaikka kirjan, se on tärkeä osa matkailua. All inclusive hotellit eivät ole minua varten. Haluan joka päivä uuteen ravintolaan,\"katukeittiöön\" maistelemaan erilaisia herkkuja. Aasialaiset ruuat ovat lähellä sydäntäni! Tulisuus ei ole pääasia, mutta sitä voi aina itse lisätä maun mukaan. Tom Yam keitto on minukin herkkuni, siinä sitruunaruohon maku antaa keitolle potkua! Myös kiinassa olen syönyt herkullisia aterioita, unohtamatta Pekingin ankkaa! Miehen mielestä ei \"häävi lintu\". Aasialaiset sekoittavat ruoka-aineita ja mausteita omaan tyyliinsä. Paljon vihanneksia. Entä sitten ihanat hedelmät! Niitä on aina paljon ja toinen toistaan herkullisempia, tuoreita ja eksoottisia. Kreikkalaista salaattia ei voita mikään, moussaka yms paikalliset ruuat, herkkua! Blogillani ei ole paljoakaa tullut kirjoitettua ruoka-asioista, se melken vaatisi oman blogin. Mutta täytyy sanoa, että ruoka on tärkeä osa matkailua!

Marjuska

Intialaiseen ruokaan ihastuin, varsinkin kasvisruokiin. Parasta kuitenkin hedelmät ja mehut Tansanian ja Kenian sekä Thaimaan matkoilla, mangot, ananakset, passionhedelmät ja muut, voisin elää pelkästään niillä ja varsinkin afrikassa sitten ne tosi ihanat jälkiruoat.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat