Via Dolorosa

Tirlittan

Joskus matkoilla näkee ja kokee asioita jotka pysäyttävät ja säilyvät mielessä pitkään.

Auschwitz- Birkenau keskitysleirille ostimme opastetun valmisretken.
Pienryhmässämme oli kuusi henkilöä joista yksi oli unkarinjuutalainen mieshenkilö.
Matkalla autossa hän kertoi tarinaansa, miten hänen isovanhempansa oli tuhottu Birkenaun leirillä välittömästi heidän sinne saavuttuaan.

Voin vain kuvitella miten raskas hänen askeleensa oli kun hän käveli Birkenaun rataa kohti lastauslaituria jolle hänen isovanhempansa olivat junasta laskeutuneet.

Kunnioituksesta kukaan muu meistä ei kävellyt raiteita pitkin vaan hän sai taivaltaa Via Dolorosansa aivan yksin.

Kommentit (7)

pientä kunjoitusta

Tapahtumasta on pitkä aika. Ihmisten suhtautuminen henkilökohtaisiin suruihin on äärettömän monimutkainen rosessi. Eräät peittää tunteensa hyvin tarkkaan,mikä ei kuitenkaan tarkoita etteikö he murehtisi yhtä lailla tai enempi. Vastakohta on tietysti tuoda asiaa esille
monessa kohdin.
Aihe on liian monimutkainen alkaa matkailusivustolla käsittelemään. Toivoisin kuitenkin aihe huomioiden,ettei nykynuoret tuolla kohteessa naureskelisi ja kehuisi isoja tuotantomääriä eikä tehokkuutta.
Aivan yhtä törkeänä pidän kotimaassa mopopoikien ajelua hautausmaalla ja kaljoittelua muistokivien päällä.

totta

Edellinen kirjoittaja laittoi hienon viestin. \"Nykykakaroiden\" suhtautuminen varttuneempien mielestä pyhiin asioihin on monta kertaa aika ikävää. Kun kasvatus puuttuu, mitään ikäviä kokemuksia ei ole , sen arvaa että saattavat irvailla esim. keskitysleirissä. Vaikea uskoa että kovin syvällisesti ovat asioita tutkistelleet. Siispä paras on pitää keskenkasvuiset pois noin vakavista asioista.

lisääjä

Täsmennän hivenen. Vanhempien mukana kulkevat on asiallisia, heitä on myös rattailla kulkevia joten ikäryhmä on vuodesta ylöspäin.

Nuorisoporukat ilman vanhempien läsnäoloa on näitä epäasiallisesti käyttäytyviä aikuisuutta hakevia uhoajia. Ei läheskään kaikki, seassa joku vanhempikin \"nuorukainen\" saattaa metelöidä.
Vaikuttaa että muiden häirintä on päätavoite.

Yllättävää on että kirkoissa ei tätä harmia esiinny. Onneksi.

Matkailija

Kunnioitus toisten ihmisten pyhiä arvoja kohtaan on sivistynyttä käytöstä. Aikuisetkin mokaavat siinä usein.
Kirkkoihin mennään pukeutuneina nirunaruihin ja niissä puhutaan kovaan ääneen. Paikallisille ne ovat pyhiä paikkoja, joihin ei mennä esittelemään olkapäitä ja polvia, vaikka olisi kuinka helle. Sinne myös mennään hiljentymään eikä seurustelemaan.
Näin myös hautausmaille.
Keskitysleirit kertovat karmeaa tarinaa ihmisten julmuudesta. Olisi hyvä siellä miettiä, voiko tämä vielä toistua.

matkaaja

Epäasiallisesti käyttäytyviä - etenkni pukeuetujia - näkee joskus myös kirkoissa (ulkomailla). Suomessa en ole nähnyt ketään vähissä vaatteissa eli pienissä minishortseissa kulkevia mutta muualla kyllä. Kas kummaa kun ovat suomalaisia!!Paikalliset ihmiset eivät kulje missään puolialastomina. Toinen ryhmä on nuo kailottavat lapsiperheet joilla näyttää olevan oikeus aivan kaikkeen, etuoikeus myöskin. Suomalaisia nekin....
Milanon Duomoon oltiin menossa muutama vuosi sitten.Oltiin erään firman vieraana Monzan F1:ssä. Ryhmä oli pieni eli isäntiä 2 ja meitä vieraita muistaakseni 6 henkeä. Eräs suhteellisen tunnettu mieshenkilö oli puhkeutunut shortseihin, ns. parempaa mallia toki. Ei päässyt kirkkoon sisälle.

Tirlittan

Yritän nyt olla asiallisesti ja positiivisesti eri mieltä tuosta suomalaisten epäasiallisesta käyttäytymisestä ja pukeutumisesta ulkomailla.

Olen viettänyt paljon aikaa kirkoissa ulkomaillakin mutta en ole huomannut tuollaista kas kummaa kun ovat suomalaisia ilmiötä.

Suomalainen on jo perusluonteeltaan hiljainen ja sulkeutunut, emme \"kailota\" ulkomaillakaan.
Myöskään suomalaisilla lapsilla ei ole samanlaista tempparamenttia kuin europpalaisilla mukuloilla, sen huomaa myös kaupunkimatkoilla, joten en nyt puhu kreikkalaisten jälkikasvusta.

Minäminä olen vakaasti sitä mieltä että on aivan turhaa mollata ja halveksua suomalaista matkailijaa, emme ole sen huonompia tai sivistymättömämpiä kuin muutkaan.

Vierailija

Mainitsemani häiriköivät nuoret,jätin tarkoituksella kansallisuuden mainitsematta,ei liene asiallista osoitella sen tarkemmin.

Mutta sen korostan,eivät olleet kuritta kasvaneita
suomalaisia. Nämä mopopojat on sitten asia erikseen. Niin kauas kuin muistini yltää,niin kaikki nuoret siellä on olleet. 14-18 ikähaarukassa kukin vuorollaan.

pientä kunjoitusta

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat