Itävalta ihastuttaa

vinkit+kokemukset

Itävalta kuuluu Euroopan hienoimpiin maihin.
Tekisi mieli mennä johonkin kylään tai pikkukaupunkiin patikointi- eli luonnossa liikkumisen merkeissä.
Tavallisen kunnon omaavana tulee epäilys siitä onko liian rankkaa eli miten selviää maastossa. Korkeuserojahan on ilman muuta.
Millainen on majoitusten taso? Entä sää eli sataako usein?
Mitään ryhmämatkaa eli sellaista vaellusta en etsi vaan ihan omatoimisesti matkatoverin kanssa liikkumista. Ehdotuksia asuinpaikasta?

Kommentit (9)

Marjuska

Vaelluspaikoissa on hyvät kartat reiteistä, niillä pärjää aika hyvin. Lisäksi kannattaa selailla matkanjärjestäjien sivustoja niiltä saa paljon tietoa vaikka olisittekin menossa omatoimisesti reissuun. Toisaalta niiltä saa varattua erikseen lennot tai hotellit tai molemmat sekä kyydit lentoasemalta.
Reiteissä on monentasoisia,myös normaalikunnolla pärjää. Osassa paikoista on vuoristomajoja joissa voi syödä tai myös yöpyä.
Alppien lisäksi myös Dolomiitit Italiassa on hienoa aluetta, vaativampaa kylläkin.
Noita vaelluksiin erikoistuneita järjestäjiä ovat
ainakin YouTravel ja Alppimatkat.

maijki

Ah, lempiaiheeni ;)Jos ei päädy Italiaan niin sitten Itävaltaan kesälomalla ja nimenomaan tuonne vuorille tarpomaan - siellä jos missä sielu lepää. Ja aina omatoimisesti - netistä saa saksankielisten maiden osalta (myös engl.)ihan valtavasti tietoa: on kylät majapaikkoineen, kartat vaellusreiteistä ja niiden vaikeusasteista jne. Mm bergfex.at on hyvä sivusto kylien omien sivujen lisäksi.

Olemme kolunneet vuosien mittaan jo valtaosan läntisen Itävallan laaksoista, alussa lasten kanssa, sittemmin kahdestaan. Yleensä reissussa ollaan parisen viikkoa ja paikkakuntaa vaihdamme 2 - 4 kertaa, aika pian niistä koluaa ne \'helmet\' ja kylät ovat pieniä, eli paikan vaihtamisella saa aina uudet maisemat. Mm. Elmaun ja Söllin seudut ovat aloittelijalle loistava vaihtoehto, on monenlaista kulkupeliä ylös, ei siis tarvitse kivuta itse heti kättelyssä näännyksiin. Ylhällä löytyy niin tasaisia kuin mäkisiäkin reittejä, busseilla voi kulkea kylästä toiseen, jos tulee eri kautta alas laaksoon.

Majapaikoiksi olemme yleensä valinneet pienet B&B-paikat, joissa on vain muutama ihanan idyllinen huone parvekkeineen, hinnat ei päätä huimaa (nykyään alk 20,-/yö per nuppi) ja hintaan kuuluu aina loistavat aamupalat sekä isäntäperheen ylenpalttinen apu sitä halutessa. Joskus isäntä jopa lähtenyt mukaan oppaaksikin, mutta mieluiten kuljemme omaa tahtia, nautimme eväistä, valokuvaamisesta sekä pienten alppitupien tarjoamista herkuista. Jos on sadepäivä, niin teemme retken lähiseudun linnoihin (ja niitä piisaa) tai isompiin kaupunkeihin museoineen - vähän kulttuuriakin matkaan. Sää voikin sitten olla mitä vain - viime kesänä juhannuksen aikaan n 3000 m korkeudessa aamulla lähdettiin nenä jäässä, + 2 astetta, pipo, hanskat ja sadevaatteet varusteena, mutta äkkiä se päivä siitä selkeni. Muutamaa päivää myöhemmin oli mittarissa + 28 ja tuloksena kesivä nahka, tuolla korkeuksissa sitä ei aina huomaan kuin vasta illalla, kun tuuli hivelee ihoa.

Söll & Elmau & Hohe Salve, Zell am See & Kaprun, Zillertal, Paznautal & Silvretta-jäätikkö, Obertauernin ylänkö, Söldenin tienoot, erittäin monipuolinen Gasteinertal kylpylöineen, Lienzin alue, Dachsteinin seutu & Salzgammergutin upea järvialue - kaikki nämä ovat loistavia vaellustienoita monipuolisine reitteineen. Joihinkin tarvitaan auto, moniin pääsee junalla ja/tai bussilla. Ensi kesäksi haaveillaan jo Serfauksen kukkuloita. Slovenian puolella Bohinj-järven alue on upea (Bledin lähellä) - mutta polkujen viitoituksessa on toivomisen varaa, Sveitissä reitit kuten Itävallassa - mm. Samnaun laakso sekä loistavat Grindelwaldin maastot. Ja Saksan puolen Baijerissa on myös hyvät maastot ja useita luonnonpuistoja, missä vaeltaa - omat suosikkini ovat Mittenwaldin tienoot sekä Reit in Winkelin alue, joka samaa Wilderkaiserin aluetta kuin Elmaukin. Pidämme enemmän ns vihreistä rinteistä kullero- ja alppiruusukasvustoineen kuin sorarinteistä (Dolomiitit), joissa pitkiä matkoja ikävä tallustaa.

Kuten huomaatte, tästä aiheesta voisin jatkaa koko ehtoon ;)

ketjun aloittaja

Kiitos vinkeistä, majki.
Böömin alue on tuttua, vaellusta sielläkin harrastetaan. Täytyy perehtyä asioihin ja ryhtyä tuumasta toimeen. Keväällä on parasta aikaa, on valoisaa.
itävaltalaista valkoviiniä, joku kirja ehkä ja kartta, siitä se lähtee...

vinkit+kokemukset

Katsoin AM:n sivuilta Sölliä, vaikuttaa viehättävältä. Onko niin että kausi päättyy elokuussa, viimeinen lähtö jonka onnistuin löytämään, on 18.8.
Tiedän että muutamat ovat olleet Itävallassa, eteläosassa, syyskuun alkupuolella.
Ne kaksi parasta majoitusta näyttävät olevan loppuunmyytyjä eli aikainen varaus on ilmeisesti tarpeen.

antsa

Itse voin suositella Itävallan puolelta Lermoosin kylää. Oltiin siellä kesäkuun alussa patikoimassa. Erilaisia reittejä löytyy vaikka kuinka ja lähes joka reitillä voi valita helpomman tai sitten vähän vaativamman reitin (näillä siis sama määränpää, mutta reitti eroaa).
Lermoosin kylä oli todella viehättävä ja majoituspaikkoja löytyy joka lähtöön.
Lermoos kuuluu Tirolin alueeseen johon kuuluu mm. vieressä oleva hieman isompi Ehrwaldin kylä joka taas sijaitsee Saksan korkeimman vuoren Zugspitzen juurella. Turisteille on myynnissä todella kätevä Z-ticket millä pääsee mm. kylien välillä kulkevien bussien kyytiin, Zugspitzen huipulle vaijerihissille, ulkouimaloiden rajaton käyttö, kaikkien vaijerihissien käyttö, risteily kauniilla Heiterwang järvellä yms.
Lermoosiin oli myös todella helppo päästä. Lento Muncheniin josta parin tunnin junamatka perille asti (vaihto Garmisch- Partenkirchenissä).
Tuossa hieman lisätietoa Lermoosista ja Z-ticketistä:
http://www.alpit.fi/vaellusmatkat_2012/lermoos_esittely.html
http://www.zugspitzarena.com/en/summer/active/z-ticket/

Humulus

Münchenistä pääsee Ehrwaldiin ja Leermoosiin Deutsche Bahnin Bayern Ticketillä, joka vielä talvella maksoi 29 euroa. Sillä saa 5 henkilöä matkustaa koko päivän aamuruuhkaa lukuunottamatta paikallisjunilla ja busseilla.

Nyt hinnoittelu näyttää muuttuneen, peruslippu yhdelle hengelle maksaa 22 euroa, lisäksi 4 euroa per lisähenkilö.

Talvella Ehrwaldin asemalta sai matkustaa Garmisch-Partenkircheniin hotellikortilla, samoin skibussit kuuluivat hintaan. En tiedä mikä on käytäntö kesällä.

http://www.bahn.de/regional/view/regionen/bayern/freizeit/bayernticket.s...

katariina

Baijerissa ja Itävallan puolellakin on vaelluspolut hyvin merkitty. Niitä voi bongata auton ikkunasta ajellessakin ja kun autonsa saa vain jonnekin pysäköityä, voi ampaista pienelle lenkille.

Itävallan lumoissa

Moi,
asutaan pysyvästi Itävallassa ja melko nopeasti huomattiin kuinka mahdattomasti täällä on nähtävää laskettelun ja vaeltamisen lisäksi. Valitettavan usein kohteiden sivustot ovat aviun saksaksi ja ehkä italiaksi, mutta englanninkielinen osio on joko vain pari riviä tai sitä ei ole lainkaan.

Niinpä olemme perustaneet sivuston jossa esittelemme kerran viikossa uuden kohteen; käymme paikan päällä, otamme kuvia, kerromme pääsymaksut, saako ottaa lemmikin mukana ja muita olennaisia asioita, 

Sivuston löydät www. wondersofalps.com ja facessakin olemme wondersofalps - nimellä

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat