Lomailua Roomasta etelään

fan italiana

\"fan italiana, tee aiheesta oma aloitus, monet lukijat sitä toivovat. Anita 24\"

Pyynnöstä siis uusintana:

Ranta-, kaupunki-, vaellus- ja historiamatkailin Italiassa – ja kaikki samalla reissulla – eikä nolota tippaakaan vaan nautin koko rahan edestä helteestä huolimatta. Kun vaeltaa kylästä toiseen +35 helteessä, niin rannallehan sitä on päädyttävä, jotta saisi jotain vilvoitusta, rantojahan tuolla Roomasta etelään riittää, kristallinkirkkaita.

Italia on siinä mielessä loistava hellesään lomapaikka, että jokaisessa tuppukylässäkin on tarjolla hyvää raikasta vettä rajattomasti – ja ihan ilmaiseksi!

Muutamia havaintoja:
- Ischia = saksalaisten Rodos ja italomummojen Pärnu kylpylöineen
- Capri = pettymys, ei se mikään jetsetpaikka ollutkaan, mukava vähän rupsahtanut saari vain, mutta hyvät patikkapolut
- Napoli = mahtava, suosittelen – ei ollut roskia, ei haissut tms. – toki elämäniloa (ja skoottereita) ja arkista menoa pullollaan maustettuna historiallisella kuorrutuksella
- Positano = yx iso ulkoilmashoppailukeskus (enkä ole shoppailija!), parasta koko paikassa näkymät mereltä saavuttaessa, muuten ylimainostettu
- Amalfi = ihana lukemattomine kapeine kujineen ja rappuineen pinossa olevien talojen välistä ja alta ja… ihanaa hukata itsensä sinne sokkeloon, kiikkua ylös ja alas kapoisia jyrkkiä portaikkoja – ja lopulta edessä sekä umpikuja että mitä upeimmat maisemat! Lisänä tähän herkkuun sattui paikallisen pyhimyksen katolinen juhla upeine ilotulituksineen (ei ne ole köyhiä!) sekä parin päivän paukutteluineen ja ilmaiskonsertteineen – kirkonkellot raikasivat aamukuudesta keskiyöhön pari päivää, mutta kaikkeen tottuu yllättävän nopsaan…
- Sorrento = la dolce vita – eli sieltä löytyy ihan kaikki mitä voi lomaltaan toivoa: merikylpylöitä, oikeita muotikauppoja (armaanit sun muut), herkkupuoteja, toinen toistaan parempia ravintoloita ja jätskibaareja, maisemia – täydellinen kaupunki+rantaloma -yhdistelmä!
- Ravello = klassinen näköala sekä klassisen musiikin kesäfestarit saivat uneliaan kylän ylhäällä vuoren kupeessa hetkeksi hereille
- muut Amalfin rannikon kaupungit = sekalaista seurakuntaa, toiset ihania vähän kulahtaneita (merenraiskaamia) pikkukyliä, toiset turistikyliä alueelle sopimattomine hotelleineen. Kylistä toiseen on kiva taivaltaa, ‘polut’ eli pääosin portaikot ovat tosin helteellä aika vaativia ja askelmat korkeita noustessa. Vähänpä oli siellä seuraa.
- Pompei (scavi) = kunnon rysä, mutta kun kulkee omia polkujaan ja livahtaa sivukujille kun näkee ‘sen’ sateenvarjon tai rätin tikun nokassa, niin aika rauhassa saa taivaltaa.
- Ercolano = kaupunki kuin pikku-Napoli ja kaivaus kuin pikku-Pompei: paljon pienempi (ja helteisempi monttu), mutta paremmin säilynyt. Jos ehtii vain yhteen, niin tänne.
- Rooma = kuin elokuussa, paitsi että ravintolat olivat vielä auki – turistit vaelsivat sopuleina tunnetuimmissa ’rysissä’, niistä kun otti sivukujia sai taivaltaa ihan rauhassa. Roomalaiset suuntasivat viikonlopun helteessä merenrannoille ja saivat aikaan vuoden ensimmäisen todellisen kaaoksen palatessaan sunnuntai-iltana takaisin. Saldona muutama raatokin.
- skootterit = joka paikassa, mutta yhtään kolaria tai muuta härdelliä ei nähty, vaikka niitä sinkoili mistä ja miten sattui, kyllä autoilijoilla pitää olla neljä silmäparia tuolla liikenteessä
- julkisilla helppo liikkua, ei kuitenkaan enää niin halpaa lystiä kuin takavuosina. Junat kulkee aikataulussa, mutta bussit kulkee ruuhkien mukaan. Bussireittejä on runsaasti ja ne toimivat myös lakon aikaan – reissulle osui siis yleislakkokin, mutta se seisautti vain junat.

Torno a Sorrento!

Sivut

Kommentit (25)

I love Ravello

Italiassa, etenkin etelässä, paljon liikkuneena sanon ettei Ravello ole unelias. Se vain paikallinen italialainen kylä joka ei ole rannikolla (luojalle kiitos!) ja sieltä siis puuttuu se liian pienissä ja tyylittömissä shortseissa laahustava tavisturistijoukko. Kyllä siellä elämää on ihan tarpeeksi, ehtii nauttia näkymistä, palveluista jne.
Pitääkö kaikkilla olla hirveä hässäkkä ja huuto päällä, muuten ei tunnu miltään?

caprille

Enpä tiedä mitä aloittaja on mennyt hakemaan kun on löytänyt pelkkää moitetta.
Seutuhan on historiallista, ikivanhaa asutusseutua. Siihen kuuluu määrätynlainen rosoisuus. Joka moittii Capria on vissiin liikkunut silmät kiinni!
Napoli nyt kauhistus, likaa, rikollisuutta jne.
Amalfin rannikon kylät ovat aivan oma juttunsa ja voittavat kyllä Sorrenton mennen tullen.

fan italiana - huumorilla

I love Ravello: jep, kesäkuukausina on tuota eloa kylällä, myös niitä tavisturisteja näytti olevan (mitäs muuta mekään ollaan?), vaan käyppäs siellä marraskuun tihkuvasssa kosteudessa, ei ole ristin sielua kylillä (käyty on!) ;) Ja en todellakaan kaipaa sitä menoa ja meininkiä ja turistilaumoja, eiköhän se käy ilmi noista kommenteista, jotka on huumorilla höystetty - jos et sitäkään huomannut.

Anita 24: juuri näiden \'kommenttien\' takia en tätä alunperin julkaissut täällä uutena viestinä!

caprille: jos et huomannut kehujani mm Amalfin osalta, ei voi mitään - pidin jokaisesta käymästäni paikasta, eri paikoista vain eri syistä. ja Capriakin kehuin, mutta omat odotukseni vain olivat ehkä turhan korkealla (kai minullakin saa olla mielipide?), kun sitä aina niin hehkutetaan. Aivan yhtä upeita on mm Sorrenton niemimaan pikkukylät ja rosoiset lähes autiot kalliorannat kuin Caprinkin veneiden täyttämät poukamat! Ja käypä siellä Napolissa, vietä vaikka vain muutama päivä - kyllä se on ihan omanlaisensa - ei toki siisti ja puleerattu niin kuin moni turistikylä (ei muuten ollut Caprikaan, kun vähän otti etäisyysttä \'Piazzaan\'), mutta ihan aidosti elämäniloa pullollaan. Jos jossain osataan aidosti nauttia arjesta niin Napolissa.

Ja olen reissannut vuosikymmenien myötä Italiaa(-kin) ristiin rastiin, joten vertailukohtia näkemyksilleni kyllä löytyy.

Ile

Mukavia kommentteja aloittajalta! Napoli on minustakin aivan mahtava kaupunki. Juuri ihastuttavan rosoinen ja yllätyksekäs. Ihmiset spontaaneja ja saattavat keksiä vaikkapa pistää pystyyn yhden miehen mielenosoituksen keskelle pääkatua kuten kerran siellä käydessäni. Siinä sitten torvet soivat ja liikenne seisoi, kunnes kaveri nostettiin sivuun.

Sorrento sen sijaan on minusta ylimainostettu. Esim. Taormina Etna-näkymineen ja Kummisetä-maisemineen on mielestäni kauniimpi ja muutenkin mukavampi. Pompej kuuluu minusta sellaisiin \"kerran elämässä käytävä\"-kohteisiin, kuten esim. Venetsia. Toinen kerta ainakin minulle oli lähes liikaa.

Rooman paljon parjatussa liikenteessä pärjää yllättävän hyvin ja siellähän lähes kaikki nähtävyyden ovat kävelymatkan etäisyydellä. Metro on halpa ja kätevä, jos kohde sattuu reitille.

caprille

En ymmärtänyt niin että aloitus oli huumoria. Ehkä huumori on mielestäni vähän erilaista. Riippuu myös kirjoitustyylistä mikä vaikutelma tulee.
Marraskuussa en luoja paratkoon ole Ravellossa käynyt, totta kai siellä hiljaista silloin on.
Positanosta oli pakko ostaa Positanon muotia eli yksi kaunis kirjailtu pusero, valkoinen tunikamainen (kaukana mummotunikoista!!).
Italialaiset esittelivät omalla kielellään rannikon julkkishuvilat eli Sophia Lorenin, Anna Magnanin jne. talot.Olimme matkalla Caprille joka on mielestäni kaunis ja tyylikäs paikka. Axel Munthen huvilan katsastimme, kahvilassa siellä ylhäällä kysyivät jos olemme \"from Sweden\". Tottakai... oli hyvä service .... olin opiskeluni Ruotsissa jo silloin saanut päätöksen joten tavallaan en halvsvensk.
Mahtava kasvillisuus pitkin rinteitä, sen näki kun kiipesi pikkubussikyydillä Maiorista Ravelloon. Viikunoita, pähkinöitä, kaikkea mahdollista. \"Kukkosaarilla\" oli paikalla samanaikaisesti balettitanssija Nurejev seurueineen, lippu liehui ja se kuulemma on merkki että paikalla ollaan.

Anja

Kiitos aloituksesta, aihe on enemmän kuin tervetullut tällä usein turhauttavallakin keskustelupalstalla! Mukavaan, huumoriakin sisältävään aloitukseen saa valitettavan usein tosikkomaisia vastineita. Kun ei rautalangasta väännä, niin väärinkäsityksiäkin syntyy.

Meitä Italian faneja on aika paljon, ehkä tästä aloituksesta kehittyy asiallinen foorumi Italian matkailusta. Itse olen viettänyt muutama vuosi sitten vajaan viikon omatoimiloman juuri tuolla jumalaisen kauniilla Amalfin rannikolla, Italian historiaan ja kulttuuriin jonkin verran perehtyneenä olin myyty!

Lähden sopivan tilaisuuden tullen uudelleen (ehkä saan tältä samanhenkistä matkaseuraakin?). Olisiko sinulla (tai muilla keskustelijoilla)antaa erityisiä käymisen arvoisia kohde- tai majoitusvinkkejä, vaikkapa luostareihin, linnoihin, puutarhoihin tai muihin vastaaviin paikkoihin?

ps. Vinkkejä otetaan vastaan myös muista Italian kohteista!

fan italiana

Jep, tanssija on jo kuollut ja kuopattu jo ajat sitten eikä liput liehu - ja saaret ovat kuuluneet jo parillekin italialaisperheelle tässä välissä - olivat kuulemma \'kohtuuhintaan\' myynnissä viime syksynä. Mikähän on ollut tuo pyyntihinta - se kohtuullinen ;))

primavera

Italialaiset vaatteet ovat muodikkaita ja korkealaatuisia mutta jos ostotapahtumasta on jo kolmattakymmennettä vuotta niin mitä maininta mummotunikasta tarkoittaa? Harvemmin kukaan keski ikäinen vielä mummovaatteita ostelee.

Martta

Minusta tuli mummo ja mummotunikoiden käyttäjä 39-vuotiaana. Tytär oli yhtä ripeä kuin äitinsä.

Kiitos aloittajalle ja muillekin tästä hauskasta ketjusta!

Suezista etelään

Tässä olisi ollut hyvä ja laaja aihe asialliseen keskusteluun, mitä väliä on sillä jos matkasta on kulunut aikaa ?
Muistelohan mennyt matka on vaikka sieltä olisi tultu edellisenä päivänä takaisin ..
Kyllä muutaman vuoden takaisista matkoista voi toki kertoa, se ei suinkaan ole kiellettyä.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat