En kerro.....

Tirlittan

Minua on moitittu siitä että kerron liikaa matkoistani jotka ovat paitsi tylsiä niin myös liian tavallisia.
Siksipä teenkin tällä kerralla poikkeuksen enkä kerrokaan mitään.

En kerro Prahan vaihtelevasta säästä joka muuttui yhdessä yössä yli kolmenkymmenen asteen helteestä kolmentoista asteen koleuteen.
En kerro likaisesta, keltaisen ruskeasta Vlatva joesta jonka pinnalla kellui kaikkea mahdollista kuolleista kaloista käytettyihin kondomeihin.
Kertomatta jääköön myös ihmispaljous ja se miltä tuntui Loreton luostarin rauha Vituksen kappelin turistimassojen jälkeen kuin myös se mitä abbedissa meille sanoi antaessaan meille siunauksensa.

En kerro Karl Scwarbergerin matkalaukusta jonka kohtalona oli way to darkness, enkä niistä kyyneleistä jotka vuodatin lukiessani Pinkasovan synagoogan seinillä olevien liki 80.000 natsien tuhoamien Tsekin juutalaisten nimiä.
Monista oli jäljellä vain etunimi ja kuolinvuosi...Martha, Bertta, Sofia, Samuel....kaiuttimista kuului matala miehen ääni joka luki juutalaista rukousta....
Jääköön mainitsematta miten istuin Espanjalaisessa synagoogassa kuunnellen Gershwinen musiikkia ajatellen skeptisesti miten kevyet musikaalisävelet sopisivat synagoogaan ja kuinka minulle selvisi miten keskitysleirilläkin voi musiikista löytää sitä elämäniloa ja voimaa joka kantaa ihmistä kauhujen keskelläkin.

Jääköön haukkumatta puolihullu autonkuljettajamme joka hullun lailla kaahasi maaseudun kapeita, mäkisiä ja mutkaisia teitä, eikä ollut kuulevinaankaan kehoituksiamme rauhallisesta ajosta ennenkuin olimme kyntäneet pitkän pätkän ojanpohjaa.

Vanhan kaupungin aukion puiston ulkoilmaravintolassa jännitimme paikallisten joukossa screeniltä jääkiekko-ottelua Tsekki- joku muu maa.
Meteli oli melkoinen ja kun tuo joku muu maa teki maalin niin viereisen Pyhän Nikolauksen kirkon fasaadin marmorienkelitkin rypistelivät otsiaan.
Mutta siitä en puhu puolta sanaa....

Sen kerron kuitenkin että legendaarisen Hotelli Europan kahvilassa joimme lasilliset shampanjaa, aivan kuten hienot vanhat rouvat ovat kautta aikojen tehneet!

Sivut

Kommentit (20)

Kama

Tervehdys.

Oletpa hyvin niukkasanainen matkoistasi. Huomaa kuitenkin että aistit avoimena on matkaa tehty.

Vertasin tätä tuohon \"Makedonia\" ketjuun jota Kari A ? ja Make turusta on pitäneet esillä.

Olet pistänyt yllättävän paljon asiaa kun vertaa tuohon toiseen. Eli ketjuilla,matkailijoilla,kirjoittajilla on hirveästi eroa.
No kaikkea kansalle laidasta laitaan.

Kiitokset jo etukäteen !!!!!

monta kertaa

Vai niin, ettet kerro! Tuo ei toteudu koskaan, se on nähty.
Se joki on muuten Vltava....
Kummallista että meille on sattunut tosi hyvät kuljettajat Tsekissä, mistä johtunee.
Kyllä se on kuljettaja joka autoa ajaa, ei matkustaja.
Ainot taitamattomat kuljettajat ovat olleet kreikkalaisia, siellä on vaarallista todella.
Aika moni on ollut Prahassa, parhaat jopa useammin, joten se ei ole mikään uniikki paikka. Hieno kaupunki todella mutta riippuu matkailijasta mitä siellä kokee. Prahaan voi mennä aina uudestaan ja uudestaan.

Tirlittan

Tämä on siitä mukava paikka että kirjoitusvirheet eivät kovin kauan ehdi ruudulla vanheta kun ne jo korjataan, kiitos nimimerkki monta kertaa!

----Aika moni on ollut Prahassa, parhaat jopa useammin--- hän myös kirjoittaa.
Mukavaa on myös se, että kerrankin kuulun hänen mielestään jossakin asiassa parhaimmistoon, olihan tämä kolmas vierailuni ko. kaupunkiin.
Tästä on mukava jatkaa päivää!!!

Riitta

Tirlittan, joillain ihmisillä on kirjoittamisen lahja : sinulla on. Juttusi ovat nokkelia, hauskoja ja tietoa antavia. Tämäkin aloituksen otsikko \"pakottaa\" kurkistamaan, mitäs nyt...? Loputulos onkin pieni tietopaketti! :)Kiitos kivasta päivän aloituksesta:

kallesta

Tarinoita on kuultu, mutta oliko tuo Karl Swarberger todella sen niminen? Olen kuullut toisesta, lähes samannimisestä vallasherrasta, suvulla on linnoja, mm. Prahassa.
Oikeata nimeä en nyt palkasta, ehkä myöhemmin.

kallesta

Kerron sen oikean nimen ettei tarvi lähdeaineistoa kahlata eli oikeesti näin:
suku oli nimeltään Schwarzenberg (lordisuku) jolla oli linnoja Tsekinmaalla.
Muutamia tuli keväällä nähtyä, muuallakin kuin Prahassa.

Tirlittan

...berger oli Tsekkoslovakian juutalainen kelloseppä joka joutui vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa Terezinin kautta Autstwitchiin.
Leiriltä palasi vain matkalaukku....
Perheenjäsenten nimet löytyvät myös Pinkasovan synagoogan seinältä.

Näin meille tarinoi Prahalainen paikallisopas.

-lämpötyyny

Ne Terezinin lasten piirustukset ja kirjeet olivat sydäntäsärkeviä, niitten kohdalla en pystynyt hillitsemään kyyneliäni. Samoin tosiaankin ne loputtomat nimi- ja syntymä- ja kuolinaikatekstit, jotka täyttivät kaikki seinäpinnat...
Prahan koirista vielä, vaikka niistä keskustellaankin tuolla toisessa ketjussa: joku sanoi, että ei niitä nyt sentään irrallaan juoksennellut, mutta minä kyllä näin useammankin irrallaan jolkottelevan koiran ihan Kaarlensillallakin. varmasti omistaja oli lähistöllä, mutta näin suomalaisena koiran omistajana se pisti silmään suurkaupungin vilinässä.

vanttera voimapussi

Todella outosti tuo Tirlittanin vannoutunut ihailija ja seuraaja heittää jopa 4 viestiä perän jälkeen.
Valitettavasti asia ei selvennyt.

Hyvät kirjoittajat vetää äkkiä yli 100 lukijaa.
Nyt varmasti ihailia ottaa niistä asion,kun niiin paljon on vastaillut.

Kommenteja ja keskustelua olisi enempi,mikäli asiat pysyisi aiheessa ilman irvailua.

matkamies

tekstissä esiintyy väärä nimi, ei ole Swarberg tai mitä oli keksittykään, vaan ihan muu.
Suku on tunnettu Tsekissä, jälkeläisiään asuu edelleen maassa. Kun laittaa \"tietoa\" liittyen historiaan, olisi hyvä tarkistaa oikeellisuus eikä keksiä tarinoihinsa hahmoja.
Rapatessa roiskuu, etenkin kun koko ajan rappaa!!

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat