Krakova vaiko Vilna?

Tirlittan

Kevään matkat on kohta matkattu.
Kesä on rauhoitettu pelkästään koiranpennulle ja australialaiselle ystävälleni.

Syksyn kiertomatka odottaa, mutta nyt mieltä askarruttaa vielä syksyinen kaupunkiloma.
Marttako se oli, joka neuvoi jotta Autswitchiin ei kannattaisi mennä Prahasta vaan ennemminkin Krakovasta.

Krakova alkoikin kiehtoa ja nyt pyöritelläänkin vaihtoehtoja Krakova vaiko alkuperäinen suunnitelma, eli Vilna.
Riittääköhän Vilnassa näkemistä ja kokemista kokonaiseksi viikoksi?
Ja Krakovasta odotan myös innokkaana vinkkejä.

Sivut

Kommentit (27)

-maija

Krakovassa en ole käynyt, mutta Vilna on viehättävä tai ainakin oli muutama vuosi sitten. Viikonloppu vierähti mukavasti. Kävimme tosin siinä ajassa pistäytymässä myös Trakai:ssa.

puola

Juuri varasin Krakovan syksyksi :D
Oli kivat ravintolavinkit Matkaopaslehdessä! Vilna on nähty, se oli ihan kiva mutta odotan Krakovalta enemmän.

mrs matkaaja

Krakova on todella viehättävä kaupunki, jossa jo itsessään on paljon näkemistä (keskiaikainen keskusta, joka on Unescon maailmanperintökohde, Kazimierzin juutalaiskaupunginosa jne.) ja josta on helppo matkata Auschwitz-Birkenauhun, jota ei kannata jättää väliin sekä esim. Wieliczkan suolakaivokselle. Näihin tehdään myös valmiita retkiä. Viime kesänä olin Krakovassa ja kävimme myös vaeltamassa Zakopanessa.

Viikoksi siellä kyllä tekemistä riittää vallan mainiosti.

mrs matkaaja

Jatkan vielä ravintolavinkin verran. Uusimmassa lehdessä tosiaankin niitä on listattu ja muutama tuttu paikka sieltä löytyikin. Viime kesänä eräänä iltana oli hieman viileämpi sää ja hakeuduimme sisätiloihin syömään. Lähdimme kävelemään vanhankaupunginaukiolta (joka muuten on Euroopan keskiaikaisten kaupunkien suurin aukio ja jonka ympärillä on kymmenittäin ravintoloita) poispäin ja löysimme hyvin viehättävän ja erittin maukasta ruokaa tarjoavan ravintolan. Matka aukiolta ei ollut pitkä. Ravintolan kyltti näkyi hyvin kadulle, mutta itse ravintolaa haeskelimme hetkisen; löytyi talon kellarista.

Ravintolan nimi oli Piwnica ja katuosoite Wislna 12. Huomasi myös, että kun siirtyi pois aukiolta ja sisätiloihin, laski hinta myös huomattavasti - vaikkakin yleisesti ottaen hintataso meille suomalaisille oli kaikkialla edullinen.

Mimi

Molemmat ovat käymisen arvoisia paikkoja. Menisin Vilnaan pitkäksi viikonlopuksi ja Krakovaan viikoksi. Jälkimmäisellä on enemmän annettavaa, ja hienon retken voi tehdä vaikkapa tuohon mrs. matkaajan mainitsemaan Zakopaneen. Bussit ja junat Zakopaneen lähtevät aivan Vanhan kaupungin kupeesta.

Krakovassa pitää ehdottomasti käydä katsomassa Leonardo da Vincin maalausta \"Neito ja hermeliini\". Se on mielestäni jopa hienompi kuin Pariisin Louvressa oleva maailmankuulu Mona Lisa. Leonardon työ on näytillä Verkahallissa sijaitsevassa museossa, jonka nimeä en valitettavasti muista. Verkahalli löytyy Vanhan kaupungin aukiolta, ja sen alakerroksessa on turisteille tarkoitettuja kivovja myymälöitä ja kojuja.

Krakovaan pian

Lainaus:
Krakovassa pitää ehdottomasti käydä katsomassa Leonardo da Vincin maalausta “Neito ja hermeliini”. Se on mielestäni jopa hienompi kuin Pariisin Louvressa oleva maailmankuulu Mona Lisa.

Ainahan maalauksia voi verrata, vaikka kauneus - tai hienous - onkin katsojan silmässä. Yksi ero noilla kahdella maalauksella kuitenkin on: Mona Lisa on \"Must\", Neito ja hermeliini?? Moni ei ole siitä kuullutkaan. Mikä kyllä on vahinko. Kyllä se kannattaa käydä katsomassa, jos Krakovaan poikkeaa ja taide kiinnostaa. Ilman muuta.

Nämä on aina hieman vaikeita nämä \"X vai Y\" -jutskat. Riippuu paljon siitä, millainen vierailija on. Tekeekö top10 -listan kaupungin nähtävyyksistä ja juoksee ne läpi. Vai haluaako hieman syvemmin tutustua elämänmenoon ja historiaan kaupungissa. Vilnassa tärkeät nähtävyydet on kieltämättä juostu nopeammin läpi, mutta kyllä Vilnassa ihan hyvin joku viihtyy viikonkin. Kaksi viikkoa olen siellä viettänyt yhteen putkeen ja ihan rattoisaa aikaa se oli. Tuli jopa ystävyyssuhteitakin solmittua. Viihtyisä kaupunki!

matkailija

Riippuu henkilöstäeli mitä arvostaa ja harrastaa. Identtisiä maita ja kaupunkeja kun ei ole.
Viikko on aika pitkä kaupungissa, saattaa väsymys yllättää.
Vilna on kompakti eli aika haltuuonotettvalla alueella on paljon ja joka lajia. Kun kevät ja kesä tulee siellä on mm. katukonsertteja, ekat on jo helatorstain aikaan.
Tunnelma Vilnassa on sympaattinen, arkkitehtuuri mahtavaa. Kaupungissa on jopa kaksi oopperataloa, lilla o. stora Operan. konserttitaloa eli Filharmonian taloa ei kannata unohtaa.
Taidenäyttelyän viiden tähden hotelliinäon lukuisia. Olen ollut Vilnassa 8 krt ja pikapuoliin menossa jälleen. Kaikissa museoissa ei ole edes ehditty käydä vielä.
Hotellit ovat hyvätasoisia, kaupunki on nykyään niin suosittu että hotellihinnat ovat kohonneet.
Krakovassa olen ollut n. 15 v sitten. Ei paha sekään.
Jos vertaan Krakovaa ja Prahaa, Praha on upeampi.

menossa..

Olen tykästynyt kovasti Vilnaan ja nyt seuraavalla matkallani menen tekemään hieman pitemmän sopimuksen asumisesta kaupungissa tämän kesän aikaan. Harrastan maalaamista (en seiniä...) ja kirjan teko nyt \"vaiheessa\", ja tuon kaupungin miljö on sekä inspiroiva että rauhoittava.
Vilna on kultuurin ystävän mekka, siellä on tapahtumia todella paljon. Kaupungin matkailutoimisto opastaa ihan kaikessa (mikäli se on vielä olemassa.... siellä on supistettu eräitä paveluita taloustilanteen vuoksi).
Krakova on toisenlainen, mutta en laita samalle viivalle, kaikki paikat ovat niitä omiaan.

Rezka

Jollekin voi Vilna olla \"Mekkakin\", mutta hieman varoivaisesti tuohon kannattaa suhtautua. Paljon tapahtumia ja koettavaa on Krakovassakin. Sekä monesssa muussa kaupungissa. Taitaa kuitenkin olla niin, että Vilna yllättää positiivisesti monen matkaajan. Vilnalta ei odota niin paljoa!? Vilna on aikoinaan kuulunut puolalaisliettualaiseen \"pikkuimperiumiin\". Siis Liettua ja Puola olivat hetken samaa valtiota. Joten ei ihme, jos Vilnassa kokee jonkinlaisia tuntemuksia puolalaisuudesta. Eikä niinkään venäläisyydestä.

Vierailija

Juuri Vilnasta tulleena olipa kulttuurillinen muutaman päivän jakso. Vilnassa oli lauantaina katumusiikkijuhlat eli koko päiväksi erilaiset esiintyjät valtasivat kadut ja ohjelmaa riitti. Eikä ollut ihan mitä tahansa \"karaokea\" vaan taitavia esityksiä laidasta laitaan. Asuimme ihan Raatihuoneen vieressä Radisson SAS Astorijassa (5-tähteä) ja Raatihuoeen torilla oli paljon esityksiä, ja kansaa todella paljon. Tuon Raatihuoneen edessä pres. Bush vanhempi piti kaupungissa vieraillessaan puheen ja mainitsi mm. että teillä ja meillä on yhteinen vihollinen! (arvatkaa mikä se on..). Tapahtumasta on Raatihuoneen seinässä muistolaatta. Eikä se asiakaan ole vanhentunut suinkaan.
Tuossa kaupungissa on niin paljon nähtävää että yhdellä kerralla saa vain pintaraapaisun.

....

historian havinaa

Siitä on aikaa kun Bus-vanhempi kävi löpisemässä.
Eli juttusi on aika vanha myös.

Noita sodan muistomerkkejä on monessa valtiossa.
Tiettävästi maat eivät ole keskenään sodassa.

Joten paluu nykyhetkeen (2012 ) olisi ehkä paikallaan.

Hyvä muisti on kelpo asia,ettei jää aivot narikkaan,mutta pitää muistaa että eri vuosikymmeniä ei saa sekoittaa keskenään.

neljäs kerta

Vilna on viihtyisä pieni suurkaupunki. Sinne kannattaa mennä enemmäksikin kuin vain viikonlopuksi. SAS Astoria on ihan ok hotelli hyvällä paikalla. Ne tähdet ovat kyllä, kuten yleensä, paikallisia. Ei se luxus hotelli ole, vaikka viisi tähteä siinä taitaakin olla. Perushuoneet ovat aika pieniä, mutta menettelee. Baari on illalla useimmiten aika vilkas paikka, itse pidän siitä!

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat