Gdansk ja Puola yleensä

lähdössä

Gdanskissa ja myös muualla Puolassa käyneet, onko kaupungit ja maa käymisen arvoinen kokemus?
Hotel Gdansk, kokemusta siitä?
Varaus tehtiin mutta maksua ei ole vielä suoritettu.
Laadukkaat ostosmahdollisuudet, onko niitä?

Sivut

Kommentit (16)

Taru

Gdansk on käymisen arvoinen. Sehän muodostaa ns. kolmoiskaupungin yhdessä Gdynian ja Sopotin kanssa. Myös ympäristössä on mukavia päiväretkikohteita, mm. Malborkin linna ja Helin niemimaa sekä Stutthofin keskitysleiri (joka tietysti on kaikkea muuta kuin mukava sanan varsinaisessa merkityksessä).

Puolalainen ruoka on mielestäni maukasta, ja ravintoloissa syöminen yleensä edullista. Mieleeni on jäänyt mm. taivaallisen hyvä kurkkukeitto, jota en tosin syönyt ravintolassa vaan sikäläisen kollegan kotona.

hyvä on

On käymisen arvoinen. Lapsiperheellekin oli tuolla näkemistä ja kokemista, mm. Oliva Zoo, tosi iso ja hyvin hoidettu eläintarha sekä merirosvoristeilyt niin Sopotissa kuin Gdanskissa. Sopotin rannat on kesällä upeat ja Gdansk itsessään on mahtavan hieno kaupunki.

Kokemuksia Puolasta muuten... Puolalaisia joskus moititaan töykeiksi, päin vastoin, ainakin hotellien, ravintoloiden jne. (nuoret) asiakaspalvelijat olivat oikein ystävällisiä. Keski-ikäiset n. 40+ -vuotiaat jotka ovat syntyneet vielä kommunismin aikana eivätkä osaa kieliä, olivat töykeähköjä, liekö huono kielitaito syynä. Myös saksan kielen taidosta on hyötyä, iäkkäämmät ihmiset puhuvat sitä melko hyvin. Keskeisin kaupunkialue Gdanskissa on hyvin hoidettu, mutta lähiöissä on rujoa, sielläkin tuli ajeltua ratikalla ihan vaan mielenkiinnosta.

Olimme Wolne Miasto-hotellissa ja se oli siisti, vuosisatoja vanhaan taloon täysin uusiksi rakennettu. Kokemukset siitä olivat hyvät, mahtava aamupala ja ystävällinen palvelu. Kattohuoneisto oli helteellä turhan kuuma.

Hintataso turistipaikoissa on sovitettu turistien lähtömaiden tasoon, on kyllä meikäläistä halvempi, mutta paikallisilta tuskin pyydetään samanlaisia hintoja. Ihan kohtuullisella budjetilla Gdanskissa kuitenkin pärjää. Esim. olut taisi olla v. 2010 2-3 euron pinnassa /tuoppi ja hyvän ruoan sai ravintolassa 8-10 €. Esim. joukkoliikenne on sikahalpaa tuolla, niinkuin muissakin itäblokin maissa.

hyvä on

Äskeinen lisää vielä...

Turvallisuuteen oli tuolla satsattu, poliiseja oli partiomassa melkein joka kulmalla. Eipä näy suomessa sellaista. Myöhemmälläkään ei näkynyt mitään järjestyshäiriöitä vaan kaikki oli hyvin hoidossa. Siellä tunsi olevansa hyvin turvassa, vaikka normaalit turvaohjeet esim. tavaroiden käsittelystä tietty pitää muistaa mitä yleensäkin. Gdanskhan on tuommoinen Helsingin kokoinen kaupunki, ettei ihan pikkukylä kuitenkaan.

välillä siistimpää

En tykkää kun poliisit tai sotilaat pyörii nurkissa. Merkki sairaasta yhdyskunnasta.

Tämä kirjoitus on kopsattu jostakin,eiköhän tule mieleen kun vähän selailen.

faktaa

Pieni välihuomautus, Puolakaan ei ole itäblokkia, Neukkula vaan otti senkin haltuunsa. Puola, Tsekki, Baltian eteläiset osat( Liettua ensisijaisesti) ovat kyllä Eurooppaa , eurooppalaisine tapoineen. Kommunismi tärveli paljon mutta sivistys on säilynyt siellä jossain syvällä.
Tsekki on sydäneurooppaa, Puolasta ei henkilökohtaista kokemusta, mutta siitäkin otetaan selkoa.

Zubr

En tykkää kun poliisit tai sotilaat pyörii nurkissa. Merkki sairaasta yhdyskunnasta.
Tämä kirjoitus on kopsattu jostakin,eiköhän tule mieleen kun vähän selailen.

Em. tekstin kirjoittaja ei ole tainnut käydä Puolassa? Useasti siellä käyneenä voin sanoa etten ole nähnyt siellä sotilaita nurkissa pyörimässä, enkä poliisejakaan yhtään sen enempää kuin Suomessa.

Valitettavaa

\"Haahuilija\" ja \"Välillä siistimpää\" on vakituinen häirikkö joka yrittää pilata muuten siistit ketjut.
Kokonaisia ketjuja on jouduttu poistamaan hänen häirintänsä takia.

Roosa

Gdanskista pääsee omatoimisesti Malborkin linnaan junalla. Matka kestää noin tunnin eikä maksa paljon. Linna on, tarkennuksena, Euroopan suurin goottilainen ritarilinna. Se tuhoutui sodassa melko pahasti, melkein kaikki on entisöity, linnan yhteydessä oleva kirkko on vielä korjaamatta.
Gdansk on myös näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Westerplattenilta alkoi toinen maailmansota, siellä Westerplatten puolustajien monumentti.
Mariankirkko on Puolan suurin goottilainen tiilikirkko, sisällä paljon renesanssi- ja barokkitaidetta. Gdanskissa on mahdollista kuunnella tasatunnein carillon soittoa, se kuuluu Raatihuoneeen kellotornista.
Oliwan kaupunginosassa on Oliwan katedraali, sen erikoisuus on 1700-luvun rokokoourut.
Przymorzen lähiössä on Puolan pisin kerrostalo. Pituutta sillä on kilometri ja asukkaita 6000. Näkemisen arvoinen erikoisuus.
Sopotiin pääsee helposti ratikalla, samalla näkee myös em. kerrostalon. Sopotissa on mm. Euroopan pisin 511-metrinen kävelysilta. Sopotista on myös laivayhteys Helin niemimaalle. Se on 33 km pitkä ja kapeimmillaan vain 200 m leveä hiekkarantaparatiisi.
Näkemistä siellä on paljon. Liikkuminen on helppoa julkisilla, jotka liikennöivät tehokkaasti.
Tässä nyt vähän infoa.

välihuomautus

En ole haahuilija, mutta olen kyllä Välihuomautus.
Haahuilija on \"se\" vakihäirikkö joka vainoaa sekä täällä että muualla.
Olen asialinjalla ja tiedän paljon asioita, muustakin kuin reissaamisesta. Mutta siitä täällä pitäisi kirjoittaa, ei haahuilla.

antsa

Moi. Voin kanssa suositella matkaa Gdanskiin. Varsinkin vanhakaupunki oikein viihtyisä ja mukavia ruokapaikkoja löytyy useita.
Shoppailu mahdollisuuksiakin löytyy, ainakin yksi isompi ostoskeskus oli ihan keskustan tuntumassa. Sopotissa tosiaan kannattaa myös käydä, itse menimme sinne paikallisjunalla.
Siitä on jo muutama vuosi aikaa, kun tuolla käytiin mutta ainakin silloin oli huomattavasti edullisempaa kuin koti suomessa.

Kärpix

Hotel Gdansk. Jos saat sen järkevään hintaa, niin on todellinen löytö. Pikkaisen on kävelyä vanhaan kaupunkiin. Joudut koukkaseen sillan kautta. Olisko kilometri matkaa? Hotelli on kuitenkin todella siisti ja ehkä elämäni paras buffet aamiaispöytä. 

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat