Budjettimatkailija

Kylläpä on Suomen matkailuaiheisten keskustelupalstojen kävijät vähissä, yritin saada aiheesta keskustelua aikaiseksi jo muualla, mutta hiljaista oli. Kokeillaan josko täältä irtoaisi ajatuksia aiheesta :)

Omatoimimatkan voisi kuvitella olevan aina halvempi vaihtoehto kuin valmismatkan, johon sisältyy lähes aina lento+hotelli+lentokenttäkuljetus+opaspalvelut.

Itselläni on tullut käytettyä molempia matkustustapoja, sekä omatoimireissuja että valmismatkoja. Molemmista on löytynyt aina tarpeen tullen se \"sopivan halpa\" vaihtoehto. Joskus on matkanjärjestäjän äkkilähdöllä päässyt alle kahden sadan lämpimään ja joskus taas on löynyt naurettavan halpoja lentoja muihin maanosiin.

Oma lukunsa ovat tietenkin \"halvalla ihan mihin vaan\" -reissu, joita on itselläkin tullut harrastettua. Käytännössä silloin on tullut etsittyä halvimmat lennot ihan mihin vaan järkevään paikkaan ja sieltä jonkinmoinen katto pään päälle, mutta ne eivät mielestäni sovi tähän vertailuun.

Millaisia kokemuksia teiltä löytyy? Suositteko valmismatkoja helppouden vuoksi, vai onko se aina hinta joka ratkaisee? Valmismatka on kuitenkin suhteellisen huoleton valinta, sillä matkanjärjestäjä vastaa loppupeleissä kaikesta alusta loppuun. Omatoimimatkalla sinä olet se joka vastaa loppupeleissä perille- ja kotiin pääsemisestä.

Tuollainen vertailu oli muutamasta kohteesta tehty valmismatkojen ja omatoimimatkojen väliltä: http://www.lomakuume.net/v2/artikkelit/vertailu-valmismatka-vastaan-omat...

Sivut

Kommentit (28)

menossa

Eihän se mikään halvempi ole suinkaan, päinvastoin. Riippuu siitä millä välineellä matkustaa, millaisessa majapaikassa asustaa jne.
Kyllä omat omatoimimatkat ovat järjestään huomattavasti kalliimpia kuin valmismatkat eli ne rantalomat. Viimemainittuja ei kyllä enää edes harrasteta, ei viitsi matkanjärjestäjälle maksaa yhtään mitään. Jokin erikoismatka ostetaan valmiista tarjonnasta eli teemamatka mutta ne ovat hinnaltaan arvokkaita.
Matkailu ja pihistäminen ei kuulu mielestäni yhteen.

antsa

Moi. Tullut kanssa tehtyä molempia ja tosiaan aina välillä tuo valmistamatka on halvempi ja toisinaan sitten taas omatoimi.
Euroopassa jos reissaa, niin silloin oman kokemuksen mukaan omatoimimatka huomattavasti halvempaa. Kaupunkilomat matkatoimistoilla aika tyyriitä.
Kauemmas matkustaessa taas on tullut suosittua valmismatkoja. Ovat olleet aikas saman hintaisia ja kaikki on valmiiksi järjestetty. Tosin n. vuosi sitten oltiin Kuubassa omatoimimatkalla ja se taas tuli huomattavasti halvemmaksi kuin matkatoimistoilla oli tarjota.
Yleensä tulee katsottua molempia vaihtoehta ja raha se on meikein mikä ratkaisee, mutta ei aina välttämättä sekään jos haluaa joustavuutta aikatauluissa ja majapaikoissa niin silloin omatoimimatka on ihan ykkönen.

Tirlittan

Antsan kanssa samaa mieltä noista Euroopan kaupunkilomista, omatoiminen matka tulee halvemmaksi.
Juuri vähän aikaa sitten vertailin Prahan matkoja.
Sama aika, sama lentoyhtiö ja sama hotelli, valmismatkana 200 euroa kalliimpi kuin omatoimisena.
Nyt ei ollut tarvetta valmismatkalle vaikka henkilökohtaisesti pidänkin niistä enemmän.

Budjettimatkailija

Nimimerkille menossa:

Pihistäminen ja matkailu ei mielestäsi kuulu yhteen. Olen samaa mieltä ja eri mieltä. Tällaiselle normituloiselle duunari-yo-opiskelijalle ainoa tapa matkustaa edes jokseenkin niin paljon kuin mieli tekee, on katsoa tarkkaan paljonko matkastaan maksaa. Ei voi heittämällä mennä varailemaan 2000e valmismatkaa karibialle, kun sen voi omatoimisesti saada puolta halvemmalla.

Toki sitten kun lomalla ollaan, ei pihistely tule kuuloonkaan. Liika sentinvenytys lomaillessa vie viimeisetkin lomatunnelmat mukanaan :(

Ja onhan noissa omatoimikaukomatkoissa aina sellainen mukava seikkailuaspekti myöskin, koskaan ei voi olla varma mihin päätyy ja miten reissussa käy :)

Ile

Aurinkomatkoilla oli hyviä kaupunkilomapaketteja, joilla ilmeisesti oli kuitenkin liian vähän kysyntää, koska lopettivat lähes kaikki.

Etuna paketeissa oli se, että infoa kiinnostavista tutustumiskohteista ja muistakin paikan erityispiirteistä sai nopeasti oppaalta, joten turhiin selvittelyihin ym. paikan päällä ei tarvinnut matka-aikaa hukata. Retkille voi osallistua tai sitten ei, aivan kiinnostustensa mukaan.

Esim. AM:n Pekingin, Istanbulin ja Rooman pakettimatkoilla saimme loistavalta oppaalta paljon hyödyllistä informaatiota.

Uskallankin väittää että hyvin toteutetulla pakettimatkalla näkee samassa ajassa enemmän kuin pelkällä lento+hotellimatkalla ja rahoilleen saa usein paremman vastineen.

kokemusta

Riippuu kokemuksesta, yleissivistyksestä, lukutaidosta... silloin saa irti omatoimisesta aivan riittävästi. Kuka nyt valmiiksi purtua haluaa koko ajan nauttia.
Nettiä ahkerasti veivaamalla säästää rahaa ja myös siinä ettei mene silloin kun kaikki muutkin ovat menossa.
Esim. Prahassa hotellit ovat kaikkein halvimpia heinäkuussa mutta jos menet sinnekin AM:n kautta, ei silloin tuo halpuus näy. Nuo firmat ottavat muhkean osansa itselleen, jopa 40% katetta hinnasta.
Jos matkaaja on kokenut, omaa yleistietoutta, osaa lukea.... silloin saa selville itselleen kaiken oleellisen ainakin Euroopan kaupungeista. Ei siinä mitään taluttajaa enää tarvi eikä valmiiksi pureskeltu ole aina kaikille mieleen.

virkamiesnainen

Olen kaksi kertaa kiertänyt USAta omatoimisesti. Ensimmäisellä kerralla kuukauden, toisella 3 viikkoa. Luulen että saisin enemmän irti, jos saisin jostain järjestetyn matkan. Kilroy-Travels taitaa sellaisia järjestää. Mutta rahaa menee taatusti paljon enemmän.

Ile

Tunnustan ainakin aivan avoimesti etten jaksa tai edes pysty etsimään omatoimisesti yli 15 miljoonan asukkaan Pekingistä tai Istanbulista parhaita tutustumiskohteita vaikka lukutaitoisena itseäni pidänkin.

Minusta on mukavaa kun kentältä pääsen suoraan hotelliin sen kummempia suunnittelematta ja kuulen vielä perusasioita kohteesta. Oma kielitaitoni ja kiinalaisen taksikuskin kielitaito kohtaavat vähän heikosti, joten oli todella mukava saada AM oppaalta kiinaksi kirjoitettuja lappuja käteen taksia varten, kun lähdimme omatoimiretkille.

Eikä Kielletty kaupunki vaikuttanut mitenkään valmiiksi pureskellulta, vaikka opas kertoikin sen vaiheista. Ja Kiinan muuri tai Istanbulin moskeijat olivat samalla tavalla vaikuttavia vaikka opas niiden historiasta kertoikin.

Jos matkailun vaivattomuus tekee minusta jonkun silmissä junttimatkaajan, itsetuntoni kyllä kestää sen :)

Rudolf

Valmismatkoissa kannattaa käyttää nimenomaan äkkilähtöjä.
Niissä saa pilkkahinnalla matkoja.
Esim. itsellä 1vko Nizzassa 375e **** hotellissa (listahinta 1400e)
2 vkoa Dom. Tasavallassa *** hotellissa 590e /listahinta jotain 1500e)
1vko Playa del Inglesissä *** hotelli 211e
jne jne

erno

Eipä tietystikään. Itseasiassa niin heiluva asia että lähes mahdoton rajata.Riippuu kohteesta,riippuu lähtöajasta,riippuu tarjouksista
riippuu vaatimustasosta,riippuu ryhmän koosta,,,

Eli tapauskohtaisesti. Vähän selailee ja tutkailee,vertailee. Säästö on monasti useita satasia.

Erno

Otsakkeesta poiketen huomioitsin tuo aloittajan maininnan hiljaisista matkailusivuistosta.Olen täysin samaa mieltä. Noin kolme vuotta on menty alaspäin vaikka matkailu muuten on hyvässä,vakaassa menossa.
Mielestäni syy tähän kiteytyy sivuilla olevaan jankkaukseen. Tokihan kaikilla on oikeus ilmaista mielipiteensä, mutta ei lukijat tykkää että sitä samaa hoetaan vuositolkulla.
Tämä ketju oli saanut yllättävän monta asiavastausta,mutta onko tuttua kun luette himomatkaajan,menossa,kokemusta, nimimerkien vastaukset.

tupu

Mielestäni se on paikasta kiinni, mihin menet.
Uuteen paikkaan on mukava tutustua oppaan
johdolla. Vanha ja tuttu, so what!
Esimerkkinä sanoisin Maltan, niin paljon historiaa
ja tarinoita, meikäläisen turisti-englannilla
jäi paljon ymmärtämättä. Hinnoista en niinkään
tiedä, mutta oppaiden ammattitaitoa ja tietämystä
arvostan. Ensin perusfaktat, sitten omatoimisesti
paikkoja nuuskimaan!

tupu

Lisäyksenä vielä Ernolle.
Eivät kaikki ole tätä palstaa vuosikausia
lukeneet. Itse aloitin viime kesänä, enkä
ole ainakaan vielä mitään jankkauksia huomannut.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat