Tirlittan

Minulla ei ollut minkäänlaisia harhakuvitelmia Sunny Beachin suhteen,tiesin että se on täysin turisteille rakennettu kaupunki.
Siellä olisi vain discoja, kauppoja ja ravintoloita, myöskin rikollisuus ja prostituutio kukoistaisi. Kun ei liikoja odota niin ei pahasti petykään.
Kuitenkaan minulta ei varastettu mitään, en joutunut ryöstön kohteeksi ja lieneekö ikä tai tuo jo kulttimaineeseen noussut ruma ulkomuotoni varjellut minua rattopoikien ehdotuksilta.
Asiaa saattoi edesauttaa sekin etten kuljeksinut kaduilla keskellä yötä, en selvinpäin enkä humalassa, vaan jo viimeistään iltakymmeneltä kuorsasin hotellihuoneessa.
En kuitenkaan ole niin naivi että kieltäisin tai edes kyseenalaistaisin nuo lieveilmiöt vaikka en itse niihin törmännytkään.
Vaikka kaupunki ei mitään suuria elämyksiä tarjonnutkaan niin se oli mitä mainioin tukikohta josta retkeillä ympäristöön.

Sunny Beachin kainalossa olikin tuo matkan kohokohta, Unescon maailmanperintökohde, vanha Nessebarin kaupunki.
Antiikin ajan kaupunki on rakennettu hyvin pienelle niemelle jolloin tulee se vaikutelma että se on myös hyvin nopeasti tutkittu.
Meiltä meni kuitenkin pari päivää tutkiessamme sen keskiaikaisia kirkkoja ja basilikoja, olin jostakin lukenut että niitä olisi lähelle kahdeksaa kymmentä.
Jotkut niistä ovat museoina, joissakin on taidemyyntinäyttelyitä ja useissa oli erittäin hyvin säilyneitä seinämaalauksia.
Eräänä iltana vanhassa basilikassa oli klassisen musiikin konsertti.Ainoina valonlähteinä olivat kynttilät, musiikin kimpoillessa vuosisatoja vanhoista kiviseinistä oli tunnelma unohtumaton.
Kaupungin ainoa toimiva kirkko on niemen kärjessä ja sen yläkerrassa on museo jossa on esillä vanhaa kirkkoesineistöä ja kirkkotekstiilejä.
Lintuperspektiivistä näkymä alas kirkkoon on vaikuttava.

Menneisyys kaikuu myös kapeilla mukulakivikujilla joita reunustavat 1700-luvulla rakennetut kaksikerroksiset talot, joiden alaosa on kivestä ja ylin kerros on tummaa säänpieksemää puuta.

Vuokrasimme myös taksin jolla tutkimme ympäristöä.
Kävimme Varnassa joka on kaksikasvoinen kaupunki.Keskustan puistot ja kaunis arkkitehtuuri vastakohtanaan neuvostoaikaiset rapistuneet kerrostalot kaupungin laidalla.
Balchikissa kävimme Romanian kuningatar Marian kesäpalatsissa. Palatsi itsessään on melko pieni muta sen puutarha oli kaunis vielä loppukesästäkin.
Pieni Pyhän Yrjön luostari Pomorien kylässä on myös tutustumisen arvoinen.

Taksilla kiersimme myös Bulgarian kaunista maaseutua.Köyhyys näkyi kylissä mutta ihmiset olivat ystävällisiä.
Kävimme vierailulla kuljettajan sukulaisen kodissa.Pihalla maata kuopsutti muutama kana, vuohi oli liekassa ja pellon reunalla repsotti vanha neuvostoaikainen invalidi, kolmipyöräinen traktori.
Tuvassa meille tarjottiin tuhtia bulgarialaista liha-kasvispataa, tummaa leipää ja jugurttijuomaa.
Yksinkertaista mutta hyvää!

Kansainvälisessä retkivalikoimissa oli kaksipäiväiset retket Istanbuliin ja Rilan luostariin, ne jäivät ajanpuutteen vuoksi tekemättä.
Ehkä joskus toteutuu unelma kiertomatkasta Bulgarian luostareihin.

Aika moneen paikkaan nokkani tälläkin halpismatkalla työnsin, paljon jäi vielä kertomatta.
Silti en kuitenkaan pidä itseäni Bulgarian asiantuntijana, mutta senverran tiedän kuitenkin että Bulgaria on paljon muutakin kuin Sunny Beach ja halpaa viinaa.

Sivut

Kommentit (59)

grimmin tytär

Lainaus:
Antiikin ajan kaupunki on rakennettu hyvin pienelle niemelle jolloin tulee se vaikutelma että se on myös hyvin nopeasti tutkittu.
Meiltä meni kuitenkin pari päivää tutkiessamme sen keskiaikaisia kirkkoja ja basilikoja, olin jostakin lukenut että niitä olisi lähelle kahdeksaa kymmentä.

Varsin mielenkiintoista... Mutta oliko siellä nyt jotain antiikinaikaistakin vai ei? ;-)

epä-uskoinen

Niin, miten se kulttuuripuoli sillä pienellä maapläntillä?? Ei kyllä oikein vakuuta eli turha mainos!Eräillä on tapana kehua kaikkea mohin nokkansa pistää, peläten kasvojensa menetystä. Mutta jos halvalla saa, ehkä se on se pointti.

lågprissemester?

Bulgaria eli Bulkkis kansankielellä, on määrätynlaisen porukan matkakohde. Eli jos hakee halpaa , biletys nr 1 ja sitä rataa, maa kelpaa. Sunny beach on kait siitä pahimmasta päästä eli nuorison biletysmesta. Turvallisuus ei niin korkeassa kurssissa eli hyvällä tuurilla siellä toki selviää ilman mitään ikäviä ylläreitä.

Mimi

No, sen verran pitää olla seikkailumieltä ;)

Biletysikä meni jo minullakin, mutta ei se mitään. Mielelläni teen edelleen myös halpismatkoja, eli meitä aikuisiakin on todella moneen junaan kuten sanoit.

mlkm

Antiikkia sieltä ei löydä, ei ainakaan tavallinen rantaturisti. Maan ainoa näkemisen arvoinen kohde on Rilan luostari mutta se onkin sitten hankalamman tien takana...ja kiinnostaa vain kulttuuri-ihmisiä, asiantuntijat siellä toki on käyneet. On maailmanperintölistalla.

Tirlittan

Jatkan vielä juttua, onneksi mitään sen suurempia rikoksia eläimiä kohtaan en havainnut, poissa oli kahlehdittu karhu sekä kapiset apinat. Muutamaa matelijaa aseteltiin turistien kaulaan valokuvausta varten.

Matkailijoita näytti olevan laidasta laitaan, vauvasta vaariin.
Nuorisoa, lapsiperheitä oli yllättävän paljon edustettuina ja sitten meitä eläkeläisiä.

Kovasti ihmettelen jos ei Unescon suojeluksessa oleva Nessebar tee vaikutusta, silloin matkan ykköstarkoitus on todellakin tainnut olla vain se biletys.
Kuten jo kirjoitinkin en pidä itseäni Bulgarian asiantuntijana, mutta olen huomannut että parhaita asiantuntijoita ovat usein ne jotka eivät ole kohteessa koskaan käyneetkään.

Sinänsä kuitenkin kiinnostavaa että aihe herättää mielenkiintoa ja synnyttää mielipiteitä.
Nyt kuitenkin pakkailen tavaroita ja suunnittelen siirtyväni Lappiin nauttimaan ruskasta.

merimies

Nessebarissako lähes kahdeksankymmemtä kirkkoa ? Antiikin kaupunki? Se näyttää olevan totta että paras asiantuntia on se joka ei ole siellä käynytkään.

hmmm...

Nessebarin pienellä maapläntillä lähes 80 kirkkoa - se tuntuu lähinnä utopialta tai onko nautittu liikaa jotain....?!Jospa ne kirkkoa muistuttavat olivat suurin osa tavallisia taloja?

Vierailija

Kiitos googlelle kirkkojen ja basilikojen lukumäärien oikaisusta.
Itse en niitä laskenut,kuten tarkkasilmäinen lukija ehkä huomaakin, kerroin lukeneeni....

Kaupunki on perustettu yli 4000 vuotta sitten,onko antiikin aikainen kaupunki eli ei, siitä en rupea riitelemään.

Tirlittan

Minultakin poistettu

Parasta ottaa viestistään kopio ja käydä lehden toimituksessä kysymässä, mikä oli syy, jonka vuoksi se poistettiin. Näin tulen tekemään jos viestejäni vielä katoaa.

Sorry

Kun laittaa tänne tietoja, niiden pitäisi perustua myös omaan kokemukseen. Liittyy siis tuohon kirkkoasiaan eli mistähän tuo iso määrä on saatu? Onko nähty kirkot kahtena, se on mahdollista kun Sunny beachilla ollaan?
Kukaan selkeästi ajatteleva ei usko että pienellä alueella olisi koskaan ollut noin paljon kirkkoja.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat