Vierailija

Suurimmalla osalla ihmisistä on sekä haju- että makumuisti.Nostaako teille joku määrätty maku tai tuoksu muistoja ja tunnelmia matkoiltanne?

Tresor parfyymin tuosu tuo mieleeni elävästi Kyproksen, ostinhan sitä ensikerran lentokentältä lähtiessäni Kyprokselle.
Samoin vasta puristetun appelsiinimehun tuoksu nostaa verkkokalvoilleni kuvan kreikkalaisista appelsiinilehdoista,kuumasti porottavasta auringosta ja mehiläisten surinasta lehdossa.
Tirlittan.

Sivut

Kommentit (20)

Vierailija

Makkaran tuoksusta tulee mieleen, kun Saksassa aukeaa lentokoneen ovet leijailee makkaran tuoksu koneeseen.

En osaa muuta tuoksua yhdistää mitenkään muuhun maahan.

Vierailija

Ystäväni käytti aikoinaan erästä parfyymi merkkiä. Olimme kerran Portugalissa lomalla, mutta eri kohteissa. Ajattelin mennä tapaamaan ystävätärtäni. En tiennyt kuin hotellin nimen, mutta en huoneen numeroa.Alue oli laaja apartamentos alue ja illansuussa ei respassakaan sattunut olemaan ketään.
Eipä sitten muuta, kuin etsimään, josko ystävä sattuisi jossain törmäämään vastaan.Kävelin umpimähkään hotellialuetta ristiin rastiin, kunnes...Tuttu tuoksu tulvi avoinna olevasta kylpyhuoneen ikkunasta ulos.Niin sitten soitin ovikelloa todellakin tietämättä kuka tulisi avaamaan.
Yllätys oli melkoinen, kun ystävättäreni avasi oven. Hän luuli, että olin saanut respasta huoneen numeron, mutta kun kerroin, että ihan tuoksun perusteella tällä kertaa suunnistin, eikä oltu edes
etukäteen sovitty tapaamista, koska itse lomailin n.40 kilometrin päässä ystäväni lomakohteesta.Joten yllätyksiä voi sattua vaikkapa tuoksun muistamisen perusteella.
Muisteli Ulpukka

Vierailija

Hajuista ei ole mitään mielikuvaa eli en ole ollut missään kovin haisevassa paikassa lomalla.Toivon ettei jatkossakaan tule hajut vastaan, se olisi näet aika epämieluisaa!
Tuoksuista sen sijaan on muistikuvia useitakin. Lämpimiin oloihin mennessä tulee lämmön tuoksu vastaan heti kun astuu lentokoneen ovesta ja on ehtinyt ottaa muutaman askeleen.
Makuina on pysyvästi mielessä se miltä maistuu todella kypsä tomaatti tai kypsä mehukas appelsiini. Niitä makuja ei täällä Suomen perukoilla pysty oikein aistimaan.
Hyvän, laadukkaan oliiviöljyn maku on mielessä.... tuo silmien eteen kuvan Toscanan rinteiltä...
Jos menisin Intiaan siellä tulisi jo vastaan hajuja.... taitaa jäädä kokematta viemärin hajut ja muut kuumassa ilmanalassa!

Vierailija

Minä olen käynyt myös haisevissa paikoissa, Venetsiassa haisee helteellä kanaalit, Egyptissä voi myös törmätä vastenmielisiin lemuihin.
Kuitenkaan näistä ei ole jäänyt minulle hajumuistoja, Suomessa viemärinhaju ei nosta näitä paikkoja mieleeni.

Johtuneeko sitten siitä että nämä kohteet ovat tarjonneet minulle niin voimakkaita elämyksiä että ne ovat tehneet hajut sivuseikoiksi ja työntäneet ne taka-alalle mielikuvissani.
Ja hyvä niin!
Tirlittan.

Vierailija

Onkohan tuo kysmys kompakysymys? En nimittäin yhdistä hajua automaattisesti makumuistiin.
Mutta haju- ja makumuistiin voisi ottaa kantaa...kumpaankin erikseen.

Vierailija

Lähimuistissa on vieläkin helmikuulta Sri lankan loman jälkeen paluulennolle siirtyessäni lentokoneen etuosassa vastaan pöllähtänyt tuoksu.
Kahvi..Kulta mokkaa!
Mielessä ailahti tv-mainoksien höyryävä kahvikuppi.

Olin todella kaivannut kunnon kahvia parisen viikkoa.
No ei se kahvi sitten enää niin hyvältä maistunut, kun sitä vihdoin viimein sain,
mutta se tuoksu oli herkevän ihana.

Voisi verrata myös ruisleivän tuoksuun.
Senkin tuoksun muistan joltain muulta lennolta.

ls

Vierailija

Tiedän tasan tarkkaan mitä tarkoitat! Aah! Jos jotain pitäisi viedä srilankaan siellä lomaillessaan on kunnon purkki murukahvia (ellei nyt ihan viitsi ottaa messiin omaa suodatinta ja juhlamokkaa...) Ylimääräinen lusikallinen murukahvia kahvikuppiin, olisi paikallaan missä tahansa kuppilassa, myös luksusbaareissa. Maassa on kehittynyt teekulttuuri, mutta kahvinkeittäjinä srilankalaiset ovat ihan kädettömiä.

Kahvikissa Late

Vierailija

Aloitus oli kuulemma kompakysymys. Minä en kuitenkaan edes pyrkinyt kompastumaan mutta lisätään näkö ja kuuloaisti listaan mukaan.

Näkömuisti on terävä kuin kameran kuva.Jotkut auringon laskut tulvahtaa mieleen kun sattuu värit ja kokonaisuus riittävän lähelle.

Kuulo palauttaa muistia kun tuolla kuntopolun harjanteella kevään lämmössä tuuli henkäilee korville jotain samaa yhteistä kieltä kohdemaan kanssa.

Hajut ja tuoksut on verrattavissa keskenään. Toki
tuoksut mielletään hennonmiksi aistittaviksi. Eräs hyvä hajuste on tuomen kukat keväällä ekoina lämpöisinä päivinä, appelsiinilehdot humpsahtaa mieleen vihreine laaksoineen.

Makuvivahteet on vaikeahko kirjoittaa ymmärrettävästi, mutta niitä sattuu aina joskus että lomareisun ravintola tai muu herkuttelupaikka piirtyy otsalohkoon hyvin selvästi. Kun siinä puolhuolimattomasti mainitsee
ravintolan nimen,niin työkaverit katsoo kysyvästi.
Tämä ei liity välttämäti samaan ruokaan vaan johonkin yhdistävään makuvivahteeseen.

Vierailija

Erilaisista ihanista mauista on muistikuvia, mutta myös tuoksuista. Hajut jäävät vähemmälle - onneksi. Jos jossain haisee ei sinne ainkaan ruokailemaan tule mentyä.
Ihanista tuoksuista tulee mieleen ranskalaiset leipämyymälät eli aamuinen tuoreen leivän tuoksu.
Aamuinen luonnon tuoksu jossain maaseudulla kun lähtee ajelemaan varhain aaamulla, se on mieliinpainuva.

Vierailija

Yksi vivahde lisää. Joillakin reissuilla kuulee hienon kappaleen,ei välttäti iskelmää. Niin jo tuo pejooni pitää etsiä sieltä tai kotimaasta ja soittimem viereen muiden lemppareiden kanssa.
Kun kappaleen kuulee jostain,niin aina kohde hyppää mieleen. Oikeesti aika kivoja kytkyjä noihin reissuihin.

Vierailija

Haju ja makuaistit on viininmaistajilla kovassa käytössä. Oma nokkani ei kuitenkaan pysty vuosilukua arvaamaan ellei näköaistini ole onnistunut sitä etiketistä löytämään.
Mutta yllättää joskus. Nuoriso oli mopojaan räplänneet autotallissa niin tuo käryjen sinfonia heitti ajatukset Palermon ruuhkakujalle.Bensiini on kansainvälinen tuoksu.
Mutta lisävalaistusta termiin haju. Nythän liikkeet myy hajusteita. Tuleeko aineesta tuoksu,kun joku tyttö hipaiseen pisaran pari korvannipukkaan ? Joissakin kirjoissa mainitaan että \"katkera tuoksu\" Onko pahempi kuin mystinen haju. Kun sytyttää erävalkeat,niin savun haju on
normaalia. Itseasiassa hyvin miellyttävä haju. Miksei kukaan puhu savun tuoksusta. Paitsi tietenkin palava kynttilä,nehän tuoksuu ihanasti.

No asia asiana. Mutta kyllä termit sotkee.

Vierailija

Hajumuistini ilahtui tästä ketjusta. Ja toden totta, aivan kuten puhutaan hajuaistista eikä tuoksuaistista, pitää varmaankin puhua hajumuistista.

Tulee mieleen monta matkahajua, hyviä kaikki vaikka osa aivan karmeita. Ikimuistoisin hajumuisto on Malesiasta, kypsät durianhedelmät löyhkäsivät törkeästi katumarkkinoilla. Toinen karmea hajumuisto Ruotsista: hapansilakka haisi tukholmalaisen ystäväni luona kuin jätkäpojan hikinen villasukka. En maistanut kumpaakaan.

Ihanin tuoksu? Niin monen monta ravintolaa tulee mieleen, etenkin Italiassa ja Thaimaassa.

Martta

Vierailija

Viininmaistaja aistii tuoksuja, ei hajuja. Kursseja käyneenä ja viiniseuran jäsenenä tiedän, ei kukaan hae p...n hajua viineistä!
Yksi aistimuslaji = tuoksu. Paikka jossa viinejä maistellaan täytyy olla myös neutraali tuoksuiltaan ei WC ole sopiva paikka eikä kylppäri!

Vierailija

Musiikki - siitä tuli mieleen, miten kiinteästi vieläkin yhdistän yhden vanhan kasarikipaleen Visbyyseen - jotkut nuoret soittivat sitä aikaisin aamutyhjässä kaupungissa, mistä se kimpoili talojen seinistä, ei häiritsevän kovaa, vaan mukavasti, sopien kaupungin tunnelmaan. Edelleen tuohon yhdistyy loppukesän ruusujen tuoksu ja kaunis aurongonnousun kajo. Sävelten siivin palaan joka kerta takaisin ;)

maijki

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat