Kokemuksia ulkomailta - aarghhh!

Seuraa 
Liittynyt21.5.2015

Matkustelu on ihanaa, mutta välillä vieraaseen kulttuuriin voi syntyä myös totaalinen ällötysreaktio. Olisi kiva kuulla muiltakin matkustelevilta ja ulkomailla asuneilta/asuvilta kommentteja tilanteista, joissa on päässyt suusta oikein iso suomalainen kirosana! ;)

Kertokaa, kertokaa..... Mulle kävi näin viimeksi täällä Ranskassa kun internetissä kerrottuihin juna-aikatauluihin ei voinutkaan luottaa, vaan kaveri käski heti hankkia paperilla sellaisen. Miten paperilla oleva voi muka olla ajankohtaisempi ja luotettavampi??

Ja miksei jumankekku nämä ihmiset voi opetella edes pari sanaa jotain muutakin kieltä, vaikka nyt ESIMERKIKSI englantia....

Rakkaudella teidän,

Mademoiselle Fromage

Kommentit (11)

Vierailija

Tiedän, mitä tarkoitat ärräpäiden laukomisella, armas Fromage.

Saksassa asuessani tajusin karvaasti, että se kuuluisa saksalainen byrokratia ei ole pelkkä urbaani legenda. Jumatsuikka sitä leimojen ja erilaisten virastojen määrää! Kun vihdoin sai sen oikean lomakkeen käsiinsä virastosta nro 3, sen kanssa piti vielä ravata kolmella muulla luukulla ennen kuin viraston nro 7 täti B ehti tuhahdellen laittaa paperiin sen kuudennen leiman, jonka lomake vaati tullakseen jotenkin hyväksytyksi.

En väitä, että Suomessa kaikki sujuu papereiden kanssa kuin vettä vaan, mutta täällä asioita voi sentään hoitaa sähköisesti. Saksalaisten fiksaatio käsinkosketeltaviin papereihin ja leimoihinsa on ihan omaa luokkaansa.

Vierailija

Ranska tuntuu olevan minunkin kokemuskeni perusteella Euroopan Ouagadougou. Erehdyin menemään sisään metrotunneliin ulostulon kautta, mikä luonnollisesti on tyhmää, mutta portti oli auki eikä mitään kieltomerkkiä ollut. Minua oli heti vastassa lipuntarkastajat, joille minulla ei tietenkään ollut esittää lippua koska olin vasta menossa metroon. He eivät tietenkään pystyneet keskustelemaan englanniksi (vaikka myöhemmin osoittautui että kyllä he englantia osasivat) tai ymmärtäneet että Pariisissa käy turisteja, jotka eivät puhu ranskaa. Tunnin huutamisen, itkemisen, oikeustoimilla ja syömälakolla uhkailun jälkeen he päästivät meidät menemään koska meillä ei ollut käteistä sakkojen maksuun. Huoh.

Vierailija

Onhan näitä. Mulla ei ole aavistustakaan siitä, kuinka maahanmuuttajia Suomessa kyykytetään, mutta EU-aikoina sitä kuvittelisi ainakin toisesta unionin maasta tulemisen helpoksi. Toisin oli Englannissa. Piti hankkia paikallinen national insurance number, jota varten oli mentävä jonottamaan paikalliseen virastoon yhtenä ainoana aamuna viikossa. Ja jonoon piti mennä jo ennen paikan avautumista, neuvoivat lokaalit. Numeron sai, kun oli esittää muistaakseni kaksi henkilöllisyystodistusta ja kirjeitä, esim. laskuja, joita on tullut omaan asuntoon. Muuten hyvä, mutta kaikenlaisten sopimusten tekeminen ja sitä kautta laskujen saaminen ja maksaminen vaatii pankkitilin, jota taas ei saanut ilman kyseistä numeroa, hyvä kun ulkomaalainen sai muutenkaan. Aikamoista säätöä, johon olisi voinut vierähtää aikamoinen määrä aikaa, mutta työnantajan avustuksella onnistui nopeasti. Lontoossakin muuten jotkut ranskalaiset olettivat saavansa palvelua ranskaksi... Olisi tosiaan kiva tietää, millaiselta suomalainen byrokratia näyttää tänne muuttavan silmin?

Vierailija

Totta, onko Suomi todella niin "helppo" maa byrokratian suhteen? Hmm, itse sain asiat hoidettua hyvin ollessani Englannissa vaihto-oppilaana, mutta silloin ei yleensä tarvitse huolehtia niin monista asioista itse. Toista on varmaan muuttaminen pysyvästi uuteen maahan... Juu, tuo henkilöllisyyden/asuinpaikan todistaminen jollain laskuilla on kyllä ihan naurettavaa..... Kun on juuri muuttanut uuteen maahan, kuinka olisi vielä edes voinut niitä saada? Mutta varmaan Suomessakin on omat hankaluutensa. Plussana on tietysti se, että täällä puhutaan Englantia.

Pupucita
Seuraa 
Liittynyt21.5.2015

Muistuttaa Irlantia: hyvän työni kautta sain pankkitilin, mutta sain anoa siihen pankkikorttia vasta 6 kk asiakkuuden jälkeen. Kortti myönnettiin minulle siten, että silloinen automaattikorttini lakkasi toimimasta (perjantai-iltana baariin mennessä tottakai) ja SEN JÄLKEEN kun automaattikortti on lakannut toimimasta, piti mennä konttoriin noutamaan uusi pankkikorttini! Ääliömäistä! Kukaan ei tietenkään informoinut asiasta etukäteen... Samoin myös verotus meni aivan erilailla kollegani kanssa, vaikka olimme samassa työssä, samalla palkalla, samaan aikaan aloittaneena. EU-maassa?!?!

Kolme talvea vietettyäni ja avioiduttuani Kuubassa (sosialistinen maa), ihailen suomalaista tehokkuuttaa mm. Kelassa ja maistraatissa. Kuubassa viranomaiset vaativat hakemaan toiselta puolelta maata papereita leimoineen, joiden saamisessa kestää viikkokausia ja sitten kun on paperit kädessä, kysytään, miksi sinä olet nämä hankkinut, ei tälläisiä tarvita. ARGH! mm. mieheni maastapoistumislupa oli ollut ajat sitten kunnossa ja valmiina, kun vielä pari päivää ennen viranomaiset soittivat hänelle ja kiristivät lisää rahaa tai lupa olisi viivästynyt 20 vuorokautta. Ihanaa siis olla Suomessa!

Vierailija

Suomen byrokratia maahanmuuttajan suhteen riippuu siitä, mistä maasta on tulossa ja millaiseen kulttuuriin on tottunut. Mulle suomalainen systeemi on hankala. Välillä tuntuu, että täällä pitäisi röyhkeästi hakea itselleen jotain, vaatia ja kiljahdella, arvostella ja kinastella. Jos on tottunut pokkurointiin, palveluun ja nöyrään kumarteluun, ei täällä pääse mihinkään suuntaan, ellei saa yhteistyökykyisiä tuttuja ja ystäviä. Siten toisille tämä voi olla täysi helvetti.

Vierailija

Jaa, itse varasin Lontoossa ajan "sossuun", itselle osoitettu kirje vaadittiin, mutta sen lähetti työnantaja, joka samalla todisti, että minulla on työpaikka (vaikkei sitä vaadittukaan). Passi riitti hyvin henkilötodistukseksi. Koko käsittely kesti enintään 30 min ja sotutunnuksen sain postissa kotiin. Ei valittamista. Joskin suunnilleen KAIKKI MUUT asiat olivat hankalia ja aikaavieviä Briteissä :)

Vierailija

Ehkä joidenkin maiden siisteys ja asiakaspalvelu eivät ainakaan teidenvarsilla oleville huoltoasemilla (ja vessoissa) olleet sitä kaikkein houkuttelevinta. WC-istuinsuojien ottaminen mukaan ei ole lainkaan hullumpi ajatus itäisemmässä Euroopassa.

Ranska osaa kyllä yllättää arroganssillaan joka kerta. Onko tosiaan niin, että kukaan ei muka puhu englantia ja että jokainen saa tehdä työnsä miten haluaa, oli sitten ylinopeutta surutta hurutteleva koulubussin kuljettaja, kavereidensa kanssa työaikana ryyppäävä baarimikko tai meidän "kielitaidottomuudelle" naureskeleva lipunmyyjä lentokentällä.

Ja usein kävikin sitten niin, että kun yritti ranskaa sopertaa niin alkoivat puhumaan englantia. Suomea ehkä syytetään takapajuiseksi, mutta kyllä Ranska on ihan omaa luokkaansa sisäänpäinlämpeämisessä, niitä muutamaa kansainvälistä aluetta lukuunottamatta. Onneksi sen maan kauneus onkin enemmän luonnossa, vuorissa ja pikkukylissä. Ihana maa!

Vierailija

Parempi ettet tiedä miten suomesa "kyykytetään" paluumuuttajaa tai maahanmuuttajaa. Ei kukaan uskoisi jos näitä tarinoita julkistettaisi. Suomessa kun ollaan niin nämä asiat ei koskaan näe päivänvaloa. Meillä kaikki "törkeys" lakaistaan maton alle ettei vahingossa tule ilmi. Olkaa iloisia että olette päässeet muualle, olisitte vain jääneet sinne..tällä maalla ei ole enää tulevaisuutta.

Vierailija

Heh, joo. Irlannin pankkijärjestelmä on aivan mahtava. Apurahalla olevana en saanut pankkitiliä Irlannissa. Kun sain matkakorvauksesta shekin, sitä ei voinut lunastaa rahana vaan olisi pitänyt olla tili ao. pankissa, johon se raha shekiltä olisi voitu siirtää. Vuokraa ei voinut maksaa pankkitilille (joka olisi ollut ilmaista) vaan nostin kuukausittain tukon rahaa automaatista, vein ne postiin ja ostin kaksi isoa postal orderia, jotka sitten toimitin vuokranantajalle, kallista ja stressaavaa. Pankkitilin numero on suuri salaisuus, vaikka olisi saavana osapuolena. Nyt odotellaan vuosien jälkeen palautettavaa vuokraennakkomaksua. Ei kuulemma voi maksaa suomalaiselle tilille, joten shekki on tulossa (voi kuulemma kestää pari-kolme kk) . Mutta kansainvälisellä Kela-kortilla sai lääkärin (general practise) palvelut ja apteekista lääkkeet helposti ja ilmaiseksi.

Vierailija

Byrokratia Portugalissa on jättynyt minuun ikuisen trauman. En tiennyt että se mitä siellä on tapahtunut on edes mahdollista Euroopassa. Vuoden yliopisto opiskelun jälkeen todetaan että eihän sinulla ole edes oikeutta opiskella. Noh, tästä selvittiin seuraava ongelma on se että lomia koti Suomeen ei voi kovin aikaisin suunnitella koska lukukauden lopussa kukaan ei oikein tiedä koska, se seuraava alkaa saatikka milloin ensi vuoden lomat ovat. Jotta ei olisi ihan liian helppoa kevät loma siirrettiin jo esitetystä yht`äkkiä ja ilman syytä viikolla, joilloin lomamatkoja tilanneet luonnollisesti missaavat tunnit: Varsinkin kun opiskelijan budjetilla ei kovin joustavan luokan lippuja hankita.
Minkään laisten papereiden hankinta on yhtä tuskaa sillä niitä saa kun jaksaa odottaa, mutta niissä löytyy mitä erikoisempia tietoja ja kansallisuuksia. Hyviä numeroita on turha odottaa vaikka kuinka kokeen tulos sitä antaisi odottaa. Syyksi professori ilmoitti sen että, vain professorit ovat täydellisiä. Niinpä tietenkin miten en tullut ajatelleeksi. Yliopistolle tuttu tai kuuluisa sukunimi auttaa kyllä paljon koe tuloksissa...
Ja tässä vasta osa:) Kannattaa siis ottaa selvää ennen kuin lähtee opiskelemaan ulkomaille, ihan noin käytännön tasolla kuinka homma toimii...
Mielenkiintoisena pidin että opettajat ja portugalilaiset itse pitävät kyseistä yliopistoa erinomaisena ja suoranaisena portugalin ylpeytenä....
Alun hermoromahduksien jälkeen olen alkanut suhtautua hilpeällä mielellä sillä elämä on yhtä kinder- yllätystä, koskaa ei tiedä mikä ihmetys on seuraavan kulman takana...;) Eri asia onkin että mistä repiä se energia niihin opiskeluihin enää....

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat