Artikkelista: Pärjääkö ihminen peruspäivärahalla? Kokeilimme

Artikkelista: Pärjääkö ihminen peruspäivärahalla? Kokeilimme

Lukittu
Kuva: Panu Pälviä

Köyhä syö puuronsa ilman voisilmää ja tarvitsee kekseliäisyyden lisäksi huumorintajua. Toimittaja kokeili, pärjääkö hän kuukauden ajan peruspäivärahalla.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (263)

Ha, tuolla summallahan olisi luksusta elää, et tainnut tutustua suomen oikeasti köyhimpään kansaan nimeltä opiskelijat, okei, opiskelijat eivät aina ole köyhiä, monilla on rikkaat vanhemmat jonka takia monilla opiskelijoilla on varaa opiskella, oikeasti köyhäthän ei suomessa pysty opiskelemaan sekä pysymään elossa samaan aikaan, olen itse opiskelija, alipainoinen opiskelija, en ole anorektikko tai ihaile laihuutta, itseasiassa vihaan sitä. Opintotukeni ja asumislisäni ovat ainoat tulot mitä saan kuukaudessa, verojen jälkeen jää 471€ kuukaudessa, vuokra on 380€ kuukaudessa. lopuilla 91eurolla pitäisi kustantaa kulkeminen, syöminen, puhelinlasku, netti (joka on pakollinen opiskeltaessa) koulukirjat ja vaatteet, tämän jälkeen käteeni jää noin 200€ VELKAA! Sitä on olla köyhä kun juot vettä nälkääsi ja laihdut vaikka rasvaprosentti on noi 8%

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Opintotuki ja asumislisä on joku 440e kun käy ammattitutkintoa ja vuokra Tampereella on tällä hetkellä 484e. Vuokraan kuuluu kaikki. Siinä jääkin pikaisen laskutoimituksen mukaan -44e kuukaudessa ruokkiin itsensä ja koirat.

Andrea Meinander

Opintotukeen kuuluu myös opintolaina, jota et ole ottanut mukaan budjettiisi. Lainaosalla voidaan ohjata kouluttautumista aloille, jotka ovat edes jossain määrin kansantaloudellisesti tuottavia. Ja niin kauan kuin elätät vapaaehtoisesti koiraa, olisi syytä pitää köyhyysvalitukset sisällään. Tsemppiä ja jaxuhaleja!

Suurin menoerä ruokaan perheen koosta riippumatta YLEENSÄ on leipä, siitä paketista maksat 2-3€+ kappale, jonka materiaalihinta on noin 0.05-0.10€ jos tekee itse ja tuotantokustannus ei juuri tuosta hirveästi poikkea vaikka muuta väittävät, kun koneet tuottavat tuhansia tunnissa.

Kerralla tekee ämpärillisen taikinaa (12-15 leipää) ja pakastaa samantien on säästössä heti se noin 20-26€, siitä kukin voi laskea kuinkapaljon sitä leipää menee vuodessa, mutta omalla kohdalla puhutaan tuhansista euroista mitä säästyi kun suomessa asuin.

Kun asuin suomessa, tienasin ihan mukavasti rahaa jäi kuluttamiseen helposti, mutta päätin olla kuluttamatta ja käyttää noin 90€/kk ruokaan vaimoni kanssa, söimme hyvin ja monipuolisesti.

Juju on opetella tekemään erilaisia ruokia itse ja vaivautua miettimään mistä saa sen perhaan hinta/määrä suhteen ja tarvitseeko välttämättä niitä jugurttipurkkeja yms. turhuuksia :)

Mutta tällätavalla kun miettii omaa kuluttamista niin sitä rahaa jääkin säästöön ja sitten aina joskus voi nautiskella hieman ja säästöä tilillä tekee elämästä stressivapaampaa.

Kirjoita tähän kommenttisiToimeentulo on yhdelle 460 e kk.Vuokra ja sähköt erikseen. (Tulot on 500 ja vuokra 500 niin asumistuki on n.300.) Jos Kela rahat ei riitä niin sosiaalitoimi maksaa loput

Hei anonyymi!

En tiedä mistä olet saanut semmoisen käsityksen, että Suomessa tulisi pystyä elämään pelkästään valtioin tuilla opiskeluissa peruskoulun jälkeen. Ei todellakaan pitäisi, sitä varten on opintolaina.

"Opiskelijana tulee elättyä vuokran + julkisen liikenteen jälkeen 90€:lla kuussa. "

Opiskelijan ei tarvitse elää 90€ kuussa. Se on ihan oma valinta jos valitsee elää 90€ kuussa. Opiskelija on oikeutettu vähintään opintotukeen ja opintolainaan joka takaa opiskelu ajalle ihan saman elintason kuin mitä peruspäivärahasta tai sossusta saa.

Opintolainaa ei myöskään tarvitse maksaa takaisin jos ei pysty se on valtion takaamaa ja jos maksut jää rästiin ja ulosottokaan ei voi periä mitään valtio maksaa lainan pois.

Se on ihan oma valinta jos opintotuen lisäksi ei nosta opintolainaa opiskeluajalta.

Sossun asiakkaaksi pääsee kyllä opintojen jälkeenkin ja senttiäkään ei voi ulosotto periä sossukorvauksista maksamattomia opintolainoja, koska Suoja osuus on 660€ kuussa ja sossu korvaukset reilusti alle tuon.

Aina, kun jossain julkaistaan kokemuksia työttömyydesta, köyhyydestä tai huono-osaisuudesta, niin heti on iso liuta "opiskelijoita" vähättelemässä toisten köyhyyttä ja korostamassa opiskelijan paljon pahempaa köyhyyttä.

1. opiskelu on oma valinta, työttömyys ei yleensä ole
2. tutkimusten mukaan monet TÄYSI-IKÄISET opiskelijat saavat merkittävää taloudellista apua vanhemmiltaan
3. opiskelu on vain välivaihe elämässä, toivo paremmasta on olemassa
4. on myös eliittiopiskelijaryhmiä, kuten lääkiksessä opiskelijat, joista vain hyvin pieni osa joutuu koskaan ottamaan euroakaan opintolainaa, miksiköhän?
5. tutkimusten mukaan korkeakouluopiskelijat käyttäät opintoihinsa aikaa keskimäärin ainoastaan 20 tuntia viikossa. Empatiakyvyttömyyden lisäksi järkyttävän laiskaa porukkaa!

Miksi opiskelijan pitäisi ottaa lainaa, että pärjää? Ei ne työttömätkään joudu lainaa ottamaan.

Meinaatko, että kukaan työtön ei ole ollut opiskelija ennen työttömäksi jäämistään? Älä huoli, kohta sinunkin opiskelusi päättyy ja päädyt kortistoon eikä enää tarvitse ottaa lisälainaa elantomenoihisi.

Tuossa jutussa oli yksi melko yleinen harhakuvitelma: Einekset on halvempia kuin raaka-aineet. Jos aletaan ihan oikeasti laskemaan niin lähes kaikki einekset on kalliimpia kuin aidoista raaka-aineista tehdyt tuotteet. Eli leivät kannattaa tehdä itse, makkaran kilohinta pääosin on makkaraa suurempi jne. Lihat kannattaa ostaa kilon tai parin könteissä, pilkkoa ja laittaa pakkaseen, ranskalaiset voi tehdä aidoista perunoista (perunat n. 50c kilo, ranskalaiset vähintään yli euron). Lisäksi k-kaupat on porvarien kauppoja jos on rahasta tiukkaa, prisma tai mielummin lidl on parempi vaihtoehto tuolloin. Ruoan kanssa tietysti on se ongelma että työssäkäyvällä on harvemmin aikaa esimerkiksi leipoa itse, mutta työssä käyvällä useimmiten budjetti onkin suurempi kuin tukien kanssa elävällä.

Tosiaan, opiskelijat elävät monesti vielä pienemmällä summalla. Ei sen puoleen, ei ole työttömälläkään elämä helppoa, koska nuo summat oikeasti tarkoittaa yleensä sitä että niillä juuri ja juuri elää inhimmillisesti, ei juuri muuta. Kaikki ylimääräiset menot kannattaa melkein suoraan unohtaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat