Artikkelista: Selvä narsisti – vai sittenkin vaan törppö?

Lukittu

Narsismista on tullut vakioselitys monenlaiselle ilkeydelle. Milloin kysymys on persoonallisuushäiriöstä?Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (25)

Vierailija

Persoonallisuushäiriöiden taustalta on nyt löydetty aivotoiminnan häiriö, jossa viestinkulku aivoissa tiettyjen osien välillä on hidastunut merkittävästi. Syy narsismille ei siis aina ole psyykkinen, kokemuksiin perustuva vaan elimellinen häiriö. Asiasta oli lyhyt artikkeli Tieteen kuvalehdessä nyt keväällä.

Vierailija

Pieni osa muistakin psyykkisistä häiriöistä diagnostisoidaan. Voi olla, että narsisteista vielä pienempi osa diagnostivoidaan. Narsistihan ei näe itsessään mitään vikaa. narsisti ei siksi helpolla hakeusu hoitoon. Pakkohoidon kriteerit eivät todennäköisesti myöskään täyty hänen kohdallaan. Voi olla, että luku 1 % on liian pieni.

Psykopatologisilla diagnooseilla ei ole mitään oikeutta leimata ketään esim.työpaikan kahvipäpöytäkeskustelussa. Narsisti syyttää aina muita- voihan toista narsistiksi syyttävä olla itse narsisti.

Asiallinen työnohjaus on eri asia kuin takanapäin haukkuminen. Molempia osapuolia on kuultava. Diagnoosit pitää jättää aina lääkäreille.

Vierailija

Yksi sadasta ihmisestä on n. 55000 narsistia Suomessa :) Siitä voi jokainen laskea, kuinka todennäköistä on, ettei ole ikinä törmännyt yhteenkään narsistiin. Paljon todennäköisempää on, että on tietämättään törmännyt useampaan. Todellisten narsistien uhreille tämä vallalla oleva vähättelytrendi on todella vahingollista.

Vierailija

Narsisti on nykyisin keittiöpsykologien muoti-ilmaus! Tätä analyysiä käytetään usein ex-puolisosta tai muuten ikävästä ihmisestä ymmärtämättä täysin asian merkitystä

. Tavallisen ihmisen on todella vaarallista leimata muita ihmisiä tällaisin psykiatrisin termein. Narsismi on psykiatrienkin vaikea määritellä, koska narsisti on taitava esittämään itsensä parhaassa valossa. Ilmiön todellisuus selviää usein vasta, kun ihmisen tuntee pitemmän aikaa.Vain harva narsisti koettu ihminen on sellainen. Persoonallisuushäiriöitä on paljon muitakin.Jjättäkäämme diagnoosien teko lääkäreiden tehtäväksi.

Vierailija

Oikeastaan monissa ihmisissä on narsistisia piirteitä, mutta selkeästi narsisteja on vähän. Itse luulen tuntevani narsistin. Hän esim. valehtelee muista ihmisistä ja luulee muiden uskovan tarinoitaan. Varmasti moni uskookin, kunnes totuus paljastuu. Narsisti huomaa toisten ihmisten heikot kohdat ja joko lähtee vahvistamaan niitä tai hyökkää niihin sopivan hetken tultua. Kaikki riippuu siitä, suostuuko uhri alistumaan hänen kaikkiin mielijohteisiinsa. Kukaan ei pysty siihen ikuisesti, ja silloin joudutaankin narsistin kanssa tulilinjalle. Narsisti voi myös pitkästyä toiseen ihmiseen ja hänelle ihmiset ovat vaihdettavissa. Narsisti käyttää älykkyyttään toisten ihmisten vahingoittamiseen ( tai suosimiseen) , mikä nyt häntä milloinkin sattuu huvittamaan tai minkä hän kokee hyödyttävän häntä. Tuntemani narsisti ymmärtää täysin mikä on oikean ja väärän ero, mutta haluaa valita väärän.. mikäli hänestä sillä saadaan enemmän actionia elämään. Kaiken kaikkiaan ihmettelen sitä pitkäjänteisyyttä, millä hän suhtautuu kiusaamisprosesseihinsa, sillä hän voi käyttää vieretysten hienovaraista ja rajua kiusaamista. Luulen, että hän saa niistä huvitusta. Myös se, että hän kokee muuttaneensa toisen ihmisen elämää jotenkin, saa hänelle selvästi fiboja aikaan, ovat muutokset kielteisiä tai myönteisiä. Kaiken keskellä hän säilyttää rauhansa täydellisesti ja se vain vahvistaa sairasta ilmapiiriä.
Olen kyllä miettinyt, onko kyse psykopaatista, liekö narsismikaan tarpeeksi vahva hänen kohdallaan.

Vierailija

Edellinen kirjoitus oli täyttä totta ja niin hyvin osattu kuvata eri tilanteita.Juuri näin käyttäytyi exänikin,enkä anna itselleni anteeksi että olin niin tyhmä että alistuin lähes kaikkeen.Sitten kun aloin puolustaa itseäni,tulikin kaikki edellämainitut asiat ilmi.
Voi miten sitä uskoo ja näkee asiat mutta ei halua hyväksyä,etsii itsestään syytä.
Voisin melkein pamauttaa yllä olevan kirjoituksen hälle eteen,monesti sanoinkin jo hänen olevan narsisti ja siitäkös mekkala syntyi.
Nyt olen onneksi 4 v ollut yksin ja nautin tasaisesta ja harmonisesta elämästäni,jos joskus törmään häneen,tulee oikein paha ja hermostunut olo,ja mietin miten hänen uusin kestää vaiko onko vielä uutuuden viehätys voimassa.Ja jos kyseessä olisi nuori ihminen,mutta yli 70 mies,ja monta liittoa takana.
Kyllä meitä on joka junaan ; ((

Vierailija

Hienosti kiteytetty 14.7 anonyymin kirjoitus ... mm lauseet : " Narsisti käyttää älykkyyttään toisten ihmisten vahingoittamiseen ( tai suosimiseen) , mikä nyt häntä milloinkin sattuu huvittamaan tai minkä hän kokee hyödyttävän häntä. Tuntemani narsisti ymmärtää täysin mikä on oikean ja väärän ero, mutta haluaa valita väärän.. mikäli hänestä sillä saadaan enemmän actionia elämään"

Aivan ..tunnen erään narsistin joka n kaks kymppisenä oli vielä suht ok ns pikku narsisti, nyt 30 v on aivan mahdoton (nainen siis)... kaverit ja asuinkumppanit =aviopuoliso, on kuin tavaraa... hetken huuman jälkeen ne vaihtuu koiria myöden tai kun kaikki on "käytetty loppuun "... eli kaveeraa ja hyötyy rahallisesti vain tietyn aikaa, tiettyjen henkilöiden kanssa ja toki pikkasen pitempään niiden kanssa jotka jaksaavat kehua hänen ulkonäköään , jos joku ylipäätään saa suun vuoron kehuille kun hän itse selittää erinomaisuudestaan vähän väliä...

on jatkuvalla sairaslomalla, silti ei välitä kivuistaan ja nautii laihtumisestaan suunnattomasti ja on mukana " pimeesti (tyttöbändi)laulukeikoilla jossa ei tarvi osata laulaa" ja esiintymis asut ovat aika pornoja mikä on heidän mielestään ihan ok....

ja pyörii epäilyttävillä bikini kiertueilla ja liikkuu muotinäytöksissä mallina missä asuna on rohkeaa rohkeammat vaatteet .. tähtää yli kolmekymppisenä jälleen kerran mallimarkkinoille ja kaikeen eroottiseen esiintymiseen viittaavaan juttuun ... on suuri tarve esitellä itseään mutta ei ymmärrä millä "ala-arvoisilla" aloilla pyörii ja kaikki tuttavatkin vaan ihmettelevät hänen menoa koska hän on sairas ja laihtuu jatkuvasti ...

ja narsismi siis on aina ollut hänen luonteen piirteensä ... pummaa rahaa ja vaatteita muilta ..lupaa maksaa itse tai tarjota seuraavalla kerralla (jota ei koskaan tule koska ei jaksa pyöriä tavisten kanssa)

esitää varakasta vaikka on p.a. jatkuvasti... ja hengaa vain niiden kanssa jotka juovat paljon ja ovat hauskoja tyyppejä..aina pitää olla äksönii ja hubaa ja juomaa, jota hän itse ei maksa...

älytön pälpättäjä eli kokoajan äänessä mutta huono itsetunto kun ei uskalla kaupungille mennä shoppaamaan yksin ettei vaan muut luule että hän on yksinäinen luuseri..... rivo suustaan ja esiintyy humalassa ärsyttävänä lääppijänä joka ei seuraavana päivänä muista mistään mitään .... luulee olevansa pikkukaupungin pikkustara. Haukkuu selän takan tavis ihmisiä läskeiksi jos painaa 60 kg tai yli, ja alle 172 cm naiset ovat kääpiöitä.... itsellään hänellä on silikonit ja turbohuulet ja sen takia on muka kaunis, tuttavat sanovat transuksi....

meno vaan kiihtyy vaikka ikää tulee ja sairaus pahenee.... voi voi...

Vierailija

Emme tiedä tarkkaa lukua narsistien määrästä. Ei ole tutkimuksia, ei ole diagnoseja. Narsisti kokee olevansa täydellinen, joten hän ei hae apua. Valitettavasti joka kymmenes taitaa olla liian vähän. Joka seitsemäs osuu varmasti lähemmäs.

Itse tunnistan narsistin hymystä, joka ei ulotu silmiin asti. En tietenkään paljasta kaikkia metodillani, mutta tämä on sellainen lähes varma paljastuskeino. Narsisti puhuu paljon ja oikeen tekeytyy mielyttäväksi. Hän peilaa sinun mielipiteitä, eikä koskaan myönnä tehneensä mitään väärin. Varma kysymys onkin: Oletko joskus epäonnistunut? Mikä meni edellisessä parisuhteessa vikaan? Vastaus on aina: Muiden vika.

Ero narsistilla ja psykopaatilla on pieni. Psykopaatti on häikäilemätön, sitä narsisti ei ole. Sanotaan, että ne ovat kumpikin tunnekylmiä. Kyllä, mutta ei saa antaa huiputtaa itseään. Ovat nimittäin erittäin hyviä näyttelemään tunteita saadakseen mitä haluavat. Sarjamurhaajapsykopaatti voi itkeä oikeudessa, koska niin kuuluu katuvan rikollisen tehdä. Tunteita kyynelten takana ei kuitenkaan ole ollenkaan.

Muistakaa, että jokaisella on oikeus puolustaa itseään. Ei pidä antaa narsistille valtaa. Luu kurkkuun vaan.

Vierailija

Voihan narsissi, vuokko ja moni muu! Onkohan kaikki noin yksinkertaista? Normaalitkin ihmiset ovat vain ns." normaaleja". Jokaisella viiraa päässä tavalla tai toisella.

KarvamatoNeN

Kyseisessä kirjoituksessa eniten ärsytti se, että ilmiötä vähäteltiin, siis narsistejen määrää ja tosiaan vedottiin näihin tilastoihin. Narsisti on kuin robotti: vastaa tietynlaisiin haasteisiin aina samalla tavalla ja reagoi tiettyihin tilanteisiin aina samalla tavalla. Jos arvostellaan ihmistä, joka arvelee olevansa narsistin uhri, voi narsisti riemuissaan paukutella henkseleitä ja jatkaa samaan malliin. Kukaan ei kuole jos tulee nimettyä narsistiksi(on enemmän kuin todennäköisesti ansainnut tuon nimityksen oli diagnostinen ongelma tai ei..), mutta sen oikean narsistin uhri voi sillä hetkellä kokea todellisen psyykkisen murskaamisen ja äkkikuoleman tunteen, jos joku kehtaa sanoa uhrista (tai jopa uhrille itselleen) että hän vain liioittelee ja ylireagoi. Sama kuin sanoisit ihmiselle joka on kokenut raiskauksen, että hän on vain ymmärtänyt tilanteen väärin!!! Puhun näistä kahdesta asiasta kokemuksella ja olen edelleen samaa mieltä vielä vuosien jälkeen, että se n-kokemus oli paljon pahempi kuin r-kokemus. Toivon ettei kukaan väheksy sitä mitä toinen sanoo tunteneensa vaikka sen perusteella leimaisikin jonkun narskuksi. Kenenkään tunnetila ei koskaan voi olla väärässä koska tunteet eivät objektiivisia vaan subjektiivisia ja vain kokijalla itsellään on oikeus joko korostaa tai väheksyä niiden merkitystä omaan elämäänsä. Oli kuka hyvänsä mitä mieltä tahansa, mutta näin se vain on.

narsisti

Mahtavaa että meille on annettu uusi tapa haukkua puolisoa epäonnistuneen parisuhteen päättyessä!!!

Joku huonosti työssään pärjäävä henkilö voi myös toki kokea joutuneensa moisen uhriksi, voimia!!

Vierailija

Jouduin narsistin uhriksi. Vuosia hän hämäsi. Etäisyys näytti parhaiten hänen todellisen karvansa. Lähellä on usein liian tyhmä ja sokea.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat