Opi syömään niin, että verensokeri ei heilu liikaa – 5 täsmävinkkiä, jotka auttavat myös painonpudotuksessa

Opi syömään niin, että verensokeri ei heilu liikaa – 5 täsmävinkkiä, jotka auttavat myös painonpudotuksessa

Verensokerin kuuluukin vähän heilua, sillä syöminen nostaa ja nälkä laskee sitä. Vaihtelu ei rasita elimistöäsi ja hoikistut, kun muistat nämä viisi vinkkiä.Lue koko juttu

Kommentit (9)

Vilja

Kasvirasvat on pahaksi ainakin diabeetikoille. Itse puhun omista kokemuksista. Puuroja ja leipää ei diabeetikko tarvitse ollenkaan. Korvaa puurot munilla.

Vierailija

Ainoastaan hiilihydraattien kokonaismäärällä on merkitystä, koska niistä yksikään gramma ei mihinkään häviä. Se, että muuttuuko se hiilihydraatti (ns. hitaat ja nopeat) tunnin päästä glukoosiksi vai 3 tunnin päästä ei ole mitään merkitystä, vaikka näin meille on valehdeltu jo iät ja ajat mm. virallisen tahon puolelta. Tavan kansa kuluttaa hyvin vähän hiilihydraatteja päivässä ( alle 150 grammaa) ja näinollen loppu muuttuu rasvaksi elimistöön ja lopulta rasvoittaa myös maksan. Näin ihminen lihoo ja sairastuu. Sokereissa hiilihydraattia on 100 %, viljoissa 70 %, muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15 % sekä maidossa alle 5 %. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Rasvoja suositellaan saatavan 25 - 40 % päivän energian saannista. Lähde: THL, VRN

Näinollen rasvojen tarve päivässä on:

1-3 vuotiailla 36 - 58 g
4-6 vuotiailla 50 - 80 g
7-10 vuotiailla 56 - 89 g
10-13 vuotiailla tytöillä 57 - 91 g
10-13 vuotiailla pojilla 65 - 104 g
14-17 vuotiailla tytöillä 65 - 104 g
14-17 vuotiailla pojilla 78 - 125 g
aikuisella naisella 56 - 89 g
aikuisella miehellä 84 - 112 g

Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, kananmuna, oliiviöljy, kookosöljy sekä eläinrasvat.

ÄLÄ SYÖ margariinia tai muitakaan siemenöljyjä (rypsiöljy, rapsiöljy, palmuöljy, levite, pullomargariini, kasvirasvakermat jne...).

Vierailija

Ei taida kovin monella kommetoijalla oleva oikeaa käsitystä hiilihydraateista eikä energia-aineenvaihdunnastakaan. Hiilihydraatteja ovat mm. monosakkaridit (esim. glukoosi), disakkaridit (esim. sakkaroosi, laktoosi), polysakkaridit (glykogeeni, tärkkelys, selluloosa l. "kuitu") ja monet muut.

50-v 1-tyypin diabetestä

Itsellä verensokeri pysyy tasaisempana sopivan pienehköillä annoksilla, ei liikaa mitään rasvoja mutta kasvirasvat parhaita. Kookos- ja palmuöljyt pahimpia vaikka markkinoidaan kasvirasvoina. Kotimainen voikin on parempi vaihtoehto joskus harvoin. Marjoja,hedelmiä, juureksia, vihanneksia ja täysjyväviljatuotteita ym ravintoaineita kohtuudella lautasmallin mukaan. Ei mitään ihme dieettejä.

Vierailija Veera

Vierailija kirjoitti:
Ainoastaan hiilihydraattien kokonaismäärällä on merkitystä, koska niistä yksikään gramma ei mihinkään häviä. Se, että muuttuuko se hiilihydraatti (ns. hitaat ja nopeat) tunnin päästä glukoosiksi vai 3 tunnin päästä ei ole mitään merkitystä, vaikka näin meille on valehdeltu jo iät ja ajat mm. virallisen tahon puolelta. Tavan kansa kuluttaa hyvin vähän hiilihydraatteja päivässä ( alle 150 grammaa) ja näinollen loppu muuttuu rasvaksi elimistöön ja lopulta rasvoittaa myös maksan. Näin ihminen lihoo ja sairastuu. Sokereissa hiilihydraattia on 100 %, viljoissa 70 %, muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15 % sekä maidossa alle 5 %. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä.

Liika proteiini muuttuu sokeriksi ja jos maksa ei saa kunnollista rasvaa ja tarpeeksi, se alkaa rasvoittua. Hedelmäsokeria ei maksa pysty käsittelemään, joten hedelmät eivät ole maailman paras ravinto.

Vierailija Veera

Vilja kirjoitti:
Kasvirasvat on pahaksi ainakin diabeetikoille. Itse puhun omista kokemuksista. Puuroja ja leipää ei diabeetikko tarvitse ollenkaan. Korvaa puurot munilla.

1 tyypin diabetestä sairastavalla ei haima tuota insuliinia. Koska solujen aineenvaihdunta tarvitsee insuliinia, se on otettava lääkkeenä, pistoksena kynällä tms. Ainakaan oman jälkikasvuni kohdalla kasvisten hiilihydraatteja ei edes lasketa hiilareiksi, joten hänellä täytyy olla viljaa tai muuta kuin kasviksia hiilareiden lähteenä.

Jos näitä hiilareita ei tule, soluaineenvaihdunta häiriintyy. Sokeri ei pääse soluihin, maksa tuottaa liiallisesta sokerista rasvoja, triglyseridejä, jotka aiheuttavat vereen rasvatulvan. Rasva-aineenvaihdunta häiriintyy, jolloin rasvahapot eivät pääse poistumaan elimistöstä ja elimistö alkaa happanemaan. Jonkin ajan kuluttua happo-emäs tasapaino romahtaa, elimistö happamoituu ja menee happomyrkytykseen eli ketoasidoosiin.

Lisäksi siinä verensokeri nousee ja nousee, koska insuliinia ei erity ja tästä seuraa pahimmillaan 9-24 tunnissa aivovaurio ja kuolema.

Terve ihminen se vaan polttelee rasvaa joko ketoosissa tai ilman.

Kakkostyypin diabeteksessä tätä insuliinia vielä erittyy ja hoitona voikin olla pieni sokeripilleri, joka estää ei-toivottua verensokerin nousua. Se vähäkin insuliini mikä 2 tyypin diabeetikolla vielä on, auttaa kuitenkin soluaineenvaihduntaa ja verensokerin tasaisena pito säännöllisellä ruokailulla estää yhdessä lääkityksen kanssa elimistön lisävaurioita.

Joten diabeetikko tarvitsee hiilihydraatteja. Hyviä sellaisia ja rajoitetusti.

Kolmos- ja nelostyypin synty- ja hoitomekanismeja en tunne.

Vierailija

Ruokavalio on tärkein ja suurin syy siihen, että normaalipaino pysyy tai, että paino laskee.  Ja että pysyt terveenä.

Kun proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien saanti on optimaalista, niin, ihminen pysyy terveenä, hoikkana ja energisenä.  Eli syömällä oikein. Keskivertoaikuisen rasvan ja proteiinin tarve on n. 60-100 grammaa päivässä. Kasvikunnan tuotteita tulisi syödä 500-1000 grammaa päivässä.

Ravinto on yksi olennainen asia, millä pystyy vaikuttamaan rasvanpolttoon. Pääsääntö on, että mitä enemmän syöt hiilihydraatteja, sitä vähemmän rasva palaa. Hiilihydraatit ovat rasvojen lisäksi kehon toinen pääasiallinen energianlähde. Mutta pelkkä hiilihydraattien rajoitus ei riitä vaan ruuan laatu, ravinnesisältö ja myös koko ravintoketju ovat äärimmäisen tärkeitä asioita.

Ruoansulatuksessa kaikki hiilihydraatit pilkotaan glukoosiksi ja varastoidaan lihaksiin ja maksaan. Glukoosin varastomuoto lihaksissa ja maksassa on glykogeeni. Kun glykogeenivarastot ovat täynnä, ja lisää glukoosia vaan elimistöön tulee, niin käynnistyy lipogeneesi, jossa glukoosista syntyy rasvaa erityisesti maksassa ja rasvasoluissa. Osa siitä päätyy ja jämähtää varastorasvaksi, eli läskiksi, riippuen elimistön energiataseesta. Liika glukoosi veressä on myrkkyä elimistölle, joten siitä on päästävä eroon tavalla taikka toisella. Elimistön kyky varastoida energiaa glykogeenin muodossa on aika rajallinen, noin vuorokauden tarve, max.

Kun hiilihydraatteja ei ole muuttaa glukoosiksi, niin maksa muuttaa rasvaa glukoosiksi ja näinollen rasva palaa eli mitä enemmän syöt hiilihydraatteja sitä vähemmän laihdut.

Hiilihydraattimäärän tulee olla alle tietyn rajan, jolloin elimistö alkaa käyttämään rasvaa pääasiallisena polttoaineenaan. Hiilihydraatit stimuloivat insuliinin tuotantoa. Ilman insuliinia ihminen ei liho. Mutta, jos ravinto sisältää liikaa hiilihydraattia, niin ihminen lihoo ja saa metabolisia häiriöitä. Mutta, jos hiilihydraattia vähennetään riittävästi, niin insuliinin tuotanto normalisoituu ja ihminen laihtuu.

Oikea hiilihydraattien määrä ruokavaliossa riippuu terveydentilastasi, mahdollisesta painonpudotustarpeesta sekä fyysisestä aktiivisuustasostasi.

Sokereissa hiilihydraattia on 100%, viljoissa 70% ja muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15%. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä.

Ratkaisu on yksinkertainen. Vähähiilihydraattien ruokavalio laskee insuliinitasoja, jolloin varastorasva siirtyy kierrätykseen ja energialähteeksi.

Lisätkää liikuntaa asteittain kunnes päivittäisestä liikunnasta tulee elämäntapa (muistakaa erityisesti hyötyliikunta). Liikunta on se voima, joka pitää kehon kunnossa. Kaikki liikuntamuodot kelpaavat. Etsiytykää sellaisten liikuntalajien pariin jotka todella kiinnostavat. Pääasia, että nousette sieltä sohvalta. Muista myös riittävä lepo, uni ja rentoutuminen.

Äly hoi

Vierailija kirjoitti:
Ruokavalio on tärkein ja suurin syy siihen, että normaalipaino pysyy tai, että paino laskee.  Ja että pysyt terveenä.

Kun proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien saanti on optimaalista, niin, ihminen pysyy terveenä, hoikkana ja energisenä.  Eli syömällä oikein. Keskivertoaikuisen rasvan ja proteiinin tarve on n. 60-100 grammaa päivässä. Kasvikunnan tuotteita tulisi syödä 500-1000 grammaa päivässä.

Ravinto on yksi olennainen asia, millä pystyy vaikuttamaan rasvanpolttoon. Pääsääntö on, että mitä enemmän syöt hiilihydraatteja, sitä vähemmän rasva palaa. Hiilihydraatit ovat rasvojen lisäksi kehon toinen pääasiallinen energianlähde. Mutta pelkkä hiilihydraattien rajoitus ei riitä vaan ruuan laatu, ravinnesisältö ja myös koko ravintoketju ovat äärimmäisen tärkeitä asioita.

Ruoansulatuksessa kaikki hiilihydraatit pilkotaan glukoosiksi ja varastoidaan lihaksiin ja maksaan. Glukoosin varastomuoto lihaksissa ja maksassa on glykogeeni. Kun glykogeenivarastot ovat täynnä, ja lisää glukoosia vaan elimistöön tulee, niin käynnistyy lipogeneesi, jossa glukoosista syntyy rasvaa erityisesti maksassa ja rasvasoluissa. Osa siitä päätyy ja jämähtää varastorasvaksi, eli läskiksi, riippuen elimistön energiataseesta. Liika glukoosi veressä on myrkkyä elimistölle, joten siitä on päästävä eroon tavalla taikka toisella. Elimistön kyky varastoida energiaa glykogeenin muodossa on aika rajallinen, noin vuorokauden tarve, max.

Kun hiilihydraatteja ei ole muuttaa glukoosiksi, niin maksa muuttaa rasvaa glukoosiksi ja näinollen rasva palaa eli mitä enemmän syöt hiilihydraatteja sitä vähemmän laihdut.

Hiilihydraattimäärän tulee olla alle tietyn rajan, jolloin elimistö alkaa käyttämään rasvaa pääasiallisena polttoaineenaan. Hiilihydraatit stimuloivat insuliinin tuotantoa. Ilman insuliinia ihminen ei liho. Mutta, jos ravinto sisältää liikaa hiilihydraattia, niin ihminen lihoo ja saa metabolisia häiriöitä. Mutta, jos hiilihydraattia vähennetään riittävästi, niin insuliinin tuotanto normalisoituu ja ihminen laihtuu.

Oikea hiilihydraattien määrä ruokavaliossa riippuu terveydentilastasi, mahdollisesta painonpudotustarpeesta sekä fyysisestä aktiivisuustasostasi.

Sokereissa hiilihydraattia on 100%, viljoissa 70% ja muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15%. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä.

Ratkaisu on yksinkertainen. Vähähiilihydraattien ruokavalio laskee insuliinitasoja, jolloin varastorasva siirtyy kierrätykseen ja energialähteeksi.

Lisätkää liikuntaa asteittain kunnes päivittäisestä liikunnasta tulee elämäntapa (muistakaa erityisesti hyötyliikunta). Liikunta on se voima, joka pitää kehon kunnossa. Kaikki liikuntamuodot kelpaavat. Etsiytykää sellaisten liikuntalajien pariin jotka todella kiinnostavat. Pääasia, että nousette sieltä sohvalta. Muista myös riittävä lepo, uni ja rentoutuminen.

"Ilman insuliinia ihminen ei liho".

1 tyypin diabeetikon insuliinin tuotanto ei normalisoidu millään ruokavaliolla oli se sitten vhh- tai keto- tai runsashiilarinen,-, runsasproteiininen ruokavalio tai vaikka paastoviikko. Se mitä ei ole, ei voi normalisoitua. Jos haima ei toimi ja tuota insuliinia, se ei ruokavaliolla palaa elävien kirjoihin.

Toki 1 tyypin diabeetikkokin voi voida hyvin karppaajana, mutta se on todellakin erittäin yksilöllistä.

Jos saat kuolleen haiman jotenkin herätetyksi henkiin, luulen, että sillä saisi jo lääketieteen Nobel palkinnon.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat