Artikkelista: Miksi täysikuu vaikuttaa yöuniin?

Kommentit (8)

Vierailija

kuun vetovoima ja vuorovesi-ilmiö ovat samanlaisia kuukauden jokaisena päivänä, eivätkä muutu täysikuun aikana. Täysi- tai puolikuu johtuu vain maan varjosta tai sen puuttumisesta. Ilmiö on tutkittu asia ja pelkkä myytti.

Vierailija

lisättäköön että täysikuu ei kerrytä kenellekään nesteitä. Kyse on vain valosta. Myös väite lisääntyneistä onnettomuuksista on myytti tai ainakin olisi kiva saada linkki yhteenkin tutkimukseen.

Vierailija

Aurinko ja kuu vetävät molemmat niin maanpintaa kuin vesimassoja puoleensa. Täysikuun aikaan kappaleet ovat suorassa linjassa, joten silloin vedet kerääntyvät molemmin puolin maapalloa. Jos vuorovesi-ilmiö olisi aina samanlainen, niin mistähän sitten ennustettavat tulvavuoksi- ja luode oikein ilmestyvät? Ei sotketa alieneita tähän, eihän?
Jos on täysin pilvistä, niin mitenkähän se paksujen ikkunaverhojen läpi mahtaa kuu pystyä paistamaan kammariini? Ja kun on unettoman yön viettänyt, voikin sitten vilkaista kalenteriin todetakseen, että huoh, pari yötä näitä ja sitten tulee uni.

Vierailija

Ei sotketa alieneita. Kuuntele asiantuntijan kohtelias vastaus tästä:
http://areena.yle.fi/audio/1328035176627 ajassa 1:22:00 eteenpäin:

"Vuorovesi on jokavuorokautinen ja jatkuva ilmiö, se ei ole kovin erilainen - oli se täysikuu tai uusikuu tai puolikuu, koska kuun etäisyys tai massa ei millään tavalla riipu kuun vaiheesta. Tämä kuun vaihe EI OLE MITÄÄN MUUTA, kuin se, miten aurinko sattuu sitä valaisemaan".

Eli tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole, kuten asiantuntijakin yrittää selittää. Toki toiset ulvovat kuuta tai valvovat... ihan vapaasti. Onhan se kiva uskoa myytteihin ja tuohan se pientä "lisäjännää" omaan elämään, kuten soittajakin asiaa hyvin kuvailee.

Vierailija

Entäs geenit? Onko mielestäsi sillä jotain tekemistä asian kanssa että ollaan osa luontoa ja kuun valossa ei ole suojassa samalla tavoin kuin pimeässä. Siis joko saaliina tai saalistajana.

Vierailija

Kainovaloon tottuneille kuunvalolla ei ole paljonkaan merkitystä. Ennen keinovaloa piristyminen täydenkuun aikaan saattoi olla hyvä asia, mikäli ihmisellä oli vain vähän ravintoa tai päivällä liikkui paljon petoja, ruokavarastoja voisiin täydentää kuun valaisemina öinä. Eli ehkä kuun aiheuttama levottomuus muinaisina aikoina hyödytti. 

Tieteelliset tulokset ovat sekavia. Täysikuu ei myöskään aiheuta enempää onnettomuuksia tai ensiapukäyntejä tilastojen mukaan (vaikka artikkelissa näin väitetään). Sadasta kuun vaikutuksia ihmiseen tutkineesta tutkimuksesta ei löytyt mitään syy-yhteyksiä. (Kelly, Rotto and Culver 1996)

Vuorovesi-ilmiö vaikuttaa vain vapaisiin vesimassoihin, ihmisessä oleva vesi ei ole vapaata, sillä sillä se on solujen sisällä. Lisäksi painovoima jonka kuu aiheuttaa ihmiseen on niin pieni, että ihonpinnalla surraava hytyynen vetää ihmistä puoleensa enemmän kuin kuu (Abell 1979).

Vuorovesivoima jonka kuu aiheuttaa maassa riippuu kuun etäisyydestä maahan, ei sen vaiheesta. Kahden täyden kuun välinen ajanjakso on 29.53 päivää ja kuulla kestää 27.5 päivää kiertää kieroratansa, eli kuu voi olla lähimpänä maata mihin kuunkierron aikaan tahansa. Täysikuun vuorovesi-ilmiö on suurin, sillä kuu ja aurinko ovat linjassa maan kanssa (kuun vetovoima ei ole suurimmillaan vaan kuun ja auringon yhteisvetovoima). (Kelly et al. 1990:989)

Suurin osa kuuhun liitetyistä tarinoista on myytejä, joita pidetään yllä anekdooteilla. 

Vaikka kesällä tapahtuu enemmän hukkumisia ja jäätelön myynti lisääntyy, ei näillä kahdella ole syy-yhteyttä samasta ajankohdasta huolimatta.
Korrelaatio ei tarkoita kausaatiota!

Belkia

Älkää nyt jaksako uskoa kuuhulluuteen. Aurinko vain paistaa kuuhun maasta katsottuna eri suunnasta täydenkuun aikaan. Siellä se kuu on samalla tavalla taivaalla, oli se pimeässä tai ei.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat