Mikä ihmeen hamppuöljy? 3 syytä, miksi trendikäs öljy on nyt kaikkien huulilla

Mikä ihmeen hamppuöljy? 3 syytä, miksi trendikäs öljy on nyt kaikkien huulilla

Hamppuöljyssä on erittäin hyvä rasvahappokoostumus. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>

Yhtäkkiä kaikki kohisevat hamppuöljystä. Eikä ihme: se sisältää terveellisiä omegakolmosia jopa tuplasti enemmän kuin rypsiöljy.Lue koko juttu

Kommentit (5)

John Smith

"Valtaosa hamppuöljyn rasvahapoista on monityydyttymättömiä eli omegoita"

Monityydytttmätön ei ole yhtä kuin omega 3 rasvahappo. Alpha on "alku" ja omega "loppu" ja tässä tapauksessa omega 3 tarkoittaa vain, että molekyylin hiilisidosten välillä on kaksoissidos lopusta katsottuna kolmannessa välissä.

Edelleen jokaisen "laillistetun ravitsemusterapeutin" ei pitäisi tehdä huuhaaväitteitä "Omega-3:n tiedetään vaikuttavan aivojen toimintaan" kun näin ei ole missään todistettu olevan. Hamppuöljy sisältää ALA-nimistä yksinkertaista omega-3 rasvahappoa, ja terveysväitteet mistä "asiantuntija" ja "laillistettu ravitsemusterapeutti" puhuu koskevat pidempiä monimutkaisempia omega-3 rasvahappoja (EPA ja DHA erityisesti). Niitä ei hamppuöljyssä ole. Ihminen voi muuttaa hyvässä tapauksessa ALAa EPA/DHA:ksi, mutta konversio on huono (1-3%) ja vielä huonompi niillä jotka voisivat EPA/DHAsta saada suurimmat hyödyt (koska eivät syö kalaa tai lihaa jonka ravinteet mahdollistavat konversion)

Erittäin asiantunteva on myös kommentti "sotkee veren rasva-arvoja"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Omega 3 rasvahappojen lyhyt oppimäärä:

ALA (Alfalinoleenihappo), on lyhytketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. ALA:a saa  (pähkinät, siemenet ja manteli).

DHA (Dokosaheksaeenihappo), on pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. DHA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä sekä mikro- ja/tai merilevävalmisteesta.

EPA (Eikosapentaeenihappo), on pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. EPA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä sekä mikro- ja/tai merilevävalmisteesta.

Vain 0-9 % alfalinoleenihaposta muuntuu EPA:ksi, DHA:ksi vielä vähemmän. Kasviöljyjen runsas linolihapon (LA) saanti vähentää alfalinoleenihapon muuttumista EPA:ksi ja DHA:ksi.

Vierailija

Kalan Omega-3 rasvahappoja (EPA ja DHA) pidetään tutkimusten mukaan kiistattomasti terveyttä edistävänä. PubMed - tietokannassa löytyy tällä hetkellä yli 20 000 tutkimusta ko. aiheesta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat