Kommentit (6)

Karjala

Omat kokemukset on vähän erilaisia kahvin suhteen. Join ennen aikalailla tasasesti 1,2 litraa kahvia aamulla eli noin 900mg kofeiinia. Sit päivänmittaan ehkä puolet tuosta lisää, saatoin illallakin vielä joku tunti ennen nukkumaan menoa kahvin juoda.
Sit lopetin kahvinjuonnin yhtäkkiä kokonaan noin vuosi sitten, ihan huvikseni kokeiluna. Ei vaikuttanut yhtään mihinkään millään lailla, muuta kun et aamurutiineista puuttui se et kahvikuppi kädessä kattelee aamun uutisia. Kahvia en juo nykyisin edelleenkään, ei ole tehnyt edes mieli kun en oikeen koskaan ole sen mausta edes pitänyt.

Ketoosi Pro

Karjala nimimerkki, itsellä täysin päinvastoin. Rakastan kahvin makua, myös kofeiiniton kahvi on miellyttävää. Kai jotain nuorena syntyneitä assosiaatioita hyviin asioihin. Itse olen myös ollut kahvin suurkuluttaja (n.2litraa päivässä), ja aina ollut järkyttävät vieroitusoireet pari päivää "kahviputken" jälkeen. Nykyään käytän vähän kahvia, yleensä kupin siinä aamupäivästä nälkää hillitsemään, kun jaksottaista paastoa harrastan. Vihreä tee ollut hyvä korvaaja kahville, kun on halunnut vähemmän pärinää.

Joka tapauksessa kahvi on suomalainen juttu, pärkkele!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Karjala kirjoitti:
Omat kokemukset on vähän erilaisia kahvin suhteen. Join ennen aikalailla tasasesti 1,2 litraa kahvia aamulla eli noin 900mg kofeiinia. Sit päivänmittaan ehkä puolet tuosta lisää, saatoin illallakin vielä joku tunti ennen nukkumaan menoa kahvin juoda.
Sit lopetin kahvinjuonnin yhtäkkiä kokonaan noin vuosi sitten, ihan huvikseni kokeiluna. Ei vaikuttanut yhtään mihinkään millään lailla, muuta kun et aamurutiineista puuttui se et kahvikuppi kädessä kattelee aamun uutisia. Kahvia en juo nykyisin edelleenkään, ei ole tehnyt edes mieli kun en oikeen koskaan ole sen mausta edes pitänyt.

Yli kaksi litraa kahvia päivässä, vaikka et pitänyt mausta etkä huomannut mitään piristäviä tms vaikutuksia? Miksi?!

Vierailija

Kofeiinille voi olla yliherkkä jo syntymästä asti tai tulla sille yliherkäksi myöhemmällä iällä. Kofeiinia on eniten kahvissa ja teessä. Kofeiini on piriste, joka vaikuttaa keskushermoston toimintaa kiihdyttävästi. Kofeiini vaimentaa väsymyksen tunnetta ja lisää vireyttä sekä valppautta. Kofeiinin piristävä vaikutus on hyvin yksilöllistä ja se kestää muutamasta tunnista jopa kymmeniin tunteihin kofeiinin määrästä ja henkilön aineenvaihdunnasta riippuen.

Alla lista mahdollisista kofeiinin aiheuttamista yliherkkyysoireista, joita voi tulla riippuen kofeiinin määrästä.

kiihdyttää aineenvaihduntaa
aiheuttaa sydämentykytystä
aiheuttaa vapinaa
psyykkisiä haittoja ovat muun muassa masennus, ahdistus, paniikkioireet ja paniikkihäiriö
aiheuttaa vatsavaivoja ja ruuansulatusvaivoja
lisää hikoilua
lisää sydämen lyöntitiheyttä
lisää virtsaamista
lisää kuivasilmäisyysoireita
aiheuttaa unettomuutta
aiheuttaa keskittymiskyvyttömyyttä
piristää (nuku ja lepää riittävästi)

Kahvinautinto

Eteisvärinän vuoksi aloin vuosi sitten juoda kofeiinitonta kahvia. Minulla ei tullut edes vieroitusoireita luopuessani tavallisesta kahvista. Kofeiiniton kahvi on siitä hyvää, että sitä voi juoda koska vain, ei mene yöunet ja silti voi nauttia kahvin mausta.

Kaakaotuotteet sisältävät kofeiinin kaltaista kemiallista ainetta nimeltä teobromiini.Teobromiini (3,7-dimetyyliksantiini) on alkaloidi, jota on muun muassa kaakaopuun siemenissä, eli myös suklaassa. Se luokitellaan metyyliksantiineihin yhdessä samankaltaisten kofeiinin ja teofylliinin kanssa. Teobromiinin piristävä vaikutus on paljon heikompi kuin kofeiinin. Teobromiini on kofeiinia tehokkaampi diureetti eli virtsanerityksen määrää lisäävä aine. Teobromiinia on kaakaopuun siementen lisäksi muun muassa matessa, teepensaan lehdissä, kolapähkinöissä sekä pieniä määriä arabiankahvissa.

Tumman suklaan kofeiinin määrän laskeminen on hankalaa, koska paketin kyljessä ilmoitettu prosenttiosuus saattaa sisältää vain pavut, tai sitten koko höskän kaakavoineen päivineen. Jonkinmoisten oletusten ja keskiarvojen kautta on iloksenne saatu askarreltua seuraavanlaiset tulokset per 100 grammaa;

- 50% tumma suklaa sisältää kofeiinia noin 99 mg,
- 60% möyhö noin 119 mg,
- 70% omnom noin 139 mg,
- 80% laatta noin 159 mg,
- 90% paukku noin 179 mg ja
- 100% kuningasluokka peräti 198 mg.

- parin desin kahvikupissa on kofeiinia noin 80-100 mg,
- perusespressossa 100 mg,
- cola-tölkissä 35-40 mg,
- teekupillisessa 25 mg (vihreä) ja 42 mg (musta),
- Red Bull -purnukassa 80 mg ja
- Batteryssa 106 mg.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat