Mitä se kertoo meistä, että 30 käyttökertaa vaatteelle on haaste ja vuoden ostolakko uutinen?

Mitä se kertoo meistä, että 30 käyttökertaa vaatteelle on haaste ja vuoden ostolakko uutinen?

Toimittaja Katariina Halonen pohtii, onko 30 käyttökertaa vaatteelle paljon vai vähän. Lue koko juttu

Kommentit (11)

Ad-di-das-män

Sama huppari käytössä päivittäin ja vielä. 4 vuotta putkeen. En luopunut vieläkään vaikka selästä on kulunut puhki. Sopii vielä hyvin maalaus tai muuhun remppahommaan hyvin.

Vierailija

Nuo haasteet ja ostolakot ei kerro meistä mitään, vaan niistä jotka bloggaa ja kirjoittaa niistä. Heillä nimenomaan on rahaa ostella koko ajan uutta ja tuleehan osalle ihan toimeentuloa siitä että mainostavat muille milloin mitäkin kivaa tavaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Laatua arvostava

Varsinkin nuorille naisille suunnatuissa muotijutuissa (Iltasanomat, Iltalehti, Me Naiset ym.) on toistuvasti kaava: jonkun kuninkaallisen tai muun julkkiksen asusta kuva ja sitten ehdotuksia samanttyylisestä pukeutumisesta. Ehdotukset ovat yleensä halpaketjujen hikipajoissa teetettyjä kertakäyttövaatteita, jotka ovat kopioita eri muotitalojen pintamuodista. Vaatteita, jotka eivät kestä montakaan pesua ja menevät pois pintamuodista parin kuukauden sisällä. Sitten roskiin.

Ei kertakäyttäjä

Olen Me Naisten lukijaksi yli-ikäinen. Silti luen sitä silloin tällöin. Erityisesti vaatejutut ovat juuri pinta- ja kertakäyttömuodin suurta juhlaa. Muotitietoisille alle 35-vuotiaille.
Voisitteko edes joskus tehdä jutun tyylikkäästä, jopa klassisesta pukeutumisesta ja käyttää jutussa vaatteita, jotka ovat laadukkaita, mutta eivät kuitenkaan helsinkiläisten, kalliiden muotiputiikkien myymälöistä. Sellaisia vaatteita, joilla kehtaa mennä töihin ja juhlaankin asiallisesti pukeutuneena.

No to fast fashion

Ei pidä paikkansa. Kaikki, jotka ostavat vaatteensa halpamuotiliikkeistä, käyttävät vaatetta vain joitakin kertoja. Halvat vaatteet eivät kestä pesua, ja ne menevät pois muodista parissa kuukaudessa.
Jos mietityttää, että kuinka paljon asiakkaita halpamuotiketjujen liikkeissä käy, kannattaa pistäytyä joku lauantai esim. Hgin keskustan Zarassa. Tungos ja kaaos on valtava. Ja vastaavia liikkeitä on tolkuttomasti.
Halpamuodin ostaminen on yksi suurimmista ekorikoksista. Ja kuinka helppoa olisikaan ostaa eettisempää muotia, harvemmin ja laadukkammin?

Vierailija

Riippuu vaatteesta. Varsinkin naisten vaatteet tehdään nykyään (erästä Redditin vaatekeskustelun amerikkalaismiestä lainatakseni) purukumista ja paperista - ne ovat todella heikkolaatuisia.

Olen sen verran isojalkainen nainen (41), että monesti ostan miesten sukkia (niissä on kiristämättömät varret, värit ovat hillitympiä jne.) 
Kerran sitten näin Cittarissa tarjouksen naisten urheilusukista (tai mitä ne froteiset ovatkaan). Kolmen parin nippu, samaa talon omaa merkkiä, jota olin miesten osastolta joskus ostanut. Varret olivat vähän lyhyet, mutta ajattelin että otetaan nyt kerrankin tällaiset, kiva on saada jotain pinkkiä ja pastellivärejä välillä.

Ne sukat, jokainen niistä, oli kantapäästä melkein puhki ja muuten pohjasta kuluneet ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Niistä en saanut todellakaan sitä 30 käyttökertaa. Sama merkki, sama materiaali (tarkistin asian), sama koko - mutta miesten osastolta: ei ongelmia, sukat kestävät normaalisti.

Verratkaa myös naisten ja miesten t-paitojen materiaaleja ja paksuutta keskenään. Naisten paitoihin sotketaan surutta polyesteria ja viskoosia, ja ne ovat lähes läpinäkyviä, miesten puolelta löytyy paksua sataprosenttista puuvillaa. Ei ihme, että naiset tarvitsevat enemmän vaatteita - kyse ei ole vain muodin perässä juoksemisesta. 

Vierailija

Jännä juttu kun itse kuitenkin olen käyttänyt halpavaatteita satoja kertoja ennen kuin ovat hajonneet. Ei tavalliset ihmiset seuraa muotia niin orjallisesti että parin kk jälkeen ei enää käyttäisi "pois muodista" mennyttä vaatetta. Ne voi ostaa ekologisia ja kalliita vaatteita joilla on rahaa niihin. Monilla ei ole.

Vierailija

Naistenlehtien muotivinkit ja ideat työpukeutumiseen ovat mahtavia. 

Voisitteko vielä kertoa, mikä on se ammatti tai työ, mitä varten nämä kummajaiset on esitelty. 

Maailman vanhin ammatti? 

Ihan tavallisessa työssä käy ihan tavalliset vaatteet, mutta niissähän ei ole mitään sensaatiomaista eikä oikein tekstimainonnan paikkojakaan. 

Nuukamummi

Ostin joitakin vuosia sitten vaaterekin. Tavaratalosta, ei ollut kallis, mutta malli on tukeva ja siisti. Käytän ja täytän ahkerasti, toki tyhjennän välillä. 

Ripustan puolipitoiset vaatteet rekille, henkariin. Niin, että pysyvät sileinä siisteinä. Siitä ne lähtevät vielä kerran päälle ja sitten ehkä jo pesuun.  En laita puolipitoisia puhtaiden sekaan. 

Ripustan rekille vastasilitetyt vaatteet, siinä ne ovat yön yli. Silityksen jälkeen vaate on vielä hiukan kostea, annan sen kuivua mahdollisimman hyvin.  Silitetty vaate pysyy sileänä ja siistinä kauemmin, kun se on saanut kuivua ilmavasti. Vasta sitten kaappiin. 

Ripustan rekille vaatteita, jotka löytyvät melkein unohtuneina kaapin kätköistä ja ansaitsevat tulla käytetyiksi,  Hyvällä henkarilla vaate vähän siliääkin, kun se on silmissä ja sen näkee, keksii uusia tapoja käyttää vaatetta ja uusia asuyhdistelmiä. Tätä osaa kutsun ideakokoelmaksi.  Ideakokoelmasta lähtee välillä tavaraa ystävättärelle, joka pitää vaatteet tai vie ne oman kylänsä kotiseutuyhdistyksen kirpparille tai matonkuteeksi. 

Aloittakaa vaateremontti rekin hankkimisesta, ellei teillä sellaista jo ole. Jos on, käyttäkää. 

Vierailija

Nuoret eivät tunnista laatua ja huomiota haetaan kuluttamalla, kun ei muuten saa. Kyllä se siitä laantuu kun alkaa saada arvostusta taitojensa perusteella.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat