Muistatko entisajan kesät? Miten huolettomia ne olivatkaan! Näitä 69 kesäpuuhaa voi enää vain muistella

Muistatko entisajan kesät? Miten huolettomia ne olivatkaan! Näitä 69 kesäpuuhaa voi enää vain muistella

Voi niitä lapsuuden kesiä, kun lomalle lentäminen oli eleganttia eikä aurinkorasvoista tarvinut huolehtia. Vaan ei enää!

Ennen oli kaikki paremmin! Noh, ainakin silloin sai tehdä ilman huonoa omatuntoa monia asioita, jotka eivät tänä päivänä tulisi kuuloonkaan.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (48)

Vierailija

Nähty ja koettu. Tosin vaarini ei kyllä antanut edes lasten heittää jäätelöpapereita auton ikkunasta. Autossa ei kyllä sitä jäätelöäkään saanut syödä vaan ulkopuolella, vaikka auto olikin Mosse.
Kylmänsodan aika ei enää tunnu ahdistavalta meillä oli unelma vapaudesta. Mitä jäi jäljelle juuri kieltoja pursuava eurostoliitto sekä uus moralismi.
Olisin voinut jatkaa tuosta mitä nuoriso sai ennen tehdä. Oli ok jos 13 vuotiaana p*llurallissa pääsit autoon jossa ainakin kuski oli 18 v.

Aika kultaa muistot

Sai pyllistää, eikä se päätynyt pilvipalveluun pyörimään. Ei mitään hajua uutisista viikkoihin, ei digiähkyä. Pyöräiltiin ympäri pitäjää, uitiin järvissä ilman valvontaa, vanhemmilla suurinpiirtein tieto missä sitä oltiin. Oli ihan ookoo jättää esiteini-ikäinen pitämään huolta pienemmistä. Sitä tehtiin kukkakruunu kedonkukista ilman pelkoa punkeista. Sukulaisia ja tuttuja kyläili koko kesän, lapsena kuunteli mielenkiinnolla heidän juttujaan. Sitä oli vapaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mummu maailmalla

Olen asunut ulkomailla teini iästä lähtien.Haikeana muistelen Suomen valoisia kesä öitä. Oli niin ihanaa ajaa sorateitä pitkin järven rannalle uimaan.... eväspussi keikkuen mukavasti ohjaustangolla. Ei siellä ollut muuta kuin näkkileipää voin kera, mehua pullossa ja jos hyvin sattui, niin pari karkkia pussin pohjassa. Mutta hyvää oli. Usein ei äiti tiennyt minne mentiin....tukka heilui tuulessa ja aurinko paistoi aina. Mereen hypättiin heti...ensin sanottiin ” yks, kaks, kolme, istu isän polvelle”......Vesi oli kylmää, huulet sinisinä ja kroppa väristen mentiin vihdoin pyyhkeen päälle aurinkoa ottamaan. Kotiin mentiin myöhään iltapäivällä. Syötiin kesäkeittoa, perunoita ja kastiketta tai sitä niin ihanaa nakkikastiketta. Taas ulos leikkimään. Elämä oli huolia vailla ja ne Suomen kesät, niin ihania.

Vierailija

Olipa erikoinen juttu. En tykännyt ollenkaan. Maailma muuttuu, osittain paremmaksi. Onneksi on herätty vastuuseen ympäristöstä. Eikä turvallisuuskaan paha juttu ole.
Olipa ihanaa tappaa kyitä, haudata akkuja metsään ja polttaa nahkansa aurinhossa. Jee!

Vierailija

Käsittämätön juttu! Taas jotain liberaalien sääntösuomihapatusta vai yrittikö olla huumoria? Ei eläintenrääkkäys, ympäristön tuhoaminen tai turvallisuuden vaarantaminen ole mikään oikeus. Kyllä niillä säännöillä tavoitellaan Kaikkien yhteistä hyvää.

Vierailija

Tuo maidon härskiintyminen maakellarissa...
Voi härskiintyy jos se jää huoneenlämpöön/ auringonpaisteeseen pitkäksi aikaa.
Maito happanee, mutta jos on hyvä maakellari niin säilyy.

Vierailija #1

Eläinten kiusaaminen ja suoranainen rääkkääminen ei todellakaan kuulunut lapsuuteni kesiin saati mihinkään muihinkaan vuodenaikoihin. Ei ollut perhoshaavia, en haaveillut perhoskokoelmasta, en omistanut sellaista sinipunaista uimapatjaa, enkä oppinut roskaamaan luontoa.
Jumankauta, mullahan on tietämättäni ollut todella onneton lapsuus!

Töttörö

Kun vertaa niin parasta oli ettei ollut kännyköitä, tabletteja ja muita stressaavia värkkejä joissa roikkua koko ajan ja olla koko ajan tavoitettavissa. Jutussa mainitut kyseenalaiset jutut on ajankuvaa, ei ihannointia. Enää ei istuta iltoja kahvilla niin pitkään kuin huvittaa ja jäädä yöksi, jos menikin pitkäksi kun pitää kiirehtiä pois jotta kerkiää tehä joogan ja nukkua tehokkaasti tasan 7h 55min saavuttaakseen täydellisen vireen ettei flow katkea ennen seuraavaa burn outia.

Maistella mummun kasvimaalta herneitä ja porkkanoita suoraan maasta tai laittaa voita nisun päälle, lehmänpaskaan astuminenkin on itse asiassa kokemus tai kun lehmä sattuu kusemaan niskaan navetassa verrattuna istumiseen sähköautossa jossa ilma tulee suljettuun ohjaamoon aktiivihiilisuodattimen läpi. Elämä oli ennen ehkä rauhallisempaa, ihmisen mukaista?a

Vierailija

No en harrastanut kaikkia typeryyksiä kuten eläinten rääkkäystä,  mutta paljon oli tuttua touhua ja osittain on vieläkin. Paljon on myös kadonnut osaamista, nuoriso ei osaa tehdä edes kunnon vihtaa, vaikka muuten persepaljaana interwpsissä sujuvasti apinoiden jopa perinteitä häärääkin ja ensimmäiseksi tulee aina mieleen, että kuka niitä kuvia ottaa ei ennen moiseen olisi suostuttu.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Käsittämätön juttu! Taas jotain liberaalien sääntösuomihapatusta vai yrittikö olla huumoria? Ei eläintenrääkkäys, ympäristön tuhoaminen tai turvallisuuden vaarantaminen ole mikään oikeus. Kyllä niillä säännöillä tavoitellaan Kaikkien yhteistä hyvää.

Et taida muistaa näitä aikoja. Artikkelin tarkoitus oli muistella, miten paljon yksinkertaisempaa elämä oli ennen. Autot eivät kulkeneet tuhatta ja sataa, roskissa ei ollut juurikaan muovia, eikä lasten ollut vaarallista liikkua vapaasti ulkona. Namusedistä varoiteltiin kyllä, nykyään ei saa varoittaa edes mamusedistä.
Olen syntynyt 1958 ja muistan nuo kaikki jutut.

Vierailija

Oksettavia esimerkkejä. Ainakin minun lapsuudessani 80-luvulla vanhemmat opettivat, että eläinten rääkkääminen on väärin. Toimittaja voisi vähän mennä itseensä, jos on todella ampunut lintuja ritsalla, kiusannut sisiliskoja jne.

Vierailija

Eläinrääkkäystä ja roskaamista lukuun ottamatta, kuka hemmetti estää esim. pyöräilemästä uimapukusillaan rannalle, hakemasta lehtiä divarista tai käymästä lavatansseissa (poikkeustilaa lukuun ottamatta) tms.? Taitaa enemmän olla siitä kiinni että enää ei kehdata. Tietosanakirjojen omistaminenkaan ei ole pahitteeksi, vaikka miten olisi puhelinriippuvainen.

Vierailija

Eläinrääkkäys ja luonnon tahallinen roskaaminen ja saastuttaminen oli kivaa ajanvietettä ja ennen asiat paremmin? Ja seuraavassa lauseessa valitellaan että nykyään niitä rääkättäväksi sopivia eläimiä ei löydy mistään, niin miksiköhän ei 🤔 osa jutuista taas on semmoisia jotka pätee yhä edelleen, jos niin haluaa, harva vaan taitaa haluta joten ei se entinen sitten ollutkaan parempi?

Oli noista 69 kohdasta ehkä 10 semmoisia jotka oli oikeasti paremmin kuin nyt.

Rivien välistä

Vaikka olenkin syntynyt 60-luvulla, niin meillä kyllä lajiteltiin roskat. Ja pihan perällä oli komposti, minne maatuva jäte kuskattiin. Eikä mitään auton akkuja metsiin viety, vaan ne vietiin paikalliselle korjaamolle, joka toimitti ne edelleen jatkokäsittelyyn.

Kodeissa toimi viestilappusysteemi. Lapsi kirjoitti lapulle, minne oli mennyt ja koska tulee. Jos vanhemmat olivat jossain. Kaikkialla kun ei puhelimia ollut. Vieraalla paikkakunnalla piti löytää kartta, minkä avulla osasi suunnistaa. Niitä löytyi puhelinkioskeista. Puhelinluetteloiden karttasivut olikin usein revitty. Jos kaukopuhelu oli vaikea soittaa puhelinkioskista, koska sinne piti jatkuvasti laittaa rahaa, niin parempi oli käydä soittamassa paikallisessa lennätinyhtiössä. Maksaa sai puhelun jälkeen.

Anttilan kuvasto oli mieluista luettavaa. Sen sivuilta sai käydä ihastelemassa millaisia vaatteita tms. laittaisi, jos olisi varaa. Muita lelukuvastoja ei sitten joulunaikaan jaettukaan.

Hohhoijaa

Tää artikkeli oli ehkä typerintä kuraa, joka hetkeen on osunut silmiin.
Suurinosa asioista ei oo ollut ennenkään ok, typeriä ihmisiä sen sijaan on ollut vuosikausia.
Mielestäni tämmöstä ei kuuluisi edes julkaista, journalismin pohjanoteeraus. Eipä ihme, että artikkelin kirjoittajaa ei ole tuotu esiin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat