Sivut

Kommentit (27)

Tom Enges

Olen syntynyt 1956.Cocacola jojot ovat olleet ensimmäisen kerran 1960-70 luvulla leluina ja jälleen uudestaan 90 luvulla. Tarkkuutta juttuihinne.
Kiitos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Olen samaa mietä. Coca Cola-jojoja oli minunkin, 1950-luvulla syntyneen, lapsuudessani. Tavallisia puisia jojoja oli jo paljon aikaisemmin.

onko sulla jo jojo?

Itsekin ihmettelin, että miten voi olla mahdollista, että minullakin oli Cokis-jojo jo 70-luvulla ja nyt väitettiin, että ne olisivat noin uutta kamaa. Höpönlöpön!

Vierailija

Minulla oli tuommoinen peikko jo 60-luvulla ja 70-luvulla sain toisen. Ne taisivat olla Norjan tuliaisia, joten voihan se olla, että Suomessa olivat tuntemattomia vielä silloin.

Leluliisa

Komppaan edellisiä kommentteja. Useampikin lelu on jo vanhempi. Myös Trolleja oli jo 70-luvulla. Samoin Jojoja oli hittinä. 80-luvulla ja nimenomaan Cokis jojoja. Monessa kysymyksessä useampi vuosikymmen on oikea vastaus.

Seiskakolmonen

Ihan oikeasti! Miten yksi testi voi sisältää niin monta asiavirhettä? 😂

Testi otti päähän sen verran paljon, että kävin itse netissä vähän seikkailemassa. Selvitin alle puolessa tunnissa kolmen lelun historiat. Tässä ne ovat:

1.
Trolli-nuket on keksitty 1950-luvulla ja ensimmäinen trolli-buumi ajoittui 1960-luvun alkupuoliskolle. Tässä englanniksi trollien historiasta:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Troll_doll

2. Neppis: 1950-luvun juttu sekin.

Linkki a) https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/1617393

Linkki b)
https://www.lelupartanen.fi/pikkuautot-autot/29718-formula-neppis-auto-6...

3) Ne jojot. Nykymuotoiset jojot keksittiin Yhdysvalloissa vuonna 1928 ja ensimmäinen jojo-buumi koettiin siellä 1930-luvulla, mutta jojoja on ollut olemassa jo muinaisen Kiinan ja muinaisen Kreikan valtakuntien ajoilla.
Kiinalainen jojo on sama kuin nykypäivän diabolo.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yo-yo

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Diabolo

Minä itse keräsin kahdeksanvuotiaana, vuonna 1981 kaikki kolme silloisen limusarjan jojoa: CocaCola-, Sprite- ja Fanta-jojot. Tapahtui Ruotsissa jossa tuolloin asuin, mutta muistan kyllä että ainakin Cokis-jojoja sai Suomestakin silloin, tai ainakin vuotta myöhemmin. Jojot ovat minulla edelleen tallessa.
Tässä on ruotsalaisessa nettihuutokaupassa myynnissä olevat aidot Cokis- ja Fanta-jojot 80-luvulta:

https://www.tradera.com/search?q=Jojo%2080-talet&categoryId=290401

4)
Rubikin kuutio oli kyllä suosittu jo 1970-luvulla, vaikka huippusuosio saavutettiinkin 1980-luvun puolella. Itse kuutio on keksitty vuonna 1974.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Rubikin_kuutio

Tässä pienenä kevennyksenä ruotsalaisessa nettihuutokaupassa myynnissä ollut kuutio 70-luvulta, joka sisältää tavallisen kuution lisäksi myös yhden pienen kuution sekä ratkaisuohjeet: https://www.tradera.com/item/2944/389210707/rubiks-kub-70-talet-med-losn...

Tuttuja olivat

Aihe hyvä mutta toimittajan taustatyö ala-arvoista. Kyllä me lukijat tiedämme milloin me itse tai lapsemme leikkivät näillä leluilla. Miten voitte väittää että onkin keksitty vasta 10 v myöhemmin. Kaikki tuttuja minulle, mistäs saataisiin toimittajalle tietoa. Tarkkuutta nyt !

Taisto S

Coca-Cola jojo ei tosiaankaan ole 90 luvulta.

Ja Trollipeikkoja, tai ainakin jotain kovasti samannäköisiä, oli jo 60/70-lukujen taitteessa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat