Normaalia väsymystä vai sittenkin kilpirauhasen vajaatoiminta? Yksi oire liikkuessa voi paljastaa eron

Normaalia väsymystä vai sittenkin kilpirauhasen vajaatoiminta? Yksi oire liikkuessa voi paljastaa eron

Kilpirauhasen vajaatoiminnan takia syke ei nouse treenatessa tarpeeksi. Se voi aiheuttaa tyypillisen oireen. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi olla hankala erottaa anemiasta tai uupumuksesta. Vajaatoiminnan oireet voivat tulla esiin lenkkipolulla. Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (26)

huhhuh kun on rankkaa

No johan nyt. Joko minulla on aina ollut kilpirauhasen vajaatoimintaa tai jutun kirjoittaja ei tiedä mitä rasittava liikunta aiheuttaa. Mielestäni se aiheuttaa juurikin kaikkea tuota, mikä tässä pistetään sairauden tilille. Luulen vastedeskin, että se ns kuuluu asiaan. 

Vierailija

Moni suomalainen (vauvasta senioriin ja ruokavaliosta riippumatta) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille.

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille ja oireille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän seleeniä, jodia, rautaa, sinkkiä, magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomen väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia, rautaa ja seleeniä.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Raudan ja D-vitamiinin puutostilan oireet sekoitetaan usein masennukseen tai kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin, joten vaadi näiden mittaus. ÄLÄ syö rautaa ilman todettua raudan puutosta ja varastoraudan (ferritiini) seurantaa.

Näiden kuukausihinnaksi tulee alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni terveyden ylläpito.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä. Myös ravintoainepuutoksista johtuvia oireita ja sairauksia hoidetaan yleensä lievittämällä oireita haitallisilla lääkkeillä, kun pitäisi hoitaa oireen syytä. Elämme 2000-lukua ja sairauksien hoito on monesti kuin keskiajalta.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa.

Toki lääketiede on kehittynyt huimasti viimeisen 100 vuoden aikana ja moni sairaus joka ennen tappoi, pystytään tänä päivänä ehkäisemään tai parantamaan.

Tykkää Facebookissa sivustosta "Suomen kilpirauhaspotilaat", jos kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito kiinnostaa.

Lisäksi tykkää tästä henkilöstä:

https://www.facebook.com/SaineNina/

Kilpirauhasen vajaatoiminnan luonnonmukainen hoito:

https://terveyssummit.fi/kilpirauhasen-vajaatoiminnan-luonnonmukainen-ho...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ellet itse sairasta kilpirauhasen vajaatoimintaa, ei sinun kannata ollenkaan oireita väheksyä, tämä oli vain yksi oire mitä kaikkea se voi ilman lääkitystä tai epäsopivalla lääkityksellä aiheuttaa, myöskin ei niin rankalla liikunalla.

Että mikä on järjestys

Vielkään lääkärit ei osaa hoitaa kun on diagnoosia kaikista; kr vajis. Raudanpuute. Unenvajeen ja stressin aiheuttama loppuunpalaminen

Itselääkäri

Tiedoksi,että rautavaraston ollessa alhaalla on oireet samanlaiset ja jopa kilpirauhasarvot viittaavat vajaatoimintaan. Itse sain aivosumun häviämään ja kilpirauhasarvot kohdalleen syömällä rautaa. Tästä puhutaan ihan liian vähän eikä lääkäritkään tiedostaneet kilpirauhasen ja rautavarastojen merkitystä.

Vierailija

Oman kokemukseni mukaan kilpirauhasen vajaatoiminta ei aiheuta liikkuessa hapen loppumisen tunnetta, mutta rintaan alkaa pistää hyvin helposti. Tavallaan se on hyväkin, koska sitten tietää aina, milloin on syytä hidastaa tahtia.

Vierailija

Itselleni vajaatoiminta aiheuttaa rytmihäiriöitä. Olen kärsinyt autoimmuunityreoidiitista varhaiteinistä saakka, eikä kilpirauhasestani ole ultraäänitutkimuksen perusteella enää juuri mitään jäljellä. Tyroksiinia olen syönyt nyt kolmisenkymmentä vuotta, mutta aina välillä joku tilannettani ennenstään tuntematon arvauskeskuslääkäri hätääntyy, kun TSH-arvoni on seurantakokeissa "liian matala", vaikka T4v on rajoissa, ja laskee annosta liian radikaalisti. Tuloksena on tavallisesti rajujakin rytmihäiriöitä.

Olen todella väsynyt taistelemaan lääkäreiden kanssa asiasta, ja olenpa pari kertaa lopettanut koko lääkityksenkin, kun olen kyllästynyt kuuntelemaan yleislääkärin nalkutusta siitä, että syön tyroksiinia muka liikaa, vaikka mitään liikatoiminnan oireita ei ole. Lääkityksen lopettamisen seurauksena olen päätynyt yleensä sydänfilmiin akuuttipäivystykseen (ja saanut entisen tyroksiiniannokseni takaisin). TSH-arvoni pomppaa lääkityksen lopettaessani tavallisesti lähes nollasta liki sataseen. Vasta-ainearvoni ovat olleet koko ajan >1000. T3v-arvoa ei ole mitattu koskaan, eikä yksityislääkäriin ole varaa.

Ja minun olooni eivät mitkään hivenaineet ole auttaneet yhtään mitään. On kokeiltu D:tä, rautaa, seleeniä, jodia ja kaikenlaista muutakin, mutta eivät ne perinnölliseen autoimmuunitautiin vaikuta millään tavoin.

Eli näinkin tämä sairaus voi näkyä kunnossa.

Mimia

Huhhuh tyypiltä typerä kommentti! Sairastuin tähän muutama vuosi sitten. Tulehdus oli niin paha, että olin väärien diagnoosien ja lääkkeiden vuoksi kuukauden sänkypotilaana. Vihdoin oikeiden lääkkeiden myötä pääsin jaloilleni ja elämä muuttui parissa päivässä maan mudista paljon paremmaksi kuin se vuosiin oli ollut. Silti esim treenaaminen on todella tullut hankalammaksi ihan kaikella tavalla. Lihakset kipeytyvät, on hankala palautua. Kovempaa treeniä seuraa usein vielä paha olo, jollaista ei ikinä ennen ole treenatessa tullut. Ruokavaliota pitää tarkkailla koko ajan, koska todella monet ruuat turvottavat ja kipeyttävät vatsan (aineenvaihdunta ei vaan toimi normaalilla tavalla). Väsymys on usein myös niin totaalista, ettei pysty lähtemään kuntoilemaan. Ilman lääkkeitä olisin vuoteen oma. Tsemppiä teille, jotka taistelette sairauden kanssa.

Abuela

Haloo huhhuh kun on rankkaa

Liikunnan ei tarvitse olla rankkaa. Yritin keväällä käydä auttamassa kaveria hänen palstallaan.  Ensin vähän matkantekoa bussilla, metrolla ja kävellen.  Innokkaana kävelin puistopolkua ja metsänlaitaa ja löysin palstan.  Osaan kyllä työt, kun olen pihaa ja puutarhaa hoitanut koko ikäni.  En kuitenkaan ehtinyt hääriä kuin tunnin, kun kroppa tuntui mäjähtävän lukkoon.  Hoipertelin kapeilla poluilla, en päässyt kyykystä ylös. Kahden-kolmen tunnin päästä oli pakko lähteä kotiin, jos meinasin selvitä kotiin.  Sisulla painoin metsän laitaa ja läpi puiston. Olo oli kuin  erääni olisi valjastettu kivireki: jalat olivat raskaat ja kylkiin sattui niin ei en meinannut jaksaa kannatella itseäni pystyasennossa ensinkään. Pääsin kotiin, kaaduin sänkyyn ja nukahdin.  Syömistä aloin etsiä sitten kun tuntui, että jaksan myös syödä.

Minä olen ollut kevytjalkainen, koska olen ikäni tehnyt pientä jumppaa, esim hyppinyt narua (ilman narua).  Nyt esim. alaselkään sattuu sillä sekunnilla, kun nousen sängystä.  Lääkitys on, mutta ilmeisesti se ei ole kohdallaan kuuden vuoden jälkeen. Pitäisikö olla eri lääke vai pitäisikö nostaa?  Ei viitteiden mukaan, arvot ovat niissä.  Eli niin kauan, kun sinulla ei ole vaivoja kilpparin kanssa, et tiedä että sellaista on.  Kun se brakaa, tuntuu että kaikki brakaa: silmät kuivuu, jaksaminen loppuu, sattuu, aloitekyky menee nollille.  Googlaa: kilpirauhasen vajaatominta oireet, niitä taitaa löytyä kaksi a4-sivua.

Vierailija

Muitakin lääkkeitä on kuin tyroxin, toimivampia. Minulle ei tyroxin riitä, olen, mutta en elä vain sillä. Sitä paitsi kilpirauhasen tuottamia hormoneja on monta nuutakin kuin vain tyroxin. Jos kaikista on vajetta, ei ihme, ettei pelkkä tyroxin oireita poista. Ilman hoitoa kilpirauhaseton, kuten minä, kuolee. Ihminen tarvitsee ehdottomasti kilpirauhashormoninsa! Suomessa on vain vähän lääkäreitä, jotka kokonaisuuden ymmärtää ja niiltäkin vähiltä Valvira vie oikeudet hoitaa! Ja muut usein vähättelevät oireita.
Ja tuolle vähättelijälle tiedoksi: tätä sairautta ei kukaan itsellensä pyydä. On usein hyvin vaikeahoitoinen. Kannattais oitää suu soukalla, kun mitäön et ymmärrä.

Vierailija

huhhuh kun on rankkaa kirjoitti:
No johan nyt. Joko minulla on aina ollut kilpirauhasen vajaatoimintaa tai jutun kirjoittaja ei tiedä mitä rasittava liikunta aiheuttaa. Mielestäni se aiheuttaa juurikin kaikkea tuota, mikä tässä pistetään sairauden tilille. Luulen vastedeskin, että se ns kuuluu asiaan. 

On huomattavan eri asia jos rasittavasta liikunnasta, kuten vaikka tunnin juoksulenkistä, tulee hiki ja hengenahdistus, kuin se että päivittäisissä reippaissa askareissa tulee sama olo kuin olisi tehnyt isommankin treenin. Esimerkki tästä: olen asunut nykyisessä asunnossani 10 vuotta, ja kiivennyt portaita kolmanteen kerrokseen (ei hissiä). Edelleenkin olen ylös päästessäni aina hengästynyt, vaikka luulisi kropan jo tuossa ajassa tottuneen ko. rasitukseen kun kuitenkin pari kertaa päivässä portaat kävelee edestakaisin. TÄMÄ on se mikä erottaa kilpparihengästymisen normaalista hengästymisestä.

Vierailija

Kyllä vajaatoimisella rauhasella tulee hyvin toimeen, jo 40v olen lääkinnyt itseäni ja lenkkeillyt erittäin paljon. Sykkeitä ei kannata yhtenään mittailla.

Mietitäännytvieläkerran

Lainattu aiemmasta viestistä:

"Lisäksi tykkää tästä henkilöstä:

https://www.facebook.com/SaineNina/

Kilpirauhasen vajaatoiminnan luonnonmukainen hoito:

https://terveyssummit.fi/kilpirauhasen-vajaatoiminnan-luonnonmukainen-ho..."

Suosittelen kuitenkin käymään lääkärissä, koska "luonnonmukainen" hoito ei ehkä olekaan sopiva, eikä  itseoppinut/ opiskellut ravitsemussuosittelija ole mitenkään sama asia kuin lääkäri. Saattaa olla että on myös muita ongelmia siellä kilpparissa, eikä ravinto/ liikunta/ lisäravinteet esim kilpirauhassyöpää taatusti paranna. Kannattaa muistaa se kuuluisa maalaisjärki!

Vierailija

Mietitäännytvieläkerran kirjoitti:
Lainattu aiemmasta viestistä:

"Lisäksi tykkää tästä henkilöstä:

https://www.facebook.com/SaineNina/

Kilpirauhasen vajaatoiminnan luonnonmukainen hoito:

https://terveyssummit.fi/kilpirauhasen-vajaatoiminnan-luonnonmukainen-ho..."

Suosittelen kuitenkin käymään lääkärissä, koska "luonnonmukainen" hoito ei ehkä olekaan sopiva, eikä  itseoppinut/ opiskellut ravitsemussuosittelija ole mitenkään sama asia kuin lääkäri. Saattaa olla että on myös muita ongelmia siellä kilpparissa, eikä ravinto/ liikunta/ lisäravinteet esim kilpirauhassyöpää taatusti paranna. Kannattaa muistaa se kuuluisa maalaisjärki!

Tottakai ensin mennään lääkärille ja vaaditaan ne kaikki tutkimukset.

Sen jälkeen ruokavalio ja ravintolisät kuntoon läääkityksen ohella.

Se on sitä kokonaisvaltaista hoitoa.

Vierailija

ja joskus ferritiinin vajaus aiheuttaa kilpparin ylitoimintaa, mutta noilla alitoiminnan oireilla. Niitä hormoneja pitää seurailla useita kuukausia. Olin itse kilppareihin erikoistuneella lääkärillä hoidossa.

Ei ymmärrä

Kävelen portaita työkseni, noi 60 km / vk. Ferritiini yli 110 ja b12 ja d kunnossa. Kunto on surkea eikä nouse. Osan vuodesta jaksaa kävellä pysähtymättä 4-5 kerrosta, osan vuodesta vain 1 kerroksen kun tuntuu, että happi loppuu justiinsa. Ei ole astma.

Väsymys on osan vuotta sitä rataa, että nukahtaa kävellessäkin. Viikonlopuista toinen vuorokausi menee nukkumiseen, jotta pysyy edes pystyssä. Osan vuotta ei mitään ongelmaa. Syyttivät uniapneaa, mutta myönsivät, että hoitamaton apnea väsyttäisi koko vuoden eikä vain 5-6 kk:tta.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet päällä jo 9 vuotta, mutta kun ne viitteet, ne viitteet. Terveyskeskuksessa kieltäytyivät koelääkitsemästä vajaatoimintaa koska sitä ei labrojen mukaan ollut (t4v 10 ja tsh 2.72) ja melkein vuoden tutkimusten jälkeen ilmoittivat, ettei ole mitään testiä mihin minua oireiden perusteella voisi lähettää (sisäeritystauteihin en tosin päässyt pyytämälläkään).

Sitten lähettivät psykiatriselle. Tosin sielläkään eivät löytäneet syytä, ja masennus, ahdistus ja kaamosmasennus suljettiin pois.

Lääkäri vaihtunut yli 10 kertaa ja terveysasema 3 kertaa. Vaihdevuodet eivät ole kyseessä vaikka ikää 47. Voisin kuulemma tehdä vielä iltatähden, kun kierto on säännöllinen. Hah, tätä ennen se ei yli 35 vuoteen kertaakaan ole ollutkaan säännöllinen. Moni muukin vaiva on suljettu pois ja väsymys jatkuu ja jatkuu nyt ensimmäistä kertaa myös kesäkuussa. Heinäkuussa vähän väsy, mutta nyt selkeästi on alkanut helpottaa.
Jotta voisi loka-marraskuussa alkaa taas.

Vierailija

Tuosta kilpparin vajaatoiminnasta on usein kirjoittelua. Minulle todettiin liikatoimintaa viime syksynä mistä alkaen lääkitys päällä ja ihan helvetinvoinen säätäminen lääkkeissä ihan koko ajan. 6 viikon välein verikokeet ja lääkitystä hiotaan. Kyseessä siis "jarrulääke" eli vetää jossain vaiheessa kai vajaatoiminnan puolelle.

Nyt kesän korvalla vasta pahin edessä, kun veriarvo onkin heilahtanut, että olen aivan aivosumuinen ja väsynyt. Jaksan juuri käydä töissä, mutta enpä ole mitään normaalia muuta toimintaa jaksanut. Kun kotiin pääsee, on huilattava, ehkä nukuttavakin.

Menen huomenna sokerirasitustestiin ja otetaan myös kolmen vuoden jälkeen tuo ferritiini. Jos nuo ovat kunnossa niin se vahvistaa käsitystäni siitä että tuo TSH-arvo kertoo todella paljon. Olisi todella kivaa elää sitä normaalia energistä elämää, eikä tätä ettei uskalla luvata lähteä mihinkään tai tehdä yhtään mitään ylimääräistä.

Lisa

Itselläni on mol kilpirauhaset poistettu kokonaan ja oireet ovat juurikin tuollaiset - lääkityksestä huolimatta. Kun käyn lenkillä, palautuminen kestää koko illan ja sitä tunnetta mikä liikunnan harrastamisen jälkeen terveellä ihmisellä tulee, ei itselläni enää tule.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat