Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Narsisti, minäkö? Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (58)

Vierailija

35 vuotta elämästäni kirjoitti:
Ei narsisti tarvitse mitään diagnoosia.  Hänellä on kaikki hyvin, ongelma ovat aina muut ihmiset.  Hän elää elämäänsä, jos jotain menee pieleen syy on läheisten.  Narsisti ei edes ymmärrä että  Hänen elämänsä kulisseissa yritetään elää omaa elämää.  Narsisti ottaa lähimmäisensä esiin esitelläkseen vaimon kauneutta, lasten todistuksia, koiran menestystä näyttelyissä.  Muun ajan lähimmäiset voivat pölyttyä taustalla.

Useimmiten varmaankin pitää paikkaansa. Täytyy silti muistaa, että narsisteja on erilaisia ja narsistit ovat yksilöitä. Narsisti voi hakeutua avun piiriin esim silloin kun hänellä menee huonosti ja haluaa helpotusta oloonsa. Ongelmaksi muodostui narsistisen hoidossa se, että narsisti ei usei kykene pitkäaikaiseen hoitoon ja kun hän kokee saaneensa tarpeellisen hyödyn hoidosta, hän lopettaa. Eli narsistia on vaikea saada pitkäkestoiseen hoitoon. Narsistille myös voi vaihdella tunne ”en tarvitse hoitoa, en ole sairas” tai ”tarvitsen hoitoa, en ole kunnossa”. Narsismi peroonallisuushäiriöä vaatisi pitkää hoitoa ja sitoutumista, mitä ei naristeilla useinkaan ole. Narsisti voi tietää olevansa narsisti, riippuen narsismin luonteesta voi tilanne olla joko se, että hän ei välitä ja kokee narisminsa hyödyksi tai päinvastoin. Itse tunnen narsistin, jonka suhtautuminen persoonallisuushäiriöönsä ja käytökseensä vaihtelee melkein päivän mukaan.

https://www.narsistienuhrientuki.fi/tietoa-narsismista/narsismista_yleis...

Nimierkki

Narsistinen usein ajattelee että toiset ansaitsevat jotain todella ikävää ja sanovat sen myös. Ei narsistinen välttämättä toivo ihailua tai ole yltiöllisen sosiaalisen piirin omaava, myös monet ahkeruutensa kautta huomiota keräävät ovat narsisteja. Aina parempia kuin muut ja vähättelevät muita. Tämä onkin yksi piirre, nimittäin he tekevät mielestään paremmin ja ahkerammin kuin toiset.
Jos narsistille antaa palautetta vihamielisesti käytöksestä aiheesta, hän keksii jonkun toisen asian toisesta. Näin riitautuu helposti. Narsistinen voi olla myös auttavainen ja se on se koukku. Siinä paistattelee myös erinomaisuudesta. Lopulta toiselta menee usko itseen ja toimintakyky. Kaikenlainen toisen piikittely ja väheksyminen on narsistinen kanssa arkipäivää. Huumorin varjolla jos ei muuten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Markku Mutanen

Naiset ulkonäkökeskeisiä narsisteja, jotka pyrkivät kauneutensa kautta saamaa itseensä huomiota. Miehet luonnenarsisteja, jotka rahan tai arvovaltansa kautta pyrkivät osoittamaan erityisyytensä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Narsisti ei ole tyhmä ja osaa varmasti päätellä mihin noilla kysymyksillä pyritään, joten tuskin hän vastaa noihin totuudenmukaisesti. 

Vastauksena yllä olevaan: kyllä narsisteja löytyy kaikissa älykkyyden kirjoissa. Entinen esimieheni oli onneksi harvinaisen tyhmä narsisti. Vaarallisimpia ovat tietenkin älykkäät narsistit, joiden epäasialisesta/laittomasta toiminnasta on vaikea saada todisteita esille.

Vierailija

Olen pitkän ajan jälkeen tullut tulokseen, että eräs läheiseni on todellinen narsisti.
Tämä testi sen vihdoin todisti. Mielestäni 12 kysymystä täsmäävät häneen ihan täydellisesti.
Itse hän ei tätä tule koskaan myöntämään, vaan väittää, että kaikki muut hänen ympärillään ovat narsuja.
On joustamaton, määräilevä ja odotahan vaan, jos kaikki eivät suostu tanssimaan hänen korkeutensa pillin mukaan, niin johan siitä nousee kauhea meteli.
Syyllistämistä ja turhia epäilyjä läheisiä kohtaan,
marttyyrimaista käytöstä.
Muiden asiat eivät koskaan ole hänelle etusijalla.
Suoranaista toisten ihmisten hyväksikäyttöäkin välillä.
Oma sietokyky alkaa olla lopuillaan näiden temppuilujen jälkeen.
Valitettavasti olen nyt sellaisessa tilanteessa, ettei auta muu, kuin yrittää kestää.
Ainakin muutamia vuosia vielä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Narsisti ei ole tyhmä ja osaa varmasti päätellä mihin noilla kysymyksillä pyritään, joten tuskin hän vastaa noihin totuudenmukaisesti. 

Eiköhän tuossa listassa olevien kysymysten tarkoitus ole lähinnä se että itseään narsistiksi epäilevä voi niihin rehellisesti itselleen vastaamalla todeta omakohtaisen tilansa, eli ei sillä ole tarkoitus narauttaa ketään. Tosin pahasti narsismista kärsivä ei varmaan tuommoisia noteeraa, ollen sellaisten yläpuolella, mutta lievempää versiota poteva voi ehkä kokea jonkinlaisen herätyksen.

Vierailija

Ei kyllä osunut tämä testi joten en ehkä ole ainakaan täysin narsisti. Narsisti ei ole tyhmä, mutta voiko hän "luonnolleen" mitään jopa sillä riskillä että jää kiinni siitä...

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Narsisti ei ole tyhmä ja osaa varmasti päätellä mihin noilla kysymyksillä pyritään, joten tuskin hän vastaa noihin totuudenmukaisesti. 

Narsismi on kylläkin vain ihmisen yksi tyhmyyden muodoista, eli ominaisuus ei tee hänestä ketään muuta älykkäämpää. Jos näin olisi, olisi Suomikin täynnä pelkkiä älyköitä, joita täällä ei kuitenkaan ole ollenkaan. Narsismi täällä sen sijaan suorastaan rehottaa. Täällä on vain tyhmyyden ihailijoita ja peesaajia, eli idiootteja. Ja niitähän se narsisti juuri tarvitseekin.

Vierailija

Narsistin uhri on joutunut vuosia siihen, että nämä piirteet on siirretty häneen. Hän osaa vastata rehellisesti, koska hänestä oikeasti tuntuu siltä. Narsisti ei huomioi uhrin kykyjä. Uhri vastaa kysymykseen 1: Kyllä. Narsisti valittaa uhrille, että hän kuvittelee itsestään liikoja. Uhri vastaa kysymykseen 2: Kyllä. Uhri haluaisi, että hänen ajatuksensa saisi jonain päivänä tunnustusta, Uhri vastaa kysymykseen 3: Kyllä. Uhri haluaisi rakkaussuhteen ja sen mitä suhde narsistin kanssa oli alussa. Uhri vastaa kysymykseen 4: Kyllä. Uhri haluaisi, että nämä ongelmat tunnustettaisiin ja hyvitetttäisiin. Uhri vastaa kysymykseen 9: Kyllä. Koska uhri on asettanut omat tarpeensa vuosikausia muiden tarpeiden jalkoihin, on hän hetkessä milloin on sekoamassa siinä ajatuksessa, että hänen tarpeensa olisi nyt tärkeitä. Hän vastaa kysymykseen 11: Kyllä. Koska uhri on sekomassa ja hän on vuosia miellyttänyt narsistin tunteita ja tarpeita, nyt hän ehkä korostuneesti tuo omat tarpeensa esille ja tietää sen. Hän vastaa kysymykseen 13: Kyllä. Narsisti valittaa ettei uhri kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan. Uhri vastaa kysymykseen 14: Kyllä. Uhrilta kysytään onko hän kateellinen toisille. Narsisti on usein kateellinen tai ei tunnista omaa kateuttaa. Terapeutti tai psykologi täydentää, että on normaalia olla kateellinen ja haluaa uhrilta kateus tunnustuksen. UHri asetetaan ristiriitaan, jos hän vastaa kyllä - hän on sittenkin itse se narsisti. Jos hän vastaa EI - narisisti on saanut auttajan vakuuttumaan siitä, että uhri on narsisti joka ei tunnista omaa kateuttaa. Uhri kuitenkin tietää, että naristi on kateellinen hänelle - vaikka narisisti väittää, että uhri on kateellinen hänenlle ja kääntää asian ympäri. Uhri vastaa kysymyksiin 15 ja 16 Kyllä. Näin ollen uhri on saanut ainakin 10 kyllä vastausta mikäli on asunut pitkään narsistin kanssa. Ja sitten Uhri pääsee narsistille tarkoitettuun terapiaan, jossa viedään mitättömyyden, raivon ja jopa psyykosin äärelle vääristämällä uhrin tunteet ja antamalla uhrille rehellinen käsitys itsestään ja ongelmistaan (eli manipuloaatiolla saadaan hänet käsittämään olevansa narsisti) ja saadaan hänet hyvittämään tekonsa uhrille (eli oikealle narsistille). TÄssä kuvaus sitten (psuykodynaamisesta terapiasta), kun haastetteluilla on saatu varmistus henkilön narsistisista piirteistä: https://www.narsistienuhrientuki.fi/tietoa-narsismista/julkaisuja/gustav...

G.Schulman kirjoittaa, että heitä joilla diagnoosia ei ole mutta piirteitä on kannattaa nimenomaan hoitaa. Hoidossa väkivaltatriggeriden on aktualisoiduttava, eli käytäväksi toteen terapiassa. ELi terapiassa provotaan ihminen väkivaltaisuuden pariin ja kun ihminen puolustautuu väkivaltaan, eli vastaa väkivaltaan väkivallalla pystytään ihmiselle kertomaan realistisesti se, että ihminen syyttää ongelmistaan muita ja saadaan ihminen käsittämään, että on itse ongelmiensa syy ja uhri on itse narsisti, mutta hän on vain projsioinut sen muihin. (huom. psykodynaamisen teorian mukaan ihminen on aina väkivaltainen, mutta tiedostamaton ja ihminen pitää saada tietoiseksi väkivallastaan).

Vierailija

Tässä vielä otoksia G.Schulmanin hoidosta:

- On suuri joukko potilaita joilla on selkeitä narsistisia piirteitä täyttäen muutaman kohdan kriteerien yhdeksästä, mutta minimikriteerit täydet 5/9 eivät kuitenkaan täyty.   Näiden potilaiden kohdalla narsismia kannattaa hoitaa sillä he tiedostavat helpommin narsisminsa vahingollisuuden ja suorastaan tuhoisuuden itselleen ja läheisilleen. He motivoituvat ja heillä on kestokykyä sietää nöyryytys ja vastoinkäyminen.

Kommentti: Kaikilla ihmisillä on kriisien yhteydessä epäterveitä piirteitä, jotka eivät ole tasapainossa. ELi kriisin yhteydessä sinulla on aina narsistisia piirteitä.

- hoito on hyvin vaikeaa ja edellyttää suurta ammattitaitoa, yleensä hoito katkeaa ennenaikaisesti siitä huolimatta      hoito on pitkään epäkiitollista sillä tunnustusta tai kiitosta ei pidä odottaa saavansa pitkiin aikoihin, halveksuntaa ja ylenkatsetta terapeutti sen sijaan saa osakseen.

- Narsistisen häiriön hoidon tärkein tavoite on erilaisten tunteiden sietokyvyn lisääminen ja siten haavoittuvuuden väheneminen. Tämä edellyttää vastenmielisten tunnekokemusten kohtaamista ja läpityöstämistä siten, että ne saadaan hallintaan

- Terapeutilta edellytetään suurta herkkyyttä ja kestävyyttä, sillä hän ei kykene aina ennakoimaan potilaan haavoittuvuutta. Narsistinen loukkaus tapahtuu joka tapauksessa ennen pitkää, ja se voi olla niin raju, että potilas lopettaa hoidon. Suojausmenetelmistä luopuminen ei ole mahdollista ellei hän omaksu sietokykyä sietämättömille tunne-ja kokemustiloilleen, jotka ovat dissosioituneet erilleen hänen minuudestaan.

Dissosiaation ilmetessä henkilö ei kykene tietoisuudessaan yhdistämään ajatuksiaan, tunteitaan, havaintojaan tai muistojaan mielekkääksi kokonaisuudeksi. Dissosiatiivisia oireita ovat mm. psykogeeninen muistinmenetys (amnesia), oman itsen (depersonalisaatio, ks. «Itsensä epätodelliseksi ja vieraaksi tunteminen (depersonalisaatio) (Terveyskirjasto).

Ja kun dissosiaatio tapahtuu, tapahtuu juuri se mistä diagnosoidaan ja tunnistetaan narsisti, narsisti ei ymmärrä tunteitaan, havaintojaan eikä vaikutustaan muihin. Näin ollen kun narsistista vauriota hoidetaan annostelemalla sietämättömiä (väkivaltayllykkeitäI), aiheutaan aggerssio, viedään puolustusmekansimein partaalle, aiheutetaan pahimmillaan psykoosi ja saadaan ihminen vuosikauksiksi terapia-asiakkaaksi.

- Hoito epäonnistuu usein siksi, että narsistin itsetunto ei siedä narsistista nöyryytystä ja häpeää

-Narsistisen häiriön etiologinen hoito pyrkii korjaamaan psyyken kehitysvajeita, traumoja ja vääristymiä. Sen ehkä keskeisin tekijä on vastenmielisten tunnekokemusten kestokyvyn annostelemalla tunnekokemuksia ja väkivaltatriggeriden todentamista terapiassa lisääminen.

Narsismi kuitenkin johtuu traumaattisista tilanteista, jotka ovat johtuneet sietokyvyn ylittävistä triggeistä. Hoidossa kuitenkin syötetään näitä vastenmielisiä tilanteita ja niiden myötä aggression (itsepuolutuksen herättäminen) jonka jälkeen terapeutti pääsee analysoimaan potilasta miksi potilas kokee noin. Terapeutti triggeröi traumoja ja provsoi sekä aktualisoi väkivaltakokemukset terapiassa. Potilas alkaa halveksia terapetuttia, tämän havaitessaan terapeutti myötäelää ja lupaa ratkaista ongelmia ensi kerralla, jotta saa potilaan palaamaan. Tämä kuitenkin kestää vain hetken ja sen jälkeen terapiassa jälleen provosoidaan sellaisten tunteiden äärelle, jossa psykoosiltakaan ei voida varmasti välttyä. Ääritunteet voivat olla traumaattisia, näin potilas traumatisoituu uudelleen ja uudelleen terapiassa.

Vierailija

Naurettavaa, että hoidon epäonnistumista kuvataan sillä että potilas keskeyttää terapian: "Narsistinen loukkaus tapahtuu joka tapauksessa ennen pitkää, ja se voi olla niin raju, että potilas lopettaa hoidon"

"Potilaan teennäisen hoitomyönteisyyden alta paljastuu hyvin pian aggressiivinen ylimielinen vastustus hoitoa ja terapeuttia kohtaan. Potilaan on vaikea sietää terapeutin erillisyyttä, kykyä ajatella ja ymmärtää asioita itsenäisesti"

"Hoidossa potilas joutuu luopumaan illusorisista valeminuuksista tervehtyäkseen. Tämä merkitsee narsistille kuolemaakin kauheamman tuhoutumiskokemuksen uusiutumista, sillä hän joutuu kohtaamaan vauvan kauhupaniikin ja raivot kun vauva huomaa olevansa erillinen, riippuvainen, totaalisen avuton ja jokseenkin impotentti sekä kykenemätön."

Minusta ylläoleva on varsin ristiriitaista, poiskäveleminen tilainteista jotka triggeröivät ihmisen sellaisten väkivaltakokemusten ja aggression pariin on vain tervettä ja tämä nimenomaan opitaan lapsuudessa. Potilaiden syyllistäminen hoidon keskeytyksestä varsinkin jos hoidon kuvaaminen hoidossa tapahtuvat kauhukokemukset, jotka dissosioivat ja tekevät potilaan toimintakyvyttömäksi. Puolustautuesssan terapeutti ymmärtää, kuinka vajaa potilas on ja kahdetii terapeuttia mutta potilas ei vielä tunne itseään eikä ymmärrä kahdetivansa. Se että potilas oikeasti tietää ja lopettaa terapian ja sen selittäminen sillä, että potilas on narsisti ja hoidossa tapahtunut narsistinen loukkaus on niin raju, että potilas lopettaa terapian" - Terapeutissa tai teoriassa ei  ollut vikaa, terapeutin tehtävä on empaattisesti kuvata ja ymmärtää terapian nostamia tunteita (=psykodynaamisen terapeutin triggeröimiä väkivalta-affekteja).

Yhteenvetona todettakoon, että narsistiselta potilaalta puuttuvat monet kielteisten kokemusten ja tunteiden hallintakyvyt, jotka useimmat ihmiset omaksuvat riittävässä määrin jo lapsuuden aikana.

Vierailija

Kyllä ammattilaiset tiedostavat että narsisti voi huijata tässä lomakkeessa. Se todellinen persoona paljastuu lomakkeen muiden kysymysten sekä usean kuukauden kestävien tutkimusten jälkeen. 

Vierailija

Hei ensiksikään narsismilla ja psykoosilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Toisekseen narsismia ei voi hoitaa minkäänlaisessa hoidossa. Narsismi on persoonallisuus häiriö.

Miksipä

Vierailija kirjoitti:
Jännää miten paljon me naisisten keskuudessa on kiinnostusta narsismiin, olisiko heillä eritystä taipumusta hankkiutua sellaiseen seuraan...

Noh.. Te muut nostatte narsistien markina arvoa kokoajan nostamalla vihaa sukupuolien välillä ja yleistämällä toiselle sukupolvelle piirteitä jotka kyllä esiintyy sukupuolesta riippumatta kummallakin.

Ehkä MeNaiset lehti on huomannut että näistä jutuista on ollut apua monelle joka kamppailee tällä hetkellä. Ei sinun tarvitse tuntea itseäsi uhatuksi tai kiilloittaa täällä miessukupuolen kilpeä toisten kärsimyksien mitätöimisellä.

Vierailija

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

No todellakin. Olen erityinen ihminen ja hyvä joissain asioissa.

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

En niin paljoa mainetta tai tunnustusta, mutta lottovoittoa kylläkin. Sitten kun saan lottovoiton, niin lopetan työt ja matkustan maailman ympäri.

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

Ehdottomasti. Olen nyt ollut sinkku muutaman vuoden ja kumppani olisi todella mukava löytää. Jos se olisi vielä täydellinen rakkaussuhde niin sitä parempi.

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

Tietenkin. Kävelijöiden punainen valo ei koske minua hiljaisella kadulla. Pyörään en aio kiinnittää punaista valoa.

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

Ehdottomasti. Tämän pitäisi olla itsestään selvää. Harmillisesti muut eivät ole samaa mieltä eivätkä tule oma-aloitteisesti kysymään lupaa minulta vaan elävät ihan omaa elämäänsä. Kaikkea sitä täytyy kestää.

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

Kyllä. Jos minun pitää valita oman ruokani ja romanikerjäläisen välillä, niin valitsen aina oman ruokani.

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

Alan jo menettää toivoni. Kukaan ei ole vielä lahjoittanut palkkaansa suoraan tililleni, vaikka olen minä.

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

Olen.

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

Kyllä.

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Kyllä. En todellakaan jaksa jutella baarissa kaikkien kännisten ääliöiden kanssa.

Pitäisiköhän mennä narsisti testiin:)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat