Miksi sisällä ei saa pitää hattua? Suomessa vaalitaan kahta käytössääntöä, jotka ovat auttamattoman vanhanaikaisia

Miksi sisällä ei saa pitää hattua? Suomessa vaalitaan kahta käytössääntöä, jotka ovat auttamattoman vanhanaikaisia

Moni vanha käyttäytymissääntö tuntuu nykyään mielivallalta, Marianne Rautanen kirjoittaa.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (36)

Vierailija

Erkko kirjoitti:
Hattu otetaan päästä samasta syystä kuin kengät jalasta ja takki päältä - sisätiloissa ulkovaatteet päällä istuminen viestii välinpitämättömyyttä tilaisuutta ja paikallaolijoita kohtaan. Se viestii että henkilö odottaa poistuvansa pian eikä siksi viitsi vaivautua.

Ja sinäkö päätät että hattu on vain ulkovaate?

Jos hattua sisätiloissa käyttävä henkilö ei ole aikeissa lähteä pitkään aikaan, ilmiselvästikään hatun pitäminen EI VIESTI että henkilö odottaa poistuvansa pian.

Vierailija*

Niuhot herätys kirjoitti:
Erkko kirjoitti:
Hattu otetaan päästä samasta syystä kuin kengät jalasta ja takki päältä - sisätiloissa ulkovaatteet päällä istuminen viestii välinpitämättömyyttä tilaisuutta ja paikallaolijoita kohtaan. Se viestii että henkilö odottaa poistuvansa pian eikä siksi viitsi vaivautua.

Jälleen samaa virttä vaan jaksatte jauhaa.

Esim. Kenkien Ja takin pois ottaminen on suomessa hyvin yleistä. Ei suinkaan ulkomailla joissa kenkiä ei useinkaan oteta pois ja niiden pois ottoa lähinnä kummaksutaan. Kenkien kanssa ollaan niin sohvalla kuin olohuoneen matollakin.

Tekeekö se taas toisen maan ihmisistä totaalisen juntteja ? Tuskinpa mutta erilaisia.

Sivistäpäs itseäsi vähäsen: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tradition_of_removing_shoes_in_home

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Magisteri

Mikä sitten kuuluu hyviin tapoihin ja toisten kunnioittamiseen ja miksi? Voimmehan toimia, kuten itse haluamme. Jos jonkun mielestä on oma asia, pitääkö hattua päässä vai ei ja jos joku on sitä mieltä, ettei tarvitse ilmoittaa, lähteekö kesken juhlista, niin on myös oma asia, avaako oven jollekin, pyytäkö anteeksi, piereskeleekö ruokapöydässä. Toisten kunnioittaminenkin on jokaisen itsensä päätettävissä, mitä pitää kunnioittamisena ja miksi yleensä toista pitää kunnioittaa. Jollakin on ollut niin vanhanaikaisia ja ahdasmielisiä tapoja, että hatun poisottaminen osoittaa kunnioitusta, mutta kuka sen toisaalta määrää. Kuka määrittelee, mikä on oikein ja mikä väärin, kunha ei riko lakia tai loukkaa toisen koskemattomuutta?

Kaikella ystävyydellä

Ymmärrän, että yllä oleva juttu on kirjoitettu provosointimielessä, ja tarkoitus on ehkä herättää keskustelua. Sukupolvien välinen kuilu myös tulee selkeästi esille. Nykypolvi on kasvanut amerikkalaistyylisessä arvomaailmassa, jossa ”minäitse” on kaiken keskipisteenä, eikä oman maan perinteitä ja tapakulttuuria ja vielä vähemmän muiden ihmisten huomioonottamista arvosteta. On siis jotenkin trendikästä halveksia omia tapakulttuurin muotoja, ja niiden sijaan tuoda esiin amerikkalaisista elokuvista opittuja käytöstapoja. Sinänsä surullista, mutta kaiketikin kuuluu inhimilliseen kasvuprosessiin.
” Mielivallaltahan moni vanha käyttäytymissääntö nykyään tuntuu. Oikeastaan ainut sääntö, johon kaiken käytöksen pitäisi perustua, on ottaa toinen ihminen huomioon.” Kirjoittaja ei ilmeisesti tiedä, mikä on miesten päähineen poisottamisen perimmäinen syy. Se on nimenomaan toisten huomioonottaminen, ja ilmaus siitä että on liikkeellä rauhanomaisesti. Oli tärkeä asia ennen muinoin kun kannettiin miekkaa tai tikaria mukana. Myös nykypäivänä voisi olla hyödyllistä osata ilmaista myönteisiä tunteitaan, olen täällä,samanveroisena kuin te muut ja liityn nyt joukkoonne ystävällisin mielin.
Nykyihmiselle, sanotaan nuorille aikuisille, ei ole ongelmana hatun päästä ottaminen tai hatun päässä pitäminen. Ongelmana näyttää olevan yhteisöllinen ja muita kunnioittava käyttäytyminen. Se ei näille itsekeskeisille ihmisille tunnu tarpeelliselta. Pääasia, että saa tehdä mitä haluaa, viis siitä mitä muut tuntevat ja ajattelevat. Vaikuttaa siltä, että meillä on iso lauma ainoita lapsia, jotka ovat koko elämänsä ajan saaneet kaiken tahtonsa mukaisesti, ja nämä nyt opettelevat nyt sitä kovaa tosiasiaa, että maailmassa on muitakin arvoja kuin heidän omansa. Ja että joskus on hyvä nostaa katse omasta navastaan, vilkaista ympärilleen ja alkaa elellä muut huomioonottaen.

Hattu Päässä tai ilman - sinä ...

.[/quote]Sivistäpäs itseäsi vähäsen: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tradition_of_removing_shoes_in_home [/quote]
Olisiko herralla rouvalle pitänyt lista laittaa eri maista missä on eroavaisuuksia kenkien pois ottamisen puolella, että oltaisiin oltu tyytyväisiä?

Hattu tai kengät, kulttuurieroja ja käsityksiä toimintatavoista löytyy.

Se pääasia Ja pointti on se, että tässä Pukeutumisasiassa asiassa ei ole oikeaa tapaa on vain erilaisia tapoja. Jokainen päättäkööt itse mitä tapoja haluaa noudattaa, hattu päässä tai ilman.

Omalta osaltani jätän keskustelun tähän.

Vierailija

Jos ihmiset ja poliisi väittävät filippiineillä, että katulapset vanhemoineen käyttävät hyväkseen rikosoikeuden ikärajaa 15 v, ihmiset, joilla ei ole yhtään mitään, niin mitenhän on suomessa, jossa vanhemmat lapsineen tietävät, tai kuvittelevat, että ovat jotain ihmeellistä tehnert kun ovat lisääntyneet, josta syystä on tullut vain oikeuksia, mutta ei velvollisuuksia.

Ja toisaalta perinne, tai tapa, jossa ei saa kyseenalaistaa asioita tai olla eri mieltä.

Silloin kun tapa tai perinne loukkaa jonkun ihmisoikeuksia. Se pitää voida kyseenalaistaa.

Pukeutuminen kuuluu näihin asioihin. Kukin suojatkoon itsensä kuten haluaa. Hyviin tapohin kuuluu että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia.

Sen sijaan esim melu on ikävää käytöstä.

Tekninen

Pyydän todellakin oppilaita riisumaan päähineensä: on turvallisuusriski ottaa oppilas konesaliin töihin, jos en ole nähnyt hänen silmiään hupun/pipon/lippiksen alta ja voi näkemäni perusteella olettaa, että hän on töihin kykenevä.

Vierailija

"Ensimmäinen on se, että miespuolinen henkilö ei saisi pitää päähinettä sisätiloissa" Totta. Herrasmies painaa aina menemään paljaspäin

Hattu pois sisällä

Itsemääräämisoikeudet on seurausta siitä, että osaa käyttäytyä ja noudattaa tapoja ilman pakkoa. Me tapojen osaajat on varmistettu ne jälkipolvillekin.

Kun tavat murenee väliaikaisesti ammattikorkeakoulussa, kasvaa taas uusi sukupolvi niitä vaalimaan. Omat lapseni kasvatan tavoille. Ymmärrän, että on väliinputoajasukupolvi tässä välissä: heille vaate on aate ja persoonallisuus kiinni kangaspalassa päänpäällä (tai eivät osaa pestä hiuksiaan). Vain suuri itsekkyys välittyy, kun tavat sivuutetaan. Se jos mikä on surullista. Kyseinen sukupolvi kapinoi tapoja vastaan, kun ei muutakaan keksi tullakseen huomatuksi. Sama jengi kai sitten vetää itseensä huomiota hyvästellessään. Vierailulta voi lähteä myös hillitysti kiittäen ja numeroa tekemättä, mutta ei koskaan kiittämättä!

Tapakasvatuksen aika ei näköjään ole ohi. Voisi olla ihan oppiaine peruskoulusta lähtien, niin moukkamaisuus vähenisi, ja twitterkeskustelutkin siistiytyisi.

Vierailija

Voi yhden kerran.. Jokainen meistä ihmisistä on erilainen. Tulemme kaikki erilaisista taustoista, jokaisella perheellä ja ystäväpiirillä on oma käyttäytymisetikettinsä ja tiettyjä tapoja. Tämän vuoksi jokaiselle yhteisillä käyttäytymissäännöillä ja tavoilla varmistetaan yhteinen rauha ja sovinto myös niiden ihmisten kedken, jotka eivät toisiaan tunne. Ne ovat ikään kuin yhteistä, sanatonta kieltä, jolla osoitetaan kunnioitusta ja arvostusta toisia ihmisiä kohtaan symbolisesti. Lakin pois ottaminen on esimerkiksi tällaista, samoin muut pukeutumisetiketit. Juhlista poistuessa on hyvätapaista ja kunnioittavaa hyvästellä ainakin illan emäntä, mutta myös vieraat, jos heitä ei ole kymmenittäin.

Vierailija

Hyvä kirjoitus!

Jäykkien käytös -tapojen- sijaan tärkeää on juuri se, miten todellisuudessa kanssaolentoja kohtaan käyttäytyy. 

Yläkouluiässä innostuimme hatuista (ja omasta tyylistä muutenkin)  & sain lainata äidiltä laadukkaan ja tyylikkään huopahatun omaan käyttöön. Eräs opettaja kuitenkin suurieleisesti käskytti ottamaan hatun pois tunnilta ja kun pahastukseni ( & punastukseni/nolostukseni ) varmasti näkyi ulospäin, niin lisäsi vielä, että "hienot naiset voivat pitää sisälläkin hattuja, mutta... " 

Onneksi oikeudentajuni ollut aina vahva ja tajusin jo tuolloin, että tilanteessa aikuisen käytös oli todellakin kaikkea muuta kuin hyvää. Samoin kiitän kasvatustani (jonka myötä olen oppinut kyllä erittäin hyvin myös kaikki ne konventionaaliset käytöstavat, mutta myös taidon ajatella omilla aivoillani) hyvästä itsetunnosta, sillä jälkeenpäin kun nyt asian muistin, tajusin myös, miten järkyttäviä/loukkaavia tuollaiset kommentit olisivat jollekin epävarmemmalle, haavoittuvassa teini-iässä olevalle. 

Varsinkin kun kyseessä ei ollut minkäänlainen kauna tms. opettajan puolelta, olin hyvä oppilas ja muutenkin sellainen fiksu ja pidetty tyyppi.   Jotenkin vain meni jokin täysi tökeryysjäykkyysvaihde päälle ja unohtui siinä käytöstavat häneltä :D 
 

Vierailija

Muistui tuosta mieleen paikkakunnallamme Imatralla vaikuttanut (nyt jo edesmennyt) muuan höperönä pidetty, eläkkeellä ollut entinen oppikoulunopettaja (naisihminen) joka aina jossain marketin käytävilläkn huusi mieshenkilöille, 'hattu pois päästä sisällä kaupassa  kuuluu alkeellisimpiinkin käytöstapoihin miehille'...

(...kirjoitti siitä muistaakseni kerran ihan  paikallislehdessäkin )

Entinen taontaoppilas

Tekninen kirjoitti:
Pyydän todellakin oppilaita riisumaan päähineensä: on turvallisuusriski ottaa oppilas konesaliin töihin, jos en ole nähnyt hänen silmiään hupun/pipon/lippiksen alta ja voi näkemäni perusteella olettaa, että hän on töihin kykenevä.

Siis mitä ?! 

Eikö tuollaisissa työpaikoissa (...ja eritoten kun ollaan vasta sitä työntekoa siellä opettelemassa) se päähineen puuttuminen nimenomaan ole se työturvallisuusriski ?

(varsinkin jos on yhtään pidemmät hiukset)

Muutenkin kun tuollaisista työpaikoista kaikki ne sen ilmassa leijuvat pölyt ja muut katkut tuppaavat menemään paljaisiin hiuksiin. 

Pirulainen

No missäs tilanteessa se käytöskirjan mukaan käyttäytyvä kohtelias nainen ottaa, miesten läsnäollessa,  hatun päästään ?

Vastaus: ei missään, sillä nainenhan voi sen mukaan istua vaikka kirkon penkissäkin hattu päässään.

(...äläs muuten, ensimmäinen arvostelija, sitten  tartu tuohon 'missäs sanan ässään, sillä laitoin sen tuon 'missä'-sanan perrään ihan pirruuttani, vaikka tiijännii ,jotta niä kiel'oppivirheet sinnuu just' oikkee  ärsyttääpkii'...Ihan sillä laitoinkin, nii...)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat