Suomalainen päivähoito on kansallisylpeys, jota uhkaa tragedia – yli 600 päiväkodissa työskentelevää kertoo reseptin pelastukseen

Suomalainen päivähoito on kansallisylpeys, jota uhkaa tragedia – yli 600 päiväkodissa työskentelevää kertoo reseptin pelastukseen

Suomalainen varhaiskasvatus on maailmankuulua, mutta silti alaa vaivaa vetovoimaongelma. Kysyimme sadoilta päiväkodissa työskenteleviltä, minkä pitäisi muuttua, jotta entistä useampi jaksaisi ja pysyisi alalla.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (26)

Vierailija

En usko, että kaikkeen on syynä kiire, opettajien SAK-työaika tai "huono johtaminen".
Hyvin organisoimalla työ onnistuu paremmin ja SAK-työaika toteutuu. Kuka organisoi, esimieskö? Kyllä jokaisella on vastuu siitä, että työpaikalla asiat toimivat ei pelkästään esimiehellä.
Tiesittekö, että 2018 opettajille tuli esim. koko ryhmän lasten vasu-keskustelut? Ennen ne jaettiin tiimissä kolmen kesken. Opettajan pedagogista vastuuta tähdennetään aiheesta. Tarkoitus on saada kaikille tasavertaista ja laadukasta varhaiskasvatusta.
Isoin asia, mikä hiertää, ovat nyt työssäolevien asenteet. Muutosvastarinta on huikea eikä ymmärretä, tai ei osata ymmärtää, omaa osuutta arjen sujumisesta.

Laitosapulainen, vk ope, päivä...

Ns. Laitosapulainen lisäavuksi ryhmiin, kuten joskus reilu 10 vuotta oli monissa ryhmissä. Hän hoitaa lasten vaatehuollon (kurahousut), hoitaa liinavaatehuollon sekä auttaa lapsia/kasvattajia joka tilanteessa.

Toki palkkaus pitäisi saada kuntoon, lapsiryhmän koko sopivaksi, kiertävät sijaiset. Itse en kannata ison tilan levotonta ruokailua....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lh

Perhepäivähoito kunniaan, siellä on koulutettuja varhaiskasvattajia eli ammattilaisia. Palkat ovat heillä paljon pienempiä mutta he tekevät kaikki työt yksin.
Lapset saavat yksilöllistä huomiota. Silti neuvoloista ohjataan päiväkotiin kun heillä on muka aikaa yksilölliseen auttamiseen.
Missä hemmetin haavemaailmassa neuvolat elävät?
Päiväkodit ovat nykyään vain "säilytyspaikkoja" ja aikuisia liian vähän, hiljaiset lapset jäävät ilman huomiota. Se on vain suuri totuus mitä kukaan ei usko.

Arvostakaa perhepäivähoitoa, 4 lasta ja laadukasta, yksilöllistäkin ja lämmintä pedagogista varhaiskasvatusta.

Vierailija

Järkytti lukea että joku kuulee päivittäin olevansa idiootti, tyhmä tai vitun ämmä!!! Olen työskennellyt lastentarhanopettaja yli 30 vuottae enkä ole kertaakaan saanut tuommoisia haukkuja! Taitaa tämä pohjoisempi Suomi olla vielä lintukotoa!

Ope 30v.

Ei ole päivähoitoa vaan varhaiskasvatusta. Myöskään varhaiskasvattaja ei ole ammattinimike.

Alalla häiritsee myös se, että kukaan ei tiedä ketä siellä työskentelee. Kukaan ei opiskele varhaiskasvattajaksi. Olemme mm. opettajia ja hoitajia. Arvostuksen puute näkyy jo siinä, että luokanopettajat kutsuvat meitä tädeiksi emmekä ole opettajia heidän mielestä... ainakaan oikeita opettajia.

Pian joukkoon lisätään varhaiskasvatuksen sosionomi. Toivottavasti muutos tehdään hyvin sillä itse nautin moniammatillisesta tiimistä. Löytyy opettaja, sosionomi ja hoitaja sekä mahdollisesti avustaja. Kullakin omat vahvuutensa ja yhdessä luomme parasta.

Vierailija

Sivusta seuraten näyttää siltä että tässä naislauma riitelee nimikkeistään, ja siitä kuka on tärkein ja parhain kasvattaja. Lisäksi pohjustavassa artikkelissa käytettiin asiantuntijana yhden ammattiryhmän, lastentarhanopettajien, ammattiliiton edustajaa. Yhden ryhmän ay-liike pääsi näin esittämään 'faktoja' koko päivähoitoalasta. Tämä, ei nyt ihan kissatappelu, mutta vähintäänkin sähinä, saa minut iloitsemaan siitä että lapseni tarha-aika on jo ohi. Voi naiset..

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat